I. A LIPTÓ-SZENTANDRÁSI BÁRÓ ÉS NEMES ANDREÁNSZKY CSALÁD.

Full text search

I.
A LIPTÓ-SZENTANDRÁSI BÁRÓ ÉS NEMES ANDREÁNSZKY CSALÁD.
Liptó vármegye legrégibb nemes családjainak egyike. A család oklevelei szerint törzs-őse Hauck-Polkou máskép Beucha II. Endre király idejében élt, s ezen királytól «pro multiplicibus servitiis suis» Liptó vármegyei Mogerfalut és Hybbát nyerte adományban, miként ezt IV. Bélának «tertio kalendas Oktobris» kelettel 1239-ben kiadott oklevele tanúsítja.* Ebben egyébként a Hybba nevű birtok Polkutól visszavettnek nyilváníttatik ki s kezein csupán Mogerfalva hagyatott meg; minek oka ama történeti tényben keresendő, mely szerint Béla, folytatva a már ifjú királysága alatt általa is, úgy atyja által megkezdett birtokczím-revisiokat, atyja adományát Hybbát illetőleg hatályában fenn nem tartotta, hanem mint annyi sok mást, úgy ezt is a koronára visszaszállította; s ekként mérsékelte itt is Endrének túlzott mérvű ajándékozását.
Eredetiben: Detrich Miksa benedekfalvi földbirtokosnál, – közölve: Hazai okmtár: VII. 25. lap.
Ez oklevél tehát a család legrégibb okmánya; mert az ebben érintett II. Endre féle adomány levélnek később Kún László által 1293-ban (!) történt átiratása, felette aggályos, nemcsak az évszámban látható nagy tévedés, hanem több igen lényeges diplomatikai szabálytalanságánál fogva is.
Midőn Bubek Imre országbíró s Liptó vármegyei várispán 1391-ben az okleveleket vizsgálta, előtte IV. Béla ez érintett oklevelét: «Alexander filius Andreae de Mogerfalva» – producálta, mint jogszerű leszármazott utódja az adományos Hauck Polkúnak.
Ezen Bubek-féle vizsgálat adatait tudvalevőleg a «liptói regestrum» elnevezés alatt ismert összeírás tartalmazza, melynek két párban kiállított eredeti példányai máig meg vannak; egyik Liptó v. megye levéltárában, – másik pedig az országos levéltárban őriztetvén.
E regestrum a «mogerfalvi» adomány-levél valódiságát s az adomány jogos bírását tanusította.
Kitűnik ez még különben a szepesi káptalannak egy 1353 évben – «datum in die festi b. Margaretae virginis et martyris» – kelt s országbírói itéletet végrehajtó, továbbá ugyanazon hiteles helynek 1357-ben (Dat. octavo die feriae sextae praenotatae) kelt határigazító, végűl nevezett káptalannak 1380-ban (Datum in vigilia festi beati Thomae apostoli) kelt, királyi parancs alapján osztály után beiktató – okleveleiből is, melyek a későbbi századokban tartott nemesi vizsgálatok alkalmával a család által mindig produkáltattak – s mai napig is a családnál, mint Polku utódjainál őriztetnek.
Ez utóbb érintett, 1380. évi oklevél megmutatja egyébként azt is, hogy Mogerfalu területén idővel már több község alakúlt, részben Szent-András, részben Dettrich- vagy Benedekfalva, úgy Szent-Ivány néven.
Szent-András lett ősfészke az ezen előnevet mai napig használó s e községben máig birtokos előbb Ondreanszky s később Andreánszky nevű családnak; – míg a Polkútól leszármazó Egyednek (Egidius) egyik testvérje Detrichfalvát nyerte osztályrészűl s e község után viseli is előnevét a Detrich család.
Szent-Ivány község pedig, melyet még Bogomér (a Szent-Ivány, Szmrecsányi, Pongrácz, nádasdi Baán családok őse) Szent-Andrási Mihálytól – ki máskép «Veres»-nek neveztetik – a mogerfalvi területből megszerzett birtokrészén alakított, a Szent-Ivány család törzsbirtokává vált s utóbb a két család csakis beházasodások által keveredett rokonságba.
Nagy Ivánnak ugyanis, – úgy egyéb családtörténeti íróinknak abbeli megállapodása hogy Hauck Polkw a Pongrácz, Szent-Ivány stb. családok őse volna, határozottan tévesnek bizonyúl, ha figyelembe vesszük a már fent említett I. Lajos király-féle 1353-iki oklevelet, melyből kitetszik, hogy midőn az összes mogerfalvi területet a liptói comesek elfoglalták volna s e miatt Polkou utódjai a királynál panaszt emeltek, a mogerfalvi terület királyi határozattal előbbeni birtokosainak visszaadatni rendeltetett, minek következtében a szintén említett 1380. évi osztályt-tevő, határzáró s beiktató oklevél feltűnteti a két, – mint külön eredetű – család, a Polku és Bogomér utódai között létrejött osztályt.
Mindez oklevelek Mogerfalvi András fia, Sándor által 1391-ben producáltatván, a liptói regestrumban feljegyezve vannak s miként érintők, az egy közös törzsből eredt: Andreánszky és Detrich-család birtokában máig megvannak.
Már ebből tehát, ha más bizonyíték nem is volna, joggal állítható, hogy csak e két család tartható Hauck Polku egyenes utódainak.
Egyébként e kérdést már Majláth Béla a Történelmi Tár 1878. évi IV. negyedében sikerrel meg is oldotta, ebben alaposan kimutatván 122azt, hogy Hauck Polku és Bogomér két külön családnak törzsei, s hogy Polkuval a Pongrácz család összeköttetésbe nem hozható.
Az Andreánszky és Detrich, úgy a velök osztályos családok u. m.: benedekfalvi Kiszely, Luby, Dlohuloczky, Rudolf királynak Pozsonyban 1578. évi márczius 12-én kelt s eredetben jelenleg is az Andreánszky-család kezeinél levő újított adománylevele szerint* megerősíttetnek s illetve új adományt nyernek az egész Benedekfalva máskép Detrichfalva, Konszka és Szent András községekre, úgy Bresztovina pusztára. Ebben azonban Sz. András és Konszka, mint a sz.-andrási Ondreánszky-család kizárólagos birtoka – említtetik.
Orsz. levtár: Liber Reg. No 3. Ab. ann, 1578 – 1591.
E nevezett osztályos családok a XVI. századot megelőzőleg még nem szerepelnek a mogerfalvai területen birtokosok gyanánt,* s csakis a XVI. században leány-negyed jogán lesznek ezek is ott birtokosok. Innen érthető is, hogy e családok új adományért folyamodtak, hogy t. i. joguk királyi szentesítés által erősíttessék.
A többször említett 1380 évi osztály s beiktató levél is csupán a nádasdi nemeseket (Baán csal.) Szmrecsányi és Sz. Ivány családokat említi fel osztályosok gyanánt; s a családi iratokban egész a XVI. századig tényleg nem is fordúlnak elő az 1578. évi oklevélben nevezett családok.
Nehezebben dönthető el ama kérdés, Hauck Polku vajjon mily nemzetiségű volt?!
Nagy Iván – a Pongrácz-családnál – bár fenntartással cseh nemesnek véli őt; alapítva ezt főleg a Bogomér által nyert kiváltság levél tartalmára, melyben Bogomér jövevény volta igazolást nyer.
Ma már – Bogomérnak Hauck Polkutól különböző eredete tisztázva levén – Polkounak cseh nemzetiségből való eredeztetése is, nélkülözi az alapot, – azon körülményből következtetve pedig, hogy megtelepedésének egyik birtokát «Magyarfalvának» nevezte, s hogy a mogerfalvi területnek épp azon része, amely (t. i. Sz. András, Benedekfalva) maiglan is Polkou utódjai birtokában van, mostanáig «philisteusok» völgyének neveztetik, – tekintettel arra, hogy kúnok, jászok «philisteus» elnevezés alatt is szerepelnek törvénykönyveinkben* – inkább magyar, kún vagy jász eredetűnek mondható.
1715:34. t. cz. – 1751: 35. t. cz.
Hauck Polku közvetlen leszármazottjainak nevei, sem a családi, sem más levéltárak avagy oklevél-gyűjtemények adataiból eddigelé kitudhatók nem voltak, miért is a család nemzékrendje csakis a XIV-ik századtól kezdve állítható össze; ez is azonban a XV-ik században ismét megszakad, úgy hogy a szakadatlan lánczolat csupán a XV. század végétől fogva teljes. (L. a családfát 123. és 124. lapon.)
Az I. táblán feltűntetett I. Andrásnak fia Sándor ősi birtokjogát igazolta 1391-ben s ez a liptói regestrumba bejegyeztetett. Ennek egyenes leszármazottjai felől nincs tudomásunk, mert a család, I. András testvére Mihálynak ágán (dictus Veres) származott le s él napjainkig.
IV. András, úgy az Ondreanszky nevet először használt utód között – közel egy századon át megszakad a lánczolat, melynek, valamint a legfölűl Hauck Polku és Paulus közt tapasztalható hézagnak is – a családi hagyomány szerint előfordúlt nagy tűzvész volna az oka, mely alkalommal a templom is, hol a családi iratok őríztettek, leégvén, az iratok közűl éppen ezen időszakokra vonatkozók semmisűltek meg.
Látjuk, hogy a családban általában kedvelt név volt az «András»; s csak a XIV. század 2-ik felétől annak végeig is négy Andrást találunk a nemzetségben.
Már a XIII. században alakúlt Szent-András községben egyidejüleg Szent-András védszent tiszteletére kápolna is emeltetett, hová a később alakuló szomszéd községek lakói is istentiszteletre eljártak.*
Lásd e részben: Myskovszky Viktornak «Liptóvármegye középkori építészeti műemlékei» czímű közleményét (Archaeologiai közlemények XI. köt. 1877. év lI. füz. kiadja M. Tud. Akad.)
Az előszeretettel viselt András névből később a szláv ajkú s a Lengyelországgal szomszédos vidékbeli nép nyelve «Ondreanszkyt» csinált; s így a Polkou és Mogerfalviak utódjaiból – valószínűleg a XIV. században, mikor tudvalevőleg a családnevek megállapodni kezdtek – állott elő az Ondreanszky-család.
A családfán látható első Ondreanszky a XV. század végén élt s tőle már megszakítás nélkül bírjuk a származás rendjét.
A XVI. században az Ondreanszkyak «szentandrási» előnévvel fordúlnak már elő, s ily előnév mellett nyerik is Rudolftól 1578-ban az új adománylevelet, a táblán látható Miklós és Gáspár testvérek.
Az újabb generátiónál V. Jánosnak Szmrecsányi Annától (kinek anyja Madocsányi leány, testvére volt Palugyay Imre nyitrai püspök anyjának) nemzett fia: Ignácz 1816-ban kincstári provisor, ennek Dereano Máriától született mindkét fia, Miksa és Alajos, m. kir. pénzügyminiszteri tanácsosok; előbbi 1874-től fogva nyugdíjazva.
A család egy ága, mely a III. táblát megnyitó II. Istvántól jő le, ujabb időben bárói méltóságra emeltetett és pedig IV. Sándor személyében, ki előkelő hivatalokat viselt; így kamarai tanácsos, majd kerül. főtörvényszéki elnök, végűl cs. kir. v. b. titk. és államtanácsos volt 125s mint a Lipót-rend középkeresztjének tulajdonosa, e rend akkor fennállott szabályaihoz képest a Felségtől 1868. évi julius hó 13-án az osztrák báróságot nyerte. Született 1802-ben május 7-én, megh. 1873. szept. 12-én.
123I. TÁBLA: Hauck Polku 1230.; Paulus v. Pál; I. András 1353.; Alexander (Sándor) vagy II. András 1391. a liptói regestrumban a család okmányait felvéteti; I. István; I. János † 1375.; Mihály (kit Veresnek hivtak 1353.); I. Jakab de Zent András; III. András 1394.; Orbán de eadem.; IV. András 1412.; Ondreánszky; Mátyás 1516.; Péter 1553.; Lénárd 1584.; András (Konszkán és Benedekfalván); Péter Ondreánszky; II. Miklós † 1641.; Márton 1669. vagy Mátyás; Ferencz 1669.; IV. János 1650.; Lajos 1669. (Daneczky Kata); Adám 1699.; Péter 1701.; II. Jakab 1752. (Szeredy Anna); IX. János; Anna; Francziska 1795.; V. András 1516. (Ondreánszky); II. János 1517.; II. János 1541. lak. Konszkán; Ilona (Horváth András de Grizán); I. Miklós de Zent-András 1570. (Lehóczky Orsolya) 1569.; I. Gáspár 1568. (Rudolftól 1578-ban uj adományt nyer.; III. János 1593.; N. leány (Csemitzky János); II. Gáspár 1586.; I. Boldizsár 1586.; I. Valentin 1584.; II: Boldizsár (Horánszky Dorottya). 1653.; II. István 1636.; II. Valentin 1647.; III. István †; II. Pál 1669. (Benyiczky Erzsébet) † 1701.; II. Miklós †; III. Miklós †; VII. András 1747. (Fejérpataky Kata); II. Mihály †; György †; III. István 1747. (1. Horváth Sófia, 2. Detrich Éva); VIII. András (1. Harczhauser Izabella, 2. Kubinyi Éva); Mária (Horanszky János); Ilona (CSuknayné); V. János 1780. (Szmrecsányi Ágnes); Antal; Terézia (sz. miklósi Pongrácz György); Éva (Horanszky István); Rozália; VI. Gáspár 1777. (Ragályi Susanna.); Ferencz 1839.; Lajos; Borbála (1. Andreanszky János, 2. Horánszky Pál); Anna (Zsigmondy Pál); Ignácz 1816. kincstári Provisor. (Dereano Anna); IV. Miklós; III. Boldizsár franczia ezredes. † Algirban; Tamás szepesi kanonok; Johánna; Anna; Éva (Trnovszkyné); Miksa m. kir. miniszteri tanácsos † 1886. (rumunyesti Fábry Adelheid); Antal szül. 1846. m. k. pénzügyi titkár; Amália; Alajos miniszteri tanácsos. (Villax Czeczil); Imre †; Ludovica; Adelheid; Mária; Ilona.
124II. TÁBLA: I. Boldizsár 1586.; IV. Miklós (Farkas Éva 1645.); Péter 1669. lak. Primóczon; Ferencz; Alajos 1696.; Sándor (Kádár Éva); Sigmond 1712. (Podhorányi Mária.); Menyhért; József 1754.; László (Miticzky Mária); Mária; Róza; Erzsébet; Anna (Szent Iványi Menyhért); János †; XI. András, Zemplénm. Bodrogkeresztúrban; III. Jakab 1771. (Juhász Sára.); IV. Pál, Szepes m. Primanóczon; Anna (Fábry András); Imre, Abauj m. Berenczen. (1. Baán Julianna [atyja Baán Fer.] 2. Győry Erzsébet); I. Sándor 1749. (Szent-Iványi Anna Mária.); Károly 1787.; Antal 1828.; Rozália (Ruttkay János.); György †; József (n. tacskándi Csergheő Erzsébet). † 1767.; Anna (Koós László 1807); VI. András 1650. (Pongrácz Mária-Anna.); Adám 1669.; IV. Pál; V. János 1701.; György † 1747.; VI. János † 1751. (Andreánszky Borb.); II. Sándor 1771.; László 1775.; VII. János (Horánszky Éva); Gedeon; Mihály; III. Sándor; I. Mihály 1676.; Susánna (Dulffy Györgyné); III. Pál 1694.; VI. János (Fogarassy Julia); IV. Pál † 1764.; Antal 1764.; Márk prem. can.; Sára (1. Koczka Péter, 2. Szabó Alb.); Terézia (Szentmarjay Imre); Anna (Hoffer Antal).
III. TÁBLA: II. István 1636.; III. Gáspár 1669. (Horváth Susánna.); Ilona; IV. Gáspár. (Zmeskál Susánna.); I. Menyhért; II. Menyhért. (Zmeskál Anna.); III. Jakab. (Borló Róza.); III. Menyhért szepesi kanonok; Erzsébet (Lohrerné.); Karolina (Guothné.); Judit (Kalocsayné.); IV. Sándor szül. 1802 † 1873. a Lipót- és vaskorona r. v. 1868. báró lett. (moysfalvi Gyurcsányi Anna); Flórián; Fridrika. (Lubyné.); Róza (Podhorszkyné.); Vilhelmina; Honorata; Sándor cs. k. kamarás † 1867.; Gábor szül. 1845. 1875. magyar báró, országgyülési képviselő. (Glacz Matild † 1883.); István szül. 1843. 1875. magyar báró, pénzügyminiszteri osztálytanácsos; Gyula–Hiób. †; Péter 1669.; I. Ferencz 1669. (mező-szegedi Szegedy Judit 1695.); V. Gáspár jezsuita 1695.; II. Ferencz 1749. pozsonyi alispán (Czingely Julianna.); Sigmond 1722.; László 1763.; Anna (Hrabovszkyné); VI. János 1730.; Terézia (Abrahámffy Jósef); Jósef 1739.; III. Ferencz Xav. 1742.
Fiai közűl Gábor és István 1875-ben magyar bárói diplomát kaptak.
A családfán – mint tapasztalható – a legujabb nemzedék még kiegészítést igényel.
A család ősi czímere:
A paizs kék mezejében, zöld alapon, fészkében 3 fiát önvérével tápláló fehér színű, kiterjesztett szárnyú pelikán van. A paizs feletti sisak koronáján ismét ehhez mindenben hasonló pelikán látható. Takaró: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös.
A bárói czímer, melyet Sándor kapott, a régitől csak annyiban különbözik, hogy a paizs udvarába a pelikán fölé három egymás mellett álló arany csillag tétetett; s hogy a paizs két oldalán – telamonok gyanánt – arany oroszlánok állanak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir