ALBÁNIA

Full text search

ALBÁNIA
1. Szocialista Párt. Elődje a Munkapárt, amelynek korlátlan hatalma 1945-től 1990-ig érvényesült. Az 1941-ben alapított párt a II. világháború idején az olasz és német megszállók elleni felszabadító harc vezető ereje volt. Az 1945. dec.-ben tartott többpárti választáson többséget szerzett a parlamentben, majd az ellenzéket felszámolva egypárti diktatúrát vezetett be. 1982-től – Enver Hodzsa halála után – Ramiz Alia lett a párt főtitkára, s az ország államfője. Az 1990. júl.-ban kezdődött rendszerellenes megmozdulások a hatalmi monopólium feladására, belső reformokra kényszerítették az Albán Munkapártot. 1990. dec.-ben a Népi Gyűlés legalizálta az ellenzéki pártokat. Az 1991. márc. 31-i többpárti választáson – elsősorban a vidéki szavazatokat megszerezve – a 251 tagú nemzetgyűlésben a képviselői helyek kétharmadát nyerte el a Munkapárt. 1991. jún.-i kongresszusán a párt vezetéséből a legtöbb régi politikust kizárták. Az új kormányfő, Yilli Bufi többpárti kormányt alakított, az ellenzék bevonásával. 1991. dec.-ben a Demokrata Párt kilépett a kormányból. (Az 1992. márc.-ra tervezett, többpárti választásig Vilson Ahmedi alakított szakértői kormányt.)
2. Demokrata Párt: a legfontosabb ellenzéki erő, 1990. dec.-ben alakult, elsősorban nagyvárosokban, az értelmiségiek, diákok és munkások körében van befolyása. Társelnökei Sali Berisha és Gramoz Pashko. Az utóbbi 1991 nyara óta a koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese. A párt az 1991. márc.-i választáson a képviselői mandátumok egyharmadát szerezte meg. Programja a teljes rendszerváltást tűzi ki célul. 1991 végén kilépett a kormányból.
3. A koalíciós kormány tagja egy-egy miniszterrel a Republikánus Párt, ill. a Szociáldemokrata Párt, amelyek azonban nem jutottak be a parlamentbe. A 300 ezres görög kisebbség érdekeit képviselő OMONIA (görög nemzetiségi mozgalom) 3 mandátumot szerzett, míg a Veteránmozgalom egyet. Működik a „Nagy-Albánia” jelszavát hangoztató Nemzeti Egységpárt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir