1970

Full text search

1970
Február 4.–október 7. – A lengyel kormány hivatalos politikai, gazdasági és kulturális tárgyalásokat folytat az NSZK-val, Willy Brandt dec.-i varsói látogatását is előkészítendő.
Június 23. – Lengyelország és az NSZK hosszú lejáratú árucseréről és tudományos-műszaki együttműködésről köt megállapodást.
Augusztus 4. – Ratifikálják az NDK és Lengyelország közötti határegyezményt, továbbá szerződést kötnek a közös államhatár jogviszonyairól.
December 6–8. – Willy Brandt, az NSZK kancellárja hivatalos látogatásra Varsóba érkezik. Szerződést kötnek a 2 ország közti kapcsolatok normalizálásáról. A szerződés kimondja: mindkét partner megállapította, hogy az Odera-Neisse-határ a potsdami konferencia rendelkezéseinek megfelelően Lengyelország nyugati határa. Megerősítik a fennálló határok sérthetetlenségét, és nem támasztanak egymással szemben területi követeléseket. A német származású lakosok számára Lengyelország lehetővé teszi a kiutazást az NSZK-ba.
December 14–20. – A LEMP KB által felemelt munkanormák és élelmiszerárak miatt elégedetlenség szerte az országban. Gdańskban a hajógyári munkások sztrájkba lépnek. A rendőrség véres összecsapásai a tüntetőkkel.
December 20. – A LEMP KB plénumán Gomułka lemond első titkári tisztéről. Az új pártvezető Edward Gierek.
December 23. – A szejm Józef Cyrankiewiczet az államtanács elnökévé, Piotr Jaroszewiczet miniszterelnökké választja.
Az év folyamán – Az ország népességének száma 32 670 000.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir