Bevezető

Full text search

Bevezető
Újra itt a Tények Könyve. Rendszeres, a könyvet sorozatként gyűjtő olvasóink számára talán ennyi elég is volna bevezetőnek.
Újra itt a hazai és nemzetközi almanach, a „sárga könyv”, amelyet sokan vártak, sokan követeltek levélben, telefonon az elmúlt években. A Tények Könyve a magyar könyvpiac sok más kiadványának a sorsára jutott. Anyagilag ellehetetlenült. Fennmaradása veszélybe került. Jelezte ezt a három éves „tetszhalott-időszak” is.
Ez egy különösen drágán készülő könyv. A pontosság, az igényesség nem teszi lehetővé a szó hétköznapi értelmében vett takarékosságot. Armand Hammer, a bölcs amerikai milliárdos egyszer így indokolta meg azt, hogy miért fizet rendesen a munkatársainak: „Ha mogyoróval fizetsz, majmot kapsz”.
A Tények Könyvét kiváló szakemberek készítik, nagy apparátussal, nagy műgonddal. Értelemszerű tehát, hogy nem olcsó termék. S nem olcsó a könyv terjedelme miatt sem, a papírárrobbanás miatt a tiszta papír, amire nyomják, majdnem annyiba kerül, mint amennyibe az a szellemi munka, ami létrehozza. Már az 1990-es kötet készítésénél (hét éve) szponzort kellett keresni ahhoz, hogy megfizethető áron kerülhessen a boltokba a könyv. Még inkább így volt ez később. 1993-ban (a Tények Könyve ’94 készítésekor) kimerült ez a lehetőség.
Most ismét itt a könyv. Köszönhető ez két nagyvállalatnak, a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt-nek és a MATÁV-nak. Ez a két cég volt a vállalkozás főszponzora. A Magyar Suzuki, a Kentucky System Kft., a Magyar Fejlesztési Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, az ORTT, a Pólus Center, Székesfehérvár önkormányzata, a Paksi Atomerőmű, az American Express Company, a BAT Pécsi Dohánygyár, a Philip Morris Egri Dohánygyár, a Magyar Dohányipari Szövetség segítette a könyv kiadását. Köszönet érte. És megjelentek a hirdetők. Garantálói annak, hogy a most újraindított sorozat hosszú életű lesz.
A Tények Könyve ’97 nem tudta felvállalni a kiesett idő pótlását. Egy esztendőről, 1996-ról szól. Munkatársaink azonban az „ínség” esztendeiben is dolgoztak, gyűjtötték az adatokat, kidolgoztak rendkívül érdekes témákat. Lappangva tehát létezik a most kimaradó idő krónikája is. Szeretnénk olvasóinkat még az idén ezzel a másik kötettel (Tények Könyve ’94–’95–’96) meglepni.
A Tények Könyve kiadója változatlan. A csapat, amely a mostani kötetet szerkesztette, írta, összeállította, több ponton megváltozott. A könyv ugyanakkor – mint azt az olvasó megállapíthatja – hűségesen követi azokat a formai, tartalmi, szerkezeti alapelveket, amelyeket Baló György és Lipovecz Iván alapító főszerkesztők meghatároztak.
A változások között kell megemlíteni még azt, hogy a Tények Könyve, most először, számítógépen készült. Az új technika előnyei közé tartozik a kézirat megrövidült útja. Hátrányai közé tartozhatnak a számítógépes könyvkészítés tipikus hibái. Csak reméljük, hogy a feltételes mód indokolt, mert tényleges hibák, a gondos ellenőrzés következtében, nem maradtak a könyvben. A Tények Könyve ’97 felkerül a világhálóra, az Internetre. Adatait innen kezdve folyamatosan frissítjük. Nincs azonban kétségünk: a hálózat nem pótolja a könyvet. Az Interneten való szörfözés nem pótolja a kötet elmélyült – mondhatni meghitt – tanulmányozását. Nagyon reméljük, hogy a Tények Könyve ’97 sok kellemes, szellemi izgalmakkal teli órát szerez olvasóinak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir