A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság

Full text search

A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság
f. évi november hó 27-én br. Radvánszky Béla elnöklete alatt választmányi ülést tartott, melynek első tárgyát a múlt ülésen az alapszabályokban teendő változtatások czéljából javaslat tételére küldött bizottság jelentése képezte. Titkár felolvasván e jelentést, annak pontjai némi változtatásokkal elfogadtattak. E változtatások, voltaképen csak két pontban térnek el lényegileg a társaság alapszabályaitól; a többi pontokban csak egyszerű stiláris javításokat hozott a bizottság javaslatba, melyeket aztán a választmány jóvá is hagyott.
Ezek szerint az alapszabályoknak megváltoztatott szakai a következők:
1. §. A társaság neve: «Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság.» – Székhelye Budapest.
9. §: A társaság elnöksége egy elnökből és két másodelnökből áll.
Az elnökök a társaságot a hatóságok és mások irányában képviselik; a gyűléseken és üléseken első sorban az elnök, másodsorban a másodelnökök elnökölnek, és jogukban áll, ha a társaság érdekei kivánják, rendkívüli üléseket is hirdetni. A rendkívüli ülések napja egy héttel előbb közhírré teendő. A tagok egyenlő szavazata esetében döntő szavazattal bír az elnök.
11. §. A társaság titkára az üléseken és gyűléseken előadó tisztet végez; a határozatokat végrehajtja; a jegyzőkönyvet vezeti; a társaság levelezéseit végzi, könyvkiadásaira, valamint az irattárra felügyel.
A társaság anyagi helyzetének javúltával külön könyv- és levéltárnokokra is lesz szükség.
13. §. A pénztárnok a társaság vagyonát híven és pontosan kezeli, a pénztár állapotáról az üléseken jelentést tesz. Pénzt az igazgató választmány határozata alapján az elnök vagy másodelnök és a titkár által együttesen aláírt utalványokra szolgáltat ki; az évi nagygyűlésen pedig részletes kimutatást terjeszt elő. A pénztárnok évi számadásának megvizsgálásáról az igazgató választmány intézkedik.
(Ezen §-nak többi pontjai változatlanúl maradnak.)
17. §. Az igazgató választmány negyven igazgató tagból áll, kik az első alakuláskor a társaság tagjai között lévő, és 2. §-ban megnevezett tudományszakok terén jeles munkálkodásuk által kitüntek közűl szavazattöbbséggel választatnak.
18. §. Az igazgató választmány később maga magát egészíti ki akként, hogy a megüresedett igazgató tagságra évenként legalább két igazgató tag által írásban ajánlott új igazgató tagot választ, kik a levelező tagok érdemesebbjeiből is választhatók. Ha az igazgató választmány szükségét látja, az igazgató tagok számát hatvanra is felemelheti az ezen §-ban említett választási mód szerint.
(Az alapszabályok 17. §-a két szakra osztatván, az alábbi számozásnál a szakoknak új számait adjuk, zárjel közé téve eddigi számaikat.)
21. (20.) §. Az igazgató tagok az elnökök egyikének vezérlete alatt ezen választmányi üléseken igazgatják a társaság ügyeit; meghatározzák a tisztviselők díjait, a kiadványokat, az azokra fordítandó összegeket, az évi nagygyűlés tárgyait és napját, a társaság vagyonának biztos kezeléséről gondoskodnak. A társaság kiadványainak szerkesztésével megbízzák az igazgató vagy levelező tagok valamelyikét. A számadások megvizsgálására bizottságokat neveznek ki.
22. (21.) §. Az igazgató választmány a 19-ik illetőleg a 18. §-ban meghatározott módozatok szerint korlátlan számú levelező tagokat választ a 2. §-ban említett tudományok művelése terén érdemeket szerzett férfiak sorából, ha azok a társaságnak különben is tagjai.
(A §-nak többi pontjai változatlanok.)
27. (26.) §. A társaság minden évben egy nagy gyűlést és legkevesebb négy igazgató választmányi ülést tart. A választmányi ülések határnapjai az ügyrendben lesznek megállapítva. Az ülések jegyzőkönyvei az elnök, a jegyzőkönyvet vezető és az elnök által e czélra felkért két választmányi tag aláírásai által hitelesíttetnek.
30. (29.) §. Az ülések végén a társaság belügyeinek tárgyalására zárt ülést kérhet bármelyik igazgató vagy levelező tag. Az elnök ez esetben a közönséget távozásra kéri fel.
(A többi megmarad.)
32. (31.) §. Hogy a választmányi ülés határozatképes legyen, az elnökön kívül legkevesebb hat igazgató tag jelenléte szükséges.
(A többi változatlan.)
17436. (35.) §. A társaság ezen kívül, ha vagyoni állása engedi, a 2. §-ban megnevezett szakokba vágó önálló történelmi munkákat, valamint oklevél-gyűjteményeket is adhat ki.
(A többi változatlan.)
38. (37.) §. A társaság folyóiratát a társaság minden tagja évdíja fejében ingyen kapja. A 200 forintos alapítók és a pártoló tagok ezen kívül a nemzedékrendi zsebkönyvet is ingyen kapják. Az örök alapítványt tevők, és az igazgató választmányi tagok a társaság minden tulajdon kiadványára igényt tarthatnak.
40. (39.) §. A társaság bevételeit képezik az alapítványok kamatai, a tagdíjak, a kiadványok jövedelmei és az egyes adományok. A társaság ezen összegekből fedezi kiadásait.
45. (44.) §. A társaság feloszlása csak azon esetben történhetik meg, ha egy ezen czélból egy hónappal előre hírdetett közgyűlés a jelenlevő igazgató és levelező tagok két harmad szótöbbségével a feloszlást elhatározza.
(A többi változatlanúl megmarad.)
A megváltoztatott alapszabályok jóváhagyás végett a m. kir. belügyminisztériumhoz fognak fölterjesztetni.
Ezután Tergina Gyula «Magyar családi czímerek érmeinken» czímű felolvasást tartott, bemutatva számos czímeres érem hű rajzát és gipsz-lenyomatát. A tetszéssel fogadott értekezés folyóiratunkban fog megjelenni.
A folyó ügyekre kerülvén a sor, a titkár bejelenti a következő tagajánlásokat: Pártoló tagok (10 forint évi tagdíjjal): Tomcsányi Gyula földbirtokos Alsó-Németin, Tomcsányi László orsz. képviselő Budapesten (ajánlja Csergheő Géza); Kellemesi Melczer István v. belső titkos tan. Budapesten (ajánlja a titkár). Évdíjas tagok (5 forint tagdíjjal): Andrássy Gyula törv. bíró Kecskeméten (ajánlja Beliczay Jónás); Pfeiffer F. Budapesten, Haymann Ferencz könyvkereskedő Kassán, Lehoczky Tivadar urad. ügyész Munkácson, Pór Antal kanonok Pozsonyban (ajánlja a titkár); Puky Andor földbirtokos Tomoron, Prámer Alajos prépost, Horváth József árvaszéki ülnök, Becske Bálint adófelügyelő, Kulin Ödön törv. biró S.-A.-Ujhelyen, Kecskés József pénzügyi számtiszt Lőcsén (aj. Kecskés Dezső); Újj György mérnök Zólyomban (aj. Dr. Szádeczky Lajos). Az ajánlottak a társaság tagjaiúl megválasztattak.
Ezután a pénztári kimutatás következett, mely szerint 1884. évi november hó 27-ig volt:
bevétel
kiadás
pénztári maradvány
2531 frt 93 kr.
2426 frt 36 kr.
105 frt 57 kr.
 
A befizetett alapítvány-összegekben változás nem történt. A jelentés tudomásúl vétetett.
A titkár még Doby Antal levelező tag által a Nemzetségi Zsebkönyv számára beküldött néhány genealogiát mutatja be, mit a választmány köszönettel vett tudomásúl.
Ezzel az ülés véget ért.
Kérelem t. tagtársainkhoz. Felkérjük t. tagtársainkat, hogy a társulati Névkönyv számára, mely a jövő évi első füzettel egy időben fog megjelenni, állásukat, czímeiket, lakóhelyöket stb. a titkárral 1885. évi január hó végeig tudatni szíveskedjenek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir