1905

Full text search

1905
Január 26. – február 4. – A magyarországi parlamenti választásokon 12 ellenzéki szlovák jelölt közül Milan Hodžát megválasztják a bácskai Kölpény szerb-szlovák választókerületében, Frantíšek Skyčákot pedig néppárti programmal az Árva vm.-i námesztói kerületben.
Február 18. – A magyar országgyűlés 10 ellenzéki nemzetiségi (román, szerb, szlovák) képviselője közös nemzetiségi klubot alapít.
Június 11–12. – A Szlovák Szociáldemokrata Párt (SZSZDP) I. kongresszusa az összmagyarországi pártból való kiválás mellett dönt.
November 5. – A IX. (utolsó) összausztriai szociáldemokrata kongresszus (okt. 31.) felhívására Ausztria-szerte tiltakozó megmozdulásokat tartanak az általános választójog bevezetése érdekében. Prágában a tüntetés 1 halálos áldozattal jár.
November 27. – A morvaországi tartományi gyűlés által nov. 22-én elfogadott ún. morva paktumot Ferenc József is szentesíti. A paktum újraszabályozza a tartományi rendtartást, a tartományi választások nemzetiségi arányait, az oktatás és a közigazgatás nyelvhasználati szabályait. A dec.-i választásokon az új szisztéma 73 cseh és 46 német képviselőt juttat a tartománygyűlésbe.
November 28. – Sztrájk Ausztriában az általános választójog érdekében. Ez a Habsburg-monarchia legnagyobb munkásmegmozdulása.
December 14. – Zsolnán bejelentik a Szlovák Néppárt megalakulását.
Az év folyamán – Megjelenik T. G. Masaryk Národnostní filosofie doby novejši (Az újabb kor nemzetiségi filozófiája) c. műve. – A hivatalos magyarországi kivándorlási statisztika szerint ebben az évben vándorol ki a legtöbb szlovák: az összes kivándorló (170 430) 31 %-a, 52368 fő.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir