6. A hazai űrkutatás fontosabb eredményei

Full text search

6. A hazai űrkutatás fontosabb eredményei
A magyar űrkutatás az elmúlt években több kiemelkedő eredményt ért el. Ezek alapvetően a Föld világűrbeli megfigyelésével foglalkozó kutatásokat, az űrfizikai, az űrélettani, valamint az űrtechnikai és űrtechnológiai kísérleteket jelentették, melyeket 26 kutatóhelyen folytattak.
A KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének munkatársai a londoni Imperial College-dzsal együttműködve részt vettek az Európai Űrügynökség Ulysses szondáján repülő magnetométer adatainak fizikai értelmezésében. A szonda segítségével mért mágneses tér jellemzőit visszavetítették a Naphoz közeli térrészre. Azt tapasztalták, hogy a különböző polaritású tartományok, valamint a különböző térerősségű tartományok a Nap forgásával periodikusan visszatérnek, de a forgási periódus lassúbb, mint a Nap egyenlítői fotoszférájáé. Összehasonlítva a szondán mért mágneses jelet az úgynevezett Parker-modellből elméletileg származtatott térrel, kimutatták, hogy a helioszféra déli féltekén eltérés mutatkozik: a mágneses erővonalak csavarodása kevésbé szoros, mint az elméletileg várható, ún. Parker-spirálé. Ez az eredmény a helioszféra modelljének kialakításához nyújt értékes információt.
A KFKI Atomenergia Kutatóintézetében korábban kifejlesztett Pille kompakt sugárdózismérőt továbbfejlesztették, és több űrutazásnál is használták a Mir űrállomás és a Space Shuttle fedélzetén (1995, 1996). Az új, megnövelt érzékenységű kiolvasóberendezés lehetővé teszi egy-egy néhány órás űrséta alatt összegyűlt dózis értékelhető pontosságú kiolvasását, szemben a jelenleg szokásos többnapos kiolvasási gyakorisággal. A szintén új fejlesztésű lítiumfluoridot tartalmazó búrákkal az eltérő biológiai hatásosságú sugárzások által keltett dózis szelektíven mérhető.
Az intézetben készülő termolumineszcens dózismérő kifejlesztésével és elkészítésével, amely a sugárvédelmi szolgálati rendszer részét alkotja, Magyarország részt vesz az Alfa nemzetközi űrállomás felszerelésében is. A munkálatok 1995-ben megkezdődtek.
A Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézetében készülő űrkohó voltaképpen egy mikrogravitáció körülményei között működő univerzális, sokzónás kristályosító, amelyet várhatóan szintén beszerelnek az Alfaűrállomás berendezései közé. A kristályosító kemencét 1995-ben a NASA Marshall űrközpontjában is eredményesen tesztelték.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir