1879

Full text search

1879
Máj. 20. – A nemzeti liberális Max von Forckenbeck lemond a Reichstag elnöki tisztéről. Utóda a konzervatív Theodor Otto von Seydewitz.
Máj. 23. – A nemzeti-liberális báró August Schenk von Stauffenberg lemond a Reichstag alelnökségéről. Utódja Georg Árbogast.
Júl. 4. – Elzász-Lotaringia alkotmányt kap, amely az első lépés a területi autonómia felé. A császár által kinevezett első birodalmi helytartó báró Edwin von Manteuffel.
Júl. 14. – A konzervatív Robert von Puttkamert nevezik ki a lemondott Adalbert Falk kultuszminiszter helyére. Megbízatásával fokozatos fordulópont következik be a kultúrharcban.
Júl. 17. – A Reichstag védővámok bevezetését fogadja el. Ezzel protekcionista gazdaságpolitika veszi kezdetét Németországban.
Okt. 1. – A Lipcsében újjászervezett birodalmi bíróság lesz a legfelsőbb bíróság. Ugyanakkor lép életbe az új civilperrendtartás is.
Okt. 7. – Az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország megkötik a kettős szövetséget. A szerződő felek kötelezik magukat, hogy azonnal egymás segítségére sietnek, ha Oroszország bármelyiküket megtámadná.
Az év folyamán – Wilhelm Marr megalkotja az antiszemitizmus fogalmát és Antiszemita Ligát alapít. – Albert Neissen bőrgyógyász felfedezi a tripper kórokozóját. – Konstantin Fahlberg és Ira Remsen mesterséges édesítőszert, saccharint állít elő. – Charlottenburgban megalakul a Királyi Műegyetem. – J. M. Scheyer plébános megalkotja a volapük mesterséges nyelvet kb. 14 ezres szókinccsel. – Max Pettenhofer javaslatára Münchenben megnyílik az első német Higiéniai Intézet. – Lezajlik az evangélikus egyház első zsinata, amelynek célja az egyház önállóságának megerősítése. – A vakokat oktató pedagógusok nemzetközi konferenciáján Berlinben elfogadják a Braille-pontírást. – Lipcsében megjelenik August Bebel A nő és a szocializmus c. műve. – 42 évvel Georg Büchner halála után megjelenik Woyzeck c. drámája (ősbemutató: 1913. nov. 8., München). – Megjelenik Heinrich von Treitschke Német történelem a 19. sz.-ban c. műve.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir