AS Roma

Full text search

AS Roma
Az 1927-ben négy helyi klub fúziójával alapított egyesült csapata 1942-ben bajnokságot nyert, majd csaknem két évtizeden át semmiféle komoly sikert nem sikerült elérni. 1961-ben viszont a legjobbnak bizonyult a VVK-ban, amelynek döntőjében két legjobb játékosa a két argentin támadó, Pedro Manfredini és Antonio Valentin Angelillo volt. Szerepelt ugyanakkor a kapus Fabio Cudicini is, aki alighanem rekorder. Egyetlenegyszer sem védett hazája nemzeti tizenegyében, viszont háromszor volt nemzetközi kupát nyert csapat tagja! (A Román kívül 1968-ban KEK-et, 1969-ben BEK-et nyert a Milannal.)
A 60-as évek két hazai kupagyőzelme (1964, 1969) után a 80-as esztendők elejére érett be újabb nagycsapat Rómában. 1980-ban, 1981-ben, 1984-ben és 1986-ban kupát nyert az együttes, közben 1983-ban a bajnoki címet is sikerült megszereznie, sőt az 1984-es BEK-döntőig is eljutott. (Hazai pályán 1–1 után tizenegyesekkel vezetett a Liverpool ellen.) Az aranykor meghatározó játékosai: Bruno Conti (az 1982-es világbajnok csapat tagja), a brazil Paulo Roberto Falcćo és Toninho Cerezo, a közápcsatár Roberto Pruzzo és a szintén világbajnok csatár Francesco Grazini (még Fiorentina-játékosként volt VB-aranyérmes).
A 80-as évek végére kissé visszaesett a hivatalosan sárga-piros klubszínű, de legtöbbszőr tiszta bordó szereplésben pályára lépő AS Roma, noha olyan klasszist is szerződtetett, mint a VB-ezüst- és EB-bronzérmes gólkirály nyugatnémet Rudi Völler.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir