2. A hazai kutatók-fejlesztők létszámadatai

Full text search

2. A hazai kutatók-fejlesztők létszámadatai
A kutató-fejlesztő helyeken teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 1990 óta 36 384 főről 1995-ös adatok szerint 19 585-re csökkent. Közülük is csupán 10 499-en számítottak tudományos kutatónak, illetve fejlesztőnek. A K+F-szférában dolgozóknak az aktív keresők összlétszámához viszonyított aránya az 1990-es 0,81 százalékról 1995-re 0,54 százalékra esett vissza. Öt év alatt tehát az összes létszám a felére zuhant, tíz kutató és fejlesztő közül négy már nem dolgozik K+F-helyeken. A kutatási segédszemélyzettel való ellátottság is romlott. Így 1990-ben száz kutatóra még 67 segéderő jutott, 1995-ben viszont már csak 50.
A piacgazdaságra való áttérés és a korábbi megrendelők elvesztése leginkább a vállalkozási K+F-helyeket és az ágazati kutató-fejlesztő intézeteket érintette. Míg az akadémiai kutatóintézetekben a létszámcsökkenés öt év alatt csupán 20 százalékos volt, addig a vállalkozási kutató-fejlesztő helyeken ez elérte az 55 százalékot is. A volt alkalmazottkutató-intézetekből alakult K+F-vállalkozások többsége 15-20 fővel dolgozik, vagyis semmiképpen nem pótolják a több száz dolgozót foglalkoztató egykori laboratóriumokat, fejlesztőrészlegeket.
A változások kedvezőtlenül érintették a kutatók korszerkezetét. Az egyetemekre kevésbé, az akadémiai intézetekre azonban egyre jellemzőbb a kutatói gárda elöregedése. A kutatók-fejlesztők átlagéletkora 1995-ben 44,1 évre emelkedett. A K+F-szféra szerény anyagi lehetőségeivel nem vonzza a fiatalokat, így jelentősen, csaknem a felére esett vissza a 30 éven aluli korosztály létszámaránya.
Az Akadémia köztestületi tagjainak átlagéletkora különösen magas (1997 elején a nem akadémikusok esetében is 56,9 év). Valamennyi tudományos minősített adatait figyelembe véve megállapítható, hogy 1996-ban a műszaki tudományok körében a 60 évnél idősebb kandidátusok aránya 42 százalék fölött volt, a doktoroknál pedig ez az arány 70 százalék. Hasonlóan magas ez a hányad az agrártudományokban (kandidátusoknál körülbelül 40 százalék, doktoroknál 64 százalék) és a társadalomtudományok (kandidátusoknál 33, doktoroknál 72 százalék) területén. A vállalati kutatóhelyek jelentős részének megszűnése következtében a műszaki értelmiség aránya a felére csökkent. A pedagógiai végzettségű kutatók száma eközben némileg emelkedett, ezt a kategóriát ugyanis a létszámváltozások kevésbé érintették.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir