III. EB – 1968 (Olaszország)

Full text search

III. EB – 1968 (Olaszország)
Európa-bajnok: OLASZORSZÁG
A harmadik kiírásra (ezt már hivatalosan is Európa-bajnokságnak nevezték) már csaknem teljessé vált a mezőny, 31 ország indította válogatottját. Ezúttal – első ízben – csoportokba sorolták a csapatokat. A körmérkőzés után a csoportgyőztesek alkották a negyeddöntő mezőnyét, s küzdöttek kieséssel a 4 közé jutásért.
A magyar válogatott csoportelső lett, de utána nem tudta feltartóztatni a szovjet tizenegyet.
A négyes döntő mérkőzéseit jún. 5-e és 10-e között Nápolyban, Firenzében és Rómában rendezték. A házigazda együttes előbb csak a szerencse segítségével – hosszabbítás után a pénzfeldobás döntött! – verte ki a szovjeteket, majd a döntőben csak az újrajátszásban bizonyult jobbnak a jugoszlávoknál.
5. csoport: Hollandia–Magyaroszág 2–2 (G: Molnár, Mészöly), Magyarország-Dánia 6–0 (G: Albert 2, Mészöly,Bene, Farkas, Varga), Magyarország–Hollandia 2–1 (G: Mészöly, Farkas), Dánia–Magyarország 0–2 (G: Albert, Bene).
Negyeddöntő: Franciaország–Jugoszlávia 1–1 és 1–5, Anglia–Spanyolország 1–0 és 2–1, Bulgária–Olaszország 3–2 és 0–2. Magyaroraszág–Szovjetunió 2–0 (1-0). [M: Fatér – Novák, Solymosi, Ihász – Mészöly, Szücs – Fazekas, Göröcs, Varga, Farkas, Rákosi. G: Farkas, Göröcs], Szovjetunió–Magyarország 3–0 (1–0). [M: Tamás – Novák, Solymosi, Ihász – Mészöly, Szűcs – Varga, Komora, Albert, Farkas, Rákosi.]
Elődöntő: Jugoszlávia–Anglia 1–0, Olaszország–Szovjetunió 0–0 (sorsolással Olaszország nyert).
A 3. helyért: Anglia–Szovjetunió 2–0.
Döntő: Olaszország–Jugoszlávia 1–1 (0–1, 1–1, 1–1). Róma, VI. 8., 68817 néző. Vezette: Dienst (svájci). G: Domenghini, ill. Dzsajics. Olaszország–Jugoszlávia 2–0 (2–0). Róma, VI. 10., 32886 néző. G: Riva, Anastasi.
Az EB végeredménye: 1. Olaszország, 2. Jugoszlávia, 3. Anglia, 4. Szovjetunió.
A győztes csapat tagjai: Zoff – Burgnich, Guarneri, Salvadore, Facchetti – Rosato, Mazzola, De Sisti – Domenghini, Anastasi, Riva.
Az EB-sorozat gólkirálya: Luigi Riva (olasz) 7 gól.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir