1943

Full text search

1943
Január 15. – A Lengyel Munkáspárt KB nyílt levélben fordul az emigráns kormány lengyelországi képviseletéhez, ebben Nemzeti Harci Front létrehozására tesz javaslatot.
Január–március – Tárgyalások a Lengyel Munkáspárt és az emigrációs kormány lengyelországi képviseletének tagjai között, amelyek az emigrációs kormány egyik képviselőjének (Piekalkiewicz) letartóztatása miatt megszakadnak.
Április – Szakadás a Lengyel Szocialista Pártban: a „Baloldal” elválik a „Szabadság, Egyenlőség, Függetlenség” frakciótól, s létrehozza a Lengyel Szocialisták Munkáspártját.
Április 13. – A Szmolenszk melletti Katyń közelében található erdőben a német katonák tömegsírokat fedeznek fel, bennük több mint 4 ezer lengyel tiszt holttestével. Az áldozatok 1939. szept.-ben Kelet-Lengyelországban estek szovjet hadifogságba, s kivégzésükig a kocelski táborban tartották fogva őket. A Szovjetunió a németeket vádolja a barbár tettel.
Április 19.–május 16. – A varsói gettóban felkelés tör ki a Zsidó Harci Szövetség (ZOB) irányításával. A gettóban maradt kb. 60 ezres zsidó lakosság (miután 300 ezret megsemmisítő táborokba hurcoltak) felkelését csak nagy nehézségek árán tudják leverni.
Április 25. – A Szovjetunió megszakítja diplomáciai kapcsolatait a londoni lengyel emigrációs kormánnyal, mivel a kormány a katyńi ügy nemzetközi kivizsgálását követeli.
Május 8. – A Szovjetunióban megalakul a Lengyel Hazafiak Szövetsége.
Május – A Szovjetunióban felállítják a Tadeusz Kościuszko lengyel hadosztályt.
Július 4. – Władysław Eugeniusz Sikorski, a londoni emigráns kormány elnöke máig tisztázatlan okok miatt repülőgép-szerencsétlenség áldozata lesz Gibraltár közelében.
Július 13. – Sikorski halála után Stanisław Mikołajczyk alakít új emigráns kormányt.
November – A Lengyel Munkáspárt közzéteszi Miért harcolunk mi? c. programnyilatkozatát. Ebben a nagyipar államosítását és a demokratikus földreformot követeli. Elismeri, hogy a lengyel államot az emigráns kormány képviselje.
November 23. – A Lengyel Munkáspárt első titkárává Władysław Gomułkát választják.
November 28.–december 1. – A teheráni konferencián egységes álláspont alakul ki a lengyel állam területét illetően (határai kb. a Curzon-vonal és az Odera folyó között húzódnának, hozzákapcsolva még Kelet-Poroszországot és Opolét).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir