1896

Full text search

1896
Jan. Münchenben megalakul a Jugend (Ifjúság) c. hetilap, amely egy új stílusért száll síkra. Róla nevezték el a művészetben kibontakozó reformmozgalmat Jugendstilnek.
Jan. 3. – II. Vilmos császár táviratban gratulál Paul „Ohm” Krügernek, Transvaal elnökének az angolok támadásának visszaveréséért.
Jan. 4. – Bemutatják a berlini Német Színházban Gerhart Hauptmann Florian Geyer c. drámáját.
Márc. 28. – Albert herceg Szászországban háromosztályos választójogot vezet be.
Ápr. 4. – Albert Langen és Thomas Theodor Heine Münchenben megalapítják a Simplicissimus c. szatirikus politikai hetilapot.
Júl. 1. – A birodalmi gyűlés elfogadja a polgári törvénykönyvet, amely 1900. jan. 1-jén lép életbe.
Júl. 18. – Véderőtörvényt bocsátanak ki, amely szerint a német gyarmatokon alkalmazott gyarmati csapatok német tisztek és altisztek parancsnoksága alatt álló bennszülött katonákból állnak.
Nov. 21. – Hamburgban kikötősztrájk robban ki. A munkások magasabb béreket és munkaidőcsökkentést követelnek.
Nov. 23. – Friedrich Naumann megalapítja a Nemzeti Szocialista Egyesületet.
Nov. 27. – Frankfurtban Richard Strauss zeneszerző vezényletével bemutatják az Imigyen szóla Zarathustra c. szimfonikus költeményét.
Az év folyamán – Theodor Lentwein Német Délnyugat-Afrikában leveri a hererók és a hottentották felkelését. – A hármas szövetséget Németország, Ausztria-Magyarország és Olaszország között meghosszabbítják. – Berlinben elkezdik a földalatti vasút építését.
1897
Febr. 6. – A hamburgi kikötőmunkások 1896-tól tartó sztrájkja követeléseik (magasabb munkabérek, rövidebb munkaidő) teljesítése nélkül fejeződik be.
Ápr. 7. – A birodalmi gyűlés elfogadja a kereskedelmi törvénykönyvet, amely 1900. jan. 1-jén lép életbe.
Jún. 9. – A birodalmi gyűlés kivándorlási törvényt fogad el, amely 1898, ápr. 1-jétől hatályos. Az új törvény azonban nem tudja meggátolni a kivándorlási hullámot.
Júl. 24. – Az egyesülési és gyülekezési szabadság megszigorításáról előterjesztett törvényjavaslat nem kap többséget a képviselőházban.
Nov. 9. – Kölnben megalakul a Német Caritas Szövetség.
Nov. 14. – Egy német egység elfoglalja a kínai Csiaocsout és Csingtaót.
Az év folyamán – Robert Bosch stuttgarti technikus feltalálja a mágneses gyújtást. – Carl Zeiss elkészíti mikroszkópját. – Megjelenik Friedrich Ratzel Politikai földrajz c. műve. – Ida von Kortzfleisch Hessenben megalapítja az első gazdasszonyképző iskolát. – Drezdában a nemzetközi művészeti kiállításon először állítanak ki Jugendstilben készült bútorokat.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir