1901.

Full text search

1901.
Január 18. – Az osztrák birodalmi gyűlés képvivelő-választásai során a cseh országrészekben (Csehország, Morvaország, Szilézia) összesen 4 cseh képviselőt választanak, a legtöbbet (53 főt) az Ifjúcseh Liberális Párt jelöltjei közül.
Február 17. –Az Ifjúcseh Parlamenti Klub memorandumot ad át Koerber osztrák miniszterelnöknek a csehek nyelvi, kulturális és gazdasági követeléseiről.
Február 23. – A Szlovák Nemzeti Párt (SZNP) Központi választási bizottsága elfogadja a párt választási programtervezetét, amely az 1884 óta tartó ellenzéki szlovák választási passzivitás politikájával való szakítást jelenti a magyarországi országgyűlési választásokon.
Március 31. – A prágai Nemzeti Színházban bemutatják Antonín Dvořák Rusalka c. operáját.
Április 11. – A szlovák nemzeti értekezlet elfogadja a Szlovák Nemzeti Párt választási programját, amely egyebek közt az 1868. évi magyarországi nemzetiségi törvény következetes érvényesítését, az anyanyelvi iskoláztatás lehetőségét követeli.
Április 14. – Antonín Dvořák zeneszerzőt és Jaroslav Vrchlický cseh költőt az osztrák miniszelnök javaslatára kinevezik a bécsi parlament felsőházának tagjává.
Július 11-18. – Ferenc József Csehországba látogat; látogatása során kínosan ügyel a cseh-német kétnyelvűség betartására.
Október 2-9. – A magyarországi parlamenti választásokon 25 év szünet után ellenzéki szlovák képviselőket is megválasztanak: 3 képviselőt az SZNP, 2-t a Magyar Néppárt választási programjával. Az 55 szlovák többségű választási körzet közül 40-ben a kormányzó Szabadelvű Párt jelöltjei győznek.
Október 8-15. – A cseh tartományi gyűlés képviselő-választásain a cseh pártok 166, a németek 65 mandátumot szereznek. A legerősebb cseh párt az Ifjúcseh Párt maradt.
Október 15. – Önálló koncertet ad az év febr.-jában megalakult Cseh Filharmónia Zenekara.
Az év folyamán – Elkezdődik a prágai főpályaudvar (a mai Masaryk pályaudvar) és a prágai közösségi ház építkezése. – A tanév során a szlováklakta felső-magyarországi településeken 1569 szlovák tannyelvű iskola működött (1876-ban 2016). A magyar iskolák száma ugyanez idő alatt 1036-ról 1962-re nőtt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir