A győrmegyei Sziklóssi Szabó Család története. Hiteles okmányokból összeállította Sziklóssi Szabó Lajos Péter Szilárd. Győr, 1895.

Full text search

A győrmegyei Sziklóssi Szabó Család története. Hiteles okmányokból összeállította Sziklóssi Szabó Lajos Péter Szilárd. Győr, 1895.
E kis munka tiszteletreméltó családi kegyelet eredménye s mint a szerző az előszóban bevallja, a családi érzet emelésére van hivatva. A dolgozat szerzője csak a hagyomány szerint járt el, midőn összeszedte a szétszórt adatokat, mert mint épen ezek az adatok mutatják, a Sziklóssi Szabó család mindig nagy gondot fordított kiváltságainak nyilvántartására. Már 1637-ben megszerzi czímerújító nemes levelét, mivel a család törzsatyja, Péter kapitány 1594-ben Győrnek török kézre jutása alkalmával «elveszíté régi nemes levelét és irományait». Ez az első okleveles adat a család felől. A mit a korábbi időkből a családi történet szerzője földeríteni igyekszik, az a történelem kritikája előtt nehezen állja meg a helyét; így példáúl az, hogy a Fejér Codexében (IX/III. k., 606. l.) egy 1366-iki oklevélben megnevezett nemes Zabó Péter, Zabó Márton győri lakos és a győri káptalan ügyésze ( ! ) a család őse, nem egyéb puszta gyanításnál; az olyan állítás pedig, hogy a Sziklóssi előnév a családban mindig kedvelt Péter (Petrus = szikla) névből vette eredetét, teljességgel nem válik a kis füzet történeti értékének előnyére. Biztosabb talajon áll a szerző az 1637-iki czímerújításon inneni időszak történeténél, honnan kezdve hiteles okmányokkal kiséri a család történetének menetét, pontos genealogiai fejtegetéssel ismertetve az oldalágakat is nyolcz nemzedéken át. 1767-ben III. Péter Pozsony vármegye előtt igazolja dédapjától, I. Pétertől való leszármazását, s erről latin bizonyságlevelet is nyer. Sziklóssi Szabó II. István Győr vármegye előtt igazolta egyenes leszármazását s erről nyert magyar bizonyságlevelét 1820-ban Veszprémben, 1821-ben Komáromban hirdették ki. Mindezek az oklevelek közölve vannak a kis füzetben s ezeken kívül még igen sok egyéb okirat, melyek azonban csakis a család szűk körének érdeklődésére számíthatnak. Általán véve a Sziklóssi Szabó család előkelő társadalmi helyzete mellett sem vett nagyobb mértékben részt a hazai közéletben s így a jelen füzetben közölt adatok is leginkább a magyar családélet tanulmányozójának tehetnek nagyobb szolgálatot. A kis füzet eléggé gazdag ilyen adatokban. S kulturtörténetünk épületének fölemelésénél az ilyen apró tégladaraboknak is jó hasznát lehet venni. A Sziklóssi Szabó család megújított czímerének leirását az armális nyomán a következőkben adjuk: Katonai paizs égszínkék mezejében balra néző, kiterjesztett szárnyú, vörös nyelvét kiöltő egyfejű fekete sas, fején arany koronával, s bal lábában kivont pallost tart. Az arany koronával fedett sisak oromdíszét vörösmezű kar képezi, mely görbe kardot tart. Foszladék: balról kék és arany, jobbról vörös és ezüst. A füzetet genealogiai táblázat zárja be.
E – R

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir