JAPÁN

Full text search

JAPÁN
1. Liberális Demokrata Párt: a konzervatív kormánypárt 1955-ben alakult több liberális és demokrata csoport egyesüléséből, kb. 3 millió tagja van. Elsősorban a legerősebb üzleti körök támogatását élvezi, főleg vidéki szavazóbázisra épít, a leggazdagabb politikai párt. Az LDP-n belül hagyományosan különböző, sokkal inkább egyes személyekhez, mint politikai értékekhez köthető frakciók léteznek. A párt elnökének személyéről, aki egyben a kormányfő is, a frakciók vezetői egymás között döntenek, s a győzteshez hűeket rendszerint miniszteri pozíciókkal jutalmazzák. Így került 1991. nov.-ben Kaifu Tosiki pártelnök-kormányfő helyére a 72 éves Kiicsi Mijazava.
2. Japán Szocialista Párt (jelenleg Japán Szociáldemokrata Párt): a hagyományosan legerősebb ellenzéki párt, 1945-ben alakult, az ország legnagyobb, sokmilliós tagságú szakszervezetének, a Sohyónak a támogatását élvezi. A sokáig igen radikális politikát követő párt 1986-ban formálisan is szakított a marxizmus-leninizmussal.
3. A Komeito (Tiszta Kormányzás Pártja) 1964 óta működik, a Soka Gakkai buddhista társasággal tartós kapcsolata van. A korrupció elleni harcot hirdeti, korábbi álláspontjával ellentétben már szükségesnek tartja védelmi célokból a hadsereg fejlesztését.
4. Japán Kommunista Párt: 1922-ben hozták létre, félmillió tagja van. Bár a párton belül erős centralizmus érvényesül, már a 60-as években önállóságát hirdette Moszkvával és Pekinggel szemben. Követeli a Kuril-szigetek visszaadását, határozott antinukleáris politikát folytat. A Demokratikus Szocialista Párt a szocialista pártból 1960-ban kiszakadt jobboldali frakció. Az adórendszer reformját hirdeti az 1983-ban alapított Bérmunkások Új Pártja.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir