8. Püspökkari konferenciák

Full text search

8. Püspökkari konferenciák
Egy-egy ország vagy terület főpásztorainak hivatalos testületei a püspökkari konferenciák, amelyek működését a Szentszék által meghatározott normatívák és különleges jogkörök szabályozzák. A püspökkari konferenciák száma jelenleg 103. Európában és Amerikában ez országonkénti szervezet, kivéve Skandináviát, ahol öt ország főpásztorai alkotnak egy konferenciát, a Szovjetunióhoz tartozó Lettországot és Litvániát, melyek főpásztorai egy-egy külön konferenciát képeznek. Egyes országokban, ahol ugyan jelentős számban élnek katolikusok, a püspökkari konferencia politikai okokból mostanáig nem létezhetett, pl. Csehszlovákiában és Romániában. Afrikában, Ázsiában és Óceániában a jelentősebb katolikus népességű országokban saját konferenciák működnek, a kisebbek közül pedig több ország alkot egy konferenciát. A püspökkari konferenciáknak különböző albizottságai vannak. A püspöki konferenciák elnökeit, titkárait és a bizottságok vezetőit általában választás útján jelölik ki, adott időtartamra. A különböző püspökkari konferenciák együttműködése nagyobb földrajzi egységek szerinti tanácsok, szövetségek, valamint a püspöki szinódus keretében valósul meg.
A legnépesebb férfi szerzetesrendek: a jezsuiták 26 236, a minorita ferencesek 19 738, a szaléziak 17 161, a kapucinus ferencesek 11 867, a bencések 9293, a keresztény iskolatestvérek 9045, a dominikánusok 6829, a redemptoristák 6344, az oblátusok 5688, a verbiták 5567 és a konventuális ferencesek 4133 rendtaggal. Összesen 52 rendnek van ezernél több tagja.
A katolikus népességre vonatkozó adatok nem tartalmazzák azokat a területeket, ahol pontos összesítések nem állnak rendelkezésre. E területek becsült katolikus népessége további 15 millió hívőt jelent. Így a világ népességének 17,6%-a katolikus vallású.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir