1849

Full text search

1849
Márc. 4. – Kremsierben kiadják az osztrák oktrojált alkotmányt.
Márc. 28. – Frankfurtban elfogadják az új német birodalmi alkotmányt, amely demokratikus és monarchista, valamint föderatív elemeket egyaránt tartalmaz. Az új alaptörvény a Német Szövetséget a protestáns Poroszország vezetésével szövetségi állammá alakítja át. A nemzetgyűlés ugyanakkor IV. Frigyes Vilmos porosz királyt 290 igen szavazattal és 248 tartózkodás mellett német császárrá választja.
Ápr. 3. – IV. Frigyes Vilmos porosz király a frankfurti parlament küldöttségének kijelenti: csak akkor fogadja el a neki felajánlott német császári méltóságot, ha azt valamennyi német kormány helyesli.
Ápr. 14. – Ausztriát kivéve 28 német állam ismeri el a frankfurti birodalmi alkotmányt.
Ápr. 28. – IV. Frigyes Vilmos porosz király végleg visszautasítja a császári koronát.
Ápr. 29. – IV. Frigyes Vilmos porosz király feloszlatja a porosz országgyűlést, amely megszavazta a frankfurti alkotmányt.
Ápr.–máj. – Több német államban parlamenti és parlamenten kívüli megmozdulások zajlanak a frankfurti alkotmány elfogadásáért.
Máj. – A porosz uniópolitika kezdete. IV. Frigyes Vilmos király és Joseph von Radowitz megfogalmazzák egy Ausztria kizárásával, dinasztikus úton létrehozott, porosz vezetésű kisnémet szövetségi állam megvalósításának szükségességét.
Máj. 3–9. – Felkelés tör ki Drezdában, amelyet más szász városok is támogatnak. A király menekülni kényszerül. A baloldali frankfurti képviselő Otto Heubner és Sammel Erdmann Tzschimer, valamint a mérsékelt Karl Todt vezetésével ideiglenes kormány alakul. A katonai vezető Stephan Born munkásvezér lesz.
Máj. 5–9.- A drezdai felkelést véres harcok árán, porosz segédlettel leverik.
Máj. 10. – Gagern birodalmi miniszterelnök lemond.
Máj. 12–16. – Badenben republikánus felkelés tár ki, amelyben katonák is érdekeltek. Ideiglenes kormány alakul Lorenz Brentano és Ludwik Mieroslawski vezetésével. Lipót nagyherceg elmenekül. A választásokon a baloldal győz.
Máj. 26-28. – Poroszország, Szászország, Hannover megköti a három király szövetségét, amely célul tűzi ki Ausztria kiszorítását a Német Szövetségből és a porosz hegemónia megteremtését.
Máj. 30. – Az osztrák (ápr. 5.), majd a porosz (máj. 14.) és más képviselők visszahívása után a frankfurti parlamentből megmaradt ún. baloldali többség Stuttgartba helyezi át ülését (csonka parlament). – Poroszországban háromosztályos választójogot vezetnek be.
Jún. – Egymás után 25 kis német állam csatlakozik a porosz unióhoz.
Jún. 6. – A csonka parlamentet (kb. 100 képviselő) a württembergi kormány erőszakosan feloszlatja.
Jún.-júl. – Porosz és más szövetségi csapatok Vilmos porosz herceg (a kartácshercegnek nevezett későbbi I. Vilmos császár) vezetésével leverik a pfalzi és a badeni felkeléseket. A rend helyreállítását megtorlások követik.
Az év folyamán – Bajorországban kiadják az első német postabélyeget, az ún. fekete egyest. – Paul Julius von Reuter Aachenben hírügynökséget alapít.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir