1908

Full text search

1908
Március 5. – A cseh tartományi választásokon a cseh pártok 1 mandátummal többet szereznek (98-at), mint 1901-ben; a német képviselők száma 68.
Április 4. – Két kis párt fúziójával megalakul a Cseh Államjogi Haladó Párt, amely a korabeli cseh pártok közt egyedül tűzi ki céljául a cseh tartományok állami önállóságát, elutasítva mind a Kramář-féle ifjúcseh pozitív politikát, mind a Masaryk-féle realista politikát.
Július 12–17. – Prágában az 1848. évi szláv kongresszus évfordulóján megtartják az I. (előkészítő) szláv kongresszust, ahol Kramář cseh politikus vázolja a neoszláv mozgalom céljait.
Augusztus – A dél-morvaországi Luhačovicében az 1896-ban megalakult Csehszláv Egység nevű szervezet kezdeményezésére cseh és szlovák politikusok, értelmiségiek tanácskoznak a 2 nemzet kapcsolatáról.
Augusztus 2. – Milan Ivanka országgyűlési képviselőt 1 év fogházbüntetésre ítélik magyarellenes izgatás vádjával: a váci börtönben Magyarok és szlovákok c. szlovák nyelvű könyvet írt arról, hogy a magyar kultúra legjelesebb képviselői szlovák és más származású asszimilánsok.
Október 15. – A csehországi tartományi gyűlésben a német képviselők tiltakozásul a kizárólagos cseh nyelvű hivatalvezetés ellen kórusban eléneklik a Wacht am Rhein pángermán indulót.
December 2. – Rendkívüli állapotot hirdetnek Prágában a tartománygyűlésben az ősz folyamán kialakult cseh-német vita és kölcsönös obstrukciók nyomán elmérgesedett nemzetiségi viszályok és zavargások miatt.
Az év folyamán – A felső-magyarországi szlovák vármegyékben hivatalosan már csupán 502 szlovák (szlovák-magyar) tannyelvű iskola működik, míg a magyar tannyelvűeké 3252-re nőtt. – Átadják a Monarchia első rendszeres autóbuszjáratát a csehországi Pardubice és Bohdaneč között (a világháborúig 20 járatot rendszeresítenek 580 km-es összútvonalon).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir