Hédervári László (1446–1467)

Full text search

Hédervári László (1446–1467)
az egri püspökök sorában a harminczhatodik. Élete e két szóval jellemezhető «cruce et gladio», vagyis kereszttel és karddal; a mennyiben az oltárt egész odaadással szolgálta és vasmellel nézett farkasszemet hazája ellenségeivel. Az ő korában nem a pásztorbot volt Eger tájékán a főpapi tekintély biztosítéka, hanem a hősök kardja.
Egyéb dicséretes tulajdonsága között szembeszökő marad, hogy a Hunyadi-háznak kiváló 137híve és pártfogója volt. Egyrészt a kormányzónak: az öreg Hunyadinak munkájába kerűlt, hogy barátját Pannonhalmáról, hol apátur volt, Egerbe áthelyezhesse; de más részről ő meg oldala mellett maradt Losoncznál is, midőn a hazaáruló főbbek, hogy romlását eszközöljék, cserben hagyták őt. És Mátyásnak is jobb keze vala a garázda csehek megfékezése- és kiűzésében.
Fiatal korában nemcsak tanuló, hanem tanár is volt a magyarok által akkortájban leginkább látogatott bécsi egyetemen.*
Fraknói: Külföldi iskolázás, 25. és 45. ll.
Hadi viselt dolgait beszélik a krónikák, egyházias tettei mellett, habár csak részben, tanúbizonyságot tesznek pecsétes hártyalevelei, melyek közűl talán még mind kiadatlanok a következők:
1450. Kis pecsétje alatt* a Szent-László oltárának egy szöllöskei szőllőt Eger mellett ajándékoz (Kápt. levélt.)
Ezen függő gyűrű-pecsétet közli Batthyányi (Id. m. I. 429. l.); de oly gyönge alakítással, hogy a Héderváriak hármas ezüst-czölöpje a föléje tett püspök-süveggel úgy néz ki, mint egy cserebogár. Mi kijavítva adjuk.
1450-ből egy másik pecsétes levelének a budai országos levéltár van birtokában.*
Dipl. oszt. 14391. sz., és egy másik 1456-ból 15078. sz. alatt.
1455. Az egri szabóknak engedélyez messzeterjedő szabadalmat gyűrű-pecsétje alatt.*
Az egri szabók birtokában.
1458-ban nagy pecséte alatt Felnémethi Imre baccalaureus és különös káplánja részére adományozza a sz. Máté oltára javadalmát. A levél ép pecsétével nem csupán maig is megvan, hanem Batthyányi kiadása után ismeretes is.
1463. Szabályozza az egri káptalanban a sublector, succentor és subcustos fizetését (Egri kápt. levélt.)
Püspökünk nagy pecsétét kiadta Batthyányi és újabban a kir. országos hivatal;* hanem az első gyenge vésete miatt nem állhat meg, a másik homályos voltánál inkább csak sejteti, mint adja a fejedelmi pecsétet.
L. «Pecsétek Mutatója» a 47. sz. alatt.
Jelen ábránk Türk Frigyes rajza után készűlt. A kereszt oltárát állítja elénk, és miért ne hinnők, hogy lényeges részében úgy, amint a várbeli székesegyházban állott.
Közepén dúsan tagozott és toronyszerű díszítésben végződő boltozat alatt a Megváltó a 138kereszten, magából minden irányban sugarakat lövelve. Mellette, de külön boltozat alatt, Mária és sz. János.
A pecsét alatt a püspök térdelő alakban szemeit a magasba emelve; oldalán, de tőle elválasztva két angyal telamon-szerepben. Alatta a már jól ismert Hédervári czímer.
E kép oly ékes gót-stilű részleteket tartalmaz, melyek még rajzban is áhitatra keltenek.
És itt meg is állhatunk. A következő idők főpapjainak pecsétjeivel, ha akarunk, könnyen ismeretségbe jöhetünk; de könnyű észrevennünk, hogy ezek már a kivitel tekintetében nem középkori pecsétek.
KANDRA KABOS.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir