Jahrbuch der k. k. Heraldischen Gesellschaft «Adler». Új sorozat, VIII. kötet Bécs, 1898. 4-rét, 6 táblával és 14 szövegképpel. (…

Full text search

Jahrbuch der k. k. Heraldischen Gesellschaft «Adler». Új sorozat, VIII. kötet Bécs, 1898. 4-rét, 6 táblával és 14 szövegképpel. (Ára 8 frt.)
Az osztrák heraldikai társaság mult évi évkönyve bátran megjelenhetett volna magyarul, a magyar heraldikai és genealogiai társulat kiadásában, mert elejétől végig magyar tárgyu czikkeket tartalmaz, magyar szakférfiak tollából. Csak két dolgozat van benne. Az első Thallóczy Lajos nagybecsű munkája: Die Geschichte der Grafen von Blagay, a Monumenta Hungarić Historica XXVIII. kötetében látott először világot magyar nyelven; a német kiadás innen van fordítva; de miután a bevezetés szerint az eredetinek némely hiányai ki vannak benne igazitva, teljesebb az első, magyar kiadásnál. A jeles dolgozat magyar kiadását már elegendőkép méltányolták a szakfolyóiratok, fölösleges lenne itt a kiérdemelt dicséreteket megismételni. Tizennégy pecsétábra emeli a munka értékét. A második czikk Wertner Móré, folytatása egy már az 1894. évi folyamban megkezdett sorozatnak, melyben a nem egészen szabatos «Ausländische Geschlechter in Ungarn» czim alatt idegenből beszármazott, (tehát idegen eredetü, de korántsem külföldi) családaink történetével foglalkozik: a Hunyadiakéval, a Gutkeled nemzetségbeli Báthoryakéval, a Bogát-Radván nb. Rákóczyakéval s a Buzád-Hahold nb. Alsó-Lendvai Bánfiakéval. Mindenik rész egy-egy tökéletes genealogiai monografia, olyan, aminők Wertner tollából szoktak folyni. Kivánatos lenne, hogy a jeles munka magyar nyelven is napvilágot látna.
V. E.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir