1918.

Full text search

1918.
Január 6. – Cseh parlamenti képviselők az ún. vízkereszti nyilatkozatban a cseh önrendelkezési jog alapján követelik Csehország és Szlovákia egyesülését. Ez osztrák és magyar részről heves tiltakozást vált ki.
Január 15. – Megállapodás születik az ukrán kormánnyal az Ukrajna területén található csehszlovák légiók kivonásáról.
Január 17–25. – Általános sztrájk a Monarchiában.
Február 7. – Az oroszországi csehszlovák légiókat a francia hadsereg részeként kezelik a szovjet-orosz hatóságok.
Február 10. – A CSNT oroszországi képviselői megállapodást írnak alá a szovjet-orosz kormánnyal, amely biztosítja a légiók fegyveres semlegességét.
Március 3. – A csehszlovák légiók és szovjet-orosz csapatok Bahmacsnál együtt harcolnak a központi hatalmak csapatai ellen.
Március 26. – A CSNT oroszországi fiókja megállapodást köt Sztálin népbiztossal az oroszországi csehszlovák légiók Szibérián és Vlagyivosztokon át történő kivonásáról.
Április 8–10. – Rómában tanácskozásra ülnek össze az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomott nemzeteinek a képviselői, hogy összehangolják törekvéseiket.
Április 13. – Alois Jirásek cseh író egy prágai nagygyűlésen felolvassa az ún. Nemzeti Esküt, melyben a cseh pártok Czernin külügyminiszter ápr. 2-i bécsi beszédének cseheket és Masarykot sértő kitételei ellen tiltakoznak.
Április 21. – Štefánik és Orlando olasz külügyminiszter megállapodást ír alá az olaszországi cseh-szlovák légiók felállításáról.
Április 29. – Masaryk Tokión át az Egyesült Államokba érkezik.
Május 14. – Az oroszországi belviszonyokba egyre inkább beleavatkozó csehszlovák légiók Cseljabinszkban összetűznek a szovjet-orosz katonai alakulatokkal. Hamarosan a csehszlovák légió ellenőrzése alá kerül a szibériai vasútvonal.
Május 22. – R. Cecil angol külügyminiszter elismeri a csehszlovák nemzet jogát az önállóságra.
Május 24. – Az olaszországi csehszlovák légiók ünnepélyes zászlóbontása.
Május 29. – Az amerikai kormány rokonszenvéről biztosítja a Monarchia elnyomott nemzeteit.
Május 30. – Az amerikai cseh és szlovák szervezetek Masarykkal közösen megállapodást írnak alá Pittsburgh-ben. Ez elismeri Szlovákia nagyfokú önállóságát a megalakítandó csehszlovák államon belül.
Június 2–8. – A májusi szlovák katonai lázadások után a kragujevaci laktanyában fellázadnak a 71. gyalogezred szlovák katonái. 44 főt kivégeznek.
Június 19. – Wilson elnök fogadja Masarykot, s az oroszországi légiókról tárgyal vele.
Június 28. – Az amerikai kormány nyilatkozatában kilátásba helyezi, hogy támogatja a német és osztrák-magyar uralom alatt lévő nemzetek felszabadítási akcióit.
Június 29. – A francia kormány elsőként deklarálja a csehszlovák nemzet jogát az önállóságra, és a Csehszlovák Nemzeti Tanácsot de facto cseh-szlovák kormányként ismeri el. – Az amerikai kongresszus megszavazza a bevándorlási törvény módosítását, amely lehetővé teszi az oroszországi csehszlovák légiók tagjainak a szabad beutazást Amerikába.
Július 12. – A szovjet-orosz kormány feloszlatja a CSNT oroszországi fiókját.
Július 13. – Újjászervezik a cseh politikai pártok nemzeti csúcsintézményét, a Csehszlovák Nemzeti Bizottságot. A CSNB elnöke: K. Kramář; alelnöke az agrárpárti A. Švehla és a nemzeti szocialista párti J. Klofáč.
Augusztus 9. – Nagy-Britannia a CSNT-t de facto kormánynak ismeri el.
Augusztus 23. – Az amerikai szenátus külügyi bizottságában Lodge szenátor a csehszlovák nemzet önállóságát a legfontosabb békefeltételnek minősíti.
Augusztus 31. – Masaryk memorandumot juttat el Lapsing amerikai külügyi államtitkárhoz a csehszlovák kérdésről.
Szeptember 3. – Az amerikai kormány elismeri a csehszlovák törekvések jogosultságát, és a CSNT-t de facto kormányként kezeli.
Szeptember 9. – A japán kormány az oroszországi csehszlovák légiókat reguláris hadseregnek, a CSNT-t a csehszlovák nemzet képviseleti intézményének tekinti.
Október 1. – Az angol kormány közvetlen diplomáciai kapcsolatot létesít a CSNT-vel.
Október 3. – Kína az oroszországi csehszlovák légiókat elismeri reguláris hadseregnek, a CSNT-t pedig a legfelső nemzeti képviseleti intézménynek.
Október 7. – A szovjet-orosz kormány végrehajtó tanácsa a CSNT-t a csehszlovák állam de jure kormányaként ismeri el.
Október 14. – Beneš bejelenti az antantkormányoknak, hogy Masaryk CSNT-elnök szept. 26-án Párizsban megalakította az ideiglenes csehszlovák kormányt. Beneš külügyminiszteri minőségében kinevezi az első csehszlovák követeket. A kormány elnöke Masaryk, hadügyminisztere Štefánik lett. Az ideiglenes kormányt Franciaország (okt. 15.), Nagy-Britannia (okt. 23.), Olaszország (okt. 24.) is elismeri.
Október 18. – Az ideiglenes kormány nevében Masaryk nyilvánosságra hozza a csehszlovák nemzet ún. washingtoni függetlenségi nyilatkozatát. Wilson elnök az osztrák kormánynak, a CSNT elismerésére hivatkozva, a Monarchia nemzeteinek szabad önrendelkezését szabja békefeltételül.
Október 28. – Prágában kikiáltják a Csehszlovák Köztársaságot.
Október 28–31. – Genfben tárgyal a CSNT és a CSNB küldöttsége a csehszlovák államalapításról.
Október 30. – Turócszentmártonban megalakul a Szlovák Nemzeti Tanács, s elfogadják a szlovák nemzet deklarációját, amely a Csehszlovák Köztársasághoz való csatlakozás mellett foglal állást.
November 3. – A Csehszlovákia megalakulását ellenző csehországi németek képviselői kikiáltják az Ausztriával szövetséges Sudetenland (okt. 30.), valamint Deutschsüdmahren és Böhmerwaldgau tartományok létrejöttét.
November 4. – Beneš meghívást kap a szövetségesek párizsi fegyverszüneti tárgyalásaira.
November 6. – Több helyen is katonai összeütközések a Vág völgyében a szlovák területre érkező cseh és a magyar alakulatok között.
November 15. – Masaryk búcsúlátogatáson mond köszönetet Wilson amerikai elnöknek kormánya támogatásáért.
November 29. – Masaryk Angliába érkezik, majd Franciaországon és Olaszországon át Csehszlovákiába utazik, ahol időközben, nov. 14-én köztársasági elnökké választották.
December 6. – Budapesten Jászi Oszkár és Milan Hodža vezetésével magyar-szlovák tárgyalások folynak az esetleges megegyezésről, szlovák autonómiáról, ill. a demarkációs vonalról. Hodža, a csehszlovák kormány képviselőjeként megállapodást ír alá Bartha Albert hadügyminiszterrel az ideiglenes magyar-csehszlovák demarkációs vonalról, amely nagyjából az etnikai határvonalat (Dévény - Bazin - Szered - Érsekújvár - Verebély - Garamkovácsi - Losonc - Szomolnok - Tőketerebes - Homonna és a Laborc vonalán észak felé a lengyel határig) követi.
December 21. – Masaryk megérkezik Prágába; a nemzetgyűlésben leteszi a köztársasági elnöki esküt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir