A hétfalusi magyar nép jelleme, szász egyenruhába bujtatott papjai.

Full text search

A hétfalusi magyar nép jelleme, szász egyenruhába bujtatott papjai.
A hétfalusi magyar nép egyik főjellemvonása a vallásosság, tiszta erkölcsösség, ebből folyó becsületesség és áldozatkészség. Ez utóbbi tulajdonság talán egy népnél sincsen annyira kifejlődve, mint a barczasági magyaroknál, mely szép tulajdonságot főleg az fejtette ki e népnél, hogy mindig önmagára volt útalva, s csak önerején tudhatott valamely szépet és üdvöst létrehozni. Itt a közczélokra való adakozásnak bizonyos vallásos szinezete van, az ily közszükségletet a lelkész mindig szószékről szokta fölemliteni, s arra a község figyelmét fölhivni; valamint innen szokott az adakozóknak egyenkint köszönetet és „Isten fizessét” mondani. A közadakozásokra való buzditásra és lelkesitésre itt nem igen van szükség, mert e népnek már jellemében van a jótékonyság. A házasulandó ifju egy pár forintot, vagy egy pár véka gabonát szokott iskolai vagy más közczélokra áldozni, hogy az isten boldog házasságot adjon neki; másik valamely betegségéből való felüdülésekor teszi ezt. Az osztozó testvérek a felosztandó apai vagy anyai részből 1–5 forintot szoktak áldozni; a temetések alkalmával a torozáson felül a keservesek 1–10 frtot adnak az elhunytak emlékére, templomi szükségekre, a temető szépitésére, vagy gyümölcsfákkal való beültetésére. Ezen adakozásokat „Isten nevében” a pap kezébe teszik le, az mindig „Isten fizessével” köszöni meg, s a templomban számol be vele. Ily módon keletkeztek a Barczaság magyar községeiben a községi könyvtárak, szegényápoldák, a takarékpénz- és magtárak, melyekben 100–500 véka (kis mérő) gabona, 500–1000 frt rendesen meg van; igy épültek e faluk szép iskolahelyiségei, tanitói lakjai, községházai, igy keletkeztek fa iskolák stb. szóval e népnél önmagában van minden nagy és nemes czélnak kutforrása*.
A tizfalu népe sokat áldozott korábban a Gusztáv Adolf-egylet pénztárába is, de miután ez egylet kimondta, hogy csak felekezeti iskolákat segélyez, azóta nagyon elidegenedett e nép attól.
A barczasági magyar lutheránus lelkészek neveltetéséről, szelleméről és álláspontjáról már korábban szólottam. E papok a szász főpapok önkényének voltak alávetve, s mivel állásuk tökéletesen azok kénye és szeszélyétől függött, a külsőségekben is kénytelenek voltak azok szeszélyéhez alkalmazkodni; igy kellett a szászok papi egyenruháját is fölvenniök, a mi még most is meg van tartva; áll pedig az elől sürűn egymás mellé illesztett ezüstös csatokkal pántolt hosszú fekete togából, melyet bojtos zsinór öv szorit derékhoz. Erre felül ránczos Luther-féle fekete palást, a főre felszegzett széles karimáju kalap jön. Télben a csatos toga helyett prémezett nyaku kapcsos bundát szoktak használni. Ez öltönyt azonban csak templomba s más egyházi teendőknél veszik fel, különben polgári (magyar) ruhát viselnek, a rectorok (mindig valamelyik tanitó) régen szintén egyenruházva voltak; de miután az ujabb időben a rectorok közt ev. reformátusok, sőt unitáriusok is vannak, polgári öltönyben végzik a templomi szolgálatot is. Ezen körülmény tanuságot nyujt arra is, hogy a barczasági magyarság mily türelmes vallás dolgában, – mit még inkább mutat az, hogy ujabb időben papjaikat az ev. reformátusok tanodáiban növelik; ez teszi, hogy papjai (bár ős magyar szabású) a szász papi egyenruha daczára legnagyobb részben magyar szellemüek és magyar gondolkozásuak* s isteni tiszteletük minden izében magyar, teljesen eltérő a szászok szokásos isteni tiszteletétől. Nem lesz talán érdektelen annak itt rövid leirását adnom.
Kivéve a szászokkal egybe rokonultakat, kik nem mindig követhetik magyar szivök sugallatát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir