1968

Full text search

1968
Január 3–5. – A CSKP kb tanácskozásán felmentik tisztségéből Novotný első titkárt, és Alexander Dubčeket választják utódául. A CSKP-ben és a társadalomban kezdetét veszi a „prágai tavaszként” ismert demokratizálási folyamat.
Január 21. – Josef Smrkovský erdőgazdálkodási miniszter a Práce c. naplapban cikket tesz közzé a demokratizálás szükségességéről.
Február 4. – Komáromban Dubček találkozik Kádár Jánossal.
Február 25. – A „februári győzelem” évfordulóján Dubček rámutat, hogy a konzervatív és a megújhodást kívánó erők között még nem dőlt el a küzdelem. A Novotný-apparátus számos képviselője lemondásra kényszerül.
Március 12. – A Csemadok javaslatot terjeszt elő a nemzetiségi kérdés igazságosabb megoldására: mindenekelőtt nemzetiségi bizottság létrehozását és részleges kulturális autonómia megadását kérik.
Március 21–23. – A szakszervezetek vezetőségének ülésén a reformerek jutnak vezető szerephez.
Március 22. – Lemond tisztségéről Novotný köztársasági elnök.
Március 23. – Bulgária, Csehszlovákia, Magyarország, Lengyelország, az NDK és a Szovjetunió képviselőinek drezdai tanácskozásán a „testvéri országok” felszólítják a CSKP vezetőségét a „negatív tendenciák” felszámolására.
Március 30. – A nemzetgyűlés Ludvík Svobodát választja köztársasági elnökké.
Április 1–5. – A CSKP kb elemzi a társadalomban kialakult helyzetet (spontán mozgalmak, nem a párt irányítása alatt álló szervezetek jöttek létre, születőben a sajtószabadság), és a demokratizálás folytatása mellett kötelezi el magát.
Április 10. – Megjelenik a CSKP akcióprogramja, mely a társadalmi élet demokratizálását, a csehszlovák viszony rendezését és a nemzetiségi sérelmek orvoslását ígéri.
Április 8. – Svoboda köztársasági elnök kinevezi az új kormányt. A miniszterelnök: Oldřich Černík.
Május 3. – A nemzetgyűlés jóváhagyja a Černík-kormány programnyilatkozatát.
Május 4. – A Dubček vezetésével Moszkvában gazdasági tárgyalásokat folytató csehszlovák küldöttséget a szovjet vezetés ismét az „ellenforradalmi veszély” elhárítására inti.
Május 29.–június 1. – A CSKP kb értékeli az ország belpolitikai helyzetét, és döntést hoz szept. 9-ére rendkívüli, XIV. kongresszus összehívásáról.
Június 20. – A szlovák nacionalista körök által szeparatizmussal vádolt Csemadok nyilatkozatban utasítja el a vádat, s hangsúlyozza: csupán az alapvető emberi és nemzetiségi jogok biztosítását tekinti feladatának.
Június 24–26. – A nemzetgyűlés törvényt fogad el a föderatív államjogi elrendezésről és az 50-es években törvénytelenül elítéltek bírói rehabilitációjáról.
Június 27. – A vezető ellenzéki sajtóorgánummá lett Literáruí listy (és más lapok) közzéteszi a 2000 szó c. felhívást, mely értékeli a demokratizálás eddigi vívmányait, és figyelmeztet a reformot fenyegető veszélyekre. A 2000 szó megjelentetése intenzívebbé teszi a „testvéri országok” – mindenekelőtt a Szovjetunió és az NDK –Csehszlovákia-ellenes sajtókampányát.
Július 8. – A CSKP elnöksége visszautasítja az 5 szocialista ország javaslatát, hogy közösen tárgyaljanak a csehszlovákiai eseményekről; a CSKP kétoldalú tárgyalásokat javasol. Az 5 ország képviselői júl. 14–15-én Varsóban tárgyalnak, s levélben fejezik ki aggodalmukat a csehszlovákai fejlődés miatt.
Július 29.–augusztus 1. – Ágcsernyőn (Černa nad Tisou) a legfelsőbb csehszlovák és szovjet vezetők tárgyalásán a csehszlovák fél ígéretet tesz több szovjet követelés teljesítésére (a sajtó „kordában tartása”, a 2 legnagyobb „ellenforradalmi szervezet” betiltása).
Augusztus 3. – Pozsonyban az 5 szocialista ország és Csehszlovákia közös nyilatkozatban hangsúlyozza, hogy a szocializmus védelme „közös internacionalista kötelesség”.
Augusztus 17. – Dubček Komáromban ismét találkozik Kádár Jánossal, aki burkoltan figyelmezteti a beavatkozás veszélyére.
Augusztus 21. – A Varsói Szerződés tagállamainak csapatai megszállják Csehszlovákiát (Románia nem vesz részt az akcióban). A CSKP elnöksége elítéli a beavatkozást, az országban széles körű passzív ellenállás bontakozik ki. A párt és az állam több vezetőjét a megszállók letartóztatják és Moszkvába szállítják.
Augusztus 22. – Prágában sor kerül a CSKP sebtében összehívott XIV., rendkívüli kongreszszusára; az egybegyűltek egyértelműen szembeszállnak a megszállással.
Augusztus 23–26. – Az elhurcolt csehszlovák vezetőket Moszkvában a szovjet feltételek elfogadására kényszerítik (többek között ígéretet kell tenniük az „antiszocialista erőkkel” való leszámolásra).
Augusztus 26–28. – A Szlovák Kommunista Párt rendkívüli kongresszusán a szovjet orientációt képviselő Gustav Husákot választják első titkárrá.
Szeptember 8. – Husák a Csemadok ülésén ígéretet tesz a nemzetiségi törvény kidolgozására.
Október 18. – A nemzetgyűlés jóváhagyja a szovjet csapatok ideiglenes csehszlovákiai jelenlétéről szóló szerződést.
Október 27. – A nemzetgyűlés elfogadja az ország föderatív elrendezéséről szóló törvényt; ugyanekkor megszavazzák a nemzetiségi jogokat rögzítő alkotmánytörvényt.
November 14–17. – A CSKP kb ülésén a jobboldali opportunizmust jelölik meg fő veszélyként.
November 19. – Háromnapos tiltakozó diáksztrájk kezdődik az egész országban.
November 23–24. – Csehszlovákiai magyar értelmiségiek találkozója a Magas-Tátrában.
Az év folyamán – Megjelenik Fábry Zoltán Stószi délelőttök c. kötete, Bohumil Hrabal Moritáty a legendy (Véres történetek és legendák) c. elbeszéléskötete; bemutatják Juraj Jakubisko Zbehovia a pútnici (Szökevények és zarándokok) c. filmjét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir