Menekültügy

Full text search

Menekültügy
Magyarország 1989. aug. 31-én hirdette ki jogszabályban (1989. évi 15. tvr.) a menekültek helyzetére vonatkozó 1951-es nemzetközi egyezményt és az 1967-es jegyzőkönyvet azzal, hogy a menekültstátus megadását – a feltételek fennállása esetén is – csak azoknak biztosítja, akiket Európában ért jogsérelem.
1989. okt. 15-étől a menekültek egyenlő jogi helyzetben vannak a magyar állampolgárokkal, kivéve: nincs választójoguk; nem tölthetnek be olyan állást, amelyhez magyar állampolgárságot írtak elő; nincs hadkötelezettségük, továbbá külön útlevelük van. Ettől az időponttól kezdve a nemzetközi egyezményeknek megfelelő feltételek (így pl. faji, vallási okok, nemzeti hovatartozás, meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás vagy politikai meggyőződés miatti üldözéstől való megalapozott félelem) esetén ad Magyarország menekültstátust a kérelmezőknek azzal, hogy kizárja azokat, „akiknek Magyarországon való tartózkodása az állam biztonságát, a közrendet vagy a közegészségügyet sérti”. (Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a köznyelvi meghatározással szemben jogi értelemben nem számítanak menekültnek azok a külföldiek, akik – mint pl. a Jugoszláviából érkezettek többsége – ideiglenes védelmet kérnek vagy pl. gazdasági okból nem kívánnak visszatérni hazájukba.)
A menekültként való elismerést kérő a határ átlépését követő legrövidebb időn – de legfeljebb 72 órán – belül köteles a rendőrség vagy a határőrség előtt nyilatkozni, hogy menekültstátust kér, ezt később írásos kérelemben kell megerősíteni. Első fokon a Belügyminisztérium Menekültügyi Hivatalának helyi szervei bírálják el a kérelmeket 30 napon belül (a határidő egyszer, legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható). A kérelem elfogadása esetén a menekült különleges, a letelepedett külföldiek számára rendszeresített személyi igazolványt kap, s ebbe bejegyzik, hogy az irat tulajdonosa hivatalosan elismert menekült. Az elsőfokú határozat ellen fellebbezni lehet, másodfokon a Menekültügyi Hivatal dönt. E határozat viszont bíróság által felülvizsgálható és megváltoztatható államigazgatási döntésnek számít.
1991. dec. 31-én a Menekültügyi Hivatal adatai szerint mintegy 75000 fő tartózkodott Magyarországon menekültként vagy menekülőként.
A Jugoszláviából érkezett, ideiglenes védelmet kérők száma 48000 fő, ebből: családoknál, magánszálláson lakott 35000 fő, befogadóállomásokon lakott 13000 fő.
A menekültügyi hatóságoknál jelentkezettek száma: 5192 fő.
Ebből
román állampolgár
72%,
 
szovjet állampolgár
14%,
 
jugoszláv állampolgár
9%,
 
más ország állampolgára
5%,
 
illegálisan érkezett:
240 fő,
 
menekültként elismert:
434 fő.
 
A Jugoszláviából érkezettek közül állami támogatást 28000 fő kapott. Egészségügyi ellátásban 31000, közoktatásban 9900 fő részesült.
A Letelepedési Alap összege 1991-re eredetileg 800 millió Ft volt, míg 1992-re 1 milliárd Ft-ot hagyott jóvá a parlament. Emelték a Menekültügyi Hivatal működtetésére fordítható keretet is: az 1991-es 25 millió Ft-ról 42,5 millió Ft-ra. A Menekültügyi Hivatal az ENSZ-en keresztül 1989–1991 között összesen 560 millió Ft-nyi külföldi támogatást kapott, ezt a jugoszláviai menekültek támogatására további 189 millió Ft-tal egészítették ki 1991-ben.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir