1944

Full text search

1944
Január 1. – Varsóban megalakul az Országos Nemzeti Tanács (KRN). Elnöke Bolesław Bierut. A Nemzeti Tanácsban a Lengyel Munkáspárton kívül a Parasztpárt balszárnya, a demokraták és különböző csoportok, szervezetek képviseltetik magukat.
Július 13. – A Vörös Hadsereg elfoglalja Vilnát, majd lefegyverzi a lengyel honi hadsereget, amellyel együtt foglalta el a litván várost.
Július 20. – Felszabadul a német megszállás alól az első lengyel terület Lublin közelében. A felszabadító harcokban a Vörös Hadsereg oldalán részt vesz a Kościuszko hadosztalyból kinőtt 1. lengyel hadsereg is.
Július 21. – Az országos nemzeti tanács rendeletet ad ki: értelmében az 1. lengyel hadsereg egyesül a népi hadsereggel. Ennek következményeképp megalakul a lengyel haderő (Wojsko Polskie), mely a Vörös Hadsereggel együtt folytatja a harcot a németek ellen egészen a berlini ütközetig.
Július 22. – Chełmben az országos nemzeti tanács kezdeményezésére megalakul a Lengyel Nemzeti Felszabadító Bizottság (PKWN). 15 tagja közül 5 a Lengyel Munkáspárt, 3 a Lengyel Szocialista Párt, 4 a Parasztpárt, 1 a Demokrata Párt képviselője, 2 pártonkívüli. A bizottság társalapítója és elnöke a szocialista párti Edward Osóbka-Morawski.
Július 25. – A Lengyel Nemzeti Felszabadító Bizottság Chełmből átteszi székhelyét Lublinba („lublini bizottság”). A bizottság a Vörös Hadsereg által felszabadított területen elkezdi az államügyek intézését.
Július 26. – A Szovjetunió és Lengyelország határegyezményt köt.
Augusztus 1. – A Szovjetunió külügyminisztériuma hivatalos levélben erősíti meg, hogy a szovjet kormány elismeri a Lengyel Nemzeti Felszabadító Bizottságot. – A londoni lengyel emigrációs kormány delegatúrája és a honi hadsereg kirobbantja a varsói felkelést, amelynek élén Tadeusz Bor-Komorowski, a honi hadsereg vezetője áll.
Augusztus 3–10. – Sztálin felszólítására a londoni lengyel emigráns kormány miniszterelnöke, Stanisław Mikołajczyk és a kormány néhány tagja a Felszabadító Bizottsággal folytat tárgyalásokat Moszkvában.
Augusztus 10. – Lublinból megkezdi sugárzását a szabad lengyel rádió.
Augusztus 21. – A Lengyel Nemzeti Bank kibocsátja első kincstárjegyeit a szabad Lengyelországban.
Szeptember 6. – A Lengyel Nemzeti Felszabadító Bizottság törvényerejű rendeletet ad ki a földreformról. A reform 9300 töldbirtokra terjed ki; több mint 1 millió parasztcsalád között több mint 6 millió hektár földet osztanak szét. Így 814 ezer új parasztgazdaság jön létre, s több mint 254 ezer parasztgazdaság területe növekszik.
Szeptember 10–11. – Az újjászervezett Lengyel Szocialista Párt konferenciája megválasztja az ideiglenes főtanácsot és a központi végrehajtó bizottságot.
Szeptember 14. – A Vörös Hadsereg és az 1. lengyel hadsereg Kościuszko hadosztálya beveszi Pragát (Varsó keleti részét).
Szeptember 26–27. – A demokratikus erők egyesítik erőiket a varsói harcokban. Kiegészítő parancsnokságot hoznak létre a néphadsereg, a lengyel nemzeti hadsereg és a védelmi csapatok számára.
Szeptember 28. – A Bolesław Bierut vezette küldöttség, mely az országos nemzeti tanács és a Lengyel Nemzeti Felszabadító Bizottság tagjaiból áll, előzetes tárgyalásokat folytat Moszkvában Lengyelország jövőbeni határairól és a Lengyelországnak nyújtandó szovjet segítségről.
Október 2. – A németek leverik a varsói felkelést. A rosszul előkészített és a Vörös Hadsereggel történő előzetes egyeztetés nélkül kirobbantott felkelésben a honi hadsereg 16 ezer katonája hal meg. A polgári lakosok közül csaknem 150 ezer a halottak száma. Hitler parancsára a lengyel fővárost lerombolják, felégetik. Az épületek mintegy 70%-a megsemmisül.
Október 7. – Felállítják a visszahonosítási állami hivatalt.
November 24. – Stanisław Mikołajczyk a londoni emigrációs kormányban visszalép a miniszterelnökségtől. Utóda Tomasz Arciszewski. – Felállítják a politikai pártok központi tanácskozó bizottságát a Lengyel Munkáspárt, a Lengyel Szocialista Párt és a Demokrata Párt közötti együttműködés keretében.
December 30–31. – A 2 ezer küldöttel ülésező I. Lengyel Parasztkongresszus megalakítja a Paraszti Önsegélyező Szövetséget, a parasztság tömegpolitikai és gazdasági szervezetét.
December 31. – Az országos nemzeti tanács 17 tagú ideiglenes kormányt nevez ki: a Lengyel Munkáspárt 5, a Lengyel Szocialista Párt 5, a Parasztpárt 5, a Demokrata Párt 2 fővel képviselteti magát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir