1847

Full text search

1847
Febr. 12. – I. Lajos bajor király elbocsátja Carl von Abel belügyminisztert, miután az megtagadta a király kedvesének, Lola Monteznek a grófi cím adományozását.
Febr. 22. – Párizsban felkelés tör ki.
Tavasz – Az 1845 óta tartó gazdasági válság kulminál. Az előző évek rossz mezőgazdasági termése következtében katasztrofális az élelmiszerhiány.
Ápr. – Berlinben kitör az ún. burgonyaháború, amelynek során az éhező lakosság tüntetéseket rendez, üzleteket tör fel és az utcán számol le az üzérekkel. A megmozdulásokat katonai egységek verik le.
Ápr. 11. – IV. Frigyes Vilmos porosz király összehívja az ún. egyesített (egyesült) országgyűlést, hogy az ország pénzügyi nehézségeinek megoldásához szükséges kölcsönöket megszavaztassa. A liberális burzsoázia azonban politikai engedményeket követel (Camphausen és Hansemann vezetésével), elsősorban alkotmányt. Első ízben tűnik fel éles logikájú felszólalásával Ottó von Bismarck képviselő.
Jún. – Az Igazak Szövetsége Friedrich Engels közreműködésével, London központtal átalakul Kommunisták Szövetségévé.
Jún. 26. – A porosz király feloszlatja az egyesített országgyűlést, mivel a liberális burzsoázia – miután a király elutasította követeléseiket – nem szavazta meg a kért kölcsönöket.
Szept. 12. – Több száz badeni liberális és demokrata követeli Friedrich Franz Karl Hecker és Gustav von Struve vezetésével az offenburgi gyűlésen a karlsbadi határozatok eltörlését és egy nemzeti parlament intézményének létrehozását.
Okt. 10. – A demokraták után a délnémet liberálisok is elfogadják programjukat, amelyben elsősorban parlament összehívását követelik.
Nov. 4.– Felix Mendelssohn-Bartholdy zeneszerző halála Lipcsében.
Nov. 25. – Friedrich von Flotow Márta c. operájának ősbemutatója Bécsben.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir