II. Osl bán ágazata.

Full text search

II. Osl bán ágazata.
II. Oslnak, a szerémi bánnak hét fiát ismerjük; ezek: Benedek, Miklós, Herbord, Jakab, János, III. Osl és Tamás,* kiket és kiknek ivadékát egyenkint kell tárgyalnunk.
3 Sopronm. Oklt. I, 17. 22.. – Árpádk. új Okmt. VIII, 262. XI, 432. és egyebütt, mint ezt értekezésünk folytán részletesen kimutatjuk.
Benedek.
A levélben, melylyel II. Osl a csornai prépostság javadalmát 1230-ban kibővíti, önmaga nevezi Benedeket fiának.* 1256-ban pedig a várföldek visszavételére kiküldött birák: Amadé győri püspök, Favus szentmártoni apát, Ábrám ispán és az Osl nemzetségből való II. Oslfia Herbord ispán vallják Benedeket, Jakabot és Oslt «172Osl bán fiainak»* S ép e körülmény bizonyíték arra, hogy ezen Benedek nem ugyanegy személy a föntebb tárgyalt Benedek püspökkel, jóllehet IV. Béla király őt (a püspököt) II. Oslfia Herbord «frater»-ének (mi itt csak atyafit jelent) nevezi. Benedek püspök, ugyanis, 1256-ban már nem élt (meghalt 1245-ben); a várföldek viszszavételére kiküldött birák oklevelében említett Benedek ellenben élőnek vétetik és megidéztetik. Az évszámban se lehet tévedés, minthogy sem Amadé győri püspök (de genere Pok), se Favus szentmártoni apát nem volt egykorú az Osl-nembeli Benedek püspökkel. Amaz először 1254-ben fordul elő győri püspökűl s mint ilyen második utódja volt az Osl-nembeli Benedeknek; ez pedig 1252-ben jelenik meg első ízben szent-mártom apátúl.*
4 Sopronm. Oklt. I, 18: «Magister Benedictus, filius meus lucratus est a rege annuatim quinque marcas argenti in salibus», s e salláriumát engedi át a prépostságnak.
1 Árpádk. új Okmt. XI, 432.
2 Fejér, CD. IV/II, 129. 218.
Benedeknek innentúl nyoma vész. 1298 körül említi ugyan Roland királyi udvari biró «Benedeket, az ifjabb Osl fiát»,* de ezen ifjabb Osl alatt már IV. Oslt kell értenünk, mint ezt alább megmutatjuk.
3 Árpádk. új Okmt. X, 328.
Miklós.
Hogy Miklós II. Oslnak volt fia, kitetszik az ország egyik birájának itéletéből, melyben Miklóst, Herbordot, Tamást, Jánost és ifjabb Oslt Osl fiának mondja.* Kitetszik továbbá a csoportosításból, melylyel a győri káptalan Oslt, Miklóst, Herbordot és Jánost egy sorban és elkülönítve nevezi Beled fiaitól, midőn az örsi nemesek némely birtokát közösen megveszik.*
4 Sopronm. Oklt. I, 22.
5 Hazai. Okmt. I, 20. – Árpádk. új Okmt. VII, 64. – Fejér, CD. IV/I, 138.
E levélben értesülünk arról is, hogy Miklós győri vármegyeispán volt. Csakhogy ez időtájt két izben fordul elő Miklós nevű győri ispán egyszer 1212 és 1214 közt, ki egyuttal a király asszony udvari ispánja; másszor 1238 és 1239-ben.* Ez utóbbi kétségtelenűl ő; ha vajjon az előbbi is? nem tudjuk.
6 Árpádk. új Okmt. I, 135. – Fejér, CD. III/I, 149. IV/I, 148. VII/II, 303. – Győr egyetemes leirása, 604.
Meghalt a XIII. század közepe táján fimaradékot nem hagyván maga után. Birtokain tehát, melyek Csáva, Aranaz, Bezernuk, Csorna és Széplak nevű helységekben feküdtek, meg akartak osztozni testvérei: Herbord és Tamás, nemkülönben unokái: a János és ifjabb (III.) Osl fiai. Azonban II. Beled szintén részt kért magának, mire az Osl bán ivadéka rá nem állott. Nehéz is a jogalapot, melyre II. Beled követelése támaszkodék, kitalálni. Mind a mellett, perre kerülvén az ügy, Beled jogát érvényesnek találta a biró, s úgy intézkedett, hogy néhai Miklós ispán hagyatékát arra külön megkért urak öt egyenlő részre oszszák föl, melyből egyet II. Beled is kapjon, s az örökösök sorsoljanak a fölött, kinek melyik rész jusson. A Miklós széplaki tornyát szintén sorsolják el; a kinek a sors juttatja, az köteles osztályos társait becsü szerint pénzben elégíteni ki. – Ha pedig, teszi hozzá az itélet, Herbord ispán a széplaki templomban megesküszik arra, hogy a nevezett birtokok megszerzésére tizenöt márkát költött, s ennyit a birtokból még be nem vett a közösből térítsék meg költségeit; de míg pénze megtérül, birja békén Csávát.*
1 Sopronm. Oklt. I, 22. – Hogyan esett mégis, hogy Beled fiainak csak egy hatodrész jutott Széplakból? (Árpádk. új Okmt, II, 27. – Kubínyi Okltára, I. 39.) megírva nem találjuk; hacsak úgy nem, hogy II. Osl) ötödik, még élő fia, Jakab szintén részt követelt magának testvére, Miklós hagyatékából.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir