Szakszervezeti törvények

Full text search

Szakszervezeti törvények
1991. júl. 12-én 2 szakszervezeti törvényt hozott a parlament. A szakszervezeti vagyonvédelmi törvény – hivatkozva arra, hogy „az elmúlt társadalmi rendszerben hozott döntések következtében tisztázatlanná váltak a munkavállalói érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezetek vagyoni viszonyai” – vagyonelszámolásra kötelezte a szakszervezeteket. (Szakszervezeten kell érteni olyan érdek-képviseleti szervezetet – elnevezésétől függetlenül –, amely az 1989. évi II. törvény, az egyesülési törvény alapján jött létre.) A bevallásnak ki kellett terjednie az ingatlanok mellett a 200 ezer Ft-nál nagyobb értékű állóeszközökre, a védett műalkotásokra, a gazdasági érdekeltségekre, az értékpapírokra, bankszámlákra és készpénzre, valamint az alapítványba bevitt vagyonra.
A bevallásokat aug. végéig kellett benyújtani az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ), amely nov. végén számolt be az Országgyűlésnek. Mivel a szakszervezetek egy része a belügyeibe való illetéktelen beavatkozásnak tekintette a törvényt, s jogtalannak ítélte a kötelező vagyonbevallást, teljes körű felmérésre nem lehetett számítani. Nov. végéig végül is 1907 szakszervezeti vagyonbevallás érkezett az ÁSZ-hoz, ám ezekből legfeljebb becsülni lehet, hogy mekkora valójában a magyar dolgozói képviseletek összvagyona. A bevallásokból ugyanis csak 1683 volt hiteles, ráadásul nagyon sok szakszervezet, ill. szövetség – az élen a legnagyobb érdekvédelmi konföderációval, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével (MSZOSZ) – be sem küldte a vagyonáról készített mérleget. Az ÁSZ számítása szerint az 1907 bevallás fele-kétharmada annak, amit a törvény alapján várni lehetett. (Magyarországon nincs pontos nyilvántartás a szakszervezetekről, számukat 800–900-ra becsülik, ezek egy része azonban „együzemes”. A vagyonbevallások száma azért ilyen nagy, mert a szövetségek helyi csoportjai gyakran külön-külön számoltak el.)
Az összesítésből kitűnik, hogy a magyar munkavállalói érdekképviseleteknek általában nincs jelentős vagyona. Valószínű azonban, hogy a tehetősebb szervezetek be sem adták a bevallást, így fordulhatott elő, hogy az 1991. júl.-ra vonatkozó összesítés 8,8 milliárd Ft értékű összvagyont rögzít, miközben pl. tudott, hogy 1990. febr.-ban az MSZOSZ-előd SZOT vagyona – a tagszövetségek nélkül is – 2,4 milliárd Ft körül mozgott. A vagyonelszámoltatás érdekessége egyébként, hogy az ÁSZ nem fogadta el hitelesnek a Palkovics Imre vezette Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) bevallását, pedig a MOSZ-elnök – mint MDF-képviselő – a vagyonelszámoltatási törvény egyik előterjesztője volt.
A vagyonvédelmi törvény a szakszervezeti vagyon jelentős részére elidegenítési, ill. részben terhelési tilalmat vezetett be. Ennek feloldását egy új szervezetre, a különböző érdekvédelmi szervezetek képviselőiből létrehozott szakszervezeti Vagyont Ideiglenesen Kezelő Szervezetre (VIKSZ) bízta. A VIKSZ tevékenységét a törvény szerint 4 tagú igazgatótanács irányítja, amelynek tagjai az MSZOSZ, a MOSZ, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája egy-egy képviselője, valamint az Érdekegyeztető Tanácsban képviselt többi szakszervezeti szövetség közös képviselője. A VIKSZ munkáját kezdettől fogva bojkottálja az MSZOSZ, s miután az „egyéb” kategóriába sorolt szakszervezetek képviselője is elmaradt az igazgatótanács üléseiről, az hónapokon át lényegében határozatképtelen volt. Ezért a törvényhozás nov. 19-én módosította a vagyonvédelmi törvényt: nov. 29-étől az igazgatótanács határozatképességéhez már 2 tag jelenléte is elegendő (egyben kimondták azt is, hogy a VIKSZ jogi személy). A vagyonvédelmi törvény szerint a szakszervezeti vagyon használatának ideiglenes megosztása a hatálybalépést követő 1 éven belül – tehát 1992. júl. 17-éig – megtartandó „szakszervezetek közötti választáson elért támogatottság alapján történik”. A végleges vagyonmegosztásról külön törvény rendelkezik majd.
1991. aug. 17-i hatállyal a parlament az ún. tagdíjfizetési törvénnyel megszüntette a „levonásos” tagdíjfizetési rendet. Ezt egy SZOT-határozat alapján 1988. jan.1-jén vezették be, s lényegében azt jelentette, hogy a tagbélyeg megszűnt, és egy írásbeli nyilatkozat alapján a munkáltató vonta le és utalta át a szakszervezeti tagdíjat. Az új törvény a korábbi munkavállalói nyilatkozatokat érvénytelennek minősítette, ám lehetővé tette, hogy új – már e törvényen alapuló – felhatalmazást adjanak a dolgozók munkáltatójuknak a tagdíjlevonásra. A szakszervezetek egy része – így pl. az MSZOSZ – ezt lényegében választásnak fogta fel, hiszen a munkavállalónak döntenie kellett, hogy melyik szakszervezet számlájára utalják át a tagdíját.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir