ETIÓPIA

Full text search

ETIÓPIA
Mengisztu Hailé Mariam egypárti diktatúrájának megdöntése után, 1991. júl.-ban 25 korábban ellenzéki, fegyveres harcot folytató szervezet létrehozta a 87 tagú Nemzeti Tanácsot, amely az átmeneti kormány törvényhozó testülete. Az elfogadott charta rögzíti a 2 éven belül tervezett első szabad és általános választásokig érvényes törvényeket. A Nemzeti Tanács választotta meg az ország államfőjét, Melesz Zenavi elnököt, aki Tamirat Layne-t bízta meg kormányalakítással.
1. Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front: a várakozásokkal ellentétben a Nemzeti Tanácsban csak 32 mandátumot szerzett. A Front 1989-ben jött létre, amikor egyesült a Tigrei Népi Felszabadítási Front (TPLF) és az Etióp Népi Demokratikus Mozgalom (EPDM). Jelentős erőt képvisel az Oromo Felszabadítási Front, amely a 14 millós oromo muzulmán lakosságra támaszkodik.
2. Eritreai Népi Felszabadítási Front: az ország második legerősebb fegyveres-politikai csoportja – amely a 3 milliós Eritrea tartomány önállóságáért harcol – elutasította a részvételt az átmeneti kormányban.
3. Ogaden tartományban a „Nagy-Szomáliát” hirdető Nyugat-Szomáliai Felszabadítási Front és – vele szemben – a tartomány függetlenségét akaró Ogadeni Nemzeti Front tevékenykedik.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir