Nemzetközi eseménynaptár 1990. október–1991. december

Full text search

Nemzetközi eseménynaptár 1990. október–1991. december
1990. október 1. – A Horvátországban élő mintegy 600 ezer szerb képviseletében a Szerb Nemzeti Tanács kikiáltja a kisebbség autonómiáját. A jugoszláv államelnökség másnap felszólítja a horvát vezetőket, hogy szüntessék meg a szerb kisebbség polgári engedetlenségi mozgalmának okait. – A szovjet parlament új törvényt fogad el a lelkiismereti szabadságról és az egyházi szervezetekről. A jogszabály megszünteti a vallások, a hívők és az ateisták közötti megkülönböztetést, és szavatolja a vallási szertartások szabadságát. – Hamburgban összeül a nyugatnémet Kereszténydemokrata Unió (CDU) 38., egyben utolsó kongresszusa, amelyen kinyilvánítják a nyugat- és a keletnémet kereszténydemokraták egyesülését. Pártelnökké Helmut Kohl kancellárt, helyettesévé Lothar de Maizičre-t választják. – New Yorkban 35 állam külügyminisztere előkészíti az Európai Biztonsági és Együttmüködési Értekezlet nov. 19–27. közötti tanácskozását.
Október 2. – A cseh-szlovák parlament törvényt alkot az állam által 1955 és 1962 között kisajátított kisvállalatok visszaszolgáltatásáról eredeti tulajdonosaiknak. – Strasbourgban az Európa Tanács parlamenti közgyűlése határozatban javasolja Magyarország fölvételét a szervezetbe. A teljes jogú tagságról nov. 6-án Rómában dönt a miniszteri bizottság. – Lisszabonban a Szovjetunió hivatalos szinten kapcsolatot létesít az UNITA angolai kormányellenes mozgalommal. – Michel Rocard francia miniszterelnök kormányában 1988. jún. óta a legnagyobb mértékű személycserét hajtják végre. – Bukarestben megtartja soros ülését a VSZ egyesített fegyveres erőinek katonai tanácsa.
Október 3. – Újraegyesül a két Németország. Az NSZK-ba nulla órakor beolvad és ezzel megszűnik az 1949. okt. 7-én alakult NDK. A berlini ünnepségeket mintegy tízezer fős, az újraegyesítést ellenző tüntetés zavarja meg. – Szaddám Huszein iraki államfő az aug. 2-i invázió óta először látegat a megszállt Kuvaitba. – James Baker amerikai és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter New Yorkban elvi megállapodásra jut az európai hagyományos fegyverek és haderők csökkentéséről szóló szerződés kérdésében, és haladást ér el a hadászati nukleáris támadófegyverek csökkentése területén. – Baker amerikai külügyminiszter New Yorkban tárgyal a három balti köztársaság külügyminiszterével. Az ENSZ közgyűlése 45. ülésszakán beszédet mond Ion Iliescu román államfő. Az elnököt sem Bush amerikai elnök, sem Baker külügyminiszter nem fogadja. – François Mitterrand francia elnök villámlátogatást tesz a Perzsa-öbölben, és felkeresi a térségbe vezényelt francia alakulatokat. Jevgenyij Primakov, Mihail Gorbacsov tanácsadója különmegbízottként az Öböl-válságról kezd megbeszéléseket.
Október 4. – Berlinben a Reichstag épületében megtartják a 144 keletnémet képviselő csatlakozásával 663 tagúvá bővült Szövetségi Gyűlés (Bundestag) háború utáni első ülését. – A piacgazdasághoz vezető első lépésként Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár-államfő elnöki rendeletben ad utasítást a nagykereskedelmi árképzési mechanizmus kialakítására, vagyis a kötött árakról a szerződéses árakra való áttérésre. – Brüsszelben a NATO védelmi miniszterei a légvédelmi és előrejelzési rendszer kiadásainak csökkentéséről döntenek. – Alekszej Brumel vezetésével megalakul a szovjet balközép pártok tömbje.
Október 5. – A jugoszláv államelnökség felhatalmazására a hadsereg egységei elfoglalják a szlovén védelmi parancsnokság Ijubljanai központját. Előtte Szlovénia bejelentette, hogy nem hajlandó védelmi erőit a jugoszláv hadsereg parancsnoksága alá helyezni. – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos választmányának kolozsvári ülése állást foglal az 1947-ig fennállt kisebbségi intézmények visszaállítása mellett. – A balti köztársaságok kormányfői Jurmalában tanácskoznak a Szovjetunióhoz fűződő politikai és gazdasági kapcsolatokról. – Gorbacsov szovjet elnök különmegbízottja, Primakov Bagdadban átadja Szaddám Huszein iraki elnöknek a pártfőtitkár-államfő üzenetét. Huszein beleegyezik, hogy a mintegy 5 ezer Irakban tartózkodó szovjet állampolgárból 1500 elhagyja az országot.
Október 6. – Szlovénia és Horvátország vezetői nyilvánosságra hozzák tervüket, amely szerint szuverén államok laza konföderációjaként képzelik el Jugoszlávia jövőjét. – A cseh-szlovák kormány fölszólítja a prágai székhelyű Szakszervezeti Világszövetséget, hogy 1991. máj. végéig költözzön el a cseh-szlovák fővárosból. – Litvánia lengyel nemzetiségű törvényhozói és tanácsi képviselői nemzeti autonóm terület létrehozásáról döntenek. – 5 főnyi legénységével űrutazásra indul a Discovery amerikai űrrepülőgép, amely pályára állítja az Ulysses nevű űrszondát a Jupiter és a Nap térségének tanulmányozására.
Október 7. – Ausztriában a parlamenti választásokat ismét a Franz Vranitzky kancellár áttal irányított Szocialista Párt nyeri, amely 80 mandátumot szerzett. Koalíciós partnere, a Néppárt 60 mandátumhoz jut a korábbi 77 helyett. Az ellenzéki Szabadság Párt 33-ra, a Zöldpárt 10-re növelte a 183 tagú képviselőházban mandátumainak számát. – Hivatalosan megnyitják Litvánia oslói tájékoztatási irodáját (nem hivatalos nagykővetségét), a balti köztársaság 50 év óta első külföldi képviseletét. – A líbiai parlament rendkívüli ülésén nagyszabású kormányátalakításról döntenek: az új miniszterelnök Abu Zaid Durda. – A német újfasiszta Nemzeti-Demokrata Párt Erfurtban megtartja I. országos kongresszusát, amelyen Németország 1937-es határainak helyreállítását követelik. A pártba hivatalosan is fölveszik az 5 keleti tartományban megalakult tagszervezetet.
Október 8. – Az EK Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa luxemburgi ülésén Nagy-Britannia csatlakozik az Európai Pénzügyi Rendszerhez (EMS). – Ro Te Vu dél-koreai államfő meneszti a kormány nemzetvédelmi miniszterét és a katonai biztonsági szolgálat vezetőjét, mert kiderült, hogy az elhárítás megfigyelés alatt tart mintegy 1300 ismert politikust és közéleti személyiséget. – 2 amerikai gyakorló orvos. Joseph E. Murray és E. Donnald Thomas kapja megosztva az idei orvosi Nobel-díjat a szerv- és a szövetátültetés terén elért eredményeikért. – 21 palesztin életét követelő incidens robban ki a kelet-jeruzsálemi El-Aksza és Omár mecsetnél, ahol a Templomhegy Hívei nevű szélsőséges zsidó szervezet tagjai, az őket támogató izraeli rendfenntartók és a muzulmán hívők csaptak össze. – A Burját Legfelső Tanács szovjet szocialista köztársaságnak kiáltja ki az addigi autonóm köztársaságot és nyilatkozatot fogad el Burjátia állami szuverenitásáról. – A politikai bűncselekmények vádja alóli felmentés meggyorsításáról dönt Frederick de Klerk dél-afrikai államfő és Nelson Mandela, az Afrikai Nemzeti Kongresszus elnöke – Egyiptomban népszavazást tartanak a parlament feloszlatásáról, és nov. 29-ére előrehozzák az új választásokat. – New Yorkban tartja ülését a Szocialista Internacionálé Tanácsa. A megbeszélésen most először magyar szocialisták is részt vesznek. – Az izraeli hatóságok kijárási tilalmat rendelnek el a Gázai övezetben. – A szovjet parlament elfogadja a többpártrendszer jogi alapjául szolgáló, a társadalmi egyesülésekről szóló törvényt. Az új párttörvény nem irányozza elő a hadsereg, a KGB, a rendőrség és a belügyi csapatok depolitizálását. A szovjet parlament egyúttal ratifikálja a katonai, ill. békés célú föld alatti nukleáris kísérleti robbantások korlátozásáról szóló 1974-es. ill. 1976-os szovjet-amerikai szerződéseket. – Harmadik tárgyalási fordulóját kezdi Prágában a VSZ tagállamainak leszerelési különbizottsága.
Október 10. – A Földközi-tenger medencéjének nyugati részén fekvő 9 ország külügyminiszterei Rómában tartják értekezletüket. – Az ukrán parlament határozata értelmében a behívott katonák ezentúl csak a köztársaság területén teljesíthetnek szolgálatot.
Október 11. – Octavio Paz mexikói költő és esszéíró kapja az idei irodalmi Nobel-díjat. – Manfred Wörner, a NATO főtitkára 2 napos hivatalos látogatást kezd Görögországban. – Románia legfelsö bírósága megsemmisíti azt a határozatot, amelynek értelmében egészségi okok miatt ideiglenesen szabadlábra helyezték a nem jogerősen 20 évi szabadságvesztésre ítélt Nicu Ceauşescut. – A román hadseregen belül Gamma néven új csoport alakul azzal a céllal, hogy a fegyveres erőket megtisztítsák a Ceauşescu-rendszerben kompromittálódottaktól. – Vytautas Landsbergis litván államfő magánlátogatást tesz Franciaországban. – Venezuela fővárosában megkezdi negyedik államfői csúcstalálkozóját a 8 latin-amerikai országot tömörítő ún. Riói Csoport, amelyhez Paraguay és Bolívia is csatlakozott.
Október 12. – Kairóban lelövik a 64 éves Rifaat el Mahgubot, aki 1984 óta volt az egyiptomi parlament elnőke. – Moszkvában 2 évi szabadságvesztésre ítélik Konsztantyin Szmirnov Osztasvilit, az antiszemitizmusáról hírhedt Pamjaty társaság egyik vezetőjét, akit a bíróság a nemzetiségi gyűlölködés szításában talál bűnösnek. – George Bush amerikai elnök Washingtonban fogadja Edgar Savisaar észt kormányfőt és Lennart Meri külügyminisztert. – Németország és a Szovjetunió Bonnban szerződést ír alá a szovjet csapatok ideiglenes németországi állomásozásának és kivonásának feltételeiről és módozatairól. A szovjet katonák 1994. dec. 31-ig távoznak Németországból: cserébe Bonn beilleszkedésüket 12 milliárd márkával támogatja. – A dél-németországi Oppenauban választási gyűlés után merényletet követnek el a 48 éves Wolfgang Schauble német belügyminiszter ellen, akit Helmut Kohl kancellár utódjaként tartanak számon. A tettest elfogják. – Adrian Nastase román külügyminiszter Kínába látogat.
Október 13. – Michel Aoun tábornok, a libanoni keresztény milíciák föparancsnoka menedékjogot kap a bejrúti nagykövetségen, miután a libanoni kormánycsapatok és a szíriai erők Kelet-Bejrútban támadást intéznek főhadiszállása ellen. – A szaúd-arábiai Dzsiddában 3 napos kongresszust tart 700 kuvaiti állampolgár. A tanácskozás Saad Abdullah as-Szalim as-Szabah miniszterelnök, valamint a száműzetésben lévő kuvaiti kormány és törvényhozás irányításával zajlik le. – Cseh-Szlovákiában a Polgári Fórum országos közgyülésén Václav Klaus szövetségi pénzügyminisztert választják meg a mozgalom elnökévé. A Cseh-Morva Kommunista Párt elnöke Jiří Svoboda lesz.
Október 14. – Kelet-Németországban 44 évi szünet után szabad tartományi választásokat tartanak. 5 tartomány közül 4-ben a kereszténydemokraták (CDU) nyernek, a szociáldemokraták (SPD) csak Brandenburgban szereznek többséget. Ezzel egy időben a helyi parlament összetételéről szavaznak Bajorországban is, ahol hatodik egymást követő alkalommal szerez abszolút többséget a Keresztényszocialista Unió (CSU). – Életének 72. évében New Yorkban meghal Leonard Bernstein, a 20. sz. egyik legnagyobb amerikai zeneszerzője és karmestere. – Roland Dumas francia külügyi államminiszter 3 Öböl-menti országot érintő körutat kezd. – Európába látogat és Nagy-Britanniában, a Szovjetunióban, valamint Franciaországban folytat megbeszéléseket Richard Cheney amerikai védelmi miniszter.
Október 15. – Mihail Gorbacsovnak, a Szovjetunió elnőkének ítélik oda az idei Nobel-békedíjat – A Dél-afrikai Köztársaságban hivatalosan is érvényét veszti a faji megkülönböztetés alaptörvénye, amely megtiltotta a feketéknek, hogy fehérekkel közösen jelenjenek meg nyilvános létesítményekben. – Nelson Mandela, az Afrikai Nemzeti Kongresszus alelnöke 5 országot érintő ázsiai körutat kezd. – Az Interparlamentáris Unió uruguayi kongresszusán felveszi tagjai közé Chilét, Namíbiát és Nigert, viszont felfüggeszti Libéria tagságát.
Október 16. – Harry Markovitz, Marton Miller és William Sharpe amerikai közgazdászoknak ítélik oda az idei közgazdasági Nobel-díjat.
Október 17. – Václav Havel cseh-szlovák államfő felmenti tisztségéből Miroslav Vacek védelmi minisztert, majd másnap Lubos Dobrosky addigi külügyminiszter-helyettest bízza meg a tárca vezetésével. – Elias James Corey amerikai vegyész kapja az idei kémiai, Jerome Friedman és Harry Kendall amerikai, valamint Richard Taylor kanadai fizikus az idei fizikai Nobel-díjat. – Genfben befejezi ülésszakát a SALT-tárgyalások keretében 1972-ben életre hívott Szovjet-Amerikai Állandó Konzultatív Bizottság. – Az ukrán parlament elfogadja a hónap eleje óta sztrájkoló diákok követeléseit. 6 nap múlva lemond Vitalij Maszol ukrán miniszterelnök. – A jereváni parlament megszünteti a szovjet hadkötelezettségi törvény területi hatályát, így ezentúl az örmény katonáknak helyben kell szolgálatot teljesíteniük. –Tuniszban összeül az Arab Liga külügyminiszteri tanácsa, hogy a PFSZ kérésére megvitassa a jeruzsálemi Templom-hegyen történt véres eseményeket. Az ülést másnap felfüggesztik. – Washingtonban George Bush amerikai elnök fogadja Nguyen Co Thach vietnami külügyminisztert.
Október 18. – Frederick de Klerk dél-afrikai elnök feloldja a Natal tartományban több mint 4 éve kihirdetett rendkívüli állapotot. – Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter és Roland Dumas francia külügyi államminiszter Bécsben tárgyal.
Október 19. – A Román Legfelsőbb Katonai Bíróság bizonyítékok hiányában felfüggeszti Julian Vlad volt kormánytag, Securitate-főnök perét. – Prágában megkezdi alakuló tanácskozását a Helsinki Polgárok Gyülekezete nevű nemzetközi kezdeményezés.
Október 20. – Nyíkolaj Rizskov szovjet kormányfő és Vytautas Landsbergis litván államfő Moszkvában megállapodik, hogy legkésőbb nov. végén meg kell kezdődniük a szovjet-litván tárgyalásoknak. – A mozambiki parlament megszavazza az alkotmánytervezet azon cikkelyeit, amelyek bizosítják a többpártrendszerű demokráciát az országban. – Moszkvában megalakul az SZKP ellenzékét tömörítő koalíció, a Demokratikus Oroszország Mozgalom. – Eperjesen összeül a Szlovák Kommunista Párt kongresszusa, amelyen ismét Peter Weisst választják meg elnökké.
Október 21. – A malaysiai parlamenti választásokat 1981 óta harmadik alkalommal Mahathir bin Mohamed miniszterelnök Nemzeti Front Pártja nyeri meg.
Október 22. – Luxemburgban az EGK-külügyminiszterek értekezletén aláírják a Közös Piac és Románia 5 évre szóló kereskedelmi és gazdasági együttmüködési egyezményét. Az EGK egyúttal helyreállítja diplomáciai kapcsolatait Vietnammal. – Vietnam egyesítése óta első alkalommal tesz hivatalos látogatást Japánban vietnami külügyminiszter. – Nem hivatalos látogatást tesz Párizsban Petre Roman román kormányfő, aki a Romániának az UNESCO-ba való visszatérése alkalmából rendezett ünnepségeken vesz részt. – Az OKP-ból megalakuló Baloldali Demokrata Párt programkészítő értekezletet tart Rómában. – Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 4 Öböl menti államot érintő körutat kezd. – 42 év után először hollandiai látogatást tesz Frederick de Klerk dél-afrikai államfő.
Október 23. – Francesco Cossiga olasz államfő hivatalos látogatást kezd Nagy-Britanniában, ahol 1969-ben járt utoljára olasz köztársasági elnök. – Moszkvában a szovjet szakszervezetek XIX. kongresszusán megalakítják az új szaktanácsot, a Szovjet Szakszervezetek Általános Szövetségét.
Október 24. – A szovjet parlament törvényt fogad el a szövetségi törvények elsőbbségéről a köztársaságiakkal szemben az egész Szovjetunió területén. A törvény a szövetségi szerződés megkötéséig lesz érvényben. – Kinyilvánítja állami szuverenitását és önálló köztársasággá minősíti magát a Szovjetunióhoz tartozó Csuvas Autonóm Köztársaság. – A pakisztáni parlamenti választásokon megsemmisítő vereséget szenved a Benazir Bhutto volt miniszterelnök-asszony vezette Népi Demokratikus Szövetség, ugyanakkor fölényes győzelmet arat az Iszlám Demokratikus Szövetség. – A Szovjetunió a Novaja Zemlja szigeteken 1 évi szünet után nukleáris kísérletet hajt végre. – Fegyverszüneti egyezményt kötnek a meggyilkolt libériai elnök hívei a Prince Johnson vezette kormányellenes erőkkel. – Hivtalos látogatást tesz a NATO központjában Mihail Mojszejev hadseregtábornok, szovjet vezérkari főnök.
Október 25. – A cseh-szlovák parlament eltogadja a „kisprivatizációs” törvényt, amelynek keretében magánkézbe adják az elmúlt 40 év alatt kisajátított mintegy 100 ezer boltot és műhelyt. – A Kazah Köztársaság szuverén államnak nyilvánítja magát. – A szlovák parlament elfogadja a szlovák nyelvet hivatalos nyelvvé nyilvánító törvényt, amely a kormánykoalíció pártjainak tervezetén alapul. A nemzetiségiek nyelveit csak ott lehet használni, ahol a kisebbséghez tartozó lakosság számaránya meghaladja a 20%-ot. – Gregor Gysi, a keletnémet Demokratikus Szocializmus Pártjának elnöke villámlátogatást tesz Moszkvában, hogy tisztázza az SZKP és saját pártja pénzügyeit.
Október 26. – A moldavai parlament rendkívüli állapotot vezet be a köztársaság gagauzok lakta területein. – Helmut Kohl német kancellár Bonnban Douglas Hurd brit külügyminiszterrel az Öböl menti helyzetet vitatja meg. – Victor Stanculescu román nemzetvédelmi minisztert fogadja Pekingben Jang Sang-kun kínai államfő.
Október 27. – Az amerikai képviselőház jóváhagyja az új bevándorlási törvényt, amelynek értelmében a következő 3 évben a korábbinál jóval többen telepedhetnek le az Egyesült Áltamokban. – Az EGK kormányfői és François Mitterrand francia elnök rendkívüli csúcsértekezletre ülnek össze, és 11 szavazattal Nagy-Britannia ellenében úgy döntenek, hogy 1994. jan. 1-jétől életbe léptetik a Közösség pénzügyi és politikai uniójának második szakaszát. – Berlinben a Demokratikus Szocializmus Pártjának vezetősége tanácskozik a szervezetben kirobbant pénzügyi botrányról, 107 millió márka külföldre menekítéséről.
Október 28. – Az amerikai szenátus elfogadja az új költségvetést, amely a lakosság zöme számára emeli az adókat, drágítja az üzemanyagot, a szeszes italokat és a dohányárukat. –18 hónapi szünet után ismét megkezdi működését Nagy-Britannia teheráni és Irán londoni nagykövetsége. – A kommunista hatalom 70 éves fennállása óta első alkalommal többpártrendszerű parlamenti választásokat tartanak Grúziában, nyertese a nemzeti-liberális irányzatú „Kerekasztal-Szabad Grúzia” nevű párttömörülés.
Október 29. – Oslóban 1 évi müködés után lemond a hárompárti jobbközép kormány, mert a koalíció nem tudott megegyezni Norvégia és az EGK kapcsolatainak alakításában. Másnap a Munkáspárt vezetője, Gro Harlem Brundtland kezd kormányalakítási tárgyalásokat. – Varsóban befejeződik 4 lengyel szocialista párt első egyesülési kongresszusa. – Brüsszelben tanácskoznak a 24 fejlett tőkés ország (OECD) képviselői Kelet-Közép-Európa támogatásáról. – A La Manche-csatorna alatti vasúti alagút építői megteremtik az első összeköttetést a brit és a francia oldalról induló alagútszakaszok között.
Október 30. – Marián Čalfa cseh-szlovák miniszterelnök moszkvai látogatása eredményeként Cseh-Szlovákia 1991-ben 13 millió tonna szovjet kőolajat fog importálni. – Csaknem 4 órás űrsétát tett a Mir űrállomáson tartózkodó Anatolij Szolovjov és Alekszandr Balagin űrhajós, de nem sikerült megjavítaniuk a meghibásodott bejárati nyílást.
Október 31. – 11 év után Tuniszból ismét Kairóba költözik az Arab Liga központja. – Prágában a Polgári Fórum vezető testülete közölte, hogy a mozgalom Baloldali Alternatíva és Megújhodás nevű tömörülése eltért a tömegszervezet irányvonalától, ezért nem tekintik őket a Polgári Fórum részének.
November 1. – Romániában átlagosan 2 és fél-3-szorosára emelik az élelmiszerek, a ruházati cikkek, a háztartási berendezések és a szolgáltatások árait. – Az üzbég parlament a köztársasági alkotmány módosításával feloszlatja a minisztertanácsot, és helyette az elnök mellé rendelt kabinetet hoz létre. – Az ENSZ közgyűlése 1991. jan. 1-jétől 2 éves időtartamra a Biztonsági Tanács tagjává választja Ausztriát, Belgiumot, Ecuadort, Indiát és Zimbabwét. – Cseh-Szlovákia és Litvánia képviselői megállapodnak, hogy diplomáciai képviseletet nyitnak egymás fővárosában. – Moldava déli részén gagauz kormány alakul. Másnap rendkívüli állapotot hirdetnek ki a moldavai Duboszáriban és az oroszajkúak lakta „Dnyeszter menti Köztársaság” több más városában.
November 3. – Cseh-Szlovákia Kommunista Pártjának XVIII. kongresszusán a szlovák Pavol Kanist választják elnöknek, a programnyilatkozatban pedig kimondják: a párt szakít az erőszakos hatalommegragadás és a proletárdiktatúra ideológiájával, a demokratikus centralizmus elvével.
November 4. – A Szovák Kereszténydemokrata Mozgalom országos gyűlésén a szervezet elnökévé ismét Jan Čarnogurskit választják. – James Baker amerikai külügyminiszter közel-keleti és európai körutat kezd.
November 5. – Első kongresszusát tartja Katowicében a liberális, konzervativ és kereszténydemokrata erőket tömörítő lengyel Jobboldali Demokrata Fórum. – Tűzszüneti megállapodást kötnek a libanoni siíiták. – A jugoszláviai Újvidéken Magyarország és Románia katolikus, református és ortodox egyházai a 2 ország közötti megbékélés és újfajta kapcsolatok kialakítása mellett foglalnak állást.
November 6. – A pakisztáni parlament jóváhagyja az Iszlám Demokratikus Szövetség elnökének, Navaz Sarifnak miniszterelnöki kinevezését. – Az amerikai időközi választásokon a Demokrata Párt megőrzi többségét a szenátusban, a képviselőházban és az államok helyi kormányzatainak többségében is. – Kína egyoldalúan megszakítja diplomáciai kapcsolatait Nicaraguával, mert az kapcsolatokat létesített Tajvannal. – Az Európa Parlament Strasbourgban tanácskozást kezd Kelet-Közép-Európa támogatásáról.
November 7. – Százezres ellenzéki tüntetés a moszkvai Vörös téren a díszszemle után. A rendőrség letartóztat egy fegyveres férfit, miután 2 lövés is eldördül. – Németország és Lengyelország megállapodást ír alá egy 1975-ből származó 760 millió márkás kölcsön elengedéséről. – Román Polgári Szövetség néven újabb ellenzéki tömörülés alakul több szervezet részvételével.
November 8. – Szlovénia okt.-i döntéséhez hasonlóan a horvát parlament is saját irányítása alá vonja a köztársaságban lévő területvédelmi erőket. – Az Európa Tanács kábítószer-ellenes testülete fölvesz tagjai sorába több kelet-európai országot, köztük Magyarországot.
November 9. – A lengyel parlament megszavazza azt a törvényjavastatot, amely államosítja a Lengyel Egyesült Munkáspárt teljes vagyonát. – George Bush amerikai elnök aláírja azt a kongresszusi határozatot, amely megadja a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt Cseh-Szlovákiának. – Mihail Gorbacsov és Helmut Kohl aláírja a 20 évre szóló német-szovjet szerződést a 2 ország közötti jószomszédi, partneri viszonyról és az együttműködésről.
November 10. – Moszkvában az 1991. évi gazdasági kapcsolatokról kezdenek tárgyalásokat a balti köztársaságok miniszterelnökei és a szovjet szövetségi kormány vezetői.
November 11. – A kirobbant pénzügyi botrány hatására a Demokratikus Szocializmus Pártjának vezetősége Berlinben úgy határoz, hogy lemond a 2,28 milliárd márkára becsült vagyonának 80%-áról. – Grúziában megtartják az első szabad többpárti választások második fordulóját. Az ellenzéki „Kerekasztal-Szabad Grúzia” nevű tömörülés 155 mandátumhoz jut a 250 fős törvényhozásban. – A szovjet államfő és a miniszterelnök, valamint az orosz államfő és a kormányfő megállapodik, hogy intézkedéseket hoznak a gazdasági válság megfékezésére, így az élelmiszer-ellátás javítására. – A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége úgy határoz, hogy a szerbiai választási hadjáratban nem lép szövetségre más pártokkal.
November 12. – A román parlament felhatalmazza a kormányt arra, hogy átmenetileg rendeletek útján irányítsa a gazdaságot és felgyorsítsa az áttérést a piacgazdaságra. A bukaresti törvényhozás egyúttal felállítja a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot. – Moszkvában megalapítják a Szovjetunió első értéktőzsdéjét. – Japán 125. uralkodójaként trónra lép Akihito császár.
November 13. – Az amerikai légierő a Cape Canaveral-i légitámaszpontról Titán-4 típusú rakétát bocsát fel, amely titkos katonai feladatot teljesít a világűrben. – Moszkvában a Szakszervezeti Világszövetség XII. kongresszusán Ibrahim Zakaria eddigi főtitkárt választják elnökké.
November 14. – Varsóban Genscher német és Skubiszewski lengyel külügyminiszter aláírja a 2 ország jelenlegi határainak biztonságát szavatoló szerződést. – Cseh-Szlovákia és Dél-Afrika megállapodik a 27 éve megszakadt konzuli kapcsolatok helyreállításában. – Az albán parlament által elfogadott alkotmánymódosítás értelmében szétválik a párt és az állam hatalmi jogköre, nagyobb szerepet kap a törvényhozás, az 1967-ben elrendelt tilalom után ismét szabaddá válik a vallásgyakorlás, elismerik az utazáshoz való jogot, valamint a kisebbségek jogait. – A lett parlament az 1940-es állapotot rögzítő törvényt fogad el a köztársaság államhatáráról. – Moszkvában tanácskozást kezdenek az SZKP, az MSZMP, a CSKP, a Bolgár Szocialista Párt, a Németországi Demokratikus Szocializmus Pártjának és a Lengyel Köztársaság Szociáldemokrata Pártjának vezetői.
November 15. – Romániában százezres demonstrációkon emlékeznek meg a 3 évvel ezelőtti brassói munkásmegmozdulásról. Az ellenzéki tömörülések által Bukarestben, Temesvárott, Brassóban, Konstancán és más nagyvárosokban rendezett megemlékezések kormány-, ill. Iliescu-ellenes tüntetésekké váltak. – Cseh-Szlovákia, Lengyelország és Magyarország közös nyilatkozatban jelenti be az Egyesült Államok külügyminisztériumának, hogy a valamennyiüket sújtó energiaválság közepette összehangolják törekvéseiket, erőfeszítéseiket. – A bolgár partament alkotmánymódosítása értelmében az ország hivatalos elnevezése ezentúl Bolgár Köztársaság. A szófiai törvényhozás arról is határoz, hogy Bulgáriában a török kisebbség tagjai ezentúl használhatják teljes, eredeti török nevüket. – Az Atlantis amerikai űrrepülőgép katonai felderítő műholdat állít föld körüli pályára azzal a feladattal, hogy nyomon kövesse az iraki csapatokat az Arab-öbölben.
November 16. – Az EK 11 NATO-tagállamából, valamint az ugyancsak NATO-tag Norvégiából és Törökországból álló Független Európai Programcsoport védelmi miniszterei megállapodnak a hadiiparban folytatandó közös kutatásokról és termelésről (Euklidesz-egyezmény). – Baker amerikai külügyminiszter az EGK Bizottságának vezetőjével tárgyal kereskedelmi és árproblémákról.
November 17. – A Szovjetunió Legfelső Tanácsa rendkívüli ülésén Mihail Gorbacsov elnök ismerteti intézkedési tervét a szétesőben lévő Szovjetunió megszilárdítására, a gyengélkedő államhatalom megerősítésére, a kormány átalakítására és az elnöki hatalom kiszélesítésére. A szovjet parlament 6 nap múlva elvben elfogadja a csomagtervet. – A prágai szövetségi parlament határozata értelmében el kell kobozni és vissza kell adni a társadalomnak Cseh-Szlovákia Kommunista Pártjának minden vagyonát. – Szuverén állammá nyilvánítják a Karacsaj Köztársaságot az Oroszországi Föderáción belül. – Bush amerikai elnök európai körutat kezd. – Az SZKP-n belüli demokratikus mozgalmak képviselői létrehozzák a Kommunisták Demokratikus Mozgalmát. – A demokratikus platformnak az SZKP-ből kilépett szárnya Oroszországi Köztársasági Párt néven új pártot alakít.
November 18. – 20 évre szóló szovjet-olasz barátsági és együttműködési szerződést írnak alá Rómában. Mihail Gorbacsov a Vatikánban találkozik II. János Pál pápával is. – A Bosznia-Hercegovinában megtartott többpárti parlamenti választások első fordulójában a nemzeti alapon szerveződött muzulmán szerb és horvát pártok szereztek előnyt. – Bécsben a helsinki folyamat országainak mindhárom fóruma befejezi a párizsi csúcstalálkozó előkészítésével összefüggő munkáját.
November 19. – 35 európai és észak-amerikai ország állam- és kormányfőinek részvételével Párizsban összeül az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) csúcstatálkozója. A hivatalos megnyitás előtt aláírják a 22 európai ország között létrejött megállapodást a hagyományos fegyverek nagyszabású csökkentéséről, valamint arról, hogy többé nem tekintik ellenségnek egymást. A csúcstalálkozón a résztvevők aláírásukkal hitelesítik a „Párizsi Chartát az Új Európáért”, amely rögzíti, hogy véget ért a szembenállás és Európa megosztottságának korszaka. Egyúttal meghatározzák az európai biztonsági és együttműködési folyamat új kereteit és intézményeit. – Jelcin orosz és Kravcsuk ukrán parlamenti elnök aláírja az Oroszországi Föderáció és Ukrajna kétoldalú kapcsolatait meghatározó szerződést.
November 21. – Szovjet-Kirgízia fővárosában, Frunzéban feloldják a nemzetiségi zavargások miatt a nyár elején bevezetett rendkívüli állapotot. – Kazahsztánnal is kétoldalú államközi szerződést köt az Oroszországi Föderáció. – Bush amerikai elnök Szaúd-Arábiába látogat, ahol találkozik Fahd királlyal, valamint az emigrációban élő kuvaiti emírrel.
November 22. – George Bush felkeresi a Szaúd-Arábia keleti részén állomásozó amerikai csapatokat. – A Balti Tanács jurmalai ülésén Észtország, Lettország és Litvánia vezetői a Szovjetunió Legfelső Tanácsának küldött közös állásfoglalásban megerősítik, hogy államaik nem kívánnak csatlakozni a szövetségi szerződéshez, ehelyett államközi megállapodást akarnak kötni a központi kormány és a köztársasági hatóságok együttműködésének szabályozásáról. – Margaret Thatcher brit miniszterelnök bejelenti, hogy nem indul a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáért, és ezzel 12 és fél év után lemond kormányfői tisztéről. – Kína bejelenti, hogy megszünteti fegyverszállításait a vörös khmer kambodzsai kormányellenes gerillaszervezetnek. – A prágai kormány felszólítja a nemzetközi újságíró szervezetet, hogy szüntesse be tevékenységét a cseh-szlovák fővárosban.
November 23. – A 24 legfejlettebb tőkés ország (OECD) varsói értekezletén Tadeusz Mazowiecki lengyel kormányfő bejelenti, hogy országa képtelen törleszteni 42 milliárd dollárnyi külföldi adósságát, és rendkívüli segélyt kér a Nyugattól a következő 2 évre. – Brüsszelben nyilvánosságra hozzák az Egyesült Államok és az Európai Közösség kapcsolatairól szóló közös nyilatkozatot. – Cseh-Szlovákiában helyhatósági választásokat tartanak. Csehországban győz a Polgári Fórum, Szlovákiában a Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom szerzi meg a legtöbb mandátumot. – A „kollektív bűnösség” megtorlásaként deportált szovjetunióbeli népek (krími tatárok, karacsalok, balkárok, kalmükök, ingusok, csecsenek és a Volga menti németek) képviselői Moszkvában kongresszust tartanak azzal a céllal, hogy egyesítsék nemzeti mozgalmaikat jogaik és autonómiájuk helyreállítására.
November 25. – 6 jelött részvételével elnökválasztást tartanak Lengyelországban. Mivel egyik jelölt sem kap abszolút többséget, dec. 9-én második fordulóra kerül sor. Az első forduló győztese 39.9%-kal Lech Wałeşa, a Szolidaritás szakszervezet elnöke. Választási kudarca miatt lemond Tadeusz Mazowiecki kormányfő. – Lett, litván, észt, orosz, belorusz parlamenti képviselők megalakítják az Interparlamentáris Tanácsot, hogy megpróbáljanak gátat vetni a baltikumi elszakadási folyamatnak.
November 26. – Moszkvában Tarik Aziz iraki és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter az Öböl-válságról tárgyal.
November 27. – Nagy-Britanniában John Major pénzügyminiszter lesz a Konzervatív Párt vezére és egyúttal az új kormányfő. Major másnap átalakítja Margaret Thatchertől örökölt kormányát. – Bukarestben a Román Legfelső Bíróság katonai tanácsa megkezdte annak a pernek a tárgyalását, amelynek a vádlottjai, köztük a volt belügyminiszter és a Securitate egykori parancsnoka felelősek az 1989. dec. 21-i eseményekben részt vett több mint 1200 ember letartóztatásáért. – Bangladesben szükségállapotot hirdetnek ki. – Kikiáltják a szuverén Csecsen-Ingus Köztársaságot, amely nem tekinti magát sem az OSZSZK, sem pedig a Szovjetunió részének.
November 28. – Szíria és Nagy-Britannia felújítja 1986-ban megszakadt diplomáciai kapcsolatait. – Londonban megtartja teljes ülését a 36. Észak-atlanti Közgyűlés, a NATO parlamenti tanácskozó testülete.
November 29. – Az ENSZ BT 12 tagja Jemen és Kuba ellenszavazatával, Kína tartózkodásával megszavazza azt a javaslatot, amely felhatalmazza a világszervezet tagállamait, hogy fegyveres erőt vessenek be Irak ellen, amennyiben Bagdad 1991. jan. 15-ig nem vonja ki csapatait a megszállt Kuvaitból. – Elindulnak az első német élelmiszersegély-szállítmányok a Szovjetunióba. – A sorozatos sztrájkok, tüntetések és az ellenzéki politikai erők nyomására lemond Andrej Lukanov bolgár miniszterelnök kormánya.
November 30. – Rómában Ausztria, Cseh-Szlovákia, Jugoszlávia, Magyarország és Olaszország külügyminiszterei az ötoldalú együttműködés keretében megvalósuló programokat vitatják meg. – Megalakul a Szabad Demokraták Mozgalma elnevezésű új lengyel párt. – Gorbacsov elnöki rendeletet ad ki arról, hogy az élelmiszereknek és a közszükségleti cikkeknek a termelőtől a fogyasztóhoz vezető útját szigorú munkásellenőrzés kövesse nyomon. – Baker amerikai és Csien Csi-csen kínai külügyminiszter megbeszélése után Washingtonban közlik, hogy az amerikai kormány a kapcsolatok teljes normalizálására törekszik Pekinggel, függetlenül annak emberi jogi politikájától.
December 1. – A 3 balti köztársaság parlamentje Vilniusban rendkívüli együttes ülésen foglalkozik a közös stratégia és taktika kidolgozásával, és a 3 köztársaság egységének létrehozásával az önálló államiság megteremtése érdekében. – Országos egyesületté alakul a Szovjetunió változatlan fennmaradásáért küzdő Szojuz (Szövetség) képviselőcsoport. – Letartóztatási parancsot adnak ki Erich Honecker, a volt NDK párt- és állami vezetője ellen, mert személyes felelősség terheli az egykori belnémet határ mentén érvényes tűzparancsért. – Részleges tűzszüneti megállapodást kötnek a Mozambikban szemben álló felek. – Csádban a kormányellenes csapatok elűzik Habré államfőt, feloszlatják a parlamentet, és felfüggesztik az alkotmányt.
December 2. – 58 év óta először tartanak össznémet parlamenti választásokat. Az eredmények szerint ismét a CDU-CSU-FDP-koalíció kormányozhat 4 évig. Fennállása óta az FDP 11%-kal az egyik legjobb, az SPD viszont a 33,4%-kal több mint 30 év óta a legrosszabb eredményt érte el. Egyidejűleg Berlinben tartományi választásokat tartanak. – Bosznia-Hercegovinában a 2 fordulós választásokon a szerb Demokratikus Párt 70, a Horvát Demokratikus Közösség 45, a muzulmánokat tömörítő Demokratikus Akció Pártja 86 mandátumot szerzett. Az államfő Alija Izetbegovics lett. – Gorbacsov szovjet elnök felmenti Vagyim Bakatyin belügyminisztert, és helyére a konzervatívnak tartott Borisz Pugót nevezi ki. – Az első szovjet-japán űrexpedíció keretében a Szojuz-TM-11 fedélzetén fölszáll egy japán televíziós újságíró, Akijama Torohiro.
December 3. – Az oroszországi népi küldöttek rendkívüli kongresszusa elfogadja a föld magántulajdonának engedélyezéséről szóló törvényt. – Megkezdődik a libanoni erők kivonása Kelet-Bejrút területéről. – Szélsőjobboldali nacionalista tisztek 50 fős csoportja sikertelen katonai puccskísérletet hajt végre Buenos Airesben. – Rendkívüli állapotot hirdetnek ki Szomáliában a kormányellenes felkelők akciói miatt. – Először ül össze az Európai Konfliktusmegelőző Központ Konzultatív Bizottsága.
December 4. – Az EK hivatalosan javasolja Vietnamnak a diplomáciai kapcsolatok felvételét. – Az Öböl menti Országok Együttműködési Tanácsának (GCC) védelmi miniszterei Kuvait iraki megszállása óta másodszor ülnek össze, hogy összehangolják a világ olajkincsének 50%-ával rendelkező 6 állam stratégiáját a válsággal kapcsolatban. – A kormányellenes tüntetések nyomán lemond Hosszain Muhammad Ersad bangladesi elnök.
December 5. – Helmut Kohl német kancellár és François Mitterrand francia elnök nem hivatalos csúcstalálkozót tart Párizsban. – A huszonnégyek szakértői Brüsszelben tárgyalnak az európai energiaközösség megvalósításáról és az Andriessen Alap létrehozásáról. – A szovjet centrista párthoz tartozó pártok és mozgalmak vezetői bejelentik a Nemzeti Megmentés Bizottságának megalakítását. – Vatikánvárosban katolikus és zsidó egyházi vezetők részvételével nemzetközi tanácskozás kezdődik az antiszemitizmusról.
December 6. – Szaddám Huszein iraki elnök elrendeli valamennyi külföldi állampolgár kiengedését Irakból és Kuvaitból. – Lemond a bolgár ellenzéki Demokratikus Erők Szövetségének elnöke, Petar Beron, mert megvádolták, hogy a 60-as évek végétől titkos ügynök volt. – Vatikánvárosban bejelentik, hogy a Szentszék és Bulgária diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. – Moldava déli részén feloldják a rendkívüli állapotot. – Az egyiptomi parlamenti választások második fordulójában a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt szerez fölényes győzelmet. – Brüsszelben tanácskoznak a NATO védelmi miniszterei.
December 7. – Dimitar Popov pártonkívüli független személyiséget nevezik ki a Bolgár Köztársaság új miniszterelnökévé. – Saját kérésére felmentik tisztségéből a Grúz KP vezetőjét, Gumbaridzét. – Kivégzik Nizen et-Kadradzsi volt iraki vezérkari fönököt és más tiszteket, akiket azzal vádoltak, hogy Huszein elnök rendszerének megdöntésére törtek.
December 8. – A Független Litván Kommunista Párt rendkívüli kongresszusán megerősítik a köztársaság függetlenségi törekvéseit. – A dél-afrikai feketebőrűek radikális, apartheidellenes Pánafrikai Kongresszusa (PAC) 30 év óta először tartja értekezletét az országon belül. – Lemond a Thaiföldi Királyság kormányfője.
December 9. – Lengyelországban az elnökválasztás második fordulójában Lech Wałeşa, a Szolidaritás szakszervezet vezetője a szavazatok 74,25%-ával győz, majd lemond a Szolidaritás elnöki tisztéről.
December 10. – Szovjet-amerikai külügyminiszteri megbeszéléseket tartanak Houstonban az újabb csúcstalálkozó előkészítéséről, a gazdasági segítségről, a START-szerződés nyitott kérdéseiről és az Öböl-válságról. – Stockholmban átadják az idei Nobel-díjakat. – Oslóban Mihail Gorbacsov szovjet államfő megbízottja útján veszi át a Nobel-békedíjat. – A kongói Munkapárt rendkívüli kongresszusán lemondanak a marxizmus-leninizmus ideológiájáról és a párt vezető szerepéről.
December 11. – Az Egyesült Államok és a Szovjetunió között hivatalosan hatályba lépnek a katonai és a polgári rendeltetésű föld alatti atomkísérletek hatóerejét korlátozó 1974–1976-os szerződések. – 91 éves korában meghal Armand Hammer, a szovjet kapcsolatairól ismert amerikai üzletember. – A kirgiz parlament a szovjet tagköztársaságok között utolsóként elfogadja a köztársaság szuverenitásáról szóló nyilatkozatot. – Albániában a kormányzó Munkapárt az egyetemisták tiltakozó megmozdulásainak nyomására meneszti a Politikai Bizottság 5 tagját, kormányátalakítást sürget és beleegyezik független politikai pártok engedélyezésébe. 1 nappal később Demokrata Párt néven megalakul az első engedélyezett ellenzéki szervezet Albániában.
December 12. – A Cseh-Szlovák Szövetségi Parlament elfogadja az illetékességi törvényt, amely meghatározza a szövetség, ill. a köztársasági szervek jogkörét. – Büntetőeljárást indítanak František Kincl egykori csehszlovák belügyminiszter ellen. – Az OPEC bécsi miniszteri értekezletén úgy döntenek, hogy maradjon fenn az aug.-ban bevezetett rendszer, amely szerint a tagállamok maguk határozhatják meg, mennyi olajat termelnek naponta.
December 13. – Bécsben befejezödnek a helsinki folyamat 35 állama által folytatott bizalom- és biztonságerősítő tanácskozások, valamint az európai hagyományos fegyverek korlátozásával foglalkozó, a nov.-i párizsi csúcstalálkozó után megkezdődött tárgyalások új szakaszának első fordulója. – 30 évi száműzetés után hazatér a Dél-afrikai Köztársaságba Oliver Tambo, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) elnöke. – A Grúz Legfelsőbb Tanács a nemzetiségi villongások miatt rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat vezet be a területén lévő Dél-Oszétiában.
December 14. – Lengyelországban felmentik Tadeusz Mazowiecki kormányát. A szejm határozatban kötelezi a minisztertanácsot, hogy az új kabinet létrehozásáig folytassa munkáját. – Az ENSZ Közgyűlése határozatban szorgalmazza az arab-izraeli konfliktus rendezésére hivatott közel-keleti békekonferencia összehívását. – Rómában tanácskoznak az EK állam- és kormányfői. 1 milliárd USD-s élelmiszersegély Szovjetuniónak történő szállításáról döntenek.
December 15. – „Nemzeti konvenció a demokrácia megmentéséért” néven egységfrontba tömörül a 6 legerősebb romániai ellenzéki párt, köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. – Pekingben megkezdődik a szovjet-kínai vegyes bizottság első ülése, amelyen aláírják a dokumentumokat a 2 ország közös határainak biztonságáról.
December 16. – Lengyelországban megalakul a Kereszténydemokrata Párt.
December 17. – Lemond tárca nélküli miniszteri tisztéről Lothar de Maizičre, az egykori NDK utolsó miniszterelnőke, mert megvádolták, hogy 8 évig nem hivatalos munkatársa volt az állambiztonsági szervezetnek, a Stasinak. – Az Osztrák Szocialista Párt és a Néppárt képvisetőiből ismét Franz Vranitzky vezetésével alakul meg az új nagykoalícíós kormány Ausztriában. – A litván függetlenség és a polgári átalakulás előmozdítása érdekében közös politikai konzultatív tanácsot hoz létre több párt és mozgalom, követelve Prunskiene miniszterelnök lemondását. – Zambiában bevezetik a többpártrendszert.
December 18. – A Pentagonale csoport országai (Ausztria, Cseh-Szlovákia, Jugoszlávia, Magyarország és Olaszország) először foglalnak közösen állást az ENSZ-ben a nemzeti kisebbség jogainak védelmében. – Az EK brüsszeli külügyminiszteri értekezlete jóváhagyja a Magyarországgal, Cseh-Szlovákiával és Lengyelországgal kidolgozandó társulási szerződésekre vonatkozó mandátumok tervezetét. 3 nappal később megtartják az EK és Magyarország közötti tárgyalások első fordulóját. – Jugoszláviában a nemzetvédelmi minisztérium javaslatára megszünteti működését a hadseregben a kommunista párt. – Prágában bejelentik, hogy Cseh-Szlovákia 1991. márc. végétől nem képviseli Kuba diplomáciai érdekeit Washingtonban.
December 19. – Az amerikai csapatok harckészültségének ellenőrzésére Szaúd-Arábiába utazik Richard Cheney amerikai védelmi miniszter és Colin Powell, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. – A fekete-tengeri térség országai (Törökország, Bulgária, Románia és a Szovjetunió) a gazdasági együttműködés keretében egy jövőbeni „Fekete-tengeri Közös Piac” kialakításáról kezdenek tárgyalást Ankarában.
December 20. – Lemond Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter, mert szerinte a diktatórikus erők törnek hatalomra és a reformerők a háttérbe szorulnak, ami veszélyezteti a peresztrojka eddigi politikáját. Sevardnadze ügyvezetőként még hivatalában marad. – Párizsban bejelentik, hogy Franciaország a jövőben nem ad politikai menedékjogot magyar, lengyel és cseh-szlovák állampolgároknak, mert ezekben az országokban alapvető politikai változások következtek be. – Az ENSZ BT határozatot hoz az Izrael által megszállt területeken élő palesztinok fokozott védelméről. – Major brit kormányfő Camp Davidben tárgyal Bush amerikai elnökkel.
December 21. – A grúz parlament határozatot fogad el arról, hogy a tagköztársaság létrehozza saját belügyi csapatait, a nemzeti gárdát. 1 hét múlva a parlament betiltja a fegyveres csoportokat a köztársaságban. – Romániában tízezrek tüntetnek a Ceauşescu-rendszer bukásának első évfordulóján, Ion Iliescu elnök és a kormány lemondását követelve. – A kambodzsai Legfelső Nemzeti Tanács Párizsban tartott első ülésén a 4 kambodzsai frakció képviselői egyetértésre jutnak a béketerv fő kérdéseiben.
December 22. – Zágrábban kihirdetik a Horvát Köztársaság új alkotmányát, amely Horvátország függetlenségét, szuverenitását és területi sérthetetlenségét hangsúlyozza, de nem szorgalmazza a Jugoszláviától történő elszakadását. – A katari fővárosban, Dohában megkezdődik az Öböl menti Országok Együttműködési Tanácsának (GCC) 11., Kuvait iraki lerohanása óta első csúcsértekezlete, amely elítéli az iraki agressziót, támogatásáról biztosítva a kuvaiti emigráns kormányt.
December 24. – A szovjet népi küldöttek kongresszusán határozatban szállnak síkra a Szovjetuniónak mint szuverén, egyenjogú köztársaságok szövetségének a megőrzéséért. Döntenek arról, hogy a szovjet államszövetség jövőjéről és a földtulajdonról népszavazást írnak ki.
December 25. – Suriname-ban a hadsereg megdönti Shankar elnök hatalmát.
December 26. – Ljubljanában a parlament díszülésén kihirdetik a szlovén köztársaság önállóságát, ami mellett a 3 nappal azelőtti népszavazáson a résztvevők 88,2%-a foglalt állást. – Romániában a hatóságok 12 órával a megérkezése után kitoloncolják Mihály exkirályt, aki 43 évi száműzetésből tért haza, hogy meglátogassa a családi sírhelyet.
December 27. – A szovjet népi küldöttek kongresszusán kiszélesítik Gorbacsov elnök hatalmát, az újonnan létrejött alelnöki tisztségbe Gennagyij Janajevet választják meg. – Ro Te Vu, a Koreai Köztársaság elnöke jelentősen átalakítja a szöuli kormányt.
December 29. – Kaifu Tosiki japán miniszterelnök átalakítja kormányát. – Argentínában szabadon engedik az 1976 és 1983 közötti hatalmon lévő katonai junta vezetőit. – Lengyelország egy kórházhajót és egy mentőhajót indít útnak a Perzsa-öbölben állomásozó nemzetközi tengerészeti flottakötelékhez. – George Bush amerikai elnök élelmiszerek és mezőgazdasági termékek vásárlására fordítható 1 milliárd USD hitelt hagy jóvá a Szovjetuniónak.
December 30. – A moldavai parlament elfogadja Mihail Gorbacsov 8 pontos elnöki rendeletét a köztársasági törvények és rendeletek megváltoztatására. Felülvizsgálják a nyelvtörvény megvalósítását és a köztársasági gárda megalakítását szolgáló rendeleteket.
1991. január 2. – A szovjet belügyi csapatok különleges egységei Vilniusban és Rigában középületeket szállnak meg. – Cseh-Szlovákia fölveszi a diplomáciai kapcsolatokat Szaúd-Arábiával.
Január 3. – Baker amerikai külügyminiszter újból felszólítja Irakot tárgyalásra az Öböl-válságról. – Az Öböl-válságról folytat megbeszéléseket az egyiptomi, a szíriai, a szudáni és a líbiai államfő.
Január 4. – A Közös Piac külügyminiszterei Luxemburgban az Öböl-válság kérdéseit vitatják meg. – A lengyel partament Jan Krzysztof Bieleckit bízza meg kormányalakítással.
Január 5. – Ramiz Alia albán államfő rendeletére 393 politikai fogoly részesül amnesztiában. – Kínában 2 és 4 év közötti börtönre ítétik az 1989. évi pekingi diákmegmozdulás 7 résztvevőjét. – A Szovjetunióban megjelenik a földreformról szóló elnöki rendelet.
Január 6. – Európai körutat kezd Baker amerikai külügyminiszter; az Öböl-válságról konzultál Párizsban. Bonnban és Milánóban. – Major brit kormányfő Szaúd-Arábiába, majd Ománba és Egyiptomba látogat.
Január 7. – A szovjet védelmi miniszter katonai egységeket vezényel Lettországba. Litvániába, Észtországba, Grúziába, Örményországba, Moldavába és Ukrajnába, hogy megakadályozzák a sorozás előli szökéseket. – Gorbacsov szovjet államfő érvényteleníti a grúz parlament döntését, amely felfüggesztette Dél-Oszétia autonómiáját. – 16 évi tárgyalássorozat után aláírják a szovjet-német tengerhajózási egyezményt. – A román kormány hozzájárul Mihály exkirály és családja állampolgárságának visszaállításához, és biztosítja számukra a szabad beutazást. – Albániában engedélyezik 3 ellenzéki párt megalakulását és az első emberi jogi szervezet működését.
Január 8. – Vilniusban az áremelések miatt 50 ezren tüntetnek, és ennek hatására lemond a litván kormány. – Prunskiene litván kormányfő Gorbacsov szovjet elnökkel tárgyal Moszkvában a szovjet csapatok litvániai bevonulásáról. – Grúziában a nemzetiségi zavargások miatt rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat rendelnek el a déloszétiai Csinvaliban. – Bulgáriában a kormány és a szakszervezetek vezetői megállapodnak a sztrájkok felfüggesztéséről.
Január 9. – A grúz parlament elutasítja Gorbacsov ultimátumát arról, hogy a grúz rendfenntartó erőket ki kell vonni Dél-Oszétiából.
Január 11. – A Közös Piac országai közös nyilatkozatban szólítják föl a szovjet vezetést, hogy tartózkodjon a katonai erő alkalmazásától Litvániában. – A NATO-tagállamok közös közleményben szólítják föl a szovjet vezetést, hogy a hadsereg bevetése helyett tárgyalással rendezze vitáját a balti köztársaságokkal. – A Vatikánban II. János Pál pápa, Varsóban pedig a lengyel parlament biztosítja szolidaritásáról a litván népet. – Szerbiában a 40 év után megalakult első többpárti parlament ismét államfövé választja Szlobodan Milosevicset.
Január 12. – A szovjet hadsereg különleges ejtőernyős alakulatai és páncélozott egységei Vilniusban és más litván városokban középületeket szállnak meg, és a fegyverüket használják az akciók ellen tiltakozó tüntetőkkel szemben. Az összecsapásoknak sok halottja és sebesültje van. – Az amerikai szenátus határozatban szólítja föl Gorbacsov szovjet államfőt, hogy tartózkodjon katonai erő alkalmazásától a Baltikumban. – Az Egyesült Államok képviselőháza és szenátusa leszavazza azt az előterjesztést, amely a Szaúd-Arábiában állomásozó amerikai katonai egységeket csak a blokád fenntartására és Szaúd-Arábia védelmére kívánta igénybe venni. – Az Öböl-háború ellen tiltakozó tüntetéseket tartanak tízezrek részvételével Londonban, Genfben és Rómában. – A cseh-szlovák Polgári Fórum országos gyűlése a szervezet párttá alakulásáról dönt. – Az orosz és az észt elnök aláírja a 2 ország szuverenitását és függetlenségét kölcsönösen elismerő dokumentumot. – Moszkvában összeül az új hatalmi központ, a Szövetségi Tanács, és arról határoz, hogy a Baltikumban kialakult válságot tárgyalásokon kell rendezni. – II. János Pál pápa a Vatikánba akkreditált nagykövetek előtt az Öböl-válság és a baltikumi helyzet békés megoldását sürgeti.
Január 13. – Az amerikai szenátus felhatalmazza Bush elnököt a haderő bevetésére Irak ellen, ha az nem vonul ki Kuvaitból. – A litván fővárosban megalakul a Moszkva-barát Nemzeti Megmentési Bizottság és bejelenti, hogy átveszi a hatalmat Litvániában. Vilniusban és Kaunasban közben kijárási tilalmat rendelnek el. A litván fővárosban tárgyalások kezdődnek a Szovjetunió Szövetségi Tanácsának küldöttsége, valamint a Nemzeti Megmentés Bizottsága és a litván parlament képviselői között.
Január 14. – Az EK külügyminiszterei újból az Öböl-válságról tanácskoznak. – A Szovjetunió Legfelső Tanácsa Valentyin Pavlovot nevezi ki miniszterelnökké. Az ülésen Gorbacsov államfő a litvániai válság tárgyalásos rendezése mellett foglal állást. – Moszkvában megalakul az Orosz Anyanyelvű Lakosság Védelmi Bizottsága a köztársaságokban élő orosz kisebbség jogainak védelmére.
Január 15. – Az ENSZ BT újból fölszólítja Szaddám Huszein iraki elnököt Kuvait kiürítésére. – A Jugoszláv Szövetségi Alkotmánybíróság semmisnek nyilvánítja Szlovénia alkotmányának azon paragrafusait, amelyek elsőséget biztosítottak a köztársaságnak a szövetségi alkotmány törvényeivel szemben. – A Szovjetunió Legfelső Tanácsa Alekszandr Besszmertnihet választja külügyminiszterré.
Január 16. – Pérez de Cuéllar ENSZ-főtitkár újból felszólítja az iraki elnököt az Öböl-válság békés rendezésére. – A szerb parlament Dragutin Zelenovicsot bízza meg kormányalakítással.
Január 17. – Megkezdődik az Öböl-háború: az amerikai légierő hajnali 1 órakor a „Sivatagi Vihar” hadművelet keretében támadást intéz iraki katonai célpontok ellen. – Összeül az ENSZ BT, hogy meghallgassa az Egyesült Államok nagykövetének jelentését az Irak ellen indított háborúról. – Az EK miniszteri tanácsa kilátásba helyezi, hogy megvonja a segélyeket a Szovjetuniótól, ha a moszkvai kormány továbbra is katonai erőszakot alkalmaz a Baltikumban. – Meghal V. Olav norvég király. – A török parlament felhatalmazza a kormányt, hogy szükség esetén a török hadsereget az országhatáron kívül is bevesse, és hozzájárul ahhoz, hogy az ország repülőterét a külföldi erők is igénybe vegyék.
Január 18. – Folytatódnak a légitámadások a Kuvaitot megszálló iraki haderő ellen. – Irak terrortámadásokkal válaszol: rakétákat lő ki Izraelre és Szaúd-Arábiára. – Litvánia Legfelső Tanácsa úgy dönt, hogy népszavazást ír ki a köztársaság státusáról.
Január 19. – Háborúellenes tüntetéseket tartanak Nagy-Britanniában, Olaszországban, Németországban, Norvégiában, Ausztráliában. – Irak mellett tüntetnek Tuniszban, Algírban, Iszlamabadban, Líbiában és Jemenben.
Január 20. – Richard Cheney amerikai védelmi miniszter készenléti állapotot rendel el újabb 200 ezer tartalékos behívására. – Szaddám Huszein iraki elnök elutasítja Gorbacsov szovjet államfő újabb békekezdeményezését. – Lettország fővárosában a szovjet belügyi alakulatok különleges egységei tűzharcban elfoglalják a lett belügyminisztérium épületét. – Moszkvában 300 ezren tüntetnek a baltikumi katonai akciók és Gorbacsov ellen, a reformok mellett. – Az Öböl-háborúra hivatkozva kiterjesztik Romániában a belügyminisztérium hatáskörét, és visszaállítják a külföldiek tartózkodására vonatkozó korlátozásokat. A bukaresti kormány egyúttal megtiltja az élelmiszerek és a közszükségleti cikkek kivitelét az országból. – A Krím félsziget lakossága népszavazással a terület autonómiájának visszaállítása mellett dönt.
Január 21. – Megkezdődik a szovjet csapatok kivonása az egykori NDK területéről. – A német kormány elítéli a szovjet belügyi csapatok rigai akcióját. – A Dnyeszter menti Köztársaság népi küldötteinek rendkívüli kongresszusa tiltakozik Gorbacsov elnöki rendelete ellen, amely nem ismeri el a köztársaság létét. – A szovjet főügyész a balti köztársaságokra hárítja a felelősséget a vérontásokért. – Trónra lép Norvégia új királya, V. Harald.
Január 22. – Az Európa Parlament elhalasztja a döntést a Szovjetuniónak nyújtandó segélyekről és támogatásokról a baltikumi események miatt. A szervezet határozatban követeli a szovjet beavatkozás megszüntetését a balti államokban. – Gorbacsov szovjet államfő a lett parlament elnökével, Gorbunovsszal tárgyal. – Bush amerikai elnök New Yorkban fogadja a lett és a litván alelnököt. – Bécsben megkezdődik a hagyományos fegyveres erők leszerelésének ellenőrzésével foglalkozó konzultatív munkacsoport második ülésszaka.
Január 23. – A NATO Védelmi Tervező Bizottsága a Törökországnak nyújtandó katonai segítségről tanácskozik. – Az Egyesült Államok és Mongólia kereskedelmi és műszaki-tudományos együttműködési szerződést köt.
Január 24. – Németországból kiutasítanak 28 iraki diplomatát. – Mubarak egyiptomi államfő elítéli Irak Izrael elleni rakétatámadásait. – Az iraki légierő elöször intéz támadást Szaúd-Arábia ellen. Közben kanadai repülőgépek elsö ízben vesznek részt a szövetségesek katonai akcióiban. – Az Európa Tanács nemzetközi értekezletet tart a kontinensen várható kelet-nyugati népvándorlásról. – Kínában négyévi börtönbüntetésre ítélik az 1989-es diákmegmozdulás vezetőjét, Vang Tant.
Január 25. – Litvániában felfüggeszti tevékenységét a Moszkva-barát Nemzeti Megmentés Bizottsága. – Lettország és az Oroszországi Föderáció diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. – 4 szovjet belügyminiszter és a védelmi miniszter elrendeli, hogy az ország nagyvárosaiban a katonaság, a rendőrség és a haditengerészet alakulatai járőrözzenek a rend biztosítása érdekében. Gorbacsov szovjet államfő elnöki rendelettel megerősíti a miniszterek intézkedését.
Január 26. – A jugoszláv államelnökségben megállapodnak, hogy Horvátország feloszlatja területvédelmi egységeit és cserébe megszüntetik a szövetségi néphadsereg harckészültségét. – Besszmertnih szovjet külügyminiszter Bush amerikai elnökkel és Baker külügyminiszterrel folytat tárgyalásokat Washingtonban. – Németországban a Demokratikus Szocializmus Pártjának kongresszusán megerősítik elnöki tisztében Gregor Gysit.
Január 28. – Genfben megnyílik a világszervezet Emberi Jogi Bizottságának 43. ülésszaka. – 3 évtized után újból mongol-kínai pártfőtitkári találkozót tartanak Pekingben.
Január 29. – Az Egyesült Államok és a Szovjetunió közös nyilatkozatban szólítja föl Irakot a kivonulásra Kuvaitból. – Lemond a francia védelmi miniszter, mert nem ért egyet az Öböl-háborúban való francia részvétellel. – A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége Belgrádban kezd tárgyalásokat a Jugoszláviának nyújtandó 1 milliárd dolláros készenléti hitelről.
Január 30. – Mubarak egyiptomi államfő és Fahd szaúdi király közös nyilatkozatban követeli Iraktól a kivonulást Kuvaitból. – Hurd brit és Genscher német külügyminiszter az Öböl-háború költségeihez való német hozzájárulásról tárgyal Bonnban. – Az iraki szárazföldi erők megtámadják a szaúd-arábiai Hafdzsi városát.
Január 31. – Moszkvában összeül az SZKP KB.
Február 1. – Albánia és az Egyesült Államok megállapodik a diplomáciai kapcsolatok felvételében. – Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megadja a különleges meghívotti státust a román parlamenti küldöttségnek. – A francia kormány engedélyezi, hogy a Nagy-Britanniába telepített amerikai B-52-es nehézbombázók útban Irak felé átrepüljenek az ország fölött. – A Szovjetunióban életbe lép Gorbacsov elnöki rendelete arról, hogy a nagyvárosokban együtt járőrözzenek a rendőrök és a katonák.
Február 3. – Cseh-Szlovákia, Jugoszlávia és Magyarország első ízben ad átrepülési engedélyt a Bundeswehr számára a törökországi támaszpontok személycseréjének lebonyolításához. – A romániai televízióban csökkentik a nemzetiségi adások műsoridejét.
Február 4. – A szövetséges légierő gépei több hullámban órákon át bombázzák Bagdadot és környékét.
Február 5. – Ausztria engedélyezi, hogy területén vasúton átszállítsanak több mint 100 amerikai páncélozott műszaki mentőjárművet Szaúd-Arábia felé. – Gorbacsov szovjet államfő érvénytelennek nyilvánítja a Litvánia függetlenségéről febr. 9-én tartandó népszavazást.
Február 6. – Irak bejelenti, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait az ellene hadat viselő koalíció 6 tagállamával: az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Nagy-Britanniával, Olaszországgal, Egyiptommal és Szaúd-Arábiával. – Az Európa Parlament az Öböl-válságról és a Baltikumról tart rendkívüli vitát.
Február 7. – Szovjet-amerikai megbeszélések kezdődnek Genfben a hadászati támadófegyverek csökkentésére vonatkozó egyezményről (START), valamint a nukleáris és a hagyományos fegyverzetek csökkentéséről. – A Koreai NDK-ban bejelentik, hogy a pártban ellenforradalmi puccsot hiúsítottak meg. – A szövetséges légierők gépei több mint 12 óra hosszat több hullámban támadják Bagdadot és környékét. – Az irányíthatatlanná vált Szaljut-7 és Kozmosz 1688 űregyüttes a légkörben darabokra esik szét.
Február 8. – Cseh-Szlovákia engedélyt ad az ország légterének használatára az Öböl-háborúban részt vevő amerikai B-52-es bombázóknak.
Február 9. – Albániában zavargások törnek ki a tengerparti Durrës városában, ahol közel 10 ezer kivándorolni szándékozó albán gyűlt össze. – Litvániában a nem hivatalos népszavazáson a választópolgárok több mint 90%-a a független és a demokratikus köztársaság mellett voksol. – Gorbacsov szovjet államfő kijelenti, hogy a szövetséges erők katonai akciói túllépik az ENSZ által adott felhatalmazást.
Február 10. – A jugoszláv szövetségi kormány megszigorítja a fegyverimportot: ezentúl csak a kijelölt állami kereskedelmi cégek vásárolhatnak fegyvert, és megszűnik a fegyverek és lőszerek szabad behozatala.
Február 11. – Gorbacsov szovjet államfő javasolja, hogy a VSZ katonai szervezete már1991. ápr. 1-jétől szűnjön meg. – Megalakul a „Képviselet nélküli nemzetek és népek szervezete”, az UNPO.
Február 12. – Az Öböl-háborúról tanácskoznak az el nem kötelezett országok külügyminiszterei a palesztin állam képviselőjével. – A lett parlament úgy dönt, hogy márc. 3-án tartsanak népszavazást a köztársaság függetlenségéről. – Pavlov szovjet miniszterelnök megvádol bizonyos külföldi erőket, hogy gazdasági puccsot akarnak végrehajtani a Szovjetunióban.
Február 13. – A szövetségesek légitámadása során több 100 áldozatot követelő telitalálat ér Bagdad központjában egy polgári személyekkel zsúfolt óvóhelyet. – Nyilvánosságra hozzák a horvát-szlovén védelmi egyezményt, amely szerint a 2 köztársaság közösen fog harcolni egy esetleges külső katonai beavatkozáskor.
Február 14. – Irak végrehajtja első nappali rakétatámadását Szaúd-Arábia ellen. – A prágai kormány úgy dönt, hogy cseh-szlovák érdek-képviseleti irodát nyitnak Vilniusban, nem diplomáciai státussal.
Február 15. – A jugoszláviai Crna Gorában új kormány alakul. – A zágrábi katonai ügyész elrendeli Spegelj horvát hadügyminiszter letartóztatását. – Irak kilátásba helyezi, hogy bizonyos feltételek mellett kivonja csapatait Kuvaitból, ill. végrehajtja az ENSZ BT határozatait. A feltételeket a szövetségesek elfogadhatatlannak minősítik. – Cseh-szlovák-lengyel-magyar csúcstalálkozót tartanak Budapesten, ill. Visegrádon.
Február 16. – Gorbacsov szovjet államfő arra kéri az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy addig ne indítsanak szárazföldi támadást Irak ellen, amíg a szovjet-iraki tárgyalásokon felmérik a rendezés esélyeit. – Moszkvában konzervatív parlamenti képviselők nyíltan a hatalomátvétel esélyeiről tárgyalnak.
Február 17. – Az olasz kormány hozzájárul, hogy amerikai katonai repülőgépek állomásozzanak az egyik szicíliai támaszponton, a Földközi-tengeren hajózó amerikai hajóegységek védelmében.
Február 18. – Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) pokolgépes merényletet hajt végre a londoni Paddington és a Victoria pályaudvarokon. – 2400 légibevetéssel a háború kezdete óta a legsúlyosabb bombatámadást mérik Irakra a szövetségesek. Szovjet tábornokok bírálják Bagdad bombázását. – Romániában a védelmi miniszter kérésére a parlament 10.2 milliárd lej pótlólagos összeget szavaz meg a katonai kiadások fedezésére. – A szovjet parlamentben Pavlov miniszterelnök bejelenti, hogy az árreform keretében mintegy 60%-kal emelkednek a kiskereskedelmi árak. – Moszkvában Gorbacsov szovjet államfő új tervet terjeszt elő az iraki külügyminiszternek az Öböl-válság politikai rendezéséről.
Február 19. – Bush amerikai elnök és a brit kormány elutasítja Gorbacsov béketervét az Öböl-válságról, mert az nem felel meg az ENSZ BT által szabott követelményeknek. – Szovjet-Moldávia parlamentje úgy dönt, hogy a tagköztársaság nem vesz részt a Szovjetunió egységének megőrzéséről tartandó szövetségi népszavazáson.
Február 20. – Az albán fővárosban hatalmas kormányellenes tüntetés során több 10 ezer ember megszállja Tirana főterét és ledönti Enver Hodzsa diktátor szobrát. Alia államfő bejelenti, hogy saját kezébe veszi a hatalmat, új kormányt és Elnöki Tanácsot alakít. – Az amerikai légierő gépei 7 tonnás óriásbombákkal szinte teljesen megsemmisítik a kuvaiti Failaka-szigetet. – A szlovén parlament megszavazza azt az alkotmánymódosítást, amely alapján a Szlovén Köztársaság átveszi a Szövetségre ruházott állami jogokat.
Február 21. – A szlovák kormánykoalíció pártjai egyezményt írnak alá, amely szerint a Független Magyar Kezdeményezés negyedik tényezőként a kormánykoalíció tagjává válik. – Az Európa Tanács külügyminiszteri testülete egyhangúlag elfogadja Cseh-Szlovákia tagfelvételi kérelmét. – A Jugoszláv Szövetségi Parlament a törvénytelen fegyveres szervezetekről hoz határozatot, amely kimondja: a jugoszláv szervek kötelesek megakadályozni az illegális fegyverkereskedést. Ezzel egyidőben a zágrábi törvényhozás határozatban jelenti be, hogy a szövetségi szervek nem hirdethetnek rendkívüli állapotot Horvátországban, és nem vethetik be a hadsereget. – Irak beleegyezik, hogy a szovjet béketervnek megfelelően kivonul Kuvaitból, de Bush amerikai elnök fenntartással fogadja a bagdadi bejelentést és Gorbacsov béketervét.
Február 22. – Az EGK 250 millió ECU értékű élelmiszersegélyt szavaz meg a Szovjetuniónak. – Halálos áldozatokat követelő összetűzések zajlanak az albán fővárosban a rendfenntartó erők és a tüntetők között. Alia államfő megalakítja az ideiglenes kormányt, élére Fatos Nanót nevezi ki. – Bush amerikai elnök ultimátumot intéz Irakhoz, amely szerint 23-án délig meg kell kezdeni a kivonulást Kuvaitból.
Február 23. – Az Iraki Forradalmi Parancsnokság Tanácsa elutasítja Bush amerikai elnök ultimátumát. – Tarik Aziz iraki külügyminiszter moszkvai látogatása végén bejelenti, hogy az iraki kormány elfogadja a szovjet rendezési javaslatokat. – Thaiföldön a hadsereg a politikai korrupció elburjánzására hivatkozva államcsínyt hajt végre. – A Cseh-Szlovákiában kormányzó Polgári Fórum rendkívüli kongresszusi tart és 2 önálló részre szakad.
Február 24. – Közép-európai idő szerint hajnali 2 órakor megkezdődik a szövetségesek száraztöldi támadása Irak ellen. – A Cseh-szlovákiai Együttélés Politikai Mozgalom ismét Duray Miklóst választja elnökévé. – Lemond a romániai Vatra Romaneasca elnöke, Radu Ceontea. – Moszkvában csaknem 100 ezres demonstrációt rendeznek Jelcin orosz parlamenti elnök hívei.
Február 25. – A szövetséges erők amerikai föparancsnoka az előrenyomulás meggyorsítására ad parancsot. Huszein iraki elnök levélben értesíti Mihail Gorbacsov szovjet államfőt, hogy a BT határozata alapján megkezdik a csapatkivonást. – Szófiában megkezdődik Todor Zsivkov volt állami és pártvezető pere. – A litván belügyminisztérium törvénytelennek nyilvánítja a Moszkva-barát kommunista pártot.
Február 26. – Irak hivatalosan tájékoztatja az ENSZ BT-t, hogy kész feltételek nélkül kivonni csapatait Kuvaitból. Bush amerikai elnök felszólítja Szaddám Huszeint, hogy személyesen és nyilvánosan jelentse be a szövetségesek feltételeinek elfogadását, és adjon parancsot a fegyverletételre. Az iraki államfő bejelenti, hogy még aznap befejezik a teljes kivonulást Kuvaitból. Moszkva tűzszünetre szólítja fel az Irak-ellenes koalició tagjait. – A zágrábi katonai ügyész vádat emel Spegelj horvát védelmi miniszter és 7 társa ellen, akiket fegyveres lázadás szervezésével vádolnak.
Február 27. – 800 amerikai harckocsi és páncélos jármű megtámadja a dél-iraki Bászra térségében a köztársasági gárda 250-300 tankját. Felszabadul Kuvait fővárosa. Az utolsó iraki katonák is elhagyják Kuvaitot. Bagdadban közlik, hogy irak tűzszünet esetén elfogadja az ENSZ BT összes, Kuvaitra vonatkozó határozatát. Washington és a BT nem hajlandó elfogadni az iraki ajánlatot. – A grúz parlament érvényteleníti Gorbacsov 2 rendeletét. – Belgrádban megalakul a „Magyarok a hazáért, Szerbiáért és Jugoszláviáért” nevű szervezet, amely szorgalmazza, hogy a szerbiai magyarok határozottan álljanak ki a köztársaság mellett.
Február 28. – Bush amerikai elnök bejelenti, hogy Kuvaitot felszabadították és hajnali 5 órától leállítják a támadó hadmüveleteket. A szövetségesek tűzszünetet léptetnek életbe. Az ENSZ-ben közlik, hogy Bagdad feltételek nélkül elfogadta a BT mind a 12 határozatát. Az iraki parancsnokság is elrendeli csapatainak a tűzszünetet. – Dánia és Litvánia jegyzökönyvet ír alá arról, hogy a skandináv ország az 1921-es állapotoknak megfelelően elismeri a balti államok függetlenségét és elutasítja a köztársaságok 1940-ben Szovjetunióhoz történt csatolását. – Albániában bírósági eljárást indítanak 74 ember ellen a tiranai Hodzsa szobor ledöntése miatt. – A horvátországi 600 ezres szerb kisebbség képviselői Kninben kinyilvánítják függetlenségüket Horvátországtól, mert Szerbiához szeretnének csatlakozni.
Március 1. – A Litván Legfelső Tanács rendelete szerint egy esetleges megszálláskor a köztársaság polgárainak társadalmi engedetlenséget kell tanúsítaniuk. – A Szovjet Legfelső Tanács rendeletben tiltotta meg a külföldi valuták fizetőeszközként való elfogadását az országban. – Kolumbiában a kormány amnesztiaprogramjának hatására 24 évi harc után leteszi a fegyvert a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (EPL). – Az albán Elnöki Tanács arról dönt, hogy vizsgálatot indít a véres zavargások ügyében.
Március 2. – Irak második legnagyobb városában, Bászrában rendszerellenes megmozdulások kezdődnek. A lázadás később átterjed dél-iraki városokra, a kurdok lakta északi területekre, valamint a fővárosra is. A fegyveres összecsapásokban az iraki hadsereg harci gázokat és vegyi fegyvereket is bevet. – Az ENSZ BT elfogadja az Öböl-háború befejezésének feltételeiről szóló 686. számú határozatát, amely kimondja Kuvait megszállásának érvénytelenítését, a hadifoglyok és az elhurcolt kuvaitiak azonnali szabadon bocsátását, az elrabolt javak visszaszolgáltatását és jóvátétel fizetését. – A horvát belügyi alakulatok lezárják Pakrac városát, elfoglalják a rendőrállomást és a városházát. A jugoszláv államfő, Borisav Jovics katonákat vezényel a településre.
Március 3. – A szövetségesek és az iraki csapatok megegyeznek a tűzszünetet érintő minden kérdésben Irak elfogadja az ENSZ BT előző napi határozatát a tűzszüneti feltételekről. – Észtország és Lettország lakossága népszavazáson a köztársaság függetlensége mellett foglal állást. – Magyarország, Cseh-Szlovákia és Lengyelország liberális politikai erői egyeztető fórumot hoznak létre gyakorlati lépéseik összehangolására.
Március 4. – A Szovjetunió Legfelső Tanácsa zárt ülésen jóváhagyja a 2 német állam egyesüléséről kötött, ún. 2+4-es szerződést. – Az EGK külügyminiszterei jóváhagyják a Szovjetuniónak nyújtandó 500 millió ECU-s élelmiszer-vásárlási hitelgaranciát. – A Román Legfelsőbb Bíróság felmenti az 1987. nov. 15-i brassói munkásfelkelés elítéltjeit.
Március 5. – Az iraki Forradalmi Parancsnokság Tanácsa érvényteleníti Kuvaittal kapcsolatos, 1990. aug. óta hozott határozatait, így az ország annektálásáról szóló rendeletét. – Az Öböl menti Országok Együttműködési Tanácsa (GCC) nyilatkozatot fogad el az „új arab rend megteremtéséről”.
Március 6. – Major brit miniszterelnök Moszkvából Kuvaitba utazik és találkozik a kuvaiti kormány már visszatért tagjaival. – Az EK Bizottsága 3 millió ECU segélyt szavaz meg az iraki vízvezetékrendszer helyreállításához és a bagdadi kórházak felszerelésének javításához. – A Szovjet Szövetségi Tanács a köztársasági parlamentek elé utalja megvitatásra az új szövetségi szerződés tervezetét, amely szerint a jövőben a tagállamok önállóan alakíthatják külkapcsolataikat és részt vehetnek nemzetközi szervezetek munkájában. A köztársaságok, Örményország, Grúzia, Észtország, Lettország, Litvánia és Moldava kivételével hajlandóságukat nyilvánítják az egyezmény aláírására.
Március 7. – Az albán kormány katonai övezetté nyilvánítja a durrësi kikötőt, ahonnan több ezer albán kelt át az olasz túlpartra. – Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, Franciaország, Irak, Kuvait és Nagy-Britannia képviselői memorandumot írnak alá a hadifoglyok mielőbbi szabadon engedéséről. – A szlovén parlament úgy dönt, hogy a köztársasági sorkötelesek csak a helyi területvédelmi erőkben és a rendőrségnél teljesíthetnek szolgálatot.
Március 8. – Baker amerikai külügyminiszter körutat kezd a Közel-Keleten, hogy megvitassa a térség stabilitását célzó javaslatokat és felmérje az arab-izraeli konfliktus rendezésének lehetőségeit. – Véget ér az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ülésszaka, amelyen a 82 határozatból 75-öt konszenzussal fogadnak el. – A bolgár parlament felhívja a kormányt, hogy folytassa az előkészületi munkálatokat a török nyelv oktatásához szükséges szervezeti és módszertani előkészületekről.
Március 9. – Belgrádban a rendőrség erőszakkal oszlatja föl a Szerb Megújhodási Mozgalom és 9 másik ellenzéki párt által szervezett tüntetést. Az összetűzéseknek több halálos áldozata is van. A hatóságok először letartóztatják, majd a tömeg nyomására szabadon engedik a Szerb Megújhodási Mozgalom vezetőjét, Vuk Draškovićot.
Március 10. – Moszkvában csaknem félmillió ember tüntet Gorbacsov szovjet elnök lemondását követelve, Jelcin orosz parlamenti elnököt támogatva. – II. János Pál pápa kijelenti, hogy a katolikus egyház a leghatározottabban elutasítja a klasszikus szabad piaci gazdaság eszméjét és történelmi gyakorlatát, de ugyanúgy elveti a magántulajdon felszámolását, a javak kollektivizálását is.
Március 11. – Olaszországból visszaérkezik Albániába a menekültek első, másfélezres csoportja. – Pozsony belvárosában a Matica Slovenska nevű mozgalom felhívására több ezren tüntetnek és Szlovákia állami függetlenségét követelik. Havel cseh-szlovák államfő kijelenti, hogy a népszavazást tartaná a legmegfelelőbb módszerek a föderáció sorsának eldöntésére. – Megkezdődik Andreas Papandreu volt szocialista párti görög kormányfő és egykori kabinetje 3 tagjának megvesztegetési pere.
Március 12. – Az albán kormány engedélyezi az ágazati szakszervezetek érdekvédelmi tömörülésének, a Független Szakszervezetek Uniójának a megalakulását.
Március 13. – Az EGK Bizottsága Magyarországnak 180, Bulgáriának 290 millió ECU-s kölcsönt hagy jóvá. – Az olasz kormány fölkéri az EGK tagállamait, hogy fogadjanak be albán menekülteket.
Március 14. – A Közel-Keletről konzultál az amerikai és a francia elnök. – A 78 éves Erich Honeckert, az NDK egykori első számú vezetőjét a beelitzi szovjet katonai kórházból titokban Moszkvába viszik. – A brit kormány eltörli az 1 éve bevezetett és véres tüntetéseket kiváltó ún. községfejlesztési adót.
Március 15. – A legnagyobb nyugati hitelező országokat tömörítő szervezet, a Párizsi Klub elengedi Lengyelország több mint 35 milliárd USD-s külföldi tartozásainak a felét. – Albánia felújítja dipiomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal.
Március 16. – Miloševic szerb államfő bejelenti, hogy a köztársaság nem fogadja el a jövőben a jugoszláv államelnökség egyetlen döntését sem. A szerb parlament megszünteti a koszovói tartomány elnökségét. – Gorbacsov szovjet államfő bejelenti, hogy Moszkva felére csökkenti kőolajeladásait külföldön. – Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia javasolja az ENSZ-nek, hogy kötelezze Irakot vegyifegyver-készletének megsemmisítésére. – A Romániában kormányzó Nemzeti Megmentési Front országos értekezletén ismét Petre Roman kormányfőt választják pártelnöknek.
Március 17. – A Szovjetunióban népszavazást tartanak a szovjet szövetségi rendszer jövőjéről. A referendumon részt vevő választópolgárok többsége az ország egységének megőrzését támogatja. – A finnországi parlamenti választásokon az ellenzéki Centrum Párt győz. – SzaúdArábia felújítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal.
Március 18. – Bécsben ünnepélyesen megnyitják az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 34 országának közös konfliktusmegelőző központját.
Március 19. – Lemond a kuvaiti kormány; az emír a korábbi miniszterelnököt bízza meg az új kabinet megalakításávat. – Gorbacsov szovjet elnök átfogó kiskereskedelmi áremelést jelent be.
Március 20. – A szovjet parlament elfogadja a miniszteri kabinetről szóló törvényt, amely szerint a testület az ország végrehajtó-ügyvezető szerve, alárendelve az elnöknek. – Az Egyesült Államok elengedi a lengyel tartozások 70%-át. – Szakértői kormány alakul a jugoszláviai Macedóniában.
Március 21. – A cseh-szlovák kormány eltörli a fegyver-külkereskedelem állami monopóliumát.
Március 22. – Az ENSZ BT feloldja az üzemanyagok, az élelmiszerek, a víztisztító berendezések és az egészségügyi anyagok Irakba irányuló exportjának tilalmát. – Moszkvában utolsó hivatalos ülésüket tartják a VSZ Egyesített Fegyveres Erőinek törzséhez delegált állandó képviselők. – A Balti Tanács a helyi népszavazások eredményeit értékeli.
Március 23. – Szaddám Huszein iraki államfő kinevezi az ország új kormányát, a miniszterelnöki tisztséget a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának egyetlen síita tagja, Hammadi tölti be. – Jelcin orosz és Gamszahurdia grúz parlamenti elnök megállapodik, hogy a dél-oszétiai rendezés elősegítésére közös rendőri erőket hoznak létre. – Maliban heves, áldozatokat is követelő zavargások robbannak ki.
Március 25. – A szovjet kormány rendkívüli ülésén rendeletileg betilt minden megmozdulást Moszkvában háromhetes időtartamra. 2 nappal később az oroszországi parlament elnöksége törvényellenesnek és alkotmánysértőnek minősíti a központi kabinet lépését. – A bukaresti katonai törvényszék enyhe ítéleteket hoz a volt Román Kommunista Párt Politikai Végrehajtó Bizottsága 21 tagjának több mint 8 hónapja húzódó perében. Elejtik a népirtás vádját, és a legsúlyosabb büntetés 5 és fél évi börtön.
Március 26. – A szovjet parlament határozatban szólít föl az ország 600 szénbányájának csaknem egynegyedét megbénító sztrájkok befejezésére, azzal, hogy a kormány haladéktalanul vizsgálja meg a bányászok követeléseinek teljesíthetőségét. – Gorbacsov szovjet elnök rendeleti úton önálló belügyminisztériumi főosztályt hoz létre a moszkvai rendfenntartó erők irányítására. – Az Egyesült Államok a szicíliai Cataniából hazaszállítja és ezzel kivonja az utolsó szárazföldi telepítésű robotrepülőgépét Európából.
Március 27. – Dél-amerikai Közös Piac létrehozásáról ír alá megállapodást Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay elnöke. – Szlovák Kommunisták Szövetsége néven új politikai pártot jegyeznek be Pozsonyban. – Harmadik próbálkozásra sikerül összekapcsolni a Progress-M-7 teherűrhajót a Mir űrállomással.
Március 28. – Jugoszlávia jövőjéről kezd konzultációkat a 6 köztársaság vezetője. – Moszkvában a példátlan méretű rendőri készültség ellenére mintegy 100 ezren tüntetnek a Demokratikus Oroszország nevű szervezet felhívására, Borisz Jelcin támogatására. Az Oroszországi Népi Küldöttek megkezdik, majd félbeszakítják rendkívüli kongresszusukat azt követelve, hogy helyezzék hatályon kívül a központi kormányzat rendelkezéseit a moszkvai rendfenntartás megerősítéséről. – A Nyugat-európai Unió (WEU) Politikai Bizottsága határozatot hoz arról, hogy kész társult tagként fogadni Magyarországot, Cseh-Szlovákiát és Lengyelországot. – Megtartja alakuló ülését a Lengyel-Zsidó Kapcsolatok Tanácsa.
Március 29. – A jugoszláviai Vajdaságban a parlament 3 házának együttes ülésén elfogadják azt a törvénytervezetet, amely megszünteti a Vajdaság Szerbiától való elkülönülését. – A bécsi tartományi bíróság életfogytiglani börtönre ítél 2 ápolónőt, 2 társuk pedig súlyos börtönbüntetést kap, mert 42 idős páciensük halálát idézték elő az osztrák főváros egyik kórházában.
Március 30. – 53 évi távollét után Lvovba érkezik Ivan Lubacsivszkij ukrán katolikus püspök.
Március 31. – Albániában a II. világháború vége óta megtartott első parlamenti választásokon az Albán Munkapárt győz. – A horvátországi Plitvicénél és Titovo Korenicén fegyveres harcok robbannak ki a knini rendőrök és a horvát belügyi alakulatok között. – Grúziában a tagköztársaság függetlenségéről rendezett népszavazáson a választópolgárok többsége az önállóságra szavaz.
Április 1. – A VSZ katonai szervezete hivatalosan is megszünteti működését. – Kuba megkezdi csapatainak kivonását Kongóból. – Romániában 250%-kal emelik az alapvető élelmiszerek árait.
Április 2. – A Szovjetunióban átlagosan 60%-kal emelkednek az élelmiszerek és fogyasztási cikkek árai. – A román Nemzeti Megmentési Frontból kizárnak 10 embert, köztük a partament elnökét, Birladeanut, aki korábban élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. – A Szovjetunió Legfelső Tanácsa ratifikálja az egyesült Németország jogi státusáról, valamint a szovjet csapatok németországi kivonásáról szóló megállapodásokat.
Április 3. – A szovjet Alkotmányfelügyelő Bizottság érvényteleníti a katonai szabályzatok azon rendelkezéseit, amelyek értelmében a hadseregnek kötelező a kommunista párt politikáját érvényesítenie. – Fölújítják a szovjet-litván tárgyalásokat. – Az ENSZ BT elfogadja az Irak és Kuvait háborúját hivatalosan lezáró tűzszüneti határozatot, mely szerint Iraknak meg kell semmisítenie tömegpusztító fegyvereit és jóvátételt kell fizetnie. – A szovjet kormány és a febr. eleje óta sztrájkoló bányaipari dolgozók megállapodnak, hogy egy éven belűl 150%-kal emelik a fizetésüket.
Április 4. – A jugoszláv tagköztársaságok vezetőinek csúcstalálkozóján Szerbia és Crna Gora az eddigi jugosztáv modell fenntartása mellett foglal állást, míg a többi 4 tagköztársaság szuverén államok szövetségét kívánja létrehozni. – Gorbacsov elnöki határozatban rendeli el 3 millió hektár föld szétosztását az egyéni művelők között a Szovjetunióban. – Salvadorban a kormány és a fegyveres ellenzék megállapodik az alkotmány módosításáról.
Április 5. – Az Oroszországi Népi Küldöttek III. rendkívüli kongresszusán megszavazzák Borisz Jelcin parlamenti elnök jogkörének kiszélesítését. – Aláírják a szovjet-román barátsági és együttműködési szerződést. – Az ENSZ BT elítéli Bagdadot a Huszein elleni lázadás során az iraki polgári lakosság ellen tanúsított fellépésért. – A cseh-szlovák kormány visszavonja döntését, amely szerint el kell hagynia Prágát a Nemzetközi Diákszövetségnek és a Nemzetközi Újságíró Szervezetnek. – Washington és Moszkva újabb megállapodást ír alá a közepes hatótávolságú rakéták felszámolására vonatkozó, 1988-ban megkötött szovjet-amerikai szerzödés betartásáról.
Április 6. – Az iraki parlament elfogadja az Öböl-háborút lezáró tűzszünetre vonatkozó 687. számú BT-határozatot. Huszein államfő leváltja védelmi miniszterét és helyére vejét nevezi ki.
Április 7. – Albániában megtartják a parlamenti választások második fordulóját: az Albán Munkapárt 168, a Demokrata Párt 75, az Albán Görögök Szervezete pedig 5 mandátumot szerez.
Április 8. – Baker amerikai külügyminiszter Jichak Samir izraeli miniszterelnökkel kilencpontos dokumentumot ír alá a palesztin kérdés rendezéséről, és a 2 fél elvi megállapodásra jut egy regionális találkozó összehívásáról. – Az EK állam- és kormányfői rendkívüli csúcstalálkozójukon az iraki kurd menekültek megsegítéséről tanácskoznak. – II. János Pál pápa felszólítja a világ katolikus egyházainak vezetőit, hogy pénzügyi hozzájárulásukkal segítsék egyensúlyba hozni a Szentszék költségvetését.
Április 9. – A Szovjet Föderációs Tanácsban Gorbacsov elnök ismerteti válságkezelő programját. – Románia és Szovjet-Moldávia kereskedelmi megállapodást köt. – Megkezdődik a szovjet csapatok kivonulása Lengyelországból. – A grúz parlament egyhangúlag elfogadja a kaukázusi köztársaság függetlenségének helyreállítását. Az ENSZ BT jóváhagyja, hogy az ENSZ 1440 fős megfigyelő erőt küldjön az Irak-Kuvait-határnál kialakítandó demilitarizált övezet ellenőrzésére.
Április 10. – Az Egyesült Államok megszünteti Jordánia támogatását. – Tíz évre szóló lengyel-francia barátsági és szolidaritási szerződést írnak alá. – A német és az olasz külügyminiszter közös nyilatkozatban sürgeti a nyugat-európai politika unió megteremtését.
Április 11. – Románia 517 millió USD-s hitelt kap a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), az országban lezajlott politikai fordulat óta először. – A német és a cseh-szlovák külügyminiszter aláírja a Prágai Tézisek című dokumentumot az európai biztonságról és a helsinki folyamat intézményesítéséről. – Hivatalosan életbe lép az Öböl-beli konfliktust lezáró tűzszünet. – Lewis Preston személyében új elnököt választ a Világbank.
Április 12. – A török parlament feloldja a kurd nyelv használatára vonatkozó tilalmat.
Április 13. – A Balti Tanács elfogadja, hogy Izland közvetítsen a 3 köztársaság és a szovjet kormány közötti függetlenségi tárgyalásokon. – II. János Pál pápa püspököket és pápai intézőket nevez ki az Oroszországi Föderációba, Belorussziába és Kazahsztánba. – A cseh-szlovákiai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom országos közgyűlésén kizárnak a szervezetből 4 parlamenti képviselőt, mert szembefordultak a szervezet politikai irányvonalával.
Április 14. – Grúziában a többpárti parlament első ülésszakán Zviad Gamszahurdia írót, a grúz Legfelső Tanács Elnökségének eddigi elnökét választják meg Grúzia első államfőjévé. – Bulgáriában alternatív parlament és árnyékkormány alakul.
Április 15. – Megkezdődnek az észt-szovjet függetlenségi tárgyalások. – Ausztriában 360 ezer schilling pénzbüntetésre ítélik hamis tanúzásért Fred Sinowatz volt kancellárt, a Szocialista Párt egykori elnökét. – Londonban hivatalosan megalakul a kelet-európai gazdasági reformok támogatására létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). – Bulgáriában egészségi állapota miatt felfüggesztik Todor Zsivkov volt állami és pártvezető perét. – Az EGK külügyminiszterei megállapodnak, hogy a Magyarországgal, Lengyelországgal és Cseh-Szlovákiával kötendő társulási szerződések szövegébe a 3 kelet-európai ország leendő felvételére vonatkozó utalást is beveszik.
Április 16. – Dél-Afrikában az Afrikai Nemzeti Kongresszus és a Pánafrikai Kongresszus egységfrontot hoz létre. – Japánban, majd a Koreai Köztársaságban kezd látogatást Gorbacsov szovjet államfő.
Április 17. – Az örmény parlament határozatban dönt az örmény kommunista párt vagyonának államosításáról. – Irak és az ENSZ megáltapodást köt a kurd nemzetiség megsegítéséről. – Közel-keleti körutat kezd Baker amerikai külügyminiszter.
Április 18. – A jugoszláviai tagköztársaságok vezetőinek negyedik értekezletén megállapodnak, hogy máj. végéig minden köztársaságban népszavazást írnak ki a szövetségi állam sorsáról. – A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3 évre szóló, 2 és fél milliárd USD hitelt hagy jóvá a lengyel gazdasági reformok támogatására.
Április 19. – A bolgár kormány adósságátütemezési megállapodást ír alá a Párizsi Klubbal, amely szerint az ország 10 év alatt fizetheti vissza a kormányokkal szembeni tartozásait. – Genfben megkezdődik a hadászati fegyverzet csökkentéséről folyó szovjet-amerikai tárgyalások (START) 15. fordulója.
Április 20. – Azerbajdzsánban elnöki rendelettel megszüntetik a kijárási tilalmat. – Az Egyesült ÁIlamok és Vietnam megállapodik, hogy Hanoiban hivatalos amerikai képviseletet hoznak létre a vietnami háború idején eltűnt amerikai katonák felkutatására. – Az olasz parlament bizalmat szavaz Giulio Andreotti hetedik, de már csak 4 párti kormányának. – Az Oroszországi Föderáció Észak-Oszét Autonóm Köztársaságának Parlamentje rendkívüli állapotot hirdet ki a nemzetiségi zavargások miatt. – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére újjáalakul az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület.
Április 21. – A Szojuz elnevezésű konzervatív parlamenti csoport moszkvai II. kongresszusán határozatban követelik a népképviselők rendkívüli kongresszusának összehívását és a rendkívüli állapot bevezetését a Szovjetunióban. – Átalakítják a kuvaiti kormányt, de az ellenzék ezúttal sem kap helyet a 21 tagú kabinetben. – A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének II. kongresszusán a személyi elven alapuló önkormányzat bevezetése, valamint az anyanyelvi kultúra megőrzése és fejlesztése mellett foglalnak állást.
Április 22. – Pavlov szovjet kormányfő beterjeszti gazdasági válságprogramját a Legfelső Tanácsban, amely elfogadja a piaci eszközök és az adminisztratív módszerek ötvözetéből álló tervet. – Az Egyesült Államok és Bulgária megállapodást ír alá a legnagyobb kedvezmény kölcsönös megadásáról. – A PFSZ Központi Tanácsa olyan áttogó közel-keleti konferencia megrendezése mellett foglal állást, amelyet az ENSZ égisze alatt rendeznek.
Április 23. – Gorbacsov szovjet elnök 9 tagköztársaság vezetőjével, köztük Jelcinnel megállapodik az új szövetségi szerződés aláírásában. – A szovjet államfő hatályon kívül helyezi az örmény kormány rendeletét az örmény kommunista párt vagyonának államosításáról. – Albániában engedélyezik a szociáldemokrata párt működését. – Az etióp parlament elvi határozatot fogad el a többpártrendszer bevezetéséről. – A szlovák parlament elnöksége felmenti tisztségéből Vladimir Meciar kormányfőt és a kabinet 7 tagját, majd Meciar helyére Jan Čarnogurskyt, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnökét nevezi ki.
Április 24. – Irakban Szaddám Huszein államfő megállapodik a kurdok képviselőivel „az iraki Kurdisztánban uralkodó helyzet normalizálásáról”, az iraki demokráciáról és a kurdok nemzeti jogainak tiszteletben tartásáról. – A kambodzsai kormány elfogadja a közös francia-indonéz ENSZ-javaslatot a máj. 1-jén kihirdetendő tűzszünetről. – Az angolai kormány elfogadja a polgárháború lezárásának szovjet-amerikai-portugál közvetítők által kidolgozott tervét. – A Szovjetunióban bejelentik, hogy a II. világháború idején magyar zsidókat mentő Raoul Wallenberg 1947-ben a moszkvai Ljubjanka börtönben halt meg.
Április 25. – Az SZKP KB ülésén Gorbacsov pártfőtitkár felajánlja lemondását, de a PB ajánlására a KB nem fogadja el, és megerősíti Gorbacsovot tisztében. – Finnországban új kormány alakul a Centrum Párt elnökének, Eskó Ahónak a vezetésével. – A német szövetségi gyűlés ellenszavazat nélkül törvényerőre emeli a Szovjetunióval 1990-ben kötött alapszerződést és a gazdasági-műszaki együttműködési megállapodást. – Libanonban megkezdi fegyverzetének átadását a drúz milícia.
Április 26. – Az afgán parlament elfogadja az új alkotmányt, amely szerint az ország ezentúl parlamenti köztársaság. – A lengyel és a német külügyminiszter megállapodik a 2 ország új alapszerződésének szövegében.
Április 27. – Megérkeznek az első kurd menekültek az iraki-török határ közelében fekvő menekülttáborba. – A Cseh-szlovákiai Magyarok Demokratikus Szövetségének (CSEMADOK) közgyűlésén Bauer Győzőt választják új elnöknek. – A cseh-szlovákiai Polgári Fórum kettészakadása után a centristákat tömörítő Polgári Mozgalom alakuló ülésén Dienstbier külügyminisztert választják meg az új szervezet elnökévé.
Április 29. – Az albán parlament saját hatáskörébe vonja a tömegtájékoztatási eszközöket és felszólítja a politikai pártokat, hogy vonuljanak ki a hadseregből és a rendőrségből. – A román parlament elfogadja Petre Roman miniszterelnök személyi javaslatait az átalakított bukaresti kormány összetételére. – Az Antarktiszon 50 évre megtiltják az ásványkutatást és a bányászatot.
Április 30. – Bulgária és Lengyelország megállapodik az áttérésről a konvertibilis valutával történő elszámolásra. – Az EGK Bizottsága 25 millió ECU segélyt hagy jóvá Romániának. – Észak-Írországban 15 év után újból pártközi tárgyalások kezdődnek a véres belviszály rendezéséről. – Az albán parlament az eddigi államfőt, a 66 éves Ramiz Aliát választja meg az ország elnökévé.
Május 1. – Az angolai kormány és az UNITA nevű fegyveres ellenzéki szervezet parafálja a 16 éve tartó polgárháború befejezését jelentő megállapodást.
Május 3. – Alia albán államfő ismét Fatos Nanót bízza meg kormányalakítással. – A Szovjetunió Legfelső Tanácsa törvényt alkot a csernobili katasztrófa sérültjeinek járó szociális kedvezményekről. – Thaiföldön részlegesen feloldják a februári katonai puccs óta tartó rendkívüli állapotot. – Rómában nemzetközi tanácskozás kezdődik a NATO vezetőinek részvételével a jövendő európai biztonsági rendszer katonai és hadiipari vetületéről. – Dmitrij Jazov személyében most először látogat Kínába szovjet védelmi miniszter.
Május 4. – Alia albán államfő lemond az Albán Munkapártban betöltött valamennyi tisztségéről.
Május 5. – A közel-keleti békéről tárgyal az Öböl menti Országok Együttműködési Tanácsa.
Május 6. – Átalakítják a szlovák kormányt. – Életbe lép a szovjet-német szerződés a szovjet csapatok ideiglenes németországi tartózkodásáról. – A jugoszláv államelnökség határozatot fogad el a polgárháború megakadályozásáról. – A balkáni országok parlamenti küldöttségei tárgyalásokat kezdenek a térség államainak együttműködéséről.
Május 8. – Közel-keleti körutat kezd Besszmertnih szovjet külügyminiszter.
Május 9. – Az egyiptomi parlament újabb 3 évvel meghosszabbítja a rendkívüli állapotot, amely 1981 óta van érvényben. – Petre Roman román kormányfő 8 fős szűkebb kabinetet hoz létre a minisztertanácsi határozatok végrehajtásának ellenőrzésére.
Május 10. – A cseh-szlovák, valamint a cseh és a szlovák kormányfő megállapodik, hogy szerződésben kell rögzíteni Cseh-Szlovákia államberendezkedését, azaz a 2 köztársaság egyenjogúságán alapuló szövetségét, és ennek megfelelően valószínűleg az alkotmányt is módosítani kell. – Irak és Kuvait határán az ENSZ-haderő ellenőrzése alatt demilitarizált övezet létesül. – A lengyel parlament alsóháza elfogadja az új választási törvényt. – A Szovjetunióban befejeződik a márc. óta tartó általános bányászsztrájk.
Május 11. – Mazowiecki volt lengyel miniszterelnök vezetésével megalakul a Demokratikus Unió, amely tömöríti az Állampolgári Mozgalom, a Demokratikus Akció és a Jobboldali Demokrata Fórum nevű szervezeteket. – Közel-keleti körutat kezd Baker amerikai külügyminiszter.
Május 12. – Az albán parlament bizalmat szavaz Fatos Nano miniszterelnök kormányának. – Horvátország szerblakta területein a népszavazáson a többség a Szerbiához való csatlakozás mellett foglal állást. – A Szovjetunióban megsemmisítik az utolsó SS-20-as közepes hatótávolságú rakétát.
Május 14. – Bécs lakossága népszavazáson utasítja el, hogy az osztrák főváros legyen az 1995. évi világkiállítás színhelye. – A jugoszláv államelnökségben a megismételt szavazáskor sem kapja meg a szükséges többséget az elnöki tisztség átvételéhez Stipe Mesic, az államelnökség horvát tagja. Ezzel alkotmányos válság alakul ki Jugoszláviában. – Mitterrand francia köztársasági elnök saját kérésére fölmenti Rocard kormányfőt, és Edith Cressont bízza meg kormányalakítással. – Moszkvába látogat Csiang Cö-min, a Kínai Kommunista Párt főtitkára.
Május 16. – Albániában valamennyi jelentős üzemre és munkahelyre kiterjedő politikai és gazdasági sztrájk kezdődik. – Véget ér az európai hagyományos haderő korlátozásáról folytatott négyhetes tárgyalási forduló Bécsben. – A szovjet Legfelső Tanács törvényt fogad el az állambiztonsági szervekről.
Május 17. – Az iraki kormány és a kurdok képviselői megállapodnak az ország demokratizálásáról, a kurdok autonómiájának kérdéséről. – A lengyel parlament elhalasztja a döntést az abortusztilalomról. – A német Szövetségi Tanács (Bundesrat) vita nélkül fogadja el a jószomszédi kapcsolatokról és a gazdasági együttműködésről kötött szovjet-német szerződéseket.
Május 18. – A Pentagonale országok jóváhagyják Lengyelország csatlakozását a regionális együttműködéshez. – Az észak-szomáliai szeparatisták kikiáltják területük függetlenségét. – A Szojuz TM-12 űrhajó fedélzetén fölszáll Helena Sharman, az első brit űrhajós.
Május 19. – Horvátországban a népszavazáson a köztársaság függetlensége mellett foglalnak állást. – Bielecki lengyel miniszterelnököt választják a Liberális Demokrata Kongresszus elnökévé. – A Román Nemzeti Egységpárt Radu Ceontea szenátort, a Vatra Romaneasca volt vezetőjét választja elnökévé.
Május 20. – Eredménytelenül érnek véget a kapcsolatok rendezéséről a japán-észak-koreai tárgyalások. – Waleşa lengyel köztársasági elnök Izraelbe látogat.
Május 21. – Indiában pokolgépes merénylet áldozata lesz Radzsiv Gandhi volt kormányfő. Félbeszakadnak az előző nap kezdődött időszakos parlamenti választások. – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség törvényhozói kivonulnak a parlamentből a nemzetbiztonsági törvény kisebbségellenes jellege miatt. – A cseh-szlovák parlament új földtörvényt alkot. – Nemzetközi konferencia kezdődik Bécsben az 1986-os csernobili atomkatasztrófa következményeiről.
Május 22. – Átfogó libanoni-szíriai egyűttműködési megállapodást írnak alá. – Az EGK 300 millió USD értékű élelmiszersegélyt ítél oda a Szovjetuniónak. – A moldavai parlament megvonja a bizalmat Mircea Druc köztársasági miniszterelnöktől.
Május 23. – Az ENSZ és az iraki kormány képviselői megállapodást írnak alá a kurd menekültek védelméről. – Törli a „szovjet szocialista” megjelölést és Moldavai Köztársaságra változtatja az ország nevét a köztársasági parlament. – A nemzetközi exportellenőrző szervezet, a COCOM felére csökkenti a tilalmi listáján szereplő termékek és berendezések számát.
Május 24. – Janajev szovjet alelnök Nadzsibullah afgán államfővel tárgyal az afgán rendezésről. Ro Te Vu dél-koreai államfő az oktatási minisztert nevezi ki új kormányfőnek, és több tárca élére is új embert állít.
Május 25. – Gorbacsov szovjet államfő és a tagköztársaságok vezetői ismét az új szovjet szövetségi rendszerről tartanak konzultációt. – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ismét Domokos Gézát választja a szervezet elnökévé. – Suriname-ban a parlamenti választásokon a katonai államcsínnyel eltávolított polgári Új Front a Demokráciáért és a Fejlesztésért elnevezésű 4 párti koalíció győz.
Május 26. – Az afgán parlament jóváhagyja a rendezésről kidolgozott ENSZ-tervet. – Grúziában az első szabad köztársasági elnökválasztáson Zviad Gamszahurdia, a Legfelső Tanács elnökségének elnöke a szavazatok 87%-ával lesz az első közvetlenül választott államfő mind Grúziában, mind pedig a Szovjetunió történetében.
Május 27. – Az utolsó szovjet katonai egység is elhagyja Cseh-Szlovákia területét. – A litván Legfelső Tanács bűncselekménynek nyilvánítja a szovjet különleges rendőri egységek erőszakos akcióit, és betiltja minden fegyveres szervezet működését a köztársaságban. – A moldavai Kisinyovban üléseznek az új szövetségi szerződést elutasító köztársaságok (Lettország, Észtország, Litvánia, Moldava, Grúzia, Örményország) függetlenségi mozgalmainak küldöttei. – Cseh-Szlovákia, Lengyelország és Magyarország képviselői biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalnak Varsóban.
Május 28. – A jugoszláv államelnökség ülésén ismét nem sikerül elnököt választani. – A moldavai Legfelső Tanács Valerij Muravszkijt választja a köztársaság új miniszterelnökévé. – A Szovjet Cionista Szövetség kongresszusán bejelentik csatlakozásukat a Cionista Világszervezethez.
Május 29. – Albánia és Nagy-Britannia 50 év után felújítja diplomáciai kapcsolatait. – A bolgár parlament első olvasatban elfogadja az ország új alkotmányát. – A cseh-szlovák parlament törvényt fogad el a titkosszolgálatról. – Az EGK és Cseh-Szlovákia képviselői 500 millió USD-s hitelről írnak alá megállapodást. – Franjo Tudjman horvát köztársasági elnök a zágrábi hivatalos közlönyben deklarálja az ország függetlenségét. – Az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt vezető testülete Naraszimha Raót választja a párt új elnökének.
Május 30. – A horvát parlament egyhangúlag úgy határoz, hogy 1 hónapon belül el kell készíteni a köztársaság állami szuverenitásának és önállóságának állami jogi dokumentumait. – A szovjet védelmi minisztérium levélben figyelmezteti a litván kormányt, hogy a sorköteles fiataloknak be kell vonulniuk a szovjet hadseregbe, vagy a köztársaság fizessen kártérítést. Landsbergis litván parlamenti elnök tiltakozik a fenyegetés ellen. – Bécs városa és az osztrák kormány hivatalosan is visszavonja jelentkezését az 1995. évi világkiállítás megrendezésére.
Május 31. – Az angolai államfő és az UNITA nevű fegyveres ellenzéki szervezet vezetője aláírja a 16 éve tartó polgárháború végét jelentő tűzszüneti megállapodást.
Június 1. – Baker amerikai és Besszmertnih szovjet külügyminiszter megállapodik az európai hagyományos haderők csökkentéséről aláírt egyezmény szovjet végrehajtásának nyitott kérdéseiben. – Jelentősen enyhítik az amerikai vízumkiadási szabályokat.
Június 2. – A Vatra Romaneasca országos értekezlete felszólítja a román kormányt, hogy kényszerítsen ki a magyar kormánytól lemondó nyilatkozatot Erdélyről, hajtson végre gyökeres változtatásokat Magyarországgal folytatott politikájában, ill. távolítsa el a magyar múltra emlékeztető összes emlékművet. – Az EGK külügyminiszterei Jugoszlávia belső és külső egységének fenntartása és az 5 keletnémet tartomány EGK-ba való beilleszkedésének támogatása mellett foglalnak állást.
Június 3. – Franciaország hivatalosan bejelenti csatlakozási szándékát a nukleáris fegyverek exportját tiltó atomsorompó-szerződéshez. – Romániában népírtás vádjával 16 évi börtönbüntetésre ítélik Nicu Ceauşescut. – Az egykori gettók és koncentrációs táborok szovjet zsidó foglyai egyesületet alapítanak. – David Levi izraeli külügyminiszter bejelenti, hogy Izrael kész részt venni az EK-val, az Egyesült Államokkal és a Szovjetunióval együtt a közel-keleti rendezéssel foglalkozó tárgyalásokon.
Június 4. – Eredménytelenül végződnek a kambodzsai rendezésről folytatott dzsakartai béketárgyalások. – Magyarország, Lengyelország és Cseh-Szlovákia együttműködési megállapodást ír alá a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel, az OECD-vel.
Június 5. – Kínában bejelentik, hogy Mao Ce-tung özvegye, Csiang Csing máj. 14-én öngyilkosságot követett el. – Lemond Fatos Nano albán miniszterelnök; kormányalakításra Ylli Bufi addigi élelmiszer-ipari és ellátási miniszter kap megbízást. – Algériában a korábbi külügyminisztert, Szid Ahmed-Gozalit nevezik ki kormányfőnek a zavargások nyomán leváltott Mulud Hamrus helyébe. – Gorbacsov szovjet államfő Oslóban megtartja az 1990. évi Nobel-békedíjjal kapcsolatos beszédét.
Június 6. – Parafálják a német-lengyel jószomszédsági és barátsági együttműködési szerződést. – Jugoszlávia jövőjéről immár hatodik csúcstalálkozójukat tartják a tagköztársaságok elnökei. – Másfél évi szabadságvesztésre ítélik hűtlen kezelés miatt Harry Tischt, a volt NDK szakszervezeti szövetségének egykori elnökét.
Június 7. – Az Észak-atlanti Tanács tagországai közös nyilatkozatban foglalnak állást a kelet-közép-európai országokkal való partnerségről. – A hadászati támadófegyverek csökkentéséről és a többször elhalasztott szovjet-amerikai csúcstalálkozóról tárgyal a 2 ország külügyminisztere. – Krakkóban befejeződik az Európai Kulturális Fórum.
Június 9. – Kurt Waldheim osztrák államfő személyében az 1979-es iszlám forradalom óta először tesz látogatást nyugati államfő Iránban.
Június 10. – A kelet-közép-európai országoknak nyújtandó kölcsönökről tanácskoznak az EK gazdasági és pénzügyminiszterei. – Nakajama Taro személyében a vietnami háború befejezése óta először jár japán külügyminiszter Hanoiban. – Az Albán Munkapárt X. kongresszusán kizárják a 11 tagú pb 7 tagját, politikai hibák elkövetésének vádjával eltávolítanak a kb-ból 8 tagot, s a párt nevét Albán Szocialista Pártra változtatják, elnöknek pedig Fatos Nano leköszönt miniszterelnököt választják meg.
Június 11. – Bush elnök hozzájárul, hogy a Szovjetunió további másfél milliárd USD értékű amerikai gabonát vásároljon hitelbe.
Június 12. – Az első oroszországi elnökválasztáson Borisz Jelcin parlamenti elnök az első fordulóban a szavazatok több mint 50%-ával győz. A helyi választások eredményeként Gavriil Popov Moszkva, Anatolij Szobcsak pedig a nevét visszakapott Szentpétervár (Leningrád) főpolgármestere lesz. – Albániában ellenzéki miniszterek részvételével megalakul a kormány.
Június 13. – A kelet-közép-európai országoknak nyújtandó támogatásról tanácskozik Brüsszelben a 24 fejlett tőkés ország képviselője.
Június 14. – Az európai hagyományos haderőcsökkentésről folyó bécsi tárgyaláson 22 ország hivatalosan megegyezik az 1990. nov.-ben aláírt első, a fegyverzetet korlátozó szerződés értelmezésében, miután a Szovietunió jogilag kötelező kormánynyilatkozatot tesz saját leszerelési kötelezettségének végrehajtásáról. – Az Osztrák Szocialista Párt linzi kongresszusán a szociáldemokrata nevet veszi fel, és elnöknek Franz Vranitzky kancellárt választják.
Június 15. – Kucsan szlovén és Tudjman horvát elnök a tagköztársaságok kilépésével kapcsolatos intézkedések összehangolásáról tanácskozik. – A Holland Kommunista Párt kimondja önmaga föloszlatását.
Június 16. – Akbulutra török miniszterelnök benyújtja kormánya lemondását, mert nem választották újjá a kormányzó Haza Pártja elnöki tisztségére.
Június 17. – Aláírják a 10 évre szóló lengyel-német jószomszédsági és együttműködési szerződést. – A dél-afrikai parlament eltörli a lakosság faji alapon történő osztályozását előíró törvényt, befejeződik az apartheid felszámolásának folyamata. – Az ENSZ BT határozatot fogad el az iraki fegyverek megsemmisítéséről és a Bagdad elleni fegyvereladási embargó megerősítéséről. – Törökország korábbi külügyminisztere, Mesut Yilmaz kap megbízást kormányalakításra.
Június 18. – A jugoszláviai Vajdaság parlamentje elfogadja a tartomány új alkotmányát. – Etiópiában az ideiglenes kormány feloszlatja a volt kormányzó Munkapártot és a félmilliós hadsereg leszereléséről dönt.
Június 19. – A Moldavai Köztársaság és Románia integrációjáról tárgyal Bukarestben a 2 államfő.
Június 20. – Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet berlini külügyminiszteri találkozóján Besszmertnih szovjet és Baker amerikai külügyminiszter nem tud megállapodni a hadászati támadófegyverek csökkentését célzó szovjet-amerikai egyezmény (START) szövegéről. Bejegyzik a Nagyrománia Pártot. – Albánia diplomáciai kapcsolatokat létesít az EK-val. Naraszhimba Rao, az Indiai Nemzeti Kongresszus új vezetője kap kormányalakítási megbízást. – Befejeződik a szovjet csapatok kivonása Cseh-Szlovákiából. – Baker amerikai külügyminiszter belgrádi tárgyalásain az egységes Jugoszlávia és a belpolitikai válság demokratikus rendezése mellett foglal állást.
Június 22. – Tudjman horvát és Kucsan szlovén elnök zágrábi találkozóján megállapodnak a 2 köztársaság függetlenségének elismerésében. Ugyanakkor kijelentik hogy nem zárkóznak el a többi jugoszláv köztársasággal való laza államszövetség létrehozásától. – Vladimir Meciar volt szlovák kormányfő vezetésével megalakul a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS).
Június 23. – Kelet-közép-európai Szociálliberális Fórum néven új politikai tömörülést hoznak létre magyar, cseh, szlovák és lengyel liberális pártok. – A burgenlandi tartományi választáson az Osztrák Szociáldemokrata Párt 17, a Néppárt 15, míg a Szabadság Párt 4 képviselői helyet szerez. – A kambodzsai kormány és az ellene küzdő hárompárti koalíció képviselői Bangkokban megállapodnak a 12 éve tartó polgárháború befejezésében. – Megkoronázzák V. Harald norvég királyt.
Június 24. – A román parlament érvénytelennek minősíti a Molotov-Ribbentrop-paktumot és következményeit, azt, hogy Besszarábia, Észak-Bukovina és Herta tartományt erőszakosan elfoglalták a régi román területek lakosságának akarata ellenére. – Az EK gazdasági és pénzügyminiszterei elvi megegyezésre jutnak az 1993-as europiacra bevezetendő egységes hozzáadottértékadó-kulcs, valamint az alkohol, az üzemanyag és a dohányféleségek adókulcsa kérdésében. – A Vietnami Kommunista Párt VII. kongresszusán leváltják a vezetőség felét. – 1979 óta először látogatnak szovjet hadihajók francia kikőtőkbe.
Június 25. – Horvátország és Szlovénia parlamentje elfogadja a köztársaságok szuverenitásáról és függetlenségéről szóló nyilatkozatokat, amelyeket a szövetségi kormány érvénytelennek nyilvánít. A jugoszláv partament Szövetségi Tanácsa felszólítja a szövetségi néphadsereget a 2 tagköztársaság elszakadásának megakadályozására. – Az Egyesült Államok megadja a legnagyobb kereskedelmi kedvezményes elbánást Bulgáriának és Mongóliának. – Albánia különleges meghívott státust kér az Európa Tanácsba.
Június 26. – Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elsőként Lengyelországnak ad 50 millió USD-s hitelt. – Szovjet különleges rendőri alakulatok Vilniusban elfoglalják a központi távírót és a telefonközpontot. – Kuvaitban véget ér a 4 hónapos rendkívüli állapot, megszüntetik a statáriális bíróságokat.
Június 27. – Szlovéniában fegyveres összecsapások robbannak ki a helyi területvédelmi erők és a bevonuló szövetségi néphadsereg katonái között. Jansa szlovén védelmi miniszter bejelenti, hogy a köztársaság hadban áll. A kormány nyilatkozatban szólít fel a harcok beszüntetésére és a válság békés rendezésére. – A Dél-afrikai Köztársaság bejelenti csatlakozási szándékát az atomsorompó-egyezményhez. – Brüsszelben megtartják az EK és Magyarország társulási szerződéséről 1990. dec.-ben megkezdett tárgyalások hatodik fordulóját.
Június 28. – Kucsan szlovén elnöknek az ENSZ BT összehívására tett javaslatát a testület elutasítja. Az EGK befagyasztja a Jugoszláviának odaítélt 807 millió ECU-s segélycsomagot. Békéltetni Jugoszláviába utazik az olasz, a holland és a luxemburgi külügyminiszter. Este a jugoszláv szövetségi kormány és Szlovénia tűzszüneti megállapodást köt. – A KGST budapesti záróülésén a tagállamok képviselői jegyzőkönyvet írnak alá a szervezet megszüntetéséről. – A Világbank 450 millió USD hitelt ítél oda Cseh-Szlovákiának. – A lengyel parlament alsóháza, a szejm Walesa elnök vétója ellenére újból megszavazza a választási törvény tervezetét. – A Balti Tanács a Moszkvával folytatandó közös politika egyeztetéséről konzultál. – Görögországban 44 év után bezárják a legnagyobb amerikai támaszpontot. – Az Osztrák Néppárt Erhard Busek tudományügyi minisztert választja új elnökévé.
Június 29. – A szlovén és a horvát elnök beleegyezik abba, hogy köztársaságaik 3 hónapra felfüggesztik a függetlenségi nyilatkozat megvalósítását, ha a szövetségi hadsereget visszavonják és az alkotmánynak megfelelően megválasztják az államelnökség elnökét. Szlobodan Milosevics szerb elnök beleegyezik a horvát Stipe Mesic jugoszláv államfővé választásába. A néphadsereg főparancsnoksága ultimátumot ad Szlovéniának az azonnali tűzszünet elrendelésére, és döntő katonai akcióval fenyegeti meg, ha azt nem fogadja el. A szlovén parlament elutasítja az ultimátumot.
Június 30. – A jugoszláv miniszterelnök megállapodik a szlovén és a horvát államfővel a szövetségi néphadsereg visszahívásában. – Ausztria az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet új válságkezelő mechanizmusának beindítását javasolja. – Libériában a szemben álló felek megállapodnak a 18 hónapja tartó polgárháború befejezésében.
Július 1. – A VSZ Politikai Tanácskozó Testületenek utolsó ülésén jegyzőkönyvet írnak alá a szervezet megszüntetéséről. – Svédország hivatalosan benyújtja felvételi kérelmét az EK-ba. – A jugoszláv szövetségi államelnökség elnökévé választják a horvát Stipe Mesicset, aki egyben a néphadsereg főparancsnoka is. – Wałęsa lengyel köztársasági elnök aláírja az új választójogi törvényt. – Mozgalom a Demokratikus Reformokért elnevezéssel új szovjet politikai mozgalom megalakítására szólítja föl a reformerőket 9 neves személyiség, köztük Sevardnadze. – A szovjet parlament elfogadja a privatizációs törvényt: 1992 végére a vállalatok felét magánkézbe kívánják adni.
Július 2. – A jugoszláv légierő gépei szlovén területvédelmi egységeket bombáznak a horvát határ közelében, egyoldalúan megsértve ezzel a tűzszünetet. Adzič jugoszláv vezérkari főnök kijelenti, hogy a fegyverszünetet akkor sem lehetne megvalósítani, ha a katonákat a minisztérium vissza akarná rendelni. – Ausztriában leteszi a hivatali esküt Erhard Busek új alkancellár. – Nelson Mandelát megválasztják az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) elnökévé.
Július 3. – Páncélososzlop indul el Belgrádból Horvátország felé. A szerb miniszterelnök-helyettes bejelenti, hogy köztársasága nem ellenzi Szlovénia függetlenségét, de a válásról és a vagyonmegosztásról meg kell egyezni. EK-küldöttség érkezik Belgrádba a tűzszünet betartásának ellenőrzésére. – Sevardnadze volt szovjet külügyminiszter bejelenti kilépését az SZKP-ból. – Az Európai Biztonsági és Együttmüködési Értekezlet (EBEÉ) 35 országának vezető külügyi tisztviselői tűzszünetre szólítják föl a Jugoszláviában szembenálló feleket.
Július 4. – A jugoszláv szövetségi államelnökség felszólítja Szlovéniát az eredeti határrend visszaállítására, a körülzárt katonai egységek mentesítésére és a tűzszünet biztosítására. A szlovén vezetés elutasítja az általa ultimátumként értékelt dokumentumot. Ljubljanába érkezik az EK 3 tagú megfigyelő csoportja. – Gorbacsov államfő elnöki rendelettel oldja föl Karabah hegyvidéki autonóm területen a rendkívüli állapotot. – Kolumbiában feloldják a 7 éve érvényben lévő ostromállapotot. – Olaszország és Cseh-Szlovákia új együttműködési szerződést ír alá.
Július 5. – Az EK külügyminiszterei felszólítják az EBEÉ-országokat, hogy azonnal léptessenek életbe fegyverszállítási embargót, és ne adjanak segélyt Jugoszláviának. – Az orosz parlament jóvahagyja az új szövetségi szerződés tervezetét, elfogadja a külföldiek beruházásáról és a lakásmagántulajdonról szóló törvényt. – Az EK 180 millió ECU hitel folyósítására vállal kötelezettséget Magyarországnak. – A libanoni hadsereg elfoglalja a Palesztinai Felszabadítási Szervezet utolsó dél-libanoni gerillaállását.
Július 6. – A jugoszláv válság békés rendezése mellett foglal állást a magyar, az olasz és az osztrák külügyminiszter. – Az EK külügyminiszteri küldöttsége, valamint a szlovén és a horvát vezetés elvi megállapodásra jut a tűzszünetben, a csapatok kölcsönös visszavonásában, a hadifoglyok szabadon bocsátásában, és kompromisszum születik a határ- és vámellenőrzés kérdésében. – A jugoszláv szövetségi kormány és a horvát elnök elfogadja az ún. brioni nyilatkozatot. Gorbacsov szovjet államfő Jugoszlávia egysége mellett foglal állást. – Egy Bagdad melletti légi támaszponton megsemmisítik irak utolsó nagy hatótávolságú föld-föld rakétáját.
Július 7. – Halálos áldozatokat követelő több órás összecsapások robbannak ki szerbek és horvátok között az Eszék közeli Tenja faluban. – Jugoszlávia belügyekbe való beavatkozással vádolja meg Ausztriát, mert szerinte lehetővé tette a fegyverszállítást Jugoszláviába, és az osztrák hadsereg alakulatait a 2 állam határára vezényelte. – Az osztrák parlament felhatalmazza a kormányt, hogy ismerje el Szlovénia és Horvátország függetlenségét, ha ahhoz a nemzetközi feltételek megteremtődnek. – Az ENSZ BT 5 állandó tagja bejelenti, hogy a jövőben nem szállítanak olyan mennyiségben hagyományos fegyvereket a közel-keleti országoknak, amely alkalmas lenne az egyensúly megbontására.
Július 9. – Az osztrák kormány rendeletben tiltja meg a Jugoszláviába irányuló polgári fegyverek szállítását. – A Koreai NDK benyújtja csatlakozási kérelmét az ENSZ-hez.
Július 10. – Leteszi a hivatali esküt Borisz Jelcin, az Oroszországi Föderáció első elnöke. – Bush amerikai elnök bejelenti, hogy feloldják a Dél-afrikai Köztársaság ellen 1986-ban bevezetett gazdasági szankciókat. – Az Európa Parlament felszólítja a jugoszláv néphadsereget a visszavonulásra, követelve, hogy az EK kormányai keményen lépjenek fel, ha kiújulnak a harcok. Bosznia-Hercegovina elnöke, Alija Izetbegovics kijelenti, hogy ha Szlovénia és Horvátország kiválik, akkor köztársasága sem marad Jugoszláviában. – A jugoszláv szövetségi kormány sokkterápiás programot jelent be a gazdasági összeomlás megelőzésére. – Az ENSZ BT határozatot hoz arról, hogy részletesen megvizsgálja Irak nukleáris programját. – Ausztria bejelenti, hogy elengedi a 39 milliárd schillinges lengyel adósság utáni kamat jelentős hányadát.
Július 11. – Az SZKP bomlásának első jeleként Oroszország Kommunistáinak Demokratikus Pártja néven új politikai tömörülés alakul, amelynek magját az oroszországi padament „Kommunisták a Demokráciáért” nevű frakciója alkotja. – Lengyel Népi Keresztény Fórum néven Wałęsa köztársasági elnök támogatására pártot alapít Roman Bartoszcze, a lengyel parasztpárt volt vezetője. – Besszmertnih szovjet és Baker amerikai külügyminiszter Washingtonban újabb tárgyalásokat kezd a hadászati támadófegyvereket kodátozó START-szerződésről.
Július 12. – A Szovjetunió Legfelső Tanácsa alapjaiban elfogadja az új szövetségi szerződés tervezetét, és megbízza Gorbacsov államfőt az okmány aláírásával. – A bolgár parlament elfogadja az új, nem kommunista alkotmányt, amely szerint Bulgária államformája parlamenti köztársaság. – Az amerikai kormány további vámkedvezményeket ad a kelet-közép-európai országoknak.
Július 13. – Az SZKP konzervatív csoportja minszki alakuló konferenciáján Gorbacsov pártfőtitkár lemondását követeli.
Július 14. – Szíria elfogadja Bush amerikai elnök kompromisszumos javaslatát a közel-keleti békekonferencia megrendezésére, hogy ENSZ-megfigyelők részvételével közvetlen tárgyalásokat kezdjenek a válság rendezésére. – Dél-adriai együttmüködési megállapodást köt Olaszország, Görögország, Jugoszlávia és Albánia.
Július 15. – A jugoszláv szövetségi kormányfő a harcok befejezésére szólít fel. Zágrábba érkezik az EK 50 fős fegyvertelen katonai és civil csoportja. – Az amerikai szenátus határozatban szólítja töl Bush elnököt, hogy vizsgálja meg a horvát és a szlovén kormányokkal kötendő közvetlen diplomáciai, politikai és gazdasági kapcsolatok lehetőségét. – Befejeződik az amerikai és az európai szövetséges csapatok kivonása Irakból. – A szovjet haditengerészeti flotta 46 éves jelenlét után kivonja utolsó egységeit Németországból. – Londonban megkezdődik a 7 vezető ipari ország 17. csúcsértekezlete, amelyre meghívják Gorbacsov államfőt is. – Cseh-Szlovákia és Oroszország új kereskedelmi megállapodást ír alá, amely szerint elszámolni egyaránt lehet kemény valutában, nemzeti valutában és barterben.
Július 16. – A szlovák parlament állást foglal Szlovénia és Horvátország függetlensége mellett.
Július 17. – A 7 vezető ipari ország közös politikai nyilatkozatában támogatásáról biztosítja Gorbacsov reformkezdeményezéseit. – Az amerikai és a szovjet elnök megállapodik a hadászati támadófegyvereket korlátozó START-szerződés nyitott kérdéseiben. – Egyesített Demokrata Párt néven új szovjet ellenzéki mozgalom szerveződését jelenti be Sztanyiszlav Satalin akadémikus.
Július 18. – Bukaresti lapértesülések szerint jún. 22-én újjáalakították és bejegyezték a Román Kommunista Pártot. – A jugoszláv szövetségi államelnökség úgy határoz, hogy 3 hónapon belül ki kell vonni a csapatokat Szlovéniából. – Spanyolország, Portugália és a latin-amerikai országok államfői közös nyilatkozatban foglalnak állást az együttmüködés, a demokrácia, a szuverenitás és a be nem avatkozás alapelvei mellett.
Július 19. – Angolában 14 év után ismét kormányfőt neveznek ki. – Borisz Jelcin orosz elnök rendeletben tiltja meg a pártszervezetek működését a munkahelyeken.
Július 21. – A jugoszláv szövetségi védelmi miniszter kijelenti, hogy ha az államelnökség és a köztársasági vezetők nem állapodnak meg a szövetség jövőjéről aug. közepéig, a hadsereg akcióba léphet. – 9 évi börtőnbüntetésre ítélik Julian Vlad tábornokot, a Securitate volt vezetőjét népirtásra való fölbujtás vádjával.
Július 22. – Mirkovci és Vinkovci térségében az addigi legsúlyosabb fegyveres összecsapások zajlanak Horvátországban. A jugoszláv szövetségi államelnökség közös nyilatkozatban szólít föl a horvát félkatonai szervezetek lefegyverzésére és a tartalékos horvát rendőrök leszerelésére. – A bolgár kormány fegyvereladási tilalmat vezet be Jugoszláviával szemben. – Betiltják Törökország Egyesült Kommunista Pártját.
Július 23. – A jugoszláv államfő Szerbiát teszi felelőssé a horvátországi harcokért. A szerb kormány visszautasítja a vádat. A szerb parlament elfogadja a hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvényt, amely szerint Szerbiában és a Vajdaságban a szerb elnevezések, a szerbhorvát nyelv és a cirill írásmód a hivatalos. – A Szovjetunió benyújtja teljes jogú tagsági kérelmét a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és a Világbankhoz. – Alia albán államfő aláírja azt a törvényt, amely lehetővé teszi az országban a földterület szétosztását magánművelésre.
Július 24. – A jugoszláv parlament fölszólít a válság békés és demokratikus rendezésére. – Brüsszelben megtartják a Magyarország közös piaci társulásáról folytatott tárgyalások hetedik fordulóját. – Londonban megerősítik a naprendszeren kívüli, 1829-10-ként azonosított új bolygó felfedezéséről beszámoló sajtójelentést.
Július 25. – Az SZKP KB 2 új titkárt választ és nov. 29-ére rendkívüli pártkongresszust hív össze. – A guatemalai kormány 40 év után megállapodik a gerillákkal az ország demokratizálásáról.
Július 26. – A jugoszláv államelnökség határozatban szólít föl a horvátországi tűzszünet betartására és arra, hogy a hadsereg egységei térjenek vissza a laktanyákba, mert a horvátországi helyzet általános háborúhoz vezet. – Lengyelország csatlakozásával hattagúra bővül a Pentagonale csoport, amelynek addig Jugoszlávia, Magyarország, Olaszország, Ausztria és Cseh-Szlovákia volt a tagja. – Bush amerikai elnök rendeletben oldja föl a kuvaiti javak 1 éve elrendelt befagyasztását.
Július 28. – Az örmény és a grúz elnök megállapodást ír alá a 2 köztársaság kapcsolatait szabályozó elvekről, amely szerint elismerik egymás állami szuverenitását, területi egységét, és tartózkodnak a belügyekbe való beavatkozástól. – Lemond a madagaszkári kormány.
Július 29. – Genfben parafálják a hadászati támadófegyvereket korlátozó szovjet-amerikai START-szerződést. – Jelcin orosz elnök aláírja a Litvánia függetlenségének hivatalos elismeréséről szóló megállapodást. – A Dél-afrikai Köztársaságban átalakítják a kormányt. – Az EK külügyminiszterei bejelentik, hogy készek jószolgálati küldöttségüket Horvátországba is elküldeni.
Július 30. – A litván parlament elismeri Szlovénia és Horvátország függetlenségét, párhuzamba állítva Litvánia és a 2 jugoszláviai köztársaság függetlenségi törekvéseit.
Július 31. – Gorbacsov szovjet és Bush amerikai elnök Moszkvában aláírja a hadászati támadófegyverek 30%-os csökkentéséről szóló START-szerződést. Bejelentik, hogy okt.-re hívják össze a közel-keleti békekonferenciát. Bush közli, hogy a kongresszustól kérni fogja a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadását a Szovjetuniónak. – Horvátország gazdasági együttműködési megállapodást ír alá Albániával. – A szerb parlament jóváhagyja az új kormány összetételét, amelyben az ellenzéki pártok nem vesznek részt. – Ismeretlen fegyveresek litván határőrállomásokat és vámposztokat támadnak meg; halottak is vannak. – A román parlament elfogadja a kereskedelmi vállalatok privatizációjáról szóló törvényt.
Augusztus 1. – A horvát parlament rendkívüli ülésén jóváhagyja a kormány átalakítására tett javaslatokat, amely szerint Franjo Gregoric kabinetjébe bevonják a korábbi ellenzék képviselőit is. – A bolgár kormány úgy határoz, hogy nem hosszabbítja meg a Szovjetunióval 1967-ben kötött együttműködési szerződést. – Az EK Bizottsága úgy dönt, hogy 1991-ben 339 millió ECU-val támogat 22 különböző kelet-európai fejlesztési tervet.
Augusztus 2. – A magyar, lengyel, cseh-szlovák katonai együttműködésről tanácskozik a 3 ország védelmi minisztere. – Moszkvában megtartja alakuló konferenciáját az Oroszországi Kommunisták Demokratikus Pártja. – A Crna Gora-i parlament törli a köztársaság nevéből a szocialista jelzőt. – Fölbocsátják az Atlantis amerikai űrrepülőgépet.
Augusztus 3. – A jugoszláv szövetségi államelnökség határozatban azonnali teljes és feltétel nélküli tűzszünetre szólítja föl a Horvátországban szembenálló feleket. A horvát parlament elfogadja a tűzszüneti felhívást. – A nyugat-szlovákiai Somorja vidékén a bősi vízerőmű ellen már huzamosabb ideje tüntető környezetvédők elfoglalják azt a szivattyúhajót, amelynek berendezésével a Duna egyik mellékágából pumpálják át a vizet a tervezett erőmű üzemvízcsatornájába. A tiltakozók közül többeket letartóztatnak.
Augusztus 5. – Jelcin orosz elnök megerősíti korábbi rendeletét a politikai pártok és a társadalmi szervezetek munkahelyi működésének felfüggesztéséről. – Kubában eltörlik a kiutazási korlátozásokat. – Gorbacsov elnöki rendeletben szólít föl a fogyasztási cikkek termelésének növelésére és a lakossági szolgáltatások bővítésére. – A román kormány leállítja az élő állat, a tőkehús és az olajszármazékok exportját a lakossági ellátás javítása érdekében.
Augusztus 6. – Románia gazdasági és kereskedelmi együttműködési egyezményt ír alá Moldavával. – Az Oroszországi KP KB ülésén lemond elsőtitkári tisztségéről Ivan Polozkov. – A bangladesi partament 16 év után eltörti az elnöki kormányzást. – Cseh-Szlovákia és Románia kölcsönösen eltörti a vízumkényszert.
Augusztus 7. – Horvátországban életbe lép a tűzszünet. A Nyugat-európai Unió megvizsgálja, hogyan lehetne békefenntartó erőket küldeni Jugoszláviába. – A Szovjetunió fél év után újból engedélyezi a barterkereskedelmet Finnországgal. – Parafálják a szovjet csapatok által Cseh-Szlovákiában okozott károk rendezéséről szóló megállapodást. – Albániából 17 ezer menekült érkezik hajókon Olaszország délkeleti partjaihoz, de az olasz kormány határozatára visszaszállítják őket hazájukba, miután heves összecsapásokra kerül sor a menekültek és a hatóságok között.
Augusztus 8. – Az Iszlám Szent Háború nevű szélsőséges libanoni szervezet szabadon engedi ötéves rabságából John McCarthy brit állampolgárt. – Merénylet áldozata lesz Párizs melletti otthonában a néhai iráni sah utolsó miniszterelnöke, Baktiar.
Augusztus 9. – Prágában az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) 35 államának képviselői tűzszünetre szólítják föl a Jugoszláviában szemben álló feleket, és megállapodnak, hogy 500 megfigyelőt küldenek a fegyvernyugvás ellenőrzésére. – Szerbia és Horvátország megállapodik a hadifoglyok cseréjében. – Miniszterelnök-csere Vietnamban: a 74 éves Do Ngoi pártfőtitkár helyébe a 68 éves Vo Van Kietet választják.
Augusztus 10. – Az ukrán kormány újra bevezeti a jegyrendszert és megtiltja a gabona magánkivitelét a köztársaságból. – Bukarestben megtartja első kongresszusát a Román Szocialista Munkapárt, amely az RKP utódjának vallja magát.
Augusztus 11. – Li Peng kínai miniszterelnök bejelenti, hogy kormánya meghozta az elvi döntést az atomsorompó-szerződés aláírásáról. – A Forradalmi Igazság nevű szélsőséges libanoni csoport 5 év után szabadon engedi az amerikai Edward Tracyt.
Augusztus 12. – Az olasz külügyminiszter tiranai tárgyalásai után bejelenti, hogy Olaszország szept.-től 3 hónapon át havi 23 millió USD értékű élelmiszersegélyt szállít Albániába, 46 milliárd USD értékben pedig nyersanyagokat küld.
Augusztus 13. – Szülőhazájában, Lengyelországban kezd körutat II. János Pál pápa. – Az osztrák kancellár a horvát külügyminiszterrel tárgyal a jugoszláv helyzetről. – Japán 15 millió USD rendkívüli segélyt ígér Mongóliának.
Augusttus 14. – Litvánia és Örményország parlamenti elnökei együttműködési megállapodást írnak alá. – Közép-ázsiai konzultatív tanács felállításáról határoznak a térség szovjet köztársaságai.
Augusztus 15. – Az SZKP Központi Ellenőrző Bizottsága Jakovlev PB-tag kizárását javasolja, mire a peresztrojka atyjának tartott politikus bejelenti önkéntes kilépését. – Dél-Afrikában a szemben álló felek békeszerződés-tervezetet dolgoznak ki. – Laoszban az eddigi kormányfőt választják köztársasági elnökké. – Az örmény parlament feloldja az 1 éve bevezetett rendkívüli állapotot és a kijárási tilalmat.
Augusztus 16. – Az ENSZ BT humanitárius okokból jóváhagyja, hogy Irak fél évig 1,6 milliárd USD értékben olajat exportáljon, és a pénzért élelmiszert, ill. gyógyszert vásároljon. A grúz Legfelső Tanács határozatban nemzeti tulajdonná nyilvánítja az ország területén található bankokat. – A Dél-afrikai Köztársaság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselői megállapodnak, hogy a politikai okokból külföldre menekült mintegy 40 ezer ember visszatérhet hazájába.
Augusztus 18. – Lemond a grúz miniszterelnök a köztársaság rossz gazdasági helyzete miatt.
Augusztus 19. – Moszkvában bejelentik, hogy Gorbacsov egészségi állapotára való tekintettel Gennagyij Janajev szovjet alelnök veszi át az elnöki teendőket. Nyolc taggal megalakul a Rendkívüli Állapotot Felügyelő Állami Bizottság, amely Janajev vezetésével 6 hónapra rendkívüli állapotot hirdet ki a fenyegető gazdasági és politikai káoszra hivatkozva. Gorbacsov közben családjával együtt őrizetben van a Krím félszigeten, ahol szabadságát töltötte. Az oroszországi vezetők alkotmányellenesnek minősítik a hatalomátvételt. A köztársaságok közül egyedül Azerbajdzsán elnöke üdvözli a puccsot. Szovjet katonák Szentpétervárott, Rigában és Tallinnban rádió- és tévéadókat foglalnak el, Moszkvában pedig az ellenállás központja, az oroszországi parlament épülete elé vonulnak.
Augusztus 20. – A moszkvai puccs miatt sztrájkba lépnek a vorkutai és a kuznyecki szénbányászok, tiltakozó nagygyűlések kezdődnek Moszkvában, Tallinnban, Kisinyovban, és más városokban. – Az EK külügyminiszterei államcsínynek minősítik a szovjet fordulatot és elítélik Gorbacsov eltávolítását a hatalomból. A tizenkettek felfüggesztik a Szovjetuniónak nyújtott élelmiszer-hitelgaranciákat és a technikai segítséget. – Az észt parlament kinyilvánítja az Észt Köztársaság függetlenségét.
Augusztus 21. – Hajnalban tankok támadják meg az oroszországi parlament épületét, a harcoknak 3 halálos áldozata van. Délutánra a puccs összeomlik, az orosz parlament rendkívüli űlése küldöttséget meneszt a Krímbe Gorbacsovért. Moszkvában feloldják a kijárási tilalmat.
Augusztus 22. – Gorbacsov visszaérkezik Moszkvába, elrendeli a puccsisták letartóztatását Borisz Pugo belügyminiszter öngyilkos lesz. A hadsereg egységei kivonulnak a balti államokban elfoglalt objektumokból. Felfüggesztik az SZKP működését Moszkvában. Jelcin rendelettel tiltja be a pártszervezeteket a fegyveres testületekben.
Augusztus 23. – Litvániában, Lettországban, Moldavában, Észtországban betiltják az SZKP működését, és elkobozzák a párt vagyonát. Jelcin felfüggeszti az Oroszországi KP műkődését, betiltja az SZKP orgánumait. Gorbacsov az oroszországi parlament épülete előtti beszédében leváltja a teljes szovjet kormányt. Védelmi miniszterré Jevgenyij Saposnyikovot, belügyminiszterré Viktor Baranyikovot, a KGB vezetőjévé pedig Vagyim Bakatyint nevezi ki.
Augusztus 24. – Gorbacsov lemond az SZKP főtitkári tisztségéről. – Jelcin orosz elnök elismeri az észt és a lett függetlenséget. – Robert Strauss, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövete átadja megbízólevelét Gorbacsovnak. – Az ukrán partament kinyilvánítja a köztársaság függetlenségét és betiltja a Kommunista Pártot. – Az iraki partament elfogadja a többpártrendszer bevezetéséről szóló törvényt.
Augusztus 25. – Öngyilkos lesz Szergej Ahromejev marsall, Gorbacsov katonai tanácsadója. – Az SZKP KB titkársága megszünteti tevékenységét. – A belorusz parlament kinyilvánítja a köztársaság függetlenségét és ideiglenesen felfüggeszti a kommunista párt tevékenységét. – A mexikói parlamenti választásokon a kormányzó Intézményes Forradalmi Párt győz.
Augusztus 26. – Lemond a Szovjetunió Legfelső Tanácsának elnöke, Anatolij Lukjanov a moszkvai puccsban játszott szerepe miatt. – Azerbajdzsánban betiltják politikai szervezetek működését a munkahelyeken. – Izland fölveszi a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal, Lettországgal és Litvániával.
Augusztus 27. – Dánia és Norvégia fölveszi a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal, Lettországgal és Litvániával. – A szemben álló kambodzsai felek megegyeznek, hogy ENSZ megfigyelő csoportot hívnak meg a tűzszünet ellenőrzésére. – A kisinyovi parlament kinyilvánítja Moldava teljes függetlenségét. – Az ukrán partament elnöksége betiltja a köztársaság kommunista pártját. – Az EK külügyminiszterei bejelentik, hogy akár Szerbia nélkül is megrendezik a békekonferenciát a jugoszláv válságról.
Augusztus 28. – Németország és Svédország helyreállítja a diplomáciai kapcsotatokat a balti államokkal. – A szovjet parlament Gorbacsov indítványára megvonja bizalmát a kormánytól és jóváhagyja az államfő rendeletét Pavlov kormányfő leváltásáról. – Gorbacsov Borisz Pankin eddigi prágai nagykövetet nevezi ki a Szovjetunió külügyminiszterévé. – Az azerbajdzsán elnök feloldja a Bakuban 2 hónapja bevezetett szükségállapotot. – A Kazah Kommunista Párt Központi Bizottsága önfeloszlatásáról dönt. – Az Üzbég KP KB úgy határoz, hogy függetleníti magát az SZKP-tól.
Augusztus 29. – A Szovjetunió Legfelső Tanácsa ideiglenesen felfüggeszti az SZKP tevékenységét az ország egész területén. A parlament egyúttal megvonja Gorbacsov elnöktől azokat a rendkívüli jogokat, amelyekkel 1989-ben ruházta fel a szovjet gazdaság helyzetének stabilizálására. – Jelcin orosz elnök rendelettel államosítja az Oroszországi Kommunista Párt és az SZKP vagyonát. – Finnország diplomáciai kapcsolatokat létesít a 3 balti köztársasággal. – Franciaország helyreállítja diplomáciai kapcsolatait Litvániával. – Moldava felveszi a diptomáciai kapcsolatokat Romániával. – Gorbacsov rendeletben tiltja meg a politikai szervezetek működését a szovjet fegyveres erőknél. – A horvát államtanács elfogadja az EK Jugoszláviával kapcsolatos nyilatkozatát a békekonferencia összehívásáról és a nemzetközi döntőbíráskodásról.
Augusztus 30. – Az azerbajdzsáni partament kinyilvánítja a köztársaság függetlenségét. – Letartóztatják a moldavai oroszajkúak Dnyeszter menti köztársaságának elnökét, Igor Szmirnovot. – Orosz-kazah egyezményt írnak alá a 2 köztársaság együttműködéséről, határaik kölcsönös tiszteletben tartásáról. – A jugoszláv szövetségi kormány bejelenti, hogy elfogadja az EK béketervét.
Augusztus 31. – Az üzbég és a kirgiz parlament kinyilvánítja köztársaságuk függetlenségét. – A különlegesen kiképzett szovjet belügyi alakulatok megkezdik kivonulásukat Litvániából és Lettországból. Ukrajnában is betiltják a köztársasági kommunista pártot. – Lemond a tadzsik elnök, miután több 100 ezren követelik távozását a dusanbei tüntetésen. – A jugoszláv tagköztársaságok közül utolsóként Szerbia is elfogadja az EK rendezési tervét. – Az albán fővárosban 25 ezren tüntetésen követelik a rádió és a tv vezetőinek leváltását, valamint a titkosrendőrség feloszlatását.
Szeptember 1. – Szíria és Libanon katonai együttműködési megállapodást ír alá. – Major brit miniszterelnök a nyugati vezetők közül elsőként látogat Moszkvába az aug.-i puccs óta.
Szeptember 2. – A jugoszláv államfő és a köztársaságok elnökei aláírják a megállapodást a tűzszünetről és az EK megfigyelői jogkörének kiterjesztéséről. A tűzszünet ellenére folytatódnak a polgári áldozatokat is követelő harcok. – A Moldavában élő orosz kisebbség kikiáltja a független Dnyeszter menti köztársaságot, és bejelenti elszakadását Kisinyovtól. – Az Egyesült Államok hivatalosan elismeri Észtország, Lettország és Litvánia függetlenségét. – Sztepanakertben megalakul a Hegyi Karabah Köztársaság.
Szeptember 3. – Az EK külügyminiszterei megállapodnak, hogy a jugoszláv válsággal foglalkozó békekonferenciát szept. 7-ére Hágába hívják össze. – Lengyel-orosz gazdasági megállapodást írnak alá a kétoldalú kereskedelem visszaesésének megállítására. – Az Iraki Forradalmi Parancsnokság Tanácsa engedélyezi ellenzéki politikai pártok megalakítását. – Nagy-Britannia is felújítja diplomáciai kapcsolatait a 3 balti köztársasággal.
Szeptember 4. – A szerb kormány bejelenti, hogy soha nem ismerte el teljes egészében az EK nyilatkozatát, mert Szerbiát teszi felelőssé a horvátországi harcokért. Ugyanakkor Zágráb totális háborúnak minősíti az ellene indított támadást. – Az el nem kötelezett országok külügyminiszteri találkozóján nyilatkozatot adnak ki a többpártrendszer kialakításának jelentőségéről.
Szeptember 5. – A szovjet népképviselők rendkívüli kongresszusán bejelentik, hogy felszámolják a régi szövetségi rendszert és elfogadják Gorbacsov államfő és 10 köztársaság nyilatkozatát az új szövetségi szerződés előkészítéséről. A kongresszus a Szovjetunió történetében először külön nyilatkozatban kötelezi magát az emberi jogok tiszteletben tartására. – Miamiban megkezdődik Manuel Noriega pere, akit kábítószer-kereskedelemmel és zsarolással vádolnak. – Argentína, Brazília és Chile megállapodásban vállal kötelezettséget arra, hogy nem gyártanak és vásárolnak vegyi és biológiai fegyvereket.
Szeptember 6. – Az EK Miniszteri Tanácsában Franciaország elutasítja a többi ország javaslatát, hogy adjanak újabb mezőgazdasági és textilipari kereskedelmi kedvezményeket Magyarországnak, Lengyelországnak és Cseh-Szlovákiának. Ezzel félbeszakad a vita a társulási tárgyalások mandátumának kibővítéséről. – A balti köztársaságok képviselői bejelentik társulási szándékukat az EK-hoz. – A cseh és a szlovák parlament elnökségének együttes ülésén nem sikerül megállapodni a jövőbeni végleges államformában, csak „Cseh-Szlovákia folyamatosságában”. – Az új szovjet átmeneti hatalmi szerv, az Államtanács hivatalosan elismeri a 3 balti köztársaság függetlenségét, és bejelenti, hogy Moszkva támogatja a köztársaságok felvételét az ENSZ-be, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) résztvevőinek sorába.
Szeptember 7. – Az EK hágai békeértekezletén a résztvevők bejelentik a jugoszláviai döntőbíráskodási bizottság létrehozását és azt, hogy nem ismerik el azokat a határváltozásokat, amelyeket nem békés eszközökkel érnek el a köztársaságok. – Cseh-Morvaország Kommunista Pártja KB ülésén megerősítik a jelenlegi vezetőséget, amely nem kívánja felszámolni a párt kommunista jellegét. – Moszkvában megkezdődik a kommunista pártot újjászervező bizottság első, illegális ülése.
Szeptember 9. – A horvát belügyminiszter éjszakai kijárási tilalmat hirdet ki a köztársaság 29 vegyes lakosságú településén. – A jugoszláv külső határok megváltoztatása ellen foglal állást a jugoszláv és a szovjet külügyminiszter. – Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) miniszteri értekezlete a balti államokkal kiépített gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése mellett foglal állást. – Bulgáriában az ellenzéki Demokratik Erők Szövetsége a Kommunista Párt és a Szocialista Párt vagyonának elkobzása, valamint az országot sújtó gazdasági katasztrófa okozóinak bírósági felelősségre vonása mellett foglal állas
Szeptember 10. – Moszkvában megkezdődik a helsinki folyamatban részt vevő országok emberi dimenziókkal foglalkozó konferenciájának harmadik találkozója. A tanácskozáson az EBEÉ tagjai közé fölveszik a 3 balti köztársaságot. – A lett parlament határozatot hoz a lett Kommunista Párt, a Komszomol, az Interfront, valamint a II. világháború és a szocialista munka veteránjait tömörítő szervezetek tevékenységének beszüntetéséről, mondván, hogy támogatták az aug.-i moszkvai puccsot. – A jugoszláviai Kninben a szerb fegyveresek vezetője fegyverszüneti megállapodásban vállalja, hogy nem nyitnak elsőként tüzet a körzetben. – Az iraki-iráni háború befejezéséről szóló ENSZ-határozat végrehajtásáról tárgyal Iránban a világszervezet főtitkára.
Szeptember 11. – Baker amerikai külügyminiszter Moszkvában Gorbacsov államfővel és Pankin külügyminiszterrel folytatott megbeszélésein a szovjet reformok támogatása mellett foglal állást. – A jugoszláv államfő elrendeli, hogy a szövetségi hadsereg 48 órán belül térjen vissza a laktanyákba, egyúttal hatályon kívül helyezi a területvédelmi erők minden mozgósítását. A szövetségi nemzetvédelmi miniszter, Kadijevics visszautasítja Mesic parancsát.
Szeptember 12. – Hágában ismét összeül a jugoszláv békés rendezésről tanácskozó nemzetközi konferencia. – A bosznia-hercegovinai Kredinjében kikiáltják a Hercegovinai Szerb Autonóm Térséget. Lemond a szövetségi kormány több horvát nemzetiségű tagja.
Szeptember 14. – Leváltják az iraki miniszterelnököt, Szaadun Hammadit, és helyébe az addigi miniszterelnök-helyettest, Mohammed Hamza az-Zubeidit nevezik ki. – Feloszlatja önmagát az Azerbajdzsáni Kommunista Párt. – Az Üzbég Kommunista Párt Népi Demokratikus Pártra változtatja nevét. – A svéd parlamenti választásokon súlyos vereséget szenved a kormányon lévő szociáldemokrata párt, de a Néppárti Ellenzéki Koalíció sem szerez abszolút többséget. Ingvar Carlsson miniszterelnök lemondása után Carl Bildt, a győzelmet aratott pártszövetséghez tartozó konzervatívok vezetője kap kormányalakítási megbízást. – A grúz parlament megszálló erőnek nyilvánítja a köztársaság területén állomásozó szövetségi haderőt, egyúttal államosítja a Grúziában lévő összes szovjet tulajdont és vállalatot. – Az EK Miniszteri Tanácsának soros elnöke, Hans Van den Broek holland külügyminiszter megvádolja Horvátországot, tudatosan bontakoztatta ki az erőszakot azzal, hogy elzárta a belgrádi olajvezetéket és leállította a jugoszláv hadsereg laktanyáinak ivóvízellátását.
Szeptember 16. – Alia albán elnök aláírja az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) záróokmányát. – A jugoszláv államformáról tanácskozik a szerb, a Crna Gora-i elnök, valamint az Államelnökség boszniai tagja. – Az Egyesült Államokban a Fellebbviteli Bíróság elejti a fegyvereladási vádat Oliver North alezredessel, az ún. iráni kontra ügy egyik főszereplőjével szemben. – A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Bécsben megkezdődött közgyűlése határozatban ítéli el Irakot, amiért megszegte a nukleáris berendezésének ellenőrzéséről kötött egyezményt.
Szeptember 17. – Igalóban újabb tűzszüneti megállapodást köt a horvát, a szerb államfő és a jugoszláv szövetségi nemzetvédelmi miniszter, de ennek ellenére folytatódnak az összecsapások. – A svájci parlament jóváhagyja, hogy az ország belépjen a Nemzetközi Valutaalapba (IMF) és a Világbankba. – A balti köztársaságok államfői Bush amerikai elnök támogaztását kérik a szovjet csapatok kivonásához országaikból.
Szeptember 18. – A szovjet Államtanács Ivan Szilajevet nevezi ki a szovjet minisztertanács helyett létrehozandó Köztársaságközi Gazdasági Bizottság elnökévé. – Nicholas Brady amerikai pénzügyminiszter a Szovjetuniónak nyújtandó nyugati pénzügyi támogatásról kezd tárgyalásokat Moszkvában. – Az olasz köztársasági elnök és a német kancellár tízpontos közös nyilatkozatban javasolja, hogy küldjenek békefenntartó csapatokat Jugoszláviába.
Szeptember 19. – Az EK minisztereinek hágai békekonferenciáján bejelentik, hogy a szervezet megfigyelő missziója nem képes többé eleget tenni feladatának, ezért üdvözlik a Nyugat-európai Unió (WEU) kezdeményezését a békefenntartó erők küldési lehetőségeinek megvizsgálására. – Román-török barátsági szerződést írnak alá. – Kereskedelmi egyezményt köt Lengyelország és a Dél-afrikai Köztársaság. – A belorusz parlameni törli a köztársaság nevéből a szovjet szocialista jelzőt és dönt az új himnuszról, címerről és zászlóról.
Szeptember 20. – Gorbacsov elnök rendeletben menti föl a függetlenné vált balti köztársaságok állampolgárait minden katonai szolgálatteljesítés alól. – A szlovák és a román kormányfő megállapodik, hogy együttműködik a nemzetközi szervezetek keretében a nemzeti kisebbségek jogainak előmozdításáért. – Megállapodás születik a kambodzsai választási rendszerről, és ezzel elhárul az utolsó akadály a békemegállapodás útjából.
Szeptember 21. – Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a nemzetközi szervezetek közül elsőként javasolja Szlovénia és Horvátország önállóságának elismerését, egy másik határozatban pedig felszólítja az ENSZ BT-t, küldjön intervenciós katonai erőket Jugoszláviába a tűzszünet ellenőrzésére. – Tadzsikisztánban kommunistáról szocialistára változtatják a párt nevét.
Szeptember 22. – Tűzszünet lép életbe Horvátországban, miután Kadijevics jugoszláv nemzetvédelmi miniszter, majd Tudjman horvát elnök is fegyvernyugvást rendel el.
Szeptember 23. – A tádzsik parlament rendkívüli állapotot rendel el a köztársaság egész területén azután, hogy a helyi kommunista párt felfüggesztése és a Lenin-emlékművek megrongálása miatt tiltakozó megmozdulások kezdődtek. – A Nyugat-európai Unió (WEU) ENSZ-erők küldését javasolja Horvátországba a tűzszünet biztosítására. – Az örmény parlament kikiáltja a köztársaság függetlenségét, miután a szavazók több mint 99%-a az önállóság mellett döntött. – A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) a termelés 5%-os növeléséről dönt.
Szeptember 24. – Az örmény államfő és Karabah-hegyvidék képviselői megállapodnak a 3 éve dúló polgárháború lezárásáról, arról, hogy a terület visszakapja részleges függetlenségét és a harci cselekményeket feltétel nélkül beszüntetik. – A grúz elnök rendkívüli állapotot hirdet ki a köztársaságban. – A Szovjet Demokratikus Reformmozgalom keretein belül új tömörülés kezdi meg működését Oroszországi Demokratikus Reformpárt néven. – A koszovói parlament kikiáltja az autonóm tartomány függetlenségét. – Az örmény parlament bejelenti csatlakozását a helsinki értekezlet záróokmányához és az EBEÉ több dokumentumához. – Romániában rendőröket és csendőröket vetnek be a Zsil-völgyi sztrájkoló bányászok ellen, akik fizetésemelést és adókedvezményt, valamint az élelmiszerárak befagyasztását követelik.
Szeptember 25. – Az ENSZ BT 713. számú határozatában azonnali és teljes körű fegyverszállítási tilalmat rendel el Jugoszláviába, és felszólítja a szemben álló feleket a tűzszünet betartására. – A Salvadorban szemben álló felek megállapodnak a békekötés útjában álló vítás kérdések megoldásában.
Szeptember 26. – Lemond Petre Roman román kormányfő. – Hágában ismét tanácskozik az EK békekonferenciája a jugoszláv válságról. – Észtország elismeri Szlovénia függetlenségét.
Szeptember 27. – Bush elnök bejelenti, az Egyesült Államok kész leszerelni atomfegyverzetének jelentős részét, ha Moszkva is megteszi ezt.
Szeptember 28. – Bukarestben rohamrendőrök oszlatják szét az Egyetem teret megszállva tartó bányászokat és tüntetőket. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bejelenti részvételét a kormányátalakítási tárgyalásokon. – Az Egyesült Államokban megszüntetik a riadókészültséget a stratégiai bombázóknál és a régebbi ballisztikus rakétaütegeknél. – Pozsonyban megtartja alakuló közgyűlését a Szlovák Nemzeti Egység Pártja.
Szeptember 29. – A horvát és a szlovén miniszterelnök megállapodik, hogy a 2 köztársaság összehangolja katonai, belbiztonsági, határvédelmi és külpolitikai lépéseit. – Átalakítják a belga kormányt. – 16 évi száműzetés után visszatér Angolába Jonas Savimbi, az UNITA ellenzéki szervezet vezetője.
Szeptember 30. – Az EK Miniszteri Tanácsában egyetértés jön létre a 3 társuló kelet-európai országgal való tárgyalási mandátum kibővítéséről. Elfogadják azt a magyar javaslatot, hogy a jugoszláv-magyar határon magyar területen is legyenek EK-megfigyelők. – A Nyugat-európai Unió (WEU) úgy dönt, hogy az EK megfigyelőinek mandátumát kiterjeszti Jugoszláviának Magyarországgal határos területeire, valamint Bosznia-Hercegovinára is. – A jugoszláv szövetségi miniszterelnök a szerb államfőnek küldött levelében követeli a szerbiai mozgósítás leállítását, a vérontás, a határok erőszakos megváltoztatására irányuló törekvések és a háborús politika beszüntetését. – A Nemzetközi Vatutaalap (IMF) úgy dönt, hogy nem folyósít újabb hiteleket Jugoszláviának. – Haitin katonai puccsal megdöntik Aristide elnök hatalmát.
Október 1. – New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében megrendezik a keleteurópai országok és a 11 latin-amerikai államot tömörítő Riói Csoport harmadik külügyminiszteri találkozóját. – A Vatikán bejelenti, hogy felújítja teljes körű diplomáciai kapcsolatait Litvániával. Lettországgal és Észtországgal. – Violetta Chamorro nicaraguai elnök a francia kormány tagjaival megállapodik, hogy Franciaország felújítja a Nicaraguának nyújtott támogatást. – A moldavai vezetés megállapodást ír alá az orosz nemzetiségiek Dnyeszter menti Köztársaságának képviselőivel a nemzetiségi problémák rendezéséről.
Október 2. – Aláírják a Cseh-Szlovákia és a Szovjetunió kapcsolatait gyökeresen új alapokra helyező barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződést. – Lettországban, Észtországban és Litvániában ünnepélyesen megnyitják az Egyesült Államok nagykövetségeit. – Butrosz Ghali egyiptomi miniszterelnök-helyettes most először fogadja az izraeli kormánykoalíció vezető pártszövetségének, a Likudnak a küldöttségét. – Izrael és Mongólia felveszi a diplomáciai kapcsolatokat. – A kínai és a dél-koreai külügyminiszter New Yorkban a két ország diplomáciai kapcsolatainak megteremtéséről kezd megbeszélést.
Október 3. – Az EBEÉ emberi dimenziójáról szóló moszkvai konferencián a záródokumentumban kimondják, hogy az emberi jogok érvényesülését akkor is ellenőrizhetik a tagországok valamely másik országban, ha az ottani hatóságok abba nem egyeznek bele. – Kucsan szlovén elnök Mitterrand francia államfővel megvitatja a jugoszláviai helyzetet és a szlovén önállóság problémáit. – II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadja és támogatásáról biztosítja Tudjman horvát elnököt.
Október 4. – Hágában Lord Carrington elnökletével összeül a jugoszláv békekonferencia, amelyen a 6 jugoszláv tagköztársaság külügyminiszterei is részt vesznek. Horvátország beleegyezik abba, hogy azonnal megszünteti a jugoszláv hadsereg laktanyáinak blokádját. – Halekjar afgán kormányfő Moszkvában kezd tárgyalásokat.
Október 5. – A Szovjetunió társult tagságot kap a Nemzetközi Valutaalapban. – Bush amerikai elnök leszerelési indítványaira válaszolva Gorbacsov szovjet államfő bejelenti, hogy a Szovjetunió megsemmisíti taktikai atomfegyvereinek egy részét, tovább csökkenti stratégiai robbantótölteteinek számát, egyéves moratóriumot hirdet az atomrobbantásokra és 700 ezer fővel leépíti hadseregét. – Első alkalommal látogat Bulgáriába a dalai láma.
Október 6. – A Balti Tanács vilniusi ülésén határozatot hoznak, amely szerint a szovjet csapatoknak 1991. dec. 1-jéig el kell hagyniuk Litvániát, Lettországot és Észtországot. – Antall József magyar kormányfő, Lech Wałęsa lengyel és Václav Havel cseh-szlovák államfő Krakkóban aláírja Lengyelország és Magyarország, valamint Lengyelország és Cseh-Szlovákia kétoldalú megállapodásait az együttműködés bővítéséről.
Október 7. – Izetbegovics boszniai elnök kinyilvánítja köztársasága semlegességét a horvátországi háborúban, és felszólítja a lakosságot, hogy ne tegyen eleget a katonai behívóknak. – Tudjman horvát elnök kihirdeti Horvátország függetlenségét, miután lejárt az a 3 hónapos moratórium, amelyet a függetlenségi döntések befagyasztására vállalt a köztársaság. – Dientsbier cseh-szlovák és Genscher német külügyminiszter Prágában parafálja a jószomszédi és baráti együttműködésről szóló cseh-szlovák-német államközi szerződést. – Rómában felújítják a tárgyalásokat a mozambiki kormány és a Renamo gerillaszervezet képviselői a 16 éve tartó polgárháború befejezéséről. – Húsz évre szóló bolgár-görög barátsági, jószomszédi és együttmüködési szerzödést írnak alá.
Október 8. – A Szovjetunió beleegyezik abba, hogy csapatait már 1992-ben kivonja Lengyelországból. – A cseh-szlovák kormány bejelenti, hogy leállítja minden hagyományos nehézfegyver kivitelét a Közel-Kelet országaiba. – Haitin leteszi a hivatali esküt az ország katonai puccsal hatalomra került ideiglenes államfője, Joseph Nerette.
Október 9. – A jugoszláv szövetségi és a horvát hadsereg megállapodik az általános horvátországi tűzszünetben. – A jugoszláv alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősíti Szlovénia függetlenségi nyilatkozatát. – Olaszország, Németország és Ausztria külügyminiszterei megállapodnak, hogy elfogadják határaikon a szlovén útlevelet is. – Cyrus Vance volt amerikai külügyminisztert nevezik ki az ENSZ-főtitkár személyes megbízottjának a jugoszláv válság megoldásában. A Szovjetunió teljes körű diplomáciai kapcsolatot létesít Litvániával és Észtországgal. – Japán felveszi a diplomáciai kapcsolatokat a 3 balti köztársasággal. – Új-Delhiben elrabolják Románia nagykövetségének ügyvivőjét, Civiu Radut. – A német és a bolgár külügyminiszter aláírja a 2 ország együttmüködési szerződését.
Október 10. – Milosevics szerb és Tudjman horvát elnök, valamint Kadijevics szövetségi nemzetvédelmi miniszter megállapodik Hágában, hogy a jugoszláv szövetségi hadsereg 1 hónapon belül kivonul Horvátországból. – A Grúz Köztársaság parlamentje elismeri Üzbegisztán függetlenségét, és kinyilvánítja készségét a diplomáciai kapcsolatok azonnali felvételére. – A Kubai Kommunista Párt kongresszusán megerősítik tisztségében Fidel Castro első titkárt.
Október 11. – Az ENSZ BT felszólítja Irakot, hogy működjön együtt a világszervezet ellenőreivel, akik azt vizsgálják, hogy Bagdad nem gyárt-e tömegpusztító fegyvereket és nem használ-e fel katonai célra hasadó- vagy vegyi anyagokat. A BT szerint az ENSZ a határozatának akár erőszak alkalmazásával is érvényt szerezhet. – Moszkvában átfogó gazdasági megállapodást ír alá a Szovjet és az Izraeli Vállalkozók Szövetségének elnöke.
Október 12. – Kirgíziában elsöprő többséggel elnökké választják a reformpolitikus Aszkar Akajevet. – A Szovjetunióba látogat Nakajama Taro japán külügyminiszter és – egyebek között – a Kuril-szigetek ügyéről tárgyal.
Október 13. – Parlamenti választásokat tartanak Bulgáriában: az első helyen az Ellenzéki Demokratikus Erők Szövetsége, a másodikon a Bolgár Szocialista Párt, a harmadikon a törökök pártjaként számon tartott Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért elnevezésű szervezet végez. Powell amerikai vezérkari főnök most először találkozik szovjet kollégájával, Vlagyimir Lobowal. – Herzog izraeli államfő Cseh-Szlovákiába látogat. – Nyolcadik közel-keleti körútját kezdi meg Baker amerikai külügyminiszter, aki Egyiptomba, Jordániába, Szíriába és Izraelbe látogat.
Október 15. – A boszniai parlament elfogadja a köztársasági elnökség javaslatát Bosznia-Hercegovina szuverenitásáról. – Milosevics szerb és Tudjman horvát elnök Moszkvában hárompontos memorandumot ír alá Gorbacsov szovjet és Jelcin orosz elnökkel a szovjet részről kezdeményezett békéltető tárgyalások során. – Észtország, Lettország és Litvánia államfői aláírják az EBEÉ záróokmányát. – Helsinkiben a balti köztársaságok államfői megerősítik, hogy semmiféle szövetséget nem akarnak kötni a Szovjetunióval, de a gazdasági kapcsolatokat fenn kívánják tartani. – Albánia rendes tagságot kap a Nemzetközi Valutaalapban és a Világbankban. A 2 nemzetközi pénzügyi szervezet Bangkokban tartja éves közgyűlését.
Október 16. – A moldavai parlament saját hadsereg felállításáról határoz. – Az örményországi elnökválasztáson Levon Ter-Petroszjan elsöprő győzelmet arat. – A jugoszláv alkotmánybíróság semmisnek nyilvánítja a horvát függetlenségi döntést is. – Közös nyugat-európai biztonságpolitika és hadsereg létrehozását szorgalmazza Kohl német kancellár és Mitterrand francia elnök Kezdeményezik német-francia hadtest felállítasát a nyugat-európai hadsereg magvaként. – A Nemzetközösség tagállamainak kormányfői 28 értekezletükön feloldják a Dél-afrikai Köztársasággal szembeni korlátozásokat az utazások, a légi forgalom, valamint a kulturális és a tudomanyos cserék területén.
Október 17. – Gorbacsov szovjet elnök fogadja az Izraeli Munkapárt vezetőjét, Simon Pereszt. – Kambodzsában a Népi Forradalmi Párt kongresszusán elmozdítják pártvezetői tisztségéből Heng Samrint, és helyébe egy veterán harcost, Chea Simet választják. – Pankin szovjet külügyminiszter a közel-keleti békekonferencia előkészítése érdekében Izraelbe, Szíriába, Jordániába és Egyiptomba utazik.
Október 18. – A NATO Nukleáris Tervező Csoportjának tanácskozásán a tagállamok védelmi miniszterei a szervezet történetének legnagyobb arányú nukleáris fegyverzetcsökkentési lépéséről határoznak azzal, hogy csaknem 80%-kal csökkentik az Európában hadrendben álló atomfegyvereik számát. – Pankin szovjet és Levi izraeli külügyminiszter megállapodást ír alá Jeruzsálemben a 2 ország diplomáciai kapcsolatának helyreállításáról. – Baker amerikai és Pankin szovjet külügyminiszter közös jeruzsálemi értekezletén bejelenti, hogy Bush amerikai és Gorbacsov szovjet elnök meghívta Izraelt, az arab országokat és a palesztinokat az okt. 30-án Madridban kezdődő békekonferenciára. – Moszkvában 8 szovjet köztársaság képviselői aláírják az egymás közötti gazdasági együttműködés elveit szabályozó szerződést. – Az azerbajdzsáni parlament visszaállítja a kaukázusi ország függetlenségét. – Az ENSZ BT állandó tagállamai megállapodnak, hogy a jövőben nem adnak el fegyvert olyan országoknak, ahol ez a helyzet romlásával fenyegetne.
Október 19. – A közel-keleti békekonferenciáról kezd tárgyalásokat a PFSZ VB elnöke, Jasszer Arafat Szíriában, Jordániában és Egyiptomban. – Jobboldali politikai párttá alakul át konferenciáján a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) elnevezésű szlovák mozgalom.
Október 20. – A svájci parlamenti választásokon a négypárti polgári konzervatív erők koalíciója továbbra is megőrzi vezető pozícióját. – A törökországi parlamenti választásokon az Igaz Út Pártja végez az első helyen, és csak második lesz az eddig kormányzó Haza Pártja. Másnap lemond Mesut Ylmaz miniszterelnök.
Október 22. – Az Európai Közösség és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás Luxemburgban megállapodik egy 19 európai államot magában foglaló gazdasági térség létrehozásában, amely 1993-tól a világ legnagyobb közös piaca lesz. – Havel cseh-szlovák államfő washingtoni látogatásán aláírják az amerikai-cseh-szlovák beruházásvédelmi egyezményt, valamint a 2 ország barátsági és együttműködési nyilatkozatát. – Albánia elismeri Koszovo jugoszláviai autonóm tartomány függetlenségét.
Október 23. – Párizsban aláírja a kambodzsai béke megteremtését szolgáló dokumentumot Dumas francia államminiszter, Alatas indonéz külügyminiszter, Szihanuk, a Kambodzsai Legfelsőbb Nemzeti Tanács elnöke, Hun Sen miniszterelnök, továbbá a vörös khmerek képviselője és a volt kambodzsai kormányfő. – A mexikói, a kolumbiai, a venezuelai és a kubai államfő tárgyalásokat kezd arról, hogy Kuba mielőbb integrálódjon a latin-amerikai közösségbe.
Október 24. – 24 évi szünet után Moszkvában újra megnyílik Izrael nagykövetsége. A nagykövet Are Levin. – Függetlenségi nyilatkozatot fogad el az Oroszországi Föderáció területén lévő Tatársztán Parlamentje. – Az észak- és dél-koreai miniszterelnök megállapodik egy megnemtámadási és megbékélési egyezmény elfogadásáról.
Október 25. – Szerbiában és Crna Gorában titkos népszavazást tartanak a szandzsáki muzulmánok, akik a körzet autonómiája mellett foglalnak állást. – Autonóm köztársasággá nyilvánítják a Szovjetunió távol-keleti részén 1928-ban alapított Zsidó Autonóm Területet. – Az európai egységről tárgyal a francia elnök és a spanyol kormányfő. – Az Oroszországban élő németek helyzetéről és az orosz-német kapcsolatokról kezd megbeszéléseket Moszkvában Genscher német külügyminiszter.
Október 26. – Örményország és Azerbajdzsán tárgyalásokat kezd a Karabah-hegyvidék hovatartozásának kérdéséről. – A Türkmén Köztársaságban rendezett népszavazáson a lakosság a függetlenségre adja a voksát. – Az Oroszországi Kommunisták Demokratikus Pártjának kongresszusán nevet változtatnak, és ezentúl a Ruckoj vezette reformkommunista tömörülést Szabad Oroszország Népi Pártjának hívják.
Október 27. – Lengyelországban a parlamenti választásokon az első helyen a Demokratikus Unió, a második helyen a Demokratikus Balodali Szövetség, a harmadikon a Katolikus Választási Akció végez. – Mijazava Kiicsit választják a Japán Liberális Demokrata Párt elnökévé. – Madridban kimondja önfeloszlatását a Spanyol Munkapárt. Dzsahar Dudajev tábornokot választják meg a kaukázusi Csecsen-Ingus Autonóm Köztársaság elnökének. A köztársaság ideiglenes parlamentje és az orosz hatóságok törvénytelennek nyilvánítják a döntést. – A kolumbiai parlamenti választásokon a Liberális Párt végez az első helyen.
Október 28. - Átfogó gazdasági válságtervet jelent be Borisz Jelcin orosz elnök a Föderáció parlamentjének rendkívüli ülésén. – Konsztantyin Lubencsenko jogászprofesszort választják meg az új összetételű szovjet Legfelsőbb Tanács Szövetségi Tanácsának elnökévé. – A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Kárpáti Ruszinok Társasága, a Német és a Szlovák Kulturális Szövetség, a Roma Cigányszövetség részvételével megtartja alakuló gyűlését a Kárpátaljai Nemzetiségek Demokratikus Ligája. – Az Oroszországi Föderáció Parlamentje Ruszlan Haszbulatovot választja elnökévé.
Október 29. – Bosznia-Hercegovina 3 szerb közössége megalakítja az Északketet-boszniai Autonóm Területet. – A nyugat-európai biztonsági rendszerről rendkívüli tanácskozást kezd Bonnban a Nyugat-európai Unió (WEU) 9 külügyi és védelmi minisztere.
Október 30. – Madridban megkezdődik a közelkeleti békekonferencia első szakasza, amelyen először ülnek tárgyalóasztalhoz Izrael és a vele szomszédos arab országok – a jordániai delegációban a palesztinok – küldöttségei. – A Szovjetuniónak szánt nyugati segélyekről tárgyal Mitterrand francia és Gorbacsov szovjet államfő.
November 1. – Az Oroszországi Népi Küldöttek Kongresszusa jóváhagyja Borisz Jelcin gazdasági reformprogramját az árak és a bérek felszabadításáról és az állami vállalatok magánkézbe adásáról. – A Szovjetunió új kormánya, a Köztársaságközi Gazdasági Bizottság feloszlat 80 szövetségi minisztériumot a 100 közül. – Madridban befejeződik a közel-keleti békekonferencia első szakasza. – Az albán kormány elrendeli a kommunista párt vagyonának államosítását, miközben bányászok és ipari munkások sztrájkba lépnek az áremelések miatt.
November 2. – Az Oroszországi Népi Küldöttek Kongresszusán törvénytelennek nyilvánítják az okt. végén kikiáltott Csecsen-Ingus Köztársaságot. – A Német Szabaddemokrata Párt XXXXII. kongresszusán ismét Otto Lambsdorffot választják meg a párt elnökévé.
November 3. – A madridi Parcent Palotában megtartják az első kétoldalú találkozót Izrael, ill. az egyesített jordániai-palesztin delegáció, Szíria és Libanon között.
November 4. – Az ukrán parlament a Nemzeti Gárda felállításáról dönt. – Romániában új ellenzéki politikai tömörülés alakul Demokratikus Baloldal Szövetsége néven. – Hazatér a Fülöp-szigetekre, majd föladja magát a hatóságoknál Imelda Marcos, az elűzött diktátor, Ferdinand Marcos özvegye, akit adócsalással, sikkasztással és korrupcióval vádolnak.
November 5. – A szovjet Államtanács nagy többséggel az atomfegyverek központi ellenőrzése mellett dönt. – 12 szovjet tagköztársaság megállapodik a korábbi gazdasági kapcsolatrendszer fenntartásában, hogy elkerüljék a fenyegető éhínséget. – Gorbacsov szovjet államfő és Lewis Preston, a Világbank elnöke egyezményt ír alá a technikai együttmüködésről. – Azerbajdzsán leállítja a gázszállításokat Örményországnak, egy újabb határincidens miatt. – Lettország államosítja a szovjet hadseregnek a köztársaság területén található ingatlanait. – A hágai jugoszláv békekonferencia újabb fordulóján aláírják a 12. tűzszüneti megállapodást. – Lemond Kaifu Tosiki japán miniszterelnök, utóda Mijazava Kiicsi lesz.
November 6. – Jelcin orosz elnök rendeleti úton betiltja az SZKP és az Oroszországi KP működését a köztársaság területén. – Az orosz és az ukrán elnök megállapodik az 1992-es gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok feltételeiben, a biztonsági és a védelmi stratégia elveiben. – Ukrajna és Moldava hivatalosan is csatlakozik a szovjet gazdasági közösségről szóló szerződéshez. – Gorbacsov kinevezi a KGB utódszervezeteinek vezetőit. – Eloltják Kuvaitban az Öböl-háborúban felgyújtott utolsó égő olajkutat is. – A román kormány határozatot hoz a lej árfolyamának egységesítéséről és a korlátozott konvertibilitás bevezetéséről.
November 7. – Az okt.-i forradalom évfordulóján Moszkvában a piacgazdaság és a parlamentáris demokrácia ellen tüntetnek, Gorbacsov és Jelcin azonnali lemondását követelve. – A német parlament egyhangúlag ratifikálja az európai hagyományos fegyverzetek csökkentéséről szóló szerződést.
November 8. – Rómában a NATO rendkívüli csúcsértekezletén nyilatkozatot fogadnak el a feloszlatott Varsói Szerződés tagállamaihoz fűződő kapcsolatokról és létrehozzák a NATO, valamint a kelet-európai országok közös szervezetét, az Észak-atlanti Együttműködési Tanácsot. – Az Európai Közösség azonnali hatállyal felfüggeszti gazdasági megállapodásait Jugoszláviával. – Jelcin orosz elnök a további zavargások megelőzésére rendkívüli állapotot rendel el a Csecsen-Ingus Köztársaságban, mire Groznijban tiltakozásul tízezrek vonulnak az utcákra. – A bonni Bundesrat is ratifikálja a német-lengyel alapszerződést, amely meghatározza az egyesült német állam keleti határát.
November 9. – A jugoszláv államelnökség ún. „szerb szárnya” arra kéri az ENSZ BT-t, hogy sürgősen küldjön békefenntartó erőket Horvátországba. – Törökország bejelenti Azerbajdzsán függetlenségének elismerését. – Bosznia-Hercegovina szerb lakói a népszavazáson Jugoszlávia fennmaradására voksolnak. – A Demokratikus Oroszország Mozgalom kongresszusán kiválik a szervezetből az Oroszországi Demokratikus Párt, a Népi Szabadság Párt és az Oroszországi Kereszténydemokrata Mozgalom.
November 10. – A bécsi önkormányzati választásokon előretör az Osztrák Szabadság Párt, az Osztrák Néppárt viszont visszacsúszik a 3. helyre. – Megérkezik Kambodzsába az ENSZ békefenntartó erőinek első kontingense.
November 11. – A 24 fejlett ipari ország miniszteri értekezletén felfüggesztik a Jugoszláviának szánt segélyek folyósítását. – Az izraeli parlament határozatot fogad el arról, hogy az 1967-es háborúban Szíriától elfoglalt és 1981-ben annektált Golan-fennsík nem képezheti a béketárgyalások témáját. – Bonnban a német és a szovjet védelmi miniszter megállapodik a 2 hadsereg szorosabb együttmüködéséről.
November 12. – A Bolsevikok Országos Kommunista Pártjának alakuló kongresszusán Nyina Andrejevát választják a párt vezetőjévé. – Megkezdi működését az Albán Kommunista Párt. – Moszkvában 6-szorosára emelik a kenyér árát. – Megkezdődik a szovjet-kínai bizalomerősítő tárgyalások 5. fordulója. – Dél-Korea arra kéri Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Észak-Koreára nukleáris fejlesztéseinek leállítása érdekében.
November 13. – Az Egyesült Államok megadja Bulgáriának a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt. – Kuba fölveszi a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal. – Mozambikban aláírják a megállapodást a politikai pártok alakításának szabályairól.
November 14. – A szovjet Államtanács ülésén részt vevő 7 köztársaság vezetői és Gorbacsov államfő elvben megállapodik a szövetségi szerződésben; miniszterelnöknek Ivan Szilajevet választják meg. Örményország, Azerbajdzsán, Ukraina, Moldava és Grúzia nem vesz részt a tanácskozáson. – 13 évi száműzetés után hazatér Kambodzsába Norodom Szihanuk herceg, az ország egykori uralkodója, aki megkapja az ideiglenes elnöki tisztet. – Havannában megkezdődnek a tárgyalások a 2800 fős szovjet kiképződandár kivonásáról.
November 15. – A jugoszláv szövetségi parlament egyik háza megvonja a bizalmat Markovic kormányfőtől és Loncar külügyminisztertől, miközben a horvát és a jugoszláv szövetségi katonai hatóságok újabb tűzszüneti megállapodást kötnek. – Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) felfüggeszti a 100 millió USD-s fejlesztési segély folyósítását Jugoszláviának.
November 16. – Jelcin orosz elnök 10 rendeletből álló reformcsomagja értelmében Oroszország hatáskörébe vonja a rubel kibocsátását, az arany-, a gyémánt- és a valutakereskedelem ellenőrzését, továbbá liberalizálja a külkereskedelmet, a valutaárfolyamokat és a konvertibilis fizetőeszközök birtoklását. – Lemond a jordán miniszterelnök.
November 17. – A jugoszláv szövetségi hadsereg egységei bevonulnak a hónapok óta ostromolt Vukovárra; a védők feltétel nélkül megadják magukat. – A macedóniai parlament elfogadja a köztársaság új alkotmányát. – Belgrádban kezd tárgyalásokat Cyrus Vance, az ENSZ-főtitkár jugoszláviai különmegbízottja. – Václav Havel cseh-szlovák köztársasági elnök alkotmányos válságtól tart, miután éles vita alakult ki Csehország és Szlovákia között az államformáról.
November 18. – Szomáliában fegyveresek elüldözik Ali Mahdi Mohammed ideiglenes államfőt. – Moszkvában a 7 vezető tőkés ország pénzügyminiszter-helyettesei tárgyalásokat kezdenek a 12 szovjet tagköztársaság képviselőivel.
November 19. – Gorbacsov szovjet elnök ismét Eduard Sevardnadzét nevezi ki külügyminiszternek. – Az Egyesült Államok felújítja diplomáciai jelentétét Kambodzsában. – A Világbank állandó képviseletet nyit Bukarestben.
November 21. – A 7 vezető tőkés ország 1 éves moratóriumot hirdet a szovjet adósságok törlesztésére. – A román parlament elfogadja az ország új alkotmányát. – Salvadorban a felkelők után a kormányerők is bejelentik, hogy felfüggesztik támadásaikat.
November 22. – Több hónapos tárgyalássorozat után Brüsszelben parafálják a társulási szerződéseket az Európai Közösség és a 3 kelet-közép-európai ország. – Magyarország, Cseh-Szlovákia és Lengyelország – között. – Az orosz parlament bejelenti, hogy köztársasági fennhatóság alá vonja a Szovjetunió központi bankját. – Gazdasági együttmüködési fórumot hoznak létre a balti tengerparttal rendelkező országok. – A NATO diplomáciai kapcsolatokat létesít Litvániával. – Azerbajdzsánban blokád alá helyezik az Örményországba vezető fő vasútvonalakat. – Zágrábban a szövetségi és a horvát hadsereg képviselői megállapodást írnak alá arról, hogy 15 napon belül kivonják Horvátországból a polgárháború előtt már ott állomásozott helyi katonai alakulatokat.
November 24. – Belgiumban a parlamenti választásokon visszaesnek a kormányzó pártok, előretör viszont a nacionalista Flamand Blokk. – Tadzsikisztánban az elnökválasztáson Rahman Nabijev volt parlamenti elnök győz.
November 25. – Az amerikai szenátus jóváhagyja a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadását a Szovjetuniónak, azzal, hogy a döntést minden évben újra megvizsgálják. – Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megvonja a különleges megbízotti státust a jugoszláv szövetségi gyűléstől. – Hat űrhajóssal a fedélzetén fellövik az Atlantis amerikai űrrepülőgépet.
November 26. – Az azerbajdzsán parlament átveszi az ellenőrzést Hegyi Karabah fölött, azaz megszünteti a terület autonóm státusát. – Az Európai Közösségek Bizottsága 500 millió ECU értékben hitelgaranciát ad élelmiszer és gyógyszer vásárlására a Szovjetuniónak. – Az amerikai törvényhozás jóváhagyja, hogy megszüntessék a még fennmaradt korlátozásokat a Magyarországgal és Cseh-Szlovákiával folytatott kereskedelemben. – A Nemzetközi Migrációs Szervezet teljes jogú tagjai közé választják Magyarországot.
November 27. – A szovjet Államtanács ülésén indítványozzák, hogy Örményország és Azerbajdzsán egyaránt vonja vissza valamennyi rendeletét a Karabah-hegyvidék státusáról. – Kambodzsából Bangkokba menekül – az ellene tüntetők elől – Khieu Samphan, a vörös khmerek 12 év után hazatért vezetője.
November 28. – Egyoldalúan kikiáltják a Grúziától független Dél-Oszét Köztársaságot, ahol azonnal rendkívüli állapotot vezetnek be. – Rendkívüli állapot Guayanában. – Görög-román barátsági, együttmüködési és jószomszédi szerződést írnak alá Bukarestben.
November 29. – Az Európai Biztonsági és Együttmüködési Értekezlet tagországainak külügyi szakértői Prágában határozatban támogatják az ENSZ békefenntartó erőinek Jugoszláviába küldését. – Első kongresszusát tartja a boszniai muzulmánokat tömörítő Demokratikus Akciópárt.
November 30. – Rendkívüli ülést tartanak a Hexagonale-országok külügyminiszterei, akik úgy foglalnak állást, hogy a jövőben Jugoszlávia helyett Szlovénia és Horvátország önállóan vegyen részt a regionális szervezet munkájában. – Varsóban kezdenek tanácskozást Magyarország, Cseh-Szlovákia és Lengyelország külgazdasági miniszterei.
December 1. – Ukrajnában a népszavazáson a lakosság a függetlenség mellett dönt, a köztársaság elnökének pedig Leonyid Kravcsukot választja meg. – Kazahsztánban Nurszuntan Nazarbajev parlamenti elnököt választják a köztársaság elnökévé. – A Dnyeszter menti Köztársaságban a népszavazáson a függetlenség mellett voksol a szavazók 98%-a, a köztársaság elnökének Igor Szmirnovot választják. – A paraguayi parlamenti választásokon a kormányon lévő Colorado Párt győz. – A tervezettnél 4 nappal korábban tér vissza a földre az Atlantis amerikai űrrepülőgép, mert a fedélzeti irányító rendszer meghibásodott.
December 2. – Az Európai Közösség külügyminiszterei visszaállítják Szlovénia, Horvátország, Macedónia és Bosznia-Hercegovina számára azokat a kedvezményeket, amelyeket 1 hónapja egész Jugoszláviára felfüggesztettek. – Felipe González személyében spanyol miniszterelnök először tesz hivatalos látogatást Izraelben. – Szíriában újabb 7 évre meghosszabbítják Hafez Asszad elnöki mandátumát.
December 3. – Butrosz Ghali egyiptomi miniszterelnök-helyettest választják az ENSZ új főtitkárává, Javier Pérez de Cuéllar helyébe. – Az új gazdasági szerződést aláíró szovjet köztársaságok kormányfői megállapodnak a külső adósság kezelésében. – Togóban nemzeti egységkormány létrehozásáról döntenek, miután a hadsereg letartóztatja az addigi miniszterelnököt.
December 4. – A szovjet Külgazdasági Bank bejelenti, hogy a kritikus likviditási helyzet miatt felfüggeszti a külső adósságállomány tőkerészének törlesztését. – A horvát parlament elfogadja a kisebbségek védelmét szavatoló alkotmánytörvényt, amely minden kulturális és oktatási jogot megad a kisebbségeknek. – A libanoni síita fegyveresek szabadon engedik utolsó amerikai túszukat, Terry Andersson újságírót. – A svájci parlament változatlan összetételben újraválasztja a kormányt.
December 5. – Negyven év után először legálisan is kongresszust tarthat hazájában a Dél-afrikai Kommunista Párt.
December 6. – A jugoszláv államelnökség „szerb szárnya” törli elnöki tisztéből Stipe Mesicet, egyúttal bejelenti, hogy Horvátországból Franjo Tudjmant hívja meg a jövőben a testület üléseire. – Az amerikai kormány gazdasági büntetőintézkedéseket jelent be Jugoszlávia ellen, és elítéli a szövetségi néphadsereg Horvátország elleni támadásait. – Észtország, Lettország és Litvánia elnöke Párizsban aláírja az Európai Biztonsági és Együttmüködési Értekezlet biztonsági dokumentumát.
December 7. – Jelcin orosz, Kravcsuk ukrán és Suskijevics belorusz elnök Minszkben bejelenti a Szovjetunió megszűnését és az orosz-ukrán-belorusz államközösség létrehozását. Az elfogadott dokumentum szerint a minszki központú szláv államszövetséghez bármelyik volt szovjet köztársaság csatlakozhat. – Gorbacsov szovjet elnök egészségügyi okokból felmenti Vlagyimir Lobov vezérkari főnököt, utóda Viktor Szamszonov, a szentpétervári katonai körzet parancsnoka.
December 8. – A horvát kormány és a jugoszláv néphadsereg képviselői megállapodást írnak alá a horvátországi katonai alakulatok távozásáról és 16000 fogoly kicseréléséről. – Romániában a népszavazáson a lakosság elfogadja az ország új alkotmányát. – Moldavában az első közvetlen elnökválasztáson Mircea Snegur eddigi államfőt választják meg a tisztségbe.
December 9. – A jugoszláv néphadsereg megszünteti Dubrovnik 2 hónapja tartó blokádját. – Ljubljanában, a szlovén fővárosban megnyílik a német főkonzulátus. – A Román Legfelső Bíróság Katonai Tagozata enyhe ítéleteket hoz a népirtással vádolt egykori magas rangú állami hivatalnokok valamint Securitate- és rendőrtisztek perében.
December 10. – Az ukrán, a belorusz és az orosz parlament ratifikálja a szláv államközösség létrehozásáról szóló szerződést. – Washingtonban folytatódik a nemzetközi közel-keleti békekonferencia. – Hegyi Karabah lakói az Azerbajdzsántól való elszakadás mellett döntenek a népszavazáson. – Kiutasítják Oroszországból Erich Honekker egykori NDK állami és pártvezetőt. – Albániában az eddigi ellátási minisztert bízza meg az államfő kormányalakítással, miután lemondott Mufi miniszterelnök és kormánya. – Az 1991. évi Nobel-békedíjat Aung San Sun Kyi burmai ellenzéki politikusnő kapja. – Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) együttműködési megállapodást ír alá Bulgáriával, Romániával és a 3 balti állammal.
December 11. – Az ENSZ közgyűlése határozatban ítéli el Izraelnek a palesztinokkal szemben folytatott politikáját a megszállt területeken. – Az észak- és a dél-koreai miniszterelnök közel fél évszázados ellenségeskedés után aláírja az első átfogó megállapodást a megbékélésről. – Lemond a jugoszláv szövetségi külügyminiszter, a horvát nemzetiségű Budimir Loncar. – A belorusz parlament érvényteleníti a köztársaság területén a szovjet alkotmány előírásait.
December 12. – Leonyid Kravcsuk ukrán elnök rendeletben erősíti meg, hogy Ukrajna ellenőrzése alá vonja a területén állomásozó szovjet fegyveres erőket. – Bush amerikai elnök aláírja a hagyományos fegyverzetek csökkentéséről szóló szovjet-amerikai szerződés végrehajtását előirányzó okmányt. – A Román Legfelsö Bíróság Katonai Tagozata ítéletet hirdet az RKP volt vezetőinek ügyében és többeket felment. – Ukrajna elismeri Szlovénia és Horvátország függetlenségét. – Oroszország 700 millió USD-s kereskedelmi megállapodást ír alá Szlovéniával.
December 13. – A közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok bejelentik csatlakozási szándékukai az orosz-ukrán-belorusz alapítású államközösséghez.
December 14. – Moszkvában a Demokratikus Reform Mozgalom nyilatkozatban üdvözli a szláv államközösség megalakítását.
December 15. – A Biztonsági Tanács határozata értelmében az ENSZ szakértői csoportot küld Jugoszláviába a békefenntartó erők telepítésének előkészítésére. – Baker amerikai külügyminiszter Moszkvában, majd Kirgíziában, Kazahsztánban, Belorussziában és Ukrajnában tesz látogatást.
December 16. – Aláírják az Európai Közösség és a 3 kelet-közép-európai állam társulásáról szóló szerződéseket. – Az Európai Közösség külügyminiszterei megegyeznek abban, hogy jan. 15-én elismerik azokat a jugoszláv köztársaságokat, amelyek kinyilvánítják függetlenségüket és eleget tesznek az EK feltételeinek. – Az ENSZ közgyűlése nagy többséggel visszavonja 1975-ben hozott határozatát, amely a cionizmust fajüldözésnek bélyegezte. – Kazahsztán parlamentje független demokratikus államnak nyilvánítja a köztársaságot.
December 17. – Oroszország elismeri Kazahsztán és Örményország függetlenségét. – Hágában aláírják az Európai Energia Chartát.
December 18. – Ro Te Vu dél-koreai elnök bejelenti, hogy az országból kivonták az összes atomfegyvert, egyúttal felszólítja a KNDK-t, hogy csatlakozzon Dél-Koreához és tegyék véglegesen atommentessé a félszigetet. – Oroszország elismeri Moldava függetlenségét.
December 19. – A jugoszláv államelnökség az ENSZ védelmét kéri az ország nemzetközi jogi státusának és szuverenitásának megőrzéséhez, Belgrád egyúttal a belügyekbe való beavatkozásnak minősíti az Európai Közösség tervét a függetlenségét kikiáltott jugoszláv tagköztársaságok elismerésére. – Jelcin orosz elnök rendeletet ad ki a szovjet külügyminisztérium azonnali felszámolására. – A román és az orosz védelmi miniszter együttműködési megállapodást ír alá.
December 20. – Lemond Ante Markovics jugoszláv miniszterelnök, mert nem értett egyet az elfogadott hadiköltségvetéssel. – Kazahsztán elismeri az összes volt szovjet köztársaság szuverenitását. – Dél-Afrikában a fekete és fehér bőrű lakosság képviselői megállapodnak az apartheid-rendszer végleges megszüntetéséről és egy demokratikus társadalom megteremtéséről. – New Yorkban véget ér az ENSZ-közgyülés 46. ülésszaka.
December 21. – Nyolc egykori szovjet köztársaság csatlakozásával 11 tagúra bővül a szláv államközösség, megalakul a Független Államok Közössége (FÁK). Az alma-atai találkozó résztvevői Gorbacsovhoz küldött levelükben tudatják, hogy ezzel hivatalosan is megszűnt a Szovjetunió és vele együtt a szövetségi elnök tisztsége is. – Dél-Oszétia parlamentje kikiáltja a terület függetlenségét. – A horvát hatóságok és a szövetségi hadsereg képviselői megállapodnak a teljes körű tűzszünet életbe léptetéséről Nyugat-Szlavóniában. – A Biztonsági Tanács meghosszabbítja az Irak ellen elrendelt gazdasági embargót. – Tajvanon az eddig kormányzó Nemzeti Párt nyeri a több mint 4 évtized után először megtartott általános választásokat.
December 22. – Németország bejelenti, hogy jan. 15-i határidővel független államokként ismeri el Szlovéniát és Horvátországot. – Szlovéniában ünnepélyesen kihirdetik az új alkotmányt, amely megteremti az önálló és független szlovén állam jogi kereteit. – A szerb parlament jóváhagyja az új, ellenzék nélküli köztársasági kormány összetételét. – Horvátországban bevezetik a köztársaság önálló fizetőeszközét a jugoszláv dinár helyett. – A grúz fővárosban fegyveres összecsapások robbannak ki Gamszahurdia elnök hívei és az ellenzéki Nemzeti Gárda egységei között. Halálos áldozatok is vannak. – Lengyelországban a szejm elutasítja Olszewski kijelölt miniszterelnök lemondását.
December 25. – Lemond szövetségi elnöki posztjáról Mihail Gorbacsov „a kialakult helyzet és a Független Államok Közösségének megalakulása miatt”. Gorbacsov egyúttal átadja az atomfegyverek ellenőrzésének jogát és az indításhoz szükséges kódokat Borisz Jelcinnek.
December 26. – A szovjet szövetségi parlament felsőháza utolsó ülésén kimondja a Szovjetunió megszűnését. – Algériában a többpárti választások első fordulójában az Iszlám Üdvfront szerzi meg a legtöbb szavazatot.
December 27. – A Szovjetunió hivatalosan megszűnik az ENSZ tagja lenni, helyét a Biztonsági Tanácsban Oroszország foglalja el. – Jelcin orosz elnök köztársasági fennhatóság alá vonja az addigi szovjet Állami Rádió és Televízió Bizottságot.
December 28. – A jugoszláviai Vajdaságban a parlament Rabic közgazdászprofesszort választja meg új miniszterelnöknek.
December 29. – A kínai parlament megszavazza, hogy az ország csatlakozzon az atomsorompó-egyezményhez. – Oroszország és Örményország aláírja a kétoldalú barátsági és együttműködési államközi szerződést. – Az üzbegisztáni elnökválasztáson Iszlam Karimov, a köztársaság korábbi elnöke győz.
December 30. – A Független Államok Közösségének minszki csúcstalálkozóján Saposnyikov marsall lemond a haderők főparancsnoki tisztéről, miután nem születik megegyezés a hadsereg jövőjéről és a főparancsnok személyéről. A résztvevők megegyeznek, hogy a volt szovjet hadászati atomfegyverek a jövőben az Államfők Tanácsának alárendelt egységes parancsnokság alá fognak tartozni.
December 31. – Észak- és Dél-Korea megállapodást köt arról, hogy atomfegyverektől mentes térséggé teszik a Koreai-félszigetet. – Nagy-Britannia és Franciaország elismeri a Szovjetunió helyén létrejött Független Államok Közösségének 3 tagját.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir