A fordulat esztendeje a magyar sport irányításában, finanszírozásában

Full text search

A fordulat esztendeje a magyar sport irányításában, finanszírozásában
Minden kétséget kizáróan 1996-ot a fordulat évének tekinthetjük a magyar sportban. A fordulatot nemcsak az ötkarikás játékok ürügyén, hanem számos más és igen lényeges változás miatt is indokolt említeni.
A nyári játékok eredményei fontosak, ám a jövő tervezése szempontjából éppen ilyen meghatározóan fontosak a magyar sport számára az ott szerzett és feldolgozandó tapasztalatok is.
Az Atlantában szerepelt magyar sportolók teljesítménye összességében tiszteletre és elismerésre méltó, megfelel előkelő hagyományainknak. A hét arannyal, négy ezüsttel, tíz bronzzal, a remek helyezésekkel elégedettek lehettünk... Ezek után nyilvánvalóan ellentmondásnak tűnik, mégis igaz a megállapítás, hogy teljesítményünk némileg elmaradt az előzetes várakozástól. A közvélemény és a szakemberek várakozásától egyaránt, amit bizonyos mértékig tükröz a várt 180 pontos összteljesítménnyel szemben elért 150 pont a nem hivatalos olimpiai pontszámítás alapján (7-5-4-3-2-1).
A világban végbement politikai-gazdasági változások nyomán a nemzetközi sportéletben és a sport támogatásában jól érzékelhető fejlődés következett be, ami erőteljes kihatással volt a nagy vetélkedésre. Ezek a változások mind-mind a színvonal emelkedését és az erőviszonyok kiegyensúlyozódását eredményezték. Egyértelmű és általános, tekintélyes mértékű előrelépés szemtanúi lehettünk az Atlantában megrendezett ötkarikás játékokon.
A sport világméretű minőségi és mennyiségi fejlődése egyre kézzelfoghatóbb eredményekben fejeződik ki. A sportéletben szinte soha nem hallott kis országok képviselői is részt vettek az 1996. évi nyári játékokon, és helyet követeltek maguknak a nap alatt. Nemcsak ott voltak, hanem tekintélyes számú arany-, ezüst-, bronzéremmel is távoztak... 79 ország legjobb sportolói szereztek érmet.
Az elfogadottan olimpiai központú magyar sportéletben nyomban Atlanta után újabb négyéves ciklus kezdődött - felkészülés Sydneyre.
Az atlantai, tehát az olimpiai vonatkozásoktól eltekintve is úgy ítélhetjük meg 1996-ot, mint egy korszak lezárását, illetve egy újabb szakasz kezdetét. Az 1990-től 1996-ig tartó időszak a rendszerváltást követő, állandó válságkezeléssel töltött átmeneti korszaknak tekinthető. Ami ezután következik, 1997-től, az már a válságok kezelését követő konszolidációs folyamatnak, egy új szaknak tekinthető.
Sportéletünk irányításának, fejlesztésének, finanszírozásának változásait a július elején elfogadott Sporttörvény, illetve az egyes sportlétesítmények tulajdonviszonyait rendező törvény határozza meg.
A Sporttörvény kereteket bizotsít a szervezeti módosulásoknak ugyanúgy, mint a sport állami finanszírozásának.
Az országos szervezettségben meghatározó feladatokat ellátó megyei sporthivatalok a jövőben a megyei közgyűlések hatáskörébe kerülnek.
Eddig az OTSH és a MOB között megállapodás biztosított egységet a sportági szakszövetségekkel és az egyesületekkel karöltve a koncepcionális kérdések meghatározásában. A sporttörvény előírásai értelmében a sport társadalmi segítése érdekében Sporttanács alakult, amely többek között javaslattevő funkciót is betölt majd a fejlesztési elvekkel, irányokkal kapcsolatban. Legfontosabb feladatait a jogszabály az alábbiakban foglalja össze: A Sporttanács közreműködik a sportszervezetek támogatására szolgáló központi költségvetési pénzeszközök elosztási elveinek, irányainak kidolgozásában, és ellenőrzi az ennek megfelelő felosztást... véleményezi a sportra vonatkozó állami döntések tervezeteit, valamint ilyen döntést kezdeményezhet.
Sportkultúránk támogatásának, finanszírozási problémáinak kérdései 1996-ban ugyan nem oldódtak meg, a kilátások azonban valamelyest javultak. A társadalmi szervezetek évek óta felgyülemlett, pontosabban fogalmazva újratermelődött APEH- és TB-tartozásainak kezelése áttevődött a következő évre, s jóllehet ez többmilliárdos összegre rúg, a sporttörvény kötelezte a kormányt három közalapítvány létrehozására. A Gerevich Alapítvány a versenysport térségeinek, a Wesselényi Alapítvány pedig a diáksport, a szabadidős tevékenység támogatására létesült. Mindkét alapítvány 250-250 milliós kezdővagyonnal indult, s az előbbit a totó játékadójának száz százaléka, az utóbbit pedig a sorsolásos játékok játékadójának 12-12 százaléka bővíti (3-400 millió forint közötti összegre becsülhető mindkét, a szerencsejátékokból számrazó támogatás mértéke).
Jelentős változások következtek be a sport vezetésében: új elnök, dr. Harcsár István vette át az OTSH irányítását Gallov Rezsőtől, aki a rendszerváltást követő hat és fél esztendő után nyugdíjba vonult. lejárt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének négyéves mandátuma, s bár ott a legfelső vezetés szintjén nem történt változás - továbbra is dr. Schmitt Pál az elnök és dr. Aján Tamás a főtitkár –, az elnökség megváltozott összetételben folytatja tevékenységét.
Külön figyelmet érdemelnek az év áttekintésében (lásd az összesítő táblázatokat. A szerk.) az úgynevezett nem olimpiai sportágak, főként azok, amelyekben vezető, meghatározó szerepet játszunk a világ- és Európa-bajnokságokon. Ilyen például a triatlon, az aerobic, a kick-box, a motorcsónak, az erőemelés - hogy csak néhányat említsünk a jobb érzékelhetőség érdekében.
A teljességre törekvés igénye nélkül eltjsünk szót olyan sportágakról is, amelyek még igen újszerűnek tekinthetők Magyarországon, s mégis, ennek ellenére, máris szépen szerepeltek a nemzetközi porondokon: jetski, snowboard, ugrókötél, strandröplabda, szkander, darts, biliárd...
A rendszerváltást követő esztendők során kényszerűen elszenvedett veszteségek kétség kívül mindenek előtt az utánpótlásnevelés területét érintették a drámai módon csökkenő financiális lehetőségek következtében. Ennek felismerése indította útnak együttesen az OTSH és a MOB a Sydney 2000 nevet viselő tehetséggondozó többéves programot. Ez 1996-ban bontakozott ki teljességében, s mintegy 280 fiatal reménységet foglalkoztatott. A tehetség tévedhetetlen kiválasztását feltételezi a tervezet, majd a sporttudomány és a korszerű edzésmódszerek segítségével történő szakmai nevelő-oktató folyamatot, amelynek során a lehető legminimálisabb mértékben képzelhető csak el lemorzsolódás, s amelynek végeredményeként a kiválasztottak remélhetőleg pályafutások zenitjére érkeznek éppen a Sydney-ben sorra kerülő játékok idején. A legjobb magyar utánpótlás koru versenyzők rendkívül biztatóan szerepeltek a nemzetközi porondokon 1996-ban, mind az olimpiai, mind pedig a nem olimpiai sportágakban. Kilátásaink a jövőt illetően derűsek lehetnek tehát.
Az olimpia és a verseny-élsport sikerei mellett kevésbé lehetünk elégedettek a széles lakossági rétegek és a fiatalok általános fizikai állapotával, az ezt elősegítendő szabadidős sporttevékenység eredményeivel. Az előttünk álló feladatok - az egész magyar társadalmat érintő problémakör - messze túlnőnek a sportszervezetek lehetőségein. Itt kormányszintű koordinálásra és igen jelentős összegű „beruházásokra” lenne szükség, nem is szólva egy elengedhetetlen és gyökeres szemléletváltozásról, hathatós népszerűsítési kampányról és nem utolsósorban vonzó kínálatról a könnyen elérhető és ingyenesen használható létesítményekről, valamint az önkormányzatok ilyen irányú teljes elkötelezettségéről.
A diáksport s ennek irányító szervezete, a Magyar Diáksport Szövetség, illetve a felsőfokú intézmények esetében a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség újabb lépéseket tett a fejlődésben. A diáksport korábbi állami támogatása csaknem negyven százalékkal emelkedett 1996-ban, s ennek felhasználása révén határozottan tovább emelkedett a diákolimpiai versenyek színvonala, megélénkült a küzdelmek iránti érdeklődés is. Mintegy ötvenmillió forinttal jutott több olyan programokra, amelyek kifejezetten a diákok lehető legteljesebb körének rendszeres foglalkoztatását célozták meg.
Az 1991-ben indult tornatermi építési akció utolsó fázisa zárult lényegében le 1996-ban. A program keretében mintegy 580 új tornaterem, illetve csarnok épült, 1996-ban is szép számmal avathattunk új létesítményeket országszerte.
A XX. század lélegzetelállító társadalámi, tudományos és technikai fejlődése jól mutatja, kifejező módon tükrözi mindazt, ami a sportban, ennek minden ágazatában lezajlott. Ennek eredményeként -– minden túlzás nélkül állítható ez – életünk meghatározó társadalmi, kulturális és gazdasági tényezőjévé vált a sport. Olyan jelenség, amely jelentős mértékben befolyásolja társadalmunkat. Ennek tudatában kell értékeit felismernünk, és tovább gazdagítanunk – ez a közelgő huszonegyedik század figyelmeztető üzenete is.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir