A Barczaság vadai, halai, marhatenyésztése.

Full text search

A Barczaság vadai, halai, marhatenyésztése.
A Barcza havasaiban medve, vaddisznó, (kevés) szarvas, sok őz, farkas, róka nagy mennyiségben fordul elő, a Bucsecs és Királykő sziklaormain zergék is vannak, s mivel ritkán vadászszák, elszaporodásuk valószinű. Kőszáli sasok, keselyük oly mennyiségben jönnek itt elő, mint talán sehol.
Folyamai nagyon haldúsak; az Oltban ritka nagyra fejlődő harcsák, csukák, a havasi patakokban pisztráng, menyhal nagy bőségben terem, s Brassó halpiacza – hol a halakat élve szokták árulni – a kiválóbbak közé tartozik; Prázsmáron és Krizbán mesterséges haltenyészdék is vannak.
A marhatenyésztés a Barczaságon a legnagyobb mérvben üzetik, a szászok és magyarok is igen sok lovat, bivalyt és szarvasmarhát tenyésztenek, ugy hogy a Brassó vidéki szarvasmarhák létszáma 23,927, a bivalyoké 4544, a lovaké 17,764. A hétfalusi és Törcsvár vidéki oláhok leginkább juhtenyésztéssel foglalkoznak, melyek számára a terjedelmes havasok dús legelőket nyujtanak; de bármily terjedelmesek legyenek is e legelők, nem elégségesek az itt levő roppant nyájak eltartására, s azért az itteni juhos gazdák felkeresik a székely határszéli havasokat és bemennek az oláh fejedelemségbe a Dunáig, sőt a Dunán túl Törökországba is. – A barczasági juhátalány számát nem lehet biztosan meghatározni, a legujabb statisztika 19,422-re teszi; azonban alig hiszem, hogy ez adatok megbizhatók lennének, mert bizonyos kimagyarázhatlan félelem miatt a juhos gazdák eltagadták a juhok valódi létszámát.
A méhtenyésztés is nagy szorgalommal üzetik, nemcsak a brassaiak számos méhes kertjeiben, hanem a falukban és havasi tanyákon is; az ujabb statisztika 3960 kast mutat ki.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir