1923

Full text search

1923
Január 1. – A közigazgatás egységesítése érdekében bevezetik az ún. nagymegyék rendszerét. Ez Szlovákiában a korábbi magyar megyerendszer 16 megyéje helyén 6 „župát” eredményez. A megyerendszer a cseh országrészekben történetileg teljesen előzménytelen, így ott a közigazgatási reform sikertelennek is bizonyul.
Január 5. – Merénylet Alois Rašín pénzügyminiszter ellen.
Március 6. – A nemzetgyűlés törvényt fogad el a köztársaság védelmét szolgáló rendelkezésekről.
Április – Az ellenzéki magyar kisebbségi pártok (Országos Keresztényszocialista Párt, Magyar Nemzeti Párt) közös beadványt juttat el a Népszövetséghez a csehszlovákiai magyarság politikai, kulturális és gazdasági sérelmeiről.
Május 18. – Prágában megkezdi rendszeres adását a csehszlovák rádió.
Augusztus 18. – A csehszlovák-lengyel határviták a Népszövetség Tanácsa elé kerülnek, s ott a hágai nemzetközi bíróság által kidolgozott megoldást szentesítik (1924. márc. 12.). A határvitát a 2 ország 1925. ápr. 23-án Beneš külügyminiszter varsói látogatásakor zárja le.
Október 6. – Több mint 120 ezer bányász sztrájkol a bércsökkentés ellen.
Október 18. – A helyhatósági választásokon a legtöbb szavazatot az agrárpárt, a kommunisták és a néppárt szerzi. Szlovákiában 16,6%-os eredménnyel a Néppárt a legerősebb.
November 15. – A parlamenti választásokon az agrárpárt szerzi a legtöbb szavazatot (13,7%), a második helyen a kommunisták (13,2%), a harmadikon a Cseh Néppárt (9,7%) végez. A Magyar Keresztényszocialista Párt 4 mandátumhoz jut.
November 26. – A kisantant államok jegyzőkönyvben kötelezik magukat, hogy egymás fegyverszállítmányait átengedik országaikon.
December 9. – Ismét A. Švehla vezetésével alakul csehszlovák kormány.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir