1817

Full text search

1817
Márc. 20. – Poroszországban az államtanács (Staatsrat) lesz a király legfőbb tanácsadó testülete.
Szept. 27. – III. Frigyes Vilmos porosz király a lutheránus és a református egyházat egyesíti az Evangélikus Egyházi Unióban.
Okt. 18–19. – A német diákegyesületek (Burschenschaften) Wartburgban összegyűlnek a reformáció 300. évfordulójának megünneplésére. A megemlékezések Németország egysége melletti tüntetésekbe torkollnak, amelynek során elégetik a reakciót jelképező tárgyakat és könyveket (porosz rendőrkódex, ulánus fűző, osztrák káplárbot stb.).
Az év folyamán – Megjelenik Friedrich Hegel A filozófiai tudományok enciklopédiájának alapvonalai c. műve. – Karl von Stein báró lesz az újjászervezett kulturális, oktatási és orvosi minisztérium feje. – J. W. Döbereiner megállapítja, hogy az elemek tulajdonságai és az atomsúly között összefüggés van. – F. W. Koemig és A. F. Bauer technikusok gyorssajtó- és nyomdagépgyárat alapítanak Würzburgban. – Lorenz Oken jénai professzor enciklopédikus folyóiratot ad ki Isis címmel, amelyben biológiai, természettudományos spekulatív munkák egyaránt megjelennek. – Franz Xaver Gabelsberger bajor hivatalnok gyorsírási rendszert szerkeszt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir