Társadalombiztosítás

Full text search

Társadalombiztosítás
Annak ellenére, hogy a társadalombiztosítás (tb) reformja már évek óta foglalkoztatja a szakembereket, és az Országgyűlés, valamint annak bizottságai 1991 során több alkalommal is napirendre tűzték a témát, az év végéig lényegi változások még nem történtek. Az 1991. dec.-i törvénykezési hajsza közepette a parlament növelte a munkavállalók társadalombiztosítási terheit. Ennek eredményeképpen a korábbi – egyébként világszerte magasnak számító – 43%-ról 44%-ra emelték a cégek tb-járulékát, nem változtattak viszont a munkáltatók által fizetett, 10%-os nyugdíjjárulék mértékén. Az intézkedés hatására az előzetes számítások szerint 1992-ben összesen 20 milliárd Ft-tal nőnek a társadalombiztosítás bevételei, s ebből 4,4 milliárdot – a költségvetési szerveknél dolgozók munkáltatójaként – az állam áll. 1991 végén a társadalombiztosítás kinnlevősége 54,4 milliárd Ft, s az állam is adósa 14,7 milliárd Ft-tal.
A munkáltatókat terhelő további változás, hogy a képviselőház törvényt alkotott az ún. betegszabadság intézményéről. A módosítás következménye, hogy 1992-től a munkavállalókat – betegségük miatti keresőképtelenség esetén – évente 10 munkanap betegszabadság illeti meg, erre az időszakra a cégek legalább az átlagkereset 75%-ának megfelelő táppénzt fizetnek.
A betegszabadság nem vehető igénybe üzemi baleset, foglalkozási betegség miatti keresőképtelenség esetén, valamint gyermekápolásra sem. A dolgozó keresőképtelenségét a kezelőorvos igazolja, évente azonban 1 alkalommal, legfeljebb 3 napig terjedő betegszabadság esetén az igazolás nem szükséges. Év közben kezdődő munkaviszony esetén a dolgozó a naptári évre járó betegszabadság időarányos részére jogosult.
Az 1991-es év végi törvénykezési hajrában – hasonlóan az előző esztendő gyakorlatához – nem került sor az 1992. évi Társadalombiztosítási Alap költségvetési törvény megalkotására, ennek híján – a tb-ellátásokkal foglalkozó intézmények finanszírozása érdekében – ismét átmeneti törvényt alkotott a parlament. Eszerint a szóban forgó intézmények havi ellátásának mértéke az 1991. évi – automatizmusokkal és évközi intézkedésekkel növelt – bázis-előirányzatának 1/12ed része.
1991. dec.-ben a parlament törvényt hozott a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásáról is. A jogszabály születésének indoka; az érdekeltek hozzájárulására alapozott és az állam állal garantált társadalombiztosítási ellátások megszervezése oly módon, hogy egyidejűleg biztosítsák a járulékfizetők beleszólási jogát és az állami felelősség érvényesülését. A törvény szerint a társadalombiztosítás irányítását az elkülönült alapok szerint szerveződött nyugdíj-biztosítási és egészségbiztosítási önkormányzatok, valamint ezek különböző szervei látják el. Mindkét biztosítási önkormányzat a biztosítási ellátásokra jogosultak és a járulékfizető munkáltatók képviselőiből áll. Mindkét önkormányzat legfőbb szerve a 60–60 fős közgyűlés, amely egyes hatásköreit választott szerveire ruházhatja át.
A nyugdíj-biztosítási önkormányzat közgyűlésében 36-an a biztosítottakat (közülük 4-en a nyugdíjasokat) képviselik, a munkáltatók biztosítási képviselőinek száma 24 fő. Az egészségbiztosítási önkormányzat 60 fős közgyűlésében 30–30 fős arányban képviseltetik magukat a biztosítottak és a munkáltatók egyaránt.
A bitosítási képviselőket a biztosítottak 4 évre közvetlenül választják, a munkáltatók pedig érdek-képviseleti szerveiken keresztül delegáltatják magukat. A biztosítottak képviselőinek megválasztására a szakszervezetekről hozott, 1991. évi XXVIII. törvény alapján – legkésőbb 1992. júl. 17-éig – kell sort keríteni, az első közgyűlés összehívását pedig csak 1993 első két hetére írja elő a jogszabály.
Az önkormányzatok – biztosítotti többségű – elnökséget és munkáltatói többségű felügyelő bizottságot választanak.
A nyugdíj-biztosítási önkormányzat központi hivatali szerve az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság, az egészségbiztosítási önkormányzaté pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.
A biztosítási önkormányzatok az Országgyűlésnek tartoznak beszámolási kötelezettséggel, ellenőrzésüket az Állami Számvevőszék és a kormány végzi.
A tervek szerint a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosítása során mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók által befizetett tb-járulékot 2 részre, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékra osztják. Az ezekből képződő alapokkal – a biztosítási önkormányzatok megalakulásáig – átmenetileg a nyugdíj-biztosítási és az egészségbiztosítási felügyelő bizottságok gazdálkodnak. A 10 tagú felügyelő bizottság tagja hivatalból a népjóléti miniszter és a pénzügyminiszter. A felügyelő bizottság további 8 tagját a parlament választotta oly módon, hogy közülük 2-t az Érdekegyeztető Tanács jelölt. A felügyelő bizottságok megbízatása értelemszerűen a biztosítási önkormányzatok első közgyűléséig tart.
Az egészség- és nyugdíj-biztosítási ágazatok szétválasztása, a két önkormányzat központi és területi szerveinek kialakítása az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság feladata, és a jogszabály szerint ezeknek legkésőbb 1993. jan. 1-jén kell működésüket megkezdeniük. 1992-re tervezett változás, hogy júl. 1-jétől életbe léptetik az úgynevezett háziorvosi rendszert. Eszerint a biztosítottak (ezt a „jogosítványukat” biztosítási kártyával igazolják) a háziorvosi és gyermekorvosi alapellátást az általuk választott orvosnál vehetik igénybe, függetlenül attól, hogy ezt az egészségügyi szolgáltatást állami, önkormányzati, egyházi vagy magánintézmény nyújtja-e. Ugyanakkor az igénybevétel csak akkor térítésmentes, ha az intézménnyel a társadalombiztosítás illetékes szerve szerződést kötött.
A társadalombiztosítást módosító törvényjavaslat szerint a társadalombiztosítás alapvetően továbbra is kötelező és államilag garantált lesz, és az ellátások fedezetéül a jövőben is a kötelező járulékfizetés szolgál. A törvényjavaslat alapján a 2 ágra bontott társadalombiztosítás a következőképpen épülne fel: a nyugdíj-biztosítási ágazatokba tartozik az öregségi nyugdíj, a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek rokkantsági nyugdíja, valamint valamennyi, ún. hozzátartozói ellátás. A betegbiztosítási ágba tartozik a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, az egészségügyi ellátás szolgáltatásai, a gyógyszerhez és a gyógyászati szolgáltatásokhoz nyújtandó támogatás, a baleseti ellátás, valamint az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig folyósított rokkantsági nyugdíj.
Az elképzelések szerint biztosítottnak tekintendő, aki járulékot fizet, s ebbe a körbe sorolják a járulékot fizető biztosított „közeli” hozzátartozóit is. A közeli hozzátartozók körének meghatározását azonban a törvényjavaslat megfogalmazói a kormányra ruháznák. Annyi bizonyos, hogy a bölcsődések, óvodások, iskolások – vagyis általában azok, akik után családi pótlék jár – külön járulékfizetés nélkül is jogosultak lesznek majd az orvosi ellátásra. Nélkülük is tekintélyes azoknak a tábora, akik után jelenleg senki – sem az állami költségvetés, sem a „munkáltató” – nem fizet járulékot. Ide sorolhatók pl. a sorkatonák, a gyesen és a gyeden lévők, a nappali tagozatos főiskolások, egyetemisták, hadigondozottak, rokkantsági járadékosok, nemzeti gondozottak, a hozzátartozói nyugellátásban részesülők, az állami gondozottak, a Művészeti Alap tagjai, a háztartásbeliek, az egyházaktól, felekezetektől nyugdíjban részesülők. Ahhoz, hogy az új koncepció szerint ők is biztosítottnak számítsanak, a költségvetésnek, az egyházaknak, a Művészeti Alapnak kell majd betegségi járulékot fizetnie. Egyelőre nem tudni, hogy mennyit, mindenesetre a Népjóléti Minisztérium kalkulációja szerint havonta és személyenként 1200 Ft lenne ez az összeg.
Ez a tétel nem tekinthető magasnak, hiszen a többi állampolgár után ennél jóval nagyobb összegek folynak majd be a biztosítási alapokba. 1992-ben a munkáltatók és a munkavállalók már az összes bér 54%-át fizetik társadalombiztosítási járulék címén. A munkavállalóktól levont 10%-ból 4% jutna a betegbiztosításra, 6% a nyugdíjbiztosításra, s hasonlóképpen 2 részre osztanák a munkáltatói befizetéseket is. A terv szerint a 44%-ból 24,5% lenne a nyugdíjbiztosítási járulék mértéke, az egészségbiztosítási járuléké pedig 19,5%.
1991-ben – mint ahogyan korábban – sem egységes elvek alapján határozták meg a járulékfizetés alapját. Így pl. a mellékfoglalkozásban szerzett jövedelmek után a munkáltató fizetett társadalombiztosítási járulékot, a munkavállaló viszont nem. Más kérdés, hogy ezek után a jövedelmek után biztosítási ellátás sem járt. A tervek szerint az ilyen bevételek a jövőben sem számítanak bele pl. a nyugdíjba, következésképpen nem lenne indokolt a járulékszedés sem. A törvényjavaslat szerint a jövőben a munkáltató valamennyi személyi jellegű kifizetés, így a megbízási díj után is köteles lesz a 44%-os tb-járulékot fizetni. Járulékalap lesz mindenfajta munkabér, munkadíj, bérpótlék és kiegészítés, ügyeleti és helyettesítési díj, természetbeni munkabér, az átképzési támogatás, a prémium, a jutalék, a jutalom, a hűségjutalom, az év végi részesedés, az eredménytől függő részesedés, az ösztöndíjas szakmunkástanuló tanulmányi ösztöndíja, de még a betegszabadság idejére a munkáltatótól kapott állagkereset is. Nem képez viszont a törvényjavaslat szerint járulékalapot: a szerzői jogvédelem alá eső munkáért kifizetett szerzői díj, a természetbeni juttatás (szolgáltatás), illetve annak pénzbeli megváltása, a természetben biztosított étkeztetési hozzájárulás, utalvány vagy a munkahelyi étkeztetés pénzben kifizetett összege. Ebbe a körbe tartozik majd továbbá a fegyveres testületek alkalmazottjainak folyósított jövedelem-kiegészítés, a tárgyjutalom (ide nem értve a vásárlási utalványi, a takarékbetétet és az értékpapírt), az osztalék, a részesedés, vagyis a vagyoni hozzájárulás alapján adott juttatás, a társadalmi munkáért adott jutalom, a nyugdíjazáskor adott ajándéktárgy, jutalom, a végkielégítés, az újítási és találmányi díj, az építőiparban a fagyszünet idejére adott díj, a tartalékos katonák keresetkiegészítése, a vállalatok, szövetkezetek stb. érdekképviseleti szervei nem függetlenített tisztségviselőinek kifizetett tiszteletdíj; a tanulmányi ösztöndíj, a szociális segély, a sorkatonáknak adott segély, a pályakezdők részére nyújtott letelepedési támogatás. A terv szerint nem kell továbbá járulékot fizetni egyebek között a donordíj, az üdüléshez adott munkáltatói hozzájárulás, a lakásvásárláshoz, -építéshez nyújtott munkáltatói támogatás, a munkáltató által viselt albérleti (szállás) díj összege, a természetben nyújtott munkaruha, formaruha, egyenruha, védőeszköz és az egyenruha pénzbeli megtérítése, valamint a munkáltató által viselt kockázati élet-, baleset- és nyugdíjbiztosítás után sem. Hasonlóképpen ellentmondásos az ún. megbízási díj után fizetett tb-járulék is. Az 1991-ben érvényes szabályok szerint a munkáltatónak akkor kellett járulékot fizetnie, ha a megbízási összeg elérte az öregségi nyugdíjminimum (5200 Ft) felét, vagyis 2600 Ft-ot, és nem haladta meg a minimum 6-szorosát, vagyis 31200 Ft-ot. A megbízott viszont – eléggé ellentmondásos módon – általában csak akkor fizetett járulékot, ha nyugdíjasként jutott hozzá ilyen módon a jövedelemhez. Pedig ez a pénz a nyugdíj szempontjából általában elveszett összeg, ugyanis az így szerzett jövedelem – kivéve, ha a nyugdíjas nyugdíjának ismételt megállapítását kéri – nem számít be a nyugdíjba és a szolgálati időbe sem.
A társadalombiztosítással kapcsolatos intézkelésekről az Érdekegyeztető Tanácson folytatott vita során a vállalkozók nehezményezték azokat az elképzeléseket, amelyekkel – főként a kisegítő családtagok után fizetendő, korábbinál lényegesen magasabb járulékok miatt – szerintük pénzügyileg ellehetetlenítenék a kisebb falvak, városok iparosait, kereskedőit. A viták során megegyeztek, hogy a járulékalap felső határát havi 75 ezer Ft-os jövedelemnél húzzák meg. Ez azt jelenti, hogy – amennyiben a törvénymódosítást jóváhagyják – a 75 ezer Ft-os jövedelem feletti összegek után már sem beteg-, sem nyugdíj-biztosítási járulékot nem kell fizetni, és természetesen ezeket a jövedelmeket a nyugdíjba sem számítják be. A nyugdíjjal kapcsolatos tervezett változtatás, hogy a nyugdíjat ezután nem a nyugdíjazást megelőző 3, hanem a 4 naptári év alatt – a főfoglalkozás révén – elért átlagkereset alapján határoznák meg. A javaslat szerint a nyugellátásokat a nettó átlagkeresetek növekedésének megfelelő mértékben emelnék, az emelésre 2-szer, márc.-ban és szept.-ben kerülne sor.
A törvényjavaslat szabályozza az önkéntes biztosítási formákat (például külföldi munkavállaló, külföldön munkát végző személy házastársa esetén) is. Eszerint önkéntes alapon az egészségügyi ellátástól a teljes körű biztosításig lehetne megállapodni, és a járulék mértékét a „szolgáltatás” méretétől tennék függővé. A járulékalap nagysága a javaslat szerint nem lehet kevesebb, mint a naptári év első napján érvényes minimális bér (1992-ben 8000 Ft) összege. A tervezet szerint az önkéntesen fizetendő járulék:
– a társadalombiztosítás valamennyi ellátására 54%
– szolgálati időre és egészségügyi szolgáltatásra 47%
– szolgálati időre 32%
– betegségi-és anyasági ellátásra, baleseti ellátásra 21%
– az anyasági és temetési segélyre, valamint egészségügyi szolgáltatásra havi 1200 Ft.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir