XXVI. Borszék környéke.

Full text search

XXVI. Borszék környéke.
A Borszéket környező őserdők. A Bükk havas lomberdeje. Kövületek. Borszék flórája. A Sáros növényzete. A Kerekszék sziklacsudái. A medvebarlangok sziklakapuja. A medvebarlangok. Széchenyi és Teleki sziklák. Viszhang. Jégbarlang.
Szebb és minden tekintetben érdekesebb vidéket alig lehet képzelni Borszék környékénél; mintha a mindenható természet egy varázskertbe akarta volna foglalni az isteni jótékonyság e helyét, hogy azt ne csak hasznossá, hanem gyönyörködtetővé is tegye.
A fürdőt mindenfelől őserdők környezik, melyeknek csak széleibe hatolt be az ember fejszéje és romboló keze, másutt mindenütt érintetlen szűz erdők sötétlenek, hol csak a vihar pusztít és dönti halomra a százados fákat, csak a lesujtó villám gyujtja fel néha ezen erdők rengetegeit, hogy megvilágitsa nagyszerü tüzijátékával a természet ezen nagyszerü magányait, a biztos nyugalomban élő vadaknak ezen végtelen országát. Csak a szél félénk fuvalma reszketteti meg az erdőket, s ébreszti fel a csereklyék (fenyőrügy) titokteljes beszédét, csak a gondtalan boldogul élő madársereg zeng itt háladalt a mindenség urának.
Valójában gyönyörü ezen őserdők növényzete, az elvénült, halomra omlott fák porladékain csodás növényzet támad, a rothadásból életet fakaszt a mindig működő, a mindent hasznositó természet. Szép mohaszőnyeg boritja a talajt, melyből ezrei a kis csemetéknek szökellnek ki, hogy résen álljanak akkor, midőn büszke ősatyáik, az égre lövellő fenyők leroskadandnak az idő terhe alatt.
Helyenkint a fákat zuzmók (Lichen) lepik el, a vészes hálózatu Usnea barbata és Evernia jubata, mely egyik fáról a másra fonódva, festői rojtozatokban csüng le, gyenge, világos lehelletszerü zöld szinével, élénk ellentétben a sötét fenyvesekkel; de ez élődi (parasit) növénynek kaczér ölelése s átkarolása mérges, öldöklő; mert a fa, melyet birtokába kerite, melyet körüllánczola, kiszárad; onnan ismét tovább terjed, hogy más martalékot hálózzon körül, ekként aztán néha egész erdőrészeket száraszt ki; áldozatait elein ékes szemfedéllel teríti be, mignem a szú segélyével ledönti a büszke törzseket; hanem résen áll a fiatal nemzedék, mely az őseinek porából felfakadott sirvirágok között nő fel, hogy a fák pestisének ezen pusztitását elfedje, helyrepótolja. Oh szép és megható a természet jól berendezett gazdaságának észlelése és tanulmányozása!
Másik természettanilag ritka tünemény Borszéken a Bükk havas*.
Zöldkő (Grünstein) és Serpentin jön elő.
Ezen Bélbor és Borszék között levő, legalább 4000 láb magas, tehát az 5- és 6-ik tenyészeti vonalba eső hegytetőn a legszebb bükk- és csererdők sötétlenek, midőn lenn a legmélyebb völgyületekben is mindenütt csak fenyvesek vannak körülötte, és ezen határtalan toborz-termők tengerében ott áll bámulatosan ezen kis lomberdő-sziget, sőt a Borszékbe felmenő ut alatt az egész hegyoldalban a legszebb bükk- és cserfa-kövületek jönnek elő; mivel pedig tülevelü ily kövület sehol sem fordul elő, arra kell következtetnünk, hogy e tájt hajdan mindenütt lomberdők boríták, s csak később szoritották háttérbe azt a fenyvesek. Ezen rendkivüli, tudtommal ritkán előforduló természeti jelenségnek okát sokan az éghajlat fokozatos kihülésének tulajdoniták, de inkább keresendő az a talaj vegytani átalakulásában, mert tudjuk, hogy egy növény csak addig élhet, mig a talajnak létezhetésére szükséges vegyalkatrészét egészen felemészté, ekkor eltünik s más, a megmaradott vegyrészszel táplálkozó növényfajnak ád helyet.
Mivel már beletévedtünk a természettudomány körébe, futólagosan tegyünk itt emlitést Borszék flórájáról is, melyet a fennebb emlitett tudományos értekezés szerzője, mint hazánk legszebb és legdúsabb flóráját mutatja fel, annyi tekintetben érdekes czikksorozatában. A természet ezen nagyszerü füvészkertjének legritkább növények és füvényekkel diszlő melegágya a Borszék melletti Sáros nevü ingovány; itt száz meg száz ritka válfaju növény van csoportositva, melyeknek elősorolása egy szaktudóst elragadhatna; szemlélése azonban e gyönyörü színvegyületü s pompás virágu növényágynak a mi laicus szemeinket is gyönyörködteti, s azt hiszem, hogy feladatunkat teljesitők, midőn arra az ott utazók figyelmét felhivjuk; legfelebb megemlitünk itt két ritka növényt, a pálczakajmárt (pedicularis sceptrum carolinum) és a cserjés nyirt, mely két növény hazánkban csak ez egy helyen tenyészik. Ezzel bucsut veszünk a Sárostól, hogy olvasónkat Borszék legnagyszerübb s legnevezetesebb pontjához, a Medve- és Jégbarlanghoz vezessük.
Fennebb Borszék tájiratának körvonalozásánál emlitők, hogy Alsó-Borszék és a Fürdőtelep közt egy látványilag is gyönyörü alakzatu mésztuff-hegy, a Kerekszék emelkedik, mely csillámpala fénylő talapzatra helyezkedve, minden megérkező előtt kellemes jelenségül tünik fel, de a mely behatóbb vizsgálatra a geologus előtt is érdeket ébresztend. Egyáltalában Borszék vidéke és az azzal egybefüggésben levő tölgyesi szoros földismei észleletekre gazdag tért nyit. Emlitők Balánbányánál, hogy az ott feltünő csillámpala átcsap egészen a tölgyesi szorosig, ez a főkőzet, melynek több négyszög mfd kiterjedésü roppant tömegével darabig párhuzamosan fut a Sz.-Domokosnál felszinre került jura mészkőhegyek tömege, nem csak, hanem a tölgyesi szorosban a csillámpala kőzetet áttörve, annak tömege közé háromszögüleg ékeli be magát dolomyt, syenit és zöldkővel tarkázottan. Ezen mészkő itt is, valamint Balánbányánál, roppant csúcsokban lövell égfelé; kiválóbb ily csúcsai a Komárnyik és a Csalhó. A Csalhó azonban védbástyáját képezi a jura mészkőnek, mert azon felül a Kelemenhavas trachyt tömegének kifutványai által nyomatik el. A csillámpalára diadalmasan felbigyeszkedett mészkőhegyek egyik kisebb csucsát alkotja az emlitém Kerekszék is, melyet, miként minden fürdővendég szokta, mi is meglátogatunk.
A fürdőtől szép árnyas erdők, félelmes árkok és hegyszakadásokon át félóra alatt a Kerekszék nyugati ormához érünk, hol feltünnek az ugynevezett Medvebarlangoknak méltán bámulatra ragadó sziklacsoportjai. Legelőbb egy e sziklába bevésett folyosóba jutunk; itt van a Medvebarlangok sziklakapuja. Kétfelől 10–12 öl magas sziklaszál tornyosul fel, mint titokteljes Sphynxnek ürbe bámuló feje, a szikla tetején ki fenyők inognak a szél fuvalmára, a sziklák hófehér oldalait gyönyörü zuzmók (Lichen), mohák, és más sziklanövények* diszitik, s rojtozzák mintegy bűvszegélylyel körül e festői sziklaportálét, melynek varázsnyilatán lehet behatolni e szirt-romok festői tömkelegébe. Ide mellékelt képünk mutatja e páratlanul szép szikla-kapuzatot.
Mint Campanula Carpathica, Primula auricula, Poa concinna, Mochrina mucosa stb.

A Medvebarlangok sziklakapuja Borszék közelében. (Rajz. Keleti Gusztáv.)
Midőn a sziklacsudák ez országába beléptünk, valójában el voltunk ragadtatva, mert az, a mit itt lát a szemlélő, minden képzeletet és várakozást felülmul.
E sziklák legujabb képződésü mészkőtuffból állanak, melyek habkönnyüdedek, hófehérek, s a mellett egész óriási mérvben vannak átlyukgatva, kivésve, elannyira, hogy nagyszerü folyosók, fedett alagutak, amphitheatraliter alakult sziklamedenczék, diadalkapuk, feltornyosuló diszgulák, szikla-erkélyek, sötét, félelmes, de a mellett mégis vonzó barlangok veszik körül a szemlélőt, ki egyik ámulatból a másikba esik, s nem talál szavakat csudálata kifejezésére; tovább rémletes kőhasadások, egymással egybeköttetésben levő folyosók, oszlopos csarnokok egész tömkelege tárja fel titokteljes, vonzó s mégis visszariasztó meneteit. Ezen sötét, hűs, napsugaraktól ritkán érintett folyosókban pedig lopva-nőszők*, más árnyat szerető növények, mohák s világosság kerülő virágfalon cserények (filices) tenyésznek, mig a sziklák rétegeiből zuzmók, csöngék (campanulák) függenek alá, s más sziklanövények pompálkodnak. Valójában oly szép, oly meglepő a szikláknak ezen műterme, hogy azt leirni lehetetlen.
Mint Cystopteris montana, Polypodium Robertianum, Chelianthus odora stb.
Két egymással szemben álló sziklát az ujabb időben Széchenyi- és Teleki-sziklának neveztek el; a nemzet e nagy halottjainak neve fel van oda esőtől védett helyen irva. Az eszme szép volt, mert ily nagyszerü emlékkő megilleti e nagy férfiakat, mivel ily mausoleumot a világ minden művésze nem képes emelni; szebb és szilárdabb az a világ minden ércz- és kőszobránál, nagyszerűbb minden emlékgúlánál; méltók e sziklák arra, hogy azon két vértanu emlékét őrizzék, kik egyaránt nagyok voltak a hazaszeretetben, kik midőn a hazát rabigába látták hajtva, mert az ősök nagy és szabad hazájában megalázott rabszolgaként élni nem tudtak, saját kezükkel olták el az élet mécsét, csak a szabadság légköréből szivhata éltető tápot.
Szentjei a kiszenvedett hazának, tisztelt vértanui az eltiprott szabadságnak, legyen áldott nevetek és emléketek. Azon szent ügy, melyért éltetek és haltatok, győzelmeskedni fog, vezérszövétneketek – melyet a zsarnokság sötét éjében felgyujtátok – fenn lobogand messze századokon át a honfiak előtt s elvezetendi azokat bizonynyal az igéret földére!
Régen, midőn e táj magányosabb volt, medvék tanyáztak ezen sziklák üregeiben, onnan ered neve; most az egykor magányban morfondirozó vadállatok által lakott barlangokat gyakran felkeresik boldog szerelmes párok, kik oda a szikla falára feljegyzik nevöket, fel a napot, midőn e helyet felkeresték, midőn itt együtt enyelegve boldogok voltak. Oh, ily nagyszerü környezet alkalmas is a sziveknek átszellemülésére, értem azt, hogy egy ily helyen élni s meghalni is lehet.
Csatolom a Teleki és Széchenyi szikláknak képét. Ez azonban csak egyik pontja ezen regényesen nagyszerü sziklahalmaznak, melynek minden szépségét 20 képben sem lehetne előállitani s kellőleg ecsetelni.

A Teleki és Széchenyi sziklák látképe. (Rajz. Keleti Gusztáv.)
Ugyan a Kerekszékben mintegy 1000 lépéssel alább, a hegy délre néző oldalában van a Jégbarlang. Bejáratán felül egy pontról 8 szótagot tisztán visszamondó viszhang (délre kell fordulni s a szemben levő hegynek irányozni a hangot) van. A jégbarlang bejárata jelentéktelen kis üreg, mely meredek magas sziklafal oldalában nyilik. A barlang maga szintén nem nagyszerü, megjárható hossza legfelebb 120 lépés lehet, folyosója néhol oly szük, hogy csak karcsu termetü egyéniség tudhat áthatolni rajta. Másutt veszélyes szirtüregek felett kell a sikamlós oldalakon tova csuszni. Benn oly hideg van, hogy a hévmérő a legmelegebb nyári napon is 3–4 fokon áll. Ezen, lyukacsos mészkőtuff-sziklákba vésett barlang hátüregeiben mindig van jég, mely akként képződik, hogy a hegyben fakadó ásványos viz a szikla ritka hálózatán átszivárogván, elpárolgása felemészti a hőséget, mit a kivülről vékonyan szivárgó lég nem egyensulyozhatván, nem egészitheti ki azon szükséges hőfokra, hogy a viz cseppfolyós állapotban maradjon, s ekként jéggé alakul, még pedig oly szilárd jéggé, hogy az bajosan vágható, sőt azután sem könnyen olvad, minek ismét természettani oka van, mert a szénsavanyos viz sok ásványrészt olvasztván fel, az a fagyáskor kiválik, függve marad, s egyenlően oszolva összefoglalja a jég szemcséit. E barlang nem csak kirándulási helyül, hanem egyszersmind jégvermül is szolgál a fürdővendégeknek, kik a nyár forróbb napjaiban innen vitetik a fagylaltkészitéshez szükséges jeget.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir