Papság és intézmények

Full text search

Papság és intézmények
A protestáns lelkész elsősorban képzett teológus és igehirdető, akit egyháza felhatalmazott, hogy a szertartások, a hitoktatás, a bibliaórák és más tevékenységek révén oktassa és erkölcsös életre nevelje híveit. A legtöbb lelkész nős, általában nagy családjuk van. A protestáns egyházak zömében már női lelkészek is vannak. A lelkészeknek nincs teológiailag indokolt különleges hatalmuk, ezért a világiak is kaphatnak meghatalmazást az igehirdetésre és a szentségek kiszolgáltatására. Az egyházi hierarchiának is csak lelkipásztori jelentősége van, mert jogilag minden lelkész egyenlő, a vezetőket nem kinevezik, hanem választják.
A protestáns egyházak alapegységei az egyház községek, amelyeket a lelkészből és néhány világiból álló presbiteri tanácsok (ún. presbitériumok) irányítanak. Ez a testület nemcsak szervezeti és anyagi, de lelkipásztori ügyekben is illetékes. Az egyházközségek esperességekbe, azok egyházkerületekbe tömörülnek. Az egyházkerület vezető testülete a zsinat; munkájában a választott lelkészek és választott világiak egyaránt részt vesznek. A kerületi zsinatok képviselőiből áll a nemzeti zsinat (vagy szinódus), amely egy-egy nemzeti egyház legfelsőbb szerve.
Az evangélikus és református egyházak a többi protestáns egyházakkal együtt számos országban egyházközi tanácsokba tömörülnek. A legtöbb evangélikus és református nemzeti egyház részt vesz a genfi központú Egyházak Világtanácsának munkájában, amely a nem katolikus keresztény egyházakat fogja össze. De a protestáns egyházaknak külön-külön is megvan a saját nemzeti felekezeti szervezetük. Az 1947-ben alapított Lutheránus Világszövetséghez (LVSZ) 104 tagegyház tartozik, 13 millió evangélikus azonban nem vesz részt az LVSZ munkájában, többek között a lutheri hagyomány konzervatívabb ágát képviselő Missouri Egyház Lutheránus Zsinata (Egyesült Államok, 3 millió hívő).
A Református Világszövetség (RVSZ) 157 tagegyházat tömörít. Néhány konzervatívabb református egyház egy másik nemzetközi szervezetet alkot (Református Ökumenikus Zsinat).
A református és evangélikus egyházak közötti párbeszéd és együttműködés eredményeként az utóbbi 2-3 esztendőben néhány országban (pl. Hollandiában, Indonéziában és Madagaszkáron) a megvalósulás küszöbéhez ért a két egyház teljes egyesülése.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir