Döglött akták

Full text search

Döglött akták
A Legfőbb Ügyészség az elmúlt évben megvizsgálta azokat az ügyeket, melyekben az ügyészek 1994. január 1-je előtt emeltek vádat, s amelyekben 1996. május 1-jéig nem hoztak jogerős bírósági határozatot. A vizsgálat 7700 ügyre és közel 14 ezer vádlottra terjedt ki. A vizsgálat során megállapították, hogy az ügyek 11 százalékában a bíróságok még a tárgyalást sem tűzték ki.
A felmérés készítői a késedelmek jelentős okaként jelölték meg, hogy az ismeretlen helyen tartózkodó vádlottnak a vádiratot nem lehetett kézbesíteni. Emellett jelentős körülményként említették a bírák leterheltségét, amelynek következtében például a fővárosban az úgynevezett nem foglyos ügyek (a vádlottak szabadlábon védekeznek) nagy részét egy éven belül nem tűzték ki.
A vizsgálat során azt is tapasztalták, hogy a bírák a régebbi, bonyolultabb ügyek helyett inkább az egyszerűbb megítélésű ügyeket tűzték ki, holott a büntetőeljárási törvény szerint a pereket az érkezés sorrendjében kell előkészíteni.
A tárgyalások kitűzésének sürgetésére ügyészi lehetőség nincs, hiszen az efféle beavatkozásokat a bírák a függetlenségüket csorbító intézkedésként minősítik.
Az ilyen értelmű ügyészi közbelépésnek a fenyegető elévülés elkerülése miatt is helye lenne. Márpedig ez azért különösen fontos, mert a vizsgálat megállapításai szerint az 1994. január 1-je előtti vádemelések közül 1300, bíróságra került büntetőügyben mintegy 1700 vádlott büntethetősége elévült.
Az elévült büntethetőségű cselekmények többsége – a lakosságot leginkább nyugtalanító – vagyon elleni bűncselekmény volt. Az elévült ügyek java része lopás, de – egyebek mellett – akad ittas járművezetés, tiltott szerencsejáték szervezése, közokirat-hamisítás, súlyos testi sértés, vesztegetés, hamis vád, valamint devizabűncselekmény is.
A legtöbb vádlott büntethetősége a fővárosban évült el. A szóban forgó ügyek többségében az okozta a büntetőeljárás kudarcát, hogy a vádlottat az elévülési időn belül nem lehetett megtalálni, részére a vádiratot nem lehetett postázni.
A bíróságok az esetek egy részében nem tettek olyan intézkedéseket, melyek félbeszakíthatták volna az ettől az időponttól egyébként újra kezdődő elévülési időt. Az ügyészeknek a törvény szerint ezekben az esetekben sem voltak az elévülést megakadályozó törvényes eszközeik.
Az ügyészségek a perelhúzódás egyik legfőbb okának tartják az első tárgyalások késedelmes kitűzését. A Fővárosi Főügyészség egyik büntetőügyében például a kitűzési késedelem elérte a két évet. Negatív rekordnak számít a Monori Városi Ügyészség egyik bűnügye, amelyben több mint hatéves volt a késedelem.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir