Életbiztosítás

Full text search

Életbiztosítás
Az utóbbi évekig a magyar biztosítási piac és kínálat erősen lakosságcentrikus volt. Igaz, hogy a gazdálkodó szervezetek is minden lehetséges biztosítást már megkötöttek, a minőség és különösen a kínálat azonban színvonaltalan.
Az életbiztosítások területén az infláció megtizedelte az állományokat. A régi típusú kínálat nem ösztönzött az öngondoskodásra, és a lakossági megtakarítások biztosítási befektetések felé történő áramoltatására. A piacot a tipizált tömegszerződések (CSÉB) uralták, amelyek alacsony díjak, díjlevonási automatizmus mellett kínáltak szerény összegű szolgáltatásokat.
A jelenlegi, gyorsan bővülő életbiztosítási kínálatokban azonban már felfedezhetők az inflációkövető módszerek, elsősorban a Nyugaton már bevált – és az ottani inflációs idők próbáját is kiállt – megoldások hazai adaptálásával. A biztosítók a jelentős összegű életbiztosítási díjtartalékaikkal megjelennek a pénzpiacon, s befektetéseik hozamának zömét a biztosítottak javára átengedik. Ezek, az ún. elérésre szóló, hosszú futamidejű életbiztosítások ma már jó eséllyel konkurálnak az egyéb takarékossági (betét) és befektetési formákkal.
A lakossági megtakarítások egy részét felszívni szándékozó tartós életbiztosítások mellett megjelentek a kínálatban a nyugdíj- (kiegészítő) szerződések is, bár igazi reneszánszukra nyilván csak a társadalombiztosítás reformja után kerül sor.
A kínálat már ma is színes és rugalmas. Így pl. lehetőséget nyújt arra is, hogy a biztosított havonta akár tetszőleges összeget, akár keresetének meghatározott %-át fizesse be nyugdíjkiegészítés céljából. Mivel a tartós díjfizetés itt is lehetőséget ad a biztosítói befektetésekre, a keresőkorban elkezdett biztosítás a havi jövedelem viszonylag kis részének „feláldozásával” alkalmas lehet a majdani társadalombiztosítási nyugellátás megduplázására, esetleg többszörözésére is. A nyugdíjas kor elérésével az összegyűlt tőkeösszeg egy összegben is felvehető, vagy járadékszerű, élethosszig tartó nyugdíjkiegészítésre váltható. Az egyéni tőkeösszeg terhére a futamidő alatt kölcsön is felvehető, amelynek kamatkondíciói kedvezőbbek a hitelintézetekénél.
Az öngondoskodást jelenleg adópreferenciák is támogatják, mint a világon mindenhol. A tartós életbiztosításokra, ill. a nyugdíjbiztosításokra befizetett éves díj 20%-a, de maximum 7200 Ft magából a fizetendő személyi jövedelemadóból levonható (tehát kedvezőbb a helyzet, mintha az adóalapot csökkentené), a biztosító szolgáltatása pedig mentes az adó alól. Ilyen szempontból a biztosítás kedvezőbb, mint az egyéb befektetési formák, ahol a kamatjövedelmet, ill. a hozamokat forrásadó mindig terheli.
A nyugdíj-kiegészítés Európában és a világon is elterjedt másik formája az, amikor a munkáltató köt nyugdíj-kiegészítő biztosítást a munkavállalója javára. Ez jelentős „borítékon kívüli” juttatás lehet a munkavállaló számára, ugyanakkor a munkáltató számára is csábító, hiszen az így befizetett biztosítási díjak költségként számolhatók el, s nem terheli azokat társadalombiztosítási járulék sem. Ezen a területen különösen gazdag a biztosítótársaságok egyéni kínálata.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir