SZOVJETUNIÓ

Full text search

SZOVJETUNIÓ
A többpártrendszer visszaállítása formálisan 1990. márc.-ban történt, amikor a Szovjetunió Kommunista Pártja alkotmányban rögzített hatalmi monopóliumát eltörölték. A párt 1903-ban alakult a kettészakadt Orosz Szociáldemokrata Munkáspárt Bolsevik szárnyából. Vezetője Vlagyimir Iljics Lenin volt. Az 1917-es októberi forradalmat követően hatalomra kerülve a Bolsevikok Orosz Kommunista Pártja nevet kapta. 1925-ben Bolsevikok Össz-szövetségi Kommunista Pártjára „keresztelték” át, egyesítve az egyes köztársaságok pártjait. Jelenlegi nevét 1952-ben vette fel. Főtitkárai – és egyben a Szovjetunió első emberei – sorrendben Joszif Sztálin, Nyikita Hruscsov, Leonyid Brezsnyev, Jurij Andropov, Konsztantyin Csernyenko és Mihail Gorbacsov voltak. Gorbacsov 1985-ös hatalomra kerülése után elindult reformfolyamat az állampárt belső széthullását is eredményezte. 1991. aug. 29-én – jóllehet a néhány nappal korábbi puccsban nem volt formális szerepe – tevékenységét felfüggesztették. Azóta több kísérlet is történt, hogy más névvel, más formában újraszerveződjön. Ilyennek tekinthető az Oroszországi Dolgozók Szocialista Pártja, amely a volt SZKP szocialista-baloldali érzelmű reformerőit kívánja tömöríteni. A párt vezetője az egykor ellenzéki tevékenység miatt az SZKP-ból kizárt, majd Gorbacsov idején visszavett Roj Medvegyev.
1990 őszén az SZKP Demokratikus Platformja hozta létre a Köztársasági Pártot.
1988-tól létezik a Demokratikus Unió, a független politikai szervezetek szövetsége, amelynek célja a többpártrendszer megteremtése volt, 1990-ben szerveződött újra az Alkotmányos Demokrata Párt, amely 1917-ben Kadet-párt néven játszott fontos politikai szerepet.
A Szovjetunió Liberális Demokrata Pártja 1989 óta működik. Vezetője Vlagyimir Zsirinovszkij, aki szélsőjobboldali, populista programjával jelentős tömegbefolyásra tett szert. Megalakult az Ortodox Monarchista Unió, amelynek célja a „parlamentáris cárizmus”.
Az SZKP és a Szovjetunió szétesésével egy időben megjelentek az egyes önállósodó köztársaságok saját politikai pártjai.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir