Lettország

Full text search

Lettország
A lettek az indoeurópai nyelvcsalád balti ágához tartozó nép. Földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó őseik az i. e. 2. e. elején az Odera–Visztula–Dnyeper felől érkeznek a mai Lettország területére, északabbra szorítva az ott élő finnugorokat. Az i. sz. 1. e. folyamán kialakulnak a lett törzsek (kurok, zemgalok, latgalok, sélek), amelyek a 8. sz.-ra elkülönülnek a litvánoktól. A lettek egységes néppé formálódása a hosszan tartó és megosztottságot jelentő idegen uralom miatt a 15–18. sz.-ig elhúzódik. A kurok a Rigai-öböl és a mai Litvánia határa között a tengerparttal párhuzamosan, a zemgalok a Daugavától (Nyugati-Dvinától) délre, a sélek tőlük keletebbre, a latgalok a folyótól északra, a mai Észtországig telepednek le. Együtt élnek a Rigai-öböl mentén maradó finnugor lívekkel.
10–12. sz. – A lett történelemben a késő vaskor és az első államalakulatok megjelenésének ideje. Tanyák, falvak, földvárak, a mellettük kialakult kézműves telepekkel alkotják a szállásvidéket. A latgalok, sélek, lívek lakta államalakulatok (Tälava, Atzele, Jersika, Koknese) a szomszédos keleti szláv fejedelemségek (Novgorod, Pszkov, Polock) adófizetői, a kurok és zemgalok viszont megőrzik függetlenségüket. A pogány lettek főistene Perkons, a villámok ura (mint a germánoké és a szlávoké is), szimbóluma a fejsze. A keleti területeken fokozatosan elterjed a pravoszláv kereszténység.
1170-es évek – Brémából és Visbyből érkezett, főként német kereskedők jelennek meg a Nyugati-Dvina torkolatánál.
1184 – A brémai érsek alapította kelet-balti püspökség megbízottja, Meinhard megérkezik a lívekhez, akik elűzik őt.
1198 – Az első keresztes hadjárat a lívek ellen. Vezetője Berthold püspök.
1200 – Albert brémai kanonok (Riga kegyetlenségéről híres későbbi püspöke) keresztesek élén megjelenik a Nyugati-Dvinánál.
1201 – A keresztesek és lübecki kereskedők megalapítják Rigát.
1202 – Albert püspök támogatásával megszervezik a Kardtestvérek (másként: Kardhordozók) Rendjét.
1207 – Véget ér a lívek „megkeresztelése”. Megkezdődnek a latgalok és kurok elleni hadjáratok. Minden új hódításon a rigai püspök és a lovagrend osztozik.
1210 – A kurok legyőzik a Kardtestvéreket az Irbe folyónál, sőt Rigát is megostromolják.
1214 – A Kardtestvérek leigázzák a latgalokat. Megindulnak az észtek és a zemgalok ellen. A zemgali Tervete vezetője ekkor Viestarts „princeps”.
1251 – Riga püspöke érseki rangot nyer.
1260. júl. 13. – Durbe mellett a kurok, zemgalok és litvánok győzedelmeskednek az egykori Kardtestvérek felett, akik erejük növelése céljából 1237-ben beolvadtak a poroszok ellen 1230 óta harcoló Német (másként: Teuton) Lovagrendbe s annak egyik ágát alkotják. Attól kezdve új nevük Livóniai Lovagrend. Nameisis dux egyesíti a zemgalokat a németek ellen.
1267 – Befejeződik a kurok hódoltatása.
1282 – Rigát felveszik a Hanza-szövetségbe.
1290 – A lovagrend leigázza a zemgalokat, s ezzel befejeződik a lettek „megkeresztelése”. Az egész tartományt a lívekről Livóniának nevezik el. Livónia 6 kisebb-nagyobb egyházi fejedelemség konföderációja. A legerősebb a Livóniai Lovagrend (67 ezer km2) és a Rigai Érsekség (18 ezer km2). A rend nagymestere és az érsek vetélkednek az egész tartomány és a gazdag kereskedőváros, Riga feletti hegemóniáért. Riga városa és patrimóniuma (környező földek) – kb. 300 km2 – különálló egység. Livónia többi részén a Kurlandi Püspökség, a Saaremaa Püspökség és a Tartui Püspökség osztozik. (Az utóbbi kettő a lovagrend északi birtokaival együtt a mai Észtország területén van.) A rigai érsek egyházi ügyekben egész Livónia, sőt Poroszország teljhatalmú ura (csak a pápa főhatósága alá tartozik), de a püspökök és a lovagok bel- és külpolitikájába nem szólhat bele. Livónia földesurai és polgárai németek, a parasztok lettek és észtek.
1419 – Livónia első tartománygyűlése (landtag) Valkánban.
1428 – A rigai zsinat megállapítja, hogy a parasztság zöme továbbra is pogány, noha sorozatos törvényekkel tiltják a „kereszténység lefürdését”, amivel a folyókba mártózva próbálkoznak a lettek.
1494 – A röghöz kötés első írásos dokumentuma: a rigai érsek és vazallusainak megegyezése a szökött parasztok visszaadásáról.
1507 – Az első lett nyelvemlék, egy latinul írt imádságoskönyvbe kézzel bejegyzett Miatyánk.
1520-as évek – A német lakosság körében terjed a reformáció. A jobbágyokat uraik tudtuk nélkül átírják az új hitre. A gazdasági fellendülés és kedvező kereskedelmi lehetőségek miatt a földesurak megnövelik allódiumaikat és a robotot, megtiltják, hogy a parasztok áruikat az ő közvetítésük nélkül piacra vigyék. Livónia exportcikkei: gabona, len, kender, prém, viasz, zsír, fa. Importál fémeket, sót, szöveteket, fűszereket.
1554 – Valmierában (Wolmar) a landtag határozata egész Livóniában biztosítja a szabad lutheránus vallásgyakorlatot.
1561 – A livónia háború (1558–83) során, amelyben Oroszország megtámadta a lovagrendet – a harcokba beavatkozott Dánia, Litvánia, Svédország és Lengyelország is –, Livónia megszűnik. A lovagrend nagymestere és a rigai érsek behódol a litván, majd a lengyel–litván uralkodónak. Kurlandot püspöke a dánoknak adja el, Livónia északi részét a svédek (Estland) szerzik meg. A Nyugati-Dvinától északra elterülő földekből az ún. „Dvinántúli Hercegséget” alakítják ki (1561–1629). A folyótól délre eső területeket Kurlandi és Zemgali (röviden Kurlandi) Hercegség név alatt egyesítik (1561–1795). Első hercege az 1561-ben megszűnt Livóniai Lovagrend utolsó nagymestere, Gotthard Kettler. Mindkét hercegséget a lengyel–litván uralkodónak rendelik alá.
1585 – A pápai legátus és a lengyel–litván uralkodó kezdeményezésér Wilnóban kinyomtatják az első lett nyelvű könyvet, egy katolikus katekizmust.
1586–87 – Königsbergben a kurlandi herceg megrendelésére lett nyelvű lutheránus káté készül a nyomdában. Az ellenreformáció és a protestantizmus harcában mindkét fél az anyanyelv segítségével kívánja megnyerni a parasztokat. Ennek hatására először gyökeredzik meg igazán a kereszténység a lettek között, bár a jezsuiták jelentése szerint még 1742-ben is 231 „szent fát” kell kivágni Latgaléban.
1629 – Az 1617–29-es lengyel–svéd háborút lezáró altmarki fegyverszünettel Svédország megszerzi a Dvinántúli Hercegségnek a Daugava (Nyugati-Dvina) és az Aiviekste folyótól északra fekvő, túlnyomó részét, valamint Rigát és környékét. Az egykori hercegségnek a 2 folyó közé eső maradékát beolvasztják a lengyel–litván államba.
1638 – Rigában megjelenik az első lett szótár („Lettus”). Összeállítója Georgius Mancelius lelkész.
1721 – Az északi háború (1700–21) vége. A nystadti békében Svédország kénytelen átengedni a balti hódításait Oroszországnak. Svéd-Livónia a cári birodalomhoz kerül.
1736 – Nicolaus Zinzendorf gróf, a szász herrnhuti testvérközösség feje megérkezik Valmiermuižába, az első baltikumi vallási-társadalmi mozgalom központjába. A protestáns vallásfelekezet prédikátorai munkaszünetet, takarékosságot hirdetnek. A mozgalmat, mivel a parasztok között igen népszerű (már 3 ezer tagja volt), a bárók tiltakozására 1743-ban betiltják, és csak II. Katalin cárnő engedélyével újul meg 1764-ben.
1772 – A lengyel–litván állam első felosztásakor az egykori Dvinántúli Hercegségnek Daugava és Aiviekste folyók közé eső darabja Oroszországhoz kerül.
1795 – A lengyel–litván állam harmadik felosztását közvetlenül megelőzően Oroszország megszerzi a lengyel hűbéres Kurlandi Hercegséget. Ezzel a mai Lettország egész területe 3 lépcsőben (1721, 1772, 1795) a cári birodalom részévé vált. A történelmi megosztottságán Szentpétervár sem változtat. Apróbb területi és névmódosításoktól eltekintve a hármas tagolás 1920-ig fennmarad: Kurland (lettül Kurzeme) és Livland (Vidzeme – melynek csak déli felében élnek lettek) önálló guberniumok a német bárók némi önkormányzatával. A Daugava és Aiviekste folyók közé (lettül Latgale) a Vityebszki kormányzóság részére.
1800 – A mai Lettország kivetített népesség száma becslések szerint 725 ezer fő, ebből 672 ezer él falun. Vidzemében a parasztság 2/3-a és Kurzemében 1/3-a már tud írni-olvasni. Riga Szentpétervár után a 2. legforgalmasabb kikötő, s csak 1850 után szorul Odessza mögött a 3. helyre. A manufakturákban és gyárakban a földbirtokosoktól bérelt jobbágyok (köztük igen sok orosz) dolgoznak.
1817. aug. 25. – A liberális nemesség nyomására Kurlandban a cár jóváhagyásával kimondják a jobbágyfelszabadítást, de a parasztok nem kapják tulajdonukba az általuk művelt földet. Ezentúl bérlők.
1819. márc. 26. – Livlandban a kurlandival azonos feltételekkel szintén megtörténik a jobbágyfelszabadítás, bár a végrehajtása mindkét kormányzóságban 14 évig elhúzódik.
1845–48 – Kb. 74 ezer livlandi paraszt tér át a pravoszláv hitre abban a reményben, hogy így áttelepülhet Közép- és Dél-Oroszországba, ahol kedvezőbb életkörülményeket remél. (A mozgalmat korábban Irinarh rigai ortodox püspök ösztönözte, amíg a nemesek követelésére le nem váltották.)
1850–70-es évek Az „ifjú lettek mozgalma” (fontosabb képviselőik: Krišjanis Barons néprajzkutató, Juris Alunans költő, Krišjanis Valdemars publicistas stb.). A Peterburgas Avizes (Pétervári Újság) c. lap körül tömörülő fiatal demokrata értelmiségiek a nemzeti romantikát, hazafias lírát, prózát, drámát művelik. A lett folklór megidézésével ébresztgetik a hazafias érzéseket, reformok útján a nép kulturális és gazdasági felemelésére törekszenek.
1861 – Az általános birodalmi jobbágyfelszabadítás eredményeként a vityebszki kormányzóság lettek laktra részében (Latgale) is eltörlik a jobbágyságot. A földesurak itt főként lengyelek. Ez évben megnyílik az első vasútvonal Riga–Dünaburg (Daugavpils) között.
1864 – Megalakul az első tőkeerős bank, a Rigai Tőzsdebank.
1865 – Az 1863-as lengyel felkelés hatására a lengyelek, litvánok, beloruszok lakta ún. „Északnyugati Határterületen”, ahová Latgale is tartozik, az orosz kormányzat betiltja a latin betűs írást. A tilalom 1904-ig marad érvényben.
1870 – Megnyitják a rigai lett színházat. (Csupán 1868 óta létezik lett nyelvű színjátszás.)
1873 – A folklórban gyökerező nemzettudat erősítésének fontos eseménye az első „dalos ünnep”.
1877. márc. 26. – Az 1870-es „városi szabályzat” érvényességét Szentpétervár kiterjeszti a balti kormányzóságokra is. Ezzel a középkori magisztrátusok helyébe 4 évre választott tanácsok lépnek, bár a választójogot biztosító cenzus igen magas.
1880-as évek 2. fele, 1890-es évek eleje – Adminisztratív reformok formájában felerősödik az oroszosító politika a Baltikumban. – A Dienas Lapa (Napilap). c. újság körül megszerveződik a marxizmust terjesztő baloldali értelmiség. Fontosabb képviselői: Janis Rainis költő és drámaíró, Eduards Veidenbaums költő, Peteris Stučka jogász és forradalmár.
1893 – Először ünneplik a munkások máj. 1-jét (Liepąja–Libau).
1890-es évek – Nagy gazdasági fellendülés, Kurland és Livland a cári birodalom legiparosodottabb területei közé emelkedik. A hagyományos kereskedelem, textil- és élelmiszeripar mellett rohamosan fejlődik a gépgyártás, az elektrotechnika, a vegyipar, a fafeldolgozás és a cellulózgyártás. Az ipar a kikötőkben és nagyvárosokban koncentrálódik: Riga, Liepąja (Libau), Jelgava (Mitau), Daugavpils (Dünaburg).
1897 – Az évi népszámlálás adatai szerint Lettország mai területén 1,93 millió lakos él, 30%-uk városokban. Nemzetiségi megoszlás: 68% lett, 12% orosz, ukrán, belorusz, 7% zsidó, 6% német, 7% egyéb. Kurlandban a lakosság 71%-a, Livlandban 78%-a ír-olvas. (A birodalomban ez átlagosan csupán 27%). Az összes föld kb. 40%-a a balti bárók kezén van, a falusi lakosság mintegy 60%-a föld nélküli.
1899. máj. eleje – Az ún. „rigai lázadás”. A hadsereg a tüntető munkások közé lő. Ez az első komoly konfliktus a hatalom és a proletárok között.
1900 – 62 részvénytársaság működik 64,8 milliárd rubel alaptőkével.
1901 – A rigai kikötő évi 195,8 millió rubeles forgalmával első helyre kerül a birodalomban. A lett nagyipari munkásság létszáma 50–60 ezer fő.
1904 – A cári hatóságok feloldják a latin betűs írás 1865-ben bevezetett tilalmát a birodalom északnyugati területein, köztük a mai Lettország Latgale nevű egységében (akkor a vityebszki kormányzóság része).
1904. jún. 7–9. (20–22.) – A Lett Szociáldemokrata Munkáspárt alakuló kongresszusa.
1905. jan. 13. (26.) – A szentpétervári „véres vasárnap” miatt tüntetés Rigában. A katonaság fellépése nyomán 70 halott és 200 sebesült.
1905. aug. 6. (19.) – A parasztzendülések miatt rendkívüli állapotot vezetnek be Kurlandban, majd az év végén Livlandban is. Az intézkedés 1908-ig marad érvényben.
1905. okt. – Létrejön a nagypolgárság érdekeit képviselő lett alkotmányos demokrata párt.
1906. márc. – A lett szociáldemokraták konferenciáján határozatot hoznak az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspártba való belépésről. A lett pártnak 1908-ban kb. 5 ezer tagja van.
1915. máj.–nov. – Kurland (a mai Lettország déli, délnyugati fele) az I. világháborúban német megszállás alá kerül. Félmillió menekült került az orosz kormányzóságokba. Evakuálják Oroszországba a rigai és livlandi ipari üzemeket.
1915. aug. – A cár engedélyével lett nemzetiségű dumaképviselők önkéntes lövészezredek toborzásába kezdenek. (Az I. világháborúban 180 ezer lett önkéntes harcol, közülük 32 ezer elesik.)
1917. márc. – A febr.-i petrográdi forradalom győzelme után kettős hatalom alakul ki Livlandban is (a mai Lettország 1917-ben a németek által meg nem szállt északi fele).
1917. júl. 29–30. (aug. 11–12.) – Megválasztják a lett munkás-, katona- és parasztküldöttek tanácsainak végrehajtó bizottságát (Livland)
1917. okt. – Petrográdban megalakul a független polgári Lettország gondolatát képviselő Lett Ideiglenes Nemzeti Tanács, amely azonban nem rendelkezik fegyveres erővel és nem élvezi a lakosság többségének bizalmát. Hasonló céllal jön létre a németek által megszállt Rigában az illegális Demokratikus Blokk.
1917. dec. 16–18. (29–31.) – Valmierában (Wolmar) megalakul az első lett tanácskormány. Elnöke Fricis Rozińyš-Azis.
1918. febr. vége – A breszti szovjet–német béketárgyalások megszakadása nyomán kibontakozó német támadás Livland és Estland kormányzóságokat is német kézre juttatja. Ezzel a későbbi Lettország egész területe német megszállás alá kerül, ami a szovjethatalom végét is jelenti.
1918. ápr. 12. – Rigában Livland és Estland német báróinak tartománygyűlése (landtag) felajánlja a Hohenzollerneknek a „Baltikum koronáját”, hogy Kurlandot, Livlandot és Estlandot dinasztikus unióvá a birodalomhoz lehessen kapcsolni. A lett nemzeti tanács tiltakozik.
1918. nov. 17. – A Compičgne-ben kötött (nov. 11.), az I. világháborús német vereséget elismerő fegyverszünet aláírása után a Baltikumban is összeomlik a német megszállás. Karlis Ulmanis (a Parasztszövetség egyik alapítója, az USA-ban végzett agronómus) vezetésével ideiglenes lett nemzeti kormány alakul polgári és parasztpárti képviselőkből. A kormány a Lett Ideiglenes Nemzeti Tanács és a Demokratikus Blokk egyesülésével megalakult és parlamentként működő „Népi Tanács”-ra támaszkodik. Fegyveres ereje a 600 fős nemzeti gárda mellett a német hadsereg.
1918. nov. 18. – Rigában kikiáltják a független Lett Köztársaságot.
1918. dec. 17. – Az illegális lett kommunisták szovjetkormányt alakítanak, amit Moszkva 22-én elismer. Pár nap múlva segítségnyújtás céljából a Vörös Hadsereg megtámadja a fiatal Lett Köztársaságot. Véres polgárháború kezdődik, amibe a kisszámú lett nemzeti csapatok mellett beavatkoznak a még ott állomásozó németek és az antant segéderői is.
1919. jan. 4. – A Vörös Hadsereg és a lett vörös lövészhadosztályok elfoglalják Rigát.
1919. jan. 13–15. – A munkás-, katona- és parasztküldöttek kongresszusa Rigában elfogadja Szovjet–Lettország alkotmányát. A tanácskormány elnöke Peteris Stučka. A 2. szovjethatalom 5 hónapig áll fenn.
1919. márc. 1. – Dekrétum a föld nacionalizálásáról. A lett szociáldemokrata párt bolsevik szárnya felveszi a Lett Kommunista Párt nevet.
1919. máj. 22. – Német és lett csapatok visszafoglalják Rigát.
1919. jún. 22. – Cesisnél (Wenden) az Ulmanis-kormány ellen fellázadó balti német hadsereget az egyesült lett–észt csapatok megverik.
1918–19 – A polgárháború alatt 5 ezer balti német menekül el a későbbi Lettország területéről.
1920. jan. 13. – Az utolsó szovjet erőket is kiverik Lettországból.
1920. febr. 1. – Fegyverszünet Lettország és Szovjet–Oroszország között.
1920. máj. 1. – Összeül az alkotmányozó nemzetgyűlés. 152 küldöttje 21 frakciót képvisel. Legjelentősebbek: szociáldemokraták (57), a Parasztszövetség (26), nemzetiségi és keresztény pártok (69).
1920. aug. 6.–szept. 6. – Bulduriban (Riga mellett) balti konferenciát tartanak. Megvitatják és lefektetik a balti unió megkötésének alapelveit (lett, litván, észt, lengyel, finn részvétel). A szövetségi szerződés azonban a lengyel–litván konfliktus miatt nem kerül ratifikálásra.
1920. aug. 11. – A rigai béke, amelyben Szovjet-Oroszország elismeri Lettország függetlenségét és határait. Ennek nyomán kb. 200 ezer lettországi menekült telepszik le Szovjet-Oroszországban, és kb. 11 ezer vörös lövész tér vissza hazájába, főként 1921-ben.
1920. aug. 31. – Eltörlik a rendeket, rangokat, német önkormányzati privilégiumokat, az ipari és kereskedőtestületek kasztrendszerét.
1920. szept. 24. – Az alkotmányozó nemzetgyűlés földreformtörvénye. Kártalanítás nélkül kisajátítják a nagybirtokokat kb. 3,4 millió ha összterülettel, és 65%-át szétosztják. Így kb. 150 ezer új gazdaság jön létre. Magánkézben legfeljebb 50–100 ha maradhat. Az agrárreform széles gazdaparaszti osztályt teremt, politikailag pedig bevégzi a német bárók kiváltságainak felszámolását. Az észthez hasonló törvény sikerességét bizonyítja, hogy a 20-as években német szocdem-küldöttség utazott Lettországba az agrárreform tanulmányozására.
1921. jún. 10–11. – Bírósági ítélet után kivégzik a lett kommunista párt 7 tagját és a kb 2 képviselőjét.
1921. szept. 22. – Lettországot a másik 2 balti állam társaságába felveszik a Népszövetségbe. Lettország az egykori Kurland (Kurzeme), Livland déli (Vidzeme) és a vityebszki kormányzóság északnyugati (Latgale) részéből alakult meg. Területe 65 791 km2, lakóinak száma 1 900 045 fő (1930), népsűrűsége 29 fő/km2. A lakosság megoszlása 1930-ban: 73,4% lett, 10,6% orosz, 5% zsidó, 3,7% német, 3,1% lengyel, 1,9% belorusz, 1,4% litván, 0,4% észt; 58% lutheránus, 22% katolikus, 9% ortodox. Nemzeti zászlaja a vörös-fehér-vörös trikolór. Címere: kék égbolton felkelő nap, fölötte ívben 3 csillag, alatta jobbra ezüst mezőben vörös oroszlán, balra vörös mezőben ezüst griff, karmában kivont karddal. Lettország agrárállam. Fő kiviteli cikkei: élelmiszer, élő állat, fa, szövet áruk, félkész termékek. Legfontosabb kereskedelmi partnerei: Németország, Nagy-Britannia.
1921 folyamán – Határkiigazítás és területcsere Lettország és Litvánia között.
1922. febr. 15. – Az alkotmányozó nemzetgyűlés elfogadja az alkotmányt. Ennek értelmében az országot egy 3 évre választott 100 tagú parlament (saeima) irányítja. A választások általánosak, titkosak, egyenlőek, közvetlenek és arányosak. A köztársasági elnököt 3 évre a képviselőház választja meg abszolút többséggel. A svájci és weimari mintára hozott alkotmány máj. 1-jén lép életbe s a parlament túlsúlyát biztosítja a végrehajtó hatalommal szemben.
1922. ápr. 17. – Szövetségi szerződés Lettország, Észtország, Finnország és Lengyelország között, amit azonban a finnek ismételten nem ratifikálnak, ezért a szövetség csak papíron marad.
1922. aug. 3. – Pénzreformot hajtanak végre. A nemzeti valutából 1 lat aranytartalma: 0,29 gr.
1922. okt. 8. – Megtartják az első szejmválasztásokat, amelyeket a szocdemek nyernek, de a velük szemben összefogó polgári pártok miatt sem az elnöki, sem a miniszterelnöki posztot nem tudják megszerezni. Ez a politikai felállás egészen 1934-ig fennmarad. A parlament 100 tagjából 38 szocdem, 17 a jobbközép Parasztszövetség, 6 a liberális Demokratikus Centrum tagja. A többi mandátum a kis nemzetiségi és a keresztény pártok között oszlik meg.
1922. nov. 14. – A korábbi kadet politikust, a Parasztszövetség tagját, Janis Čakste ügyvédet választják meg első köztársasági elnöknek (Čakste 1906-ban dumaképviselő, 1920-ban a nemzetgyűlés elnöke, a párizsi béketárgyalásokra kiküldött lett delegáció vezetője volt.)
1923. nov. 1. – Lettország és Észtország szövetségre lép egymással, mely a Balti Tanács 1934. szept. 9-i megalakulásáig a Bulduriban eltervezett balti unió felé vezető út fontos állomása. Lengyelország és Litvánia a Vilnius körül támadt egymás közti viszályuk miatt nem lép be a szövetségbe, Finnország pedig igyekezett kimaradni mindenféle háborúval fenyegető politikai konfliktusból.
1926. dec. 19. – Először és utoljára fordul elő, hogy baloldali koalíciós kormányt sikerül alakítani. Miniszterelnöke a jobboldali kisebbségi szociáldemokrata párt vezetője, Margers Skujenieks. (1927. dec. 13-án lemondani kényszerül.)
1927. ápr. 8. – Gustavs Zemgalst (Demokratikus Centrum) választják meg államfőnek. (Janis Čakste márc. 14-én 68 éves korában elhunyt.)
1927. jún. 2. – Kereskedelmi szerződés a SZU-val.
1928. júl. 24. – A rezeknei (Rositten) haditörvényszék előtt a SZU javára elkövetett kémkedés címén elítélnek 28 személyt (köztük a határőrség 2 vezetőjét).
1928. júl. 25. – A belügyminiszter betilt 19 baloldali szakszervezetet, ami aug. 22-én országos sztrájkhoz vezet.
1928. okt. – A 3. szejmválasztásokon 52 ezer szavazatot szerez a fedőnéven működő kommunista párt s ezzel egy 6 fős „munkás-paraszt frakciót” juttat a szejmbe. Ennek ellenére a választásokon a nemzeti kisebbségek és a konzervatív szárny erősödik meg.
1928. nov. 30. – Hogo Celminš, a jobbközép Parasztszövetség politikusa alakít kormányt, amely a leghosszabb ideig, 2 év 3 hónapig marad hivatalában. Kihasználja a konzervatív erők térnyerését s visszaszorítja a baloldalt. Gyakran rendeleti úton kormányoz.
1930 folyamán – Megalakul a Perkonkrusts (Villámkereszt) nevű, városi értelmiséget, tisztviselőket és egyetemistákat tömörítő szélsőjobboldali mozgalom. Vezetője Gustavs Celminš jogász, a lett „népnemzeti érdekek” szószólója, a nacionalizmus, a társadalom korporációkba szervezésének híve.
1930. ápr. 9. – Alberts Kviesist, a szejm jogi bizottságának volt elnökét, a jobbközép Parasztszövetség vezetőjét választják meg államfőnek.
1930 második fele – A világgazdasági válság eléri Lettországot. Míg szept.-ben 1470 volt a munkanélküliek száma, ez dec.-ig 14 ezerre szökik fel.
1931. márc. – A kormány törvényben betiltja a sztrájkokat, a febr. 1-jei nagy rigai tüntetés után.
1931. szept. – A rigai német dómot a lett kormány kisajátítja. Kiéleződik a német nemzeti kisebbséghez fűződő, amúgy is feszült viszony.
1931. dec. – A munkanélküliek száma 30 ezer fölé emelkedik.
1932. febr. 5. – Lettország megnemtámadási szerződést köt a SZU-val.
1932. febr. 12. – Egy kormányrendelet kizárólag a lettet ismeri el államnyelvnek.
1932 folyamán – Az ipari termelés 36%-kal esik vissza 1929-hez képest.
1933 folyamán – A reálbér átlagban a világháború előtti 1/3-ára zuhan vissza. Szaporodnak a sztrájkok, tüntetések. A kormány a mezőgazdasági kistermelőket igyekszik anyagilag támogatni.
1933. nov. 22. – A 4. szejm államellenes szervezkedés vádjával felszámolja a 7 tagú „munkás-paraszt frakciót”. A parlament épületéből kilépő tagjait letaróztatják.
1934. máj. 15. – Mivel nem sikerül elfogadtatni a Parasztszövetség által benyújtott alkotmánymódosítást, a hadsereg körülveszi a parlamentet és letartóztatja a szocdem képviselőket. A Parasztszövetség vezetője, Karlis Ulmanis miniszterelnök és Janis Balodis tábornok hadügyminiszter közös államcsínye véget vet a demokratikus, parlamentáris kormányzásnak. A hadseregre és a Parasztszövetségre támaszkodó, tekintélyuralmi nemzeti rendszer kezdődik, amely egyformán irányul a szélsőbal és a szélsőjobb ellen, s céljának a gazdasági – és a nyomában támadt politikai – válság leküzdését tekinti. Megalakul a több párt kollaboráns képviselőit szintén tömörítő egységkormány, amely törvényhozói funkciót is betölt.
1934. jún. – Betiltják a pártokat, a Perkonkrusts vezetőit letartóztatják, 30 napilapot megszüntetnek. Az energikus Ulmanis bevezeti a vezérkultuszt, a lett őstörténethez visszanyúló történelmi romantikával élesztgeti a nemzeti összetartozás érzését. Elnöki rendszere mégsem rendőrállam, inkább egy sajátos, demokrácia előtti, patriarchális rendszer.
1934. szept. 9. – Lettország és Észtország 1923-as szövetsége kiegészül Litvániával. Megalakul a Balti Tanács.
1936. ápr. 11. – Karlis Ulmanis kinevezi magát államfőnek, ezzel egyesíti az elnöki és miniszterelnöki funkciót (1940. júl. 20-ig).
1936 folyamán – Sztálin utasítására tisztogatásokat hajtanak végre a SZU-ban élő lett kommunisták között.
1939. máj. – Törvény a munkaerő elosztásáról. Egyetlen munkás sem választhat szabadon munkahelyet, hanem egy különleges szerv, a Munkaközpont osztja el őket, a munkáltatók igényei szerint. (Egyes ágazatokban – pl. fa- és tőzegkitermelés – a rossz keresetek miatt krónikus a munkaerőhiány.)
1939. jún. 7. – Németország Lett- és Észtországgal megnemtámadási szerződést köt, amelyet Roosevelt Hitlerhez küldött békefelhívása kényszerít ki. (Lettországban inkább német, nem pedig szovjet támadástól tartottak.)
1939. aug. 23. – Moszkvában megkötik a szovjet–német megnemtámadási szerződést, melynek kiegészítő titkos záradéka Lettországot a Szovjetunió befolyási övezetébe utalja.
1939. okt. 30. – Egyezmény Németország és Lettország között a lettországi németek repatriálásáról. A megegyezés szerint dec. 15-ig a németeknek el kell hagyniuk az országot, de e határidőt később meghosszabbítják. 1939–41 között 63 ezer német távozott Lettországból, akiket Gdynia és Poznan környékén telepítettek le. Az áttelepülők csak személyes tulajdonukat vihették magukkal.
1939. okt. 5. – Lettországra erőszakolt barátsági szerződést írnak alá Moszkvában, amelynek értelmében a SZU 10 évre katonai támaszpontokhoz jut Lettország területén, ahol 30 ezer főt állomásoztathat.
1940. jún. 16. – A SZU ultimátumszerű jegyzékben az 1939. okt. 5-i szerződés megsértésével vádolja a rigai kormányt, s újabb csapatok beengedését, valamint a kormány lemondását követeli.
1940. jún. 17. – A Vörös Hadsereg megszállja Lettországot. Megérkezik Rigába Andrej Visinkszij, a lettországi teljhatalmú szovjet megbízott.
1940. jún. 20. – Megalakul a Visinszkij által összeállított új lett kormány, amelyben csak 2 ismert kommunista van, a többség csak baloldali szimpatizáns. A miniszterelnök Augusts Kirhenšteins professzor, a Lett–Szovjet Baráti Társaság elnöke.
1940. júl. 14–15. – Választásokat tartanak az ún. népi szejmbe; a hivatalos szovjet adatok alapján a „dolgozó nép blokkja” képviselői 97,6%-os győzelmet aratnak.
1940. júl. 21. – Karlis Ulmanis átadja az államelnöki tisztet Augusts Kirhenšteinsnek. (Bár Ulmanis ígéretet kapott rá, hogy Svájcba emigrálhat, a SZU-ba deportálják.) A megválasztott népi szejm a Nemzeti Színházban tartott első ülésén kinyilvánítja a szovjethatalmat, s azzal a kéréssel fordul Moszkvához, hogy az országot vegyék fel a SZU-ba.
1940. júl. 22. – Dekrétum a földbirtok, a bankok, a nagyipar és kereskedelem államosításáról. (A parasztság 41%-át minősítik kuláknak.) 25 ezer ha-on állami gazdaságokat szerveznek; 525 ezer ha-t szétosztanak 52 ezer föld nélküli, 75 ezer ha-t 23 ezer szegényparaszt között. Maximum 30 ha lehet egy kézben.
1940. aug. 5. – Lettországot felveszik a SZU-ba.
1940. aug. 24-26. – A népi szejm 2. ülése. Elfogadják a Lett SZSZK alkotmányát, megválasztják a lett népbiztosok tanácsát. A kommunistákból álló kormány élére Vilis Lacis író kerül.
1940. okt. 8. – A Lett Kommunista Pártot felveszik a szovjet kommunista pártba.
1941. jún. 14. – Politikusokat, értelmiségieket, papokat deportálnak Szibériába.
1941. júl. 1. – Német csapatok elérik Rigát. A város a Baltikumot igazgató Ostland nevű tartomány központja lesz.
1943 – A sztálingrádi vereséget követően megkezdődik a lettek besorozása a német hadseregbe.
1944. júl. 18. – A Vörös Hadsereg eléri Lettország határát. A hadműveletekben jelentős szerep jut a még 1941-ben felállított lett hadosztályoknak.
1945. máj. 9. – Kapitulál a Lettországban harcoló utolsó német hadsereg. A lett partizánalakulatok egyes részei visszavonulnak az erdőkbe, s a németek után tovább folytatják küzdelmüket immáron a szovjet megszállókkal szemben. A II. világháború során az ország lakossága 24%-kal csökken. A nácik által elpusztított zsidók száma kb. 85 ezer. Az év folyamán az 1940-eshez képest radikálisabb földreformot hajtanak végre. 1949–50-ben befejeződik a kolhozosítás, ezzel felszámolják a partizánmozgalom bázisait, s megszűnik a fegyveres ellenállás. Az 50-es években kezdődő iparosítás során a betelepített orosz ajkú lakosság jelentősen megváltoztatja a köztársaság nemzetiségi összetételét (1979-ben a lettek aránya már csak 53,7%).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir