Majláth Béla. (1831–1900.)

Full text search

93Majláth Béla.
(1831–1900.)
Immár a harmadik halott, kit a kérlelhetetlen halál e folyó évben kiragadott társulatunk igazgatóválasztrnányának sorából. Gróf Batthyány Gézát és Ivánfi Edét csakhamar követte a sirba választmányunk legrégibb tagjai sorából Majláth Béla, ki ez év márczius 23-án vált meg az élettől.
Székhelyi Majláth Béla 1831 június 18-án született Andrásfalván. A szabadságharczban a 13. pesti honvédzászlóaljban vett részt, hol hadnagyi rangot ért el. Közpályára 1861-ben lépett, a mikor Liptó vármegye főjegyzőjévé választotta, mely állásról azonban a provizorium alatt lemondott. 1867-ben ujbóI Liptó vármegye főjegyzője, 1875–1877-ig a vármegye alispánja volt. 1879-ben a Magyar Nemzeti Muzeum könyvtárőrévé neveztetett ki, mely állását 1893-ban történt nyugalomba vonulásáig viselte.
Irodalmi munkásságának kezdete a hetvenes évekre esik, a midőn történelmi tanulmányainak eredményeit kezdte közre bocsátani. A Magyar Tudományos Akadémia 1880-ban választotta tagjai sorába, s ettől kezdve mind intenzívebb muukásságot fejtett ki. A nyolczvanas évekre esnek nagyobb történelmi munkái és forráskiadványai, a szőnyi béke okmánytára, Széchenyi István gróf levelei, Maylád István életrajza és számos különböző folyóiratokban megjelent értekezései. A Budavár visszafoglalása emlékére 1886-ban rendezett történelmi kiállítás az ő fáradozásának eredménye, s annak az ő tollából megjelent katalogusa e kiállításnak az irodalomban is maradandóbb nyomot biztosított. Párhuzamosan történelmi tanulmányaival haladtak a hazai genealogia, czimer- és pecséttan terén mozgó tanulmányai, melyek szoros értelemben vett történelmi tanulmányait csakhamar háttérbe szoritották.
Midőn társulatunk 1883-ban megalakult, Majláth Béla mindjárt az igazgató-választmány tagjai sorába lépett. Ettől kezdve alig van folyóiratunknak egy kötete, melyben tollából eredő czikkel nem találkoznánk. A hazai czimer- és pecséttan, de főleg a genealogia köréböl vett tanulmányai mindig egy-egy érdekes kérdés tisztázását mozditották elő. A Hunt-Pázmán nemzetségről, a Majláth családról, a liptómegyei törzsökös családokról, a Kereszturiakról, Zemche ivadékairól, a Platthy családról, a liptó-vármegyei királyi sólymárok leszármozóiról irt czikkeiben foglalta össze családtörténeti kutatásait, melyek széleskörű levéltári kutatásokon alapulva, a hazai családtörténetnek nem egy bonyolult homályos kérdését világitották meg. Pecsét- és czimertani dolgozatai pedig mindig egy-egy ujabb, érdekesebb dologra hívták fel a szakkörök figyelmét. Irodalmi munkássága genealogiai irodalmunkban Majláth Béla nevét a jövőre is megörökitendi. Az érdeklődés, társulatunk és folyóiratunk iránt, melyek megalapításánál is ott állott, munkásságában egész haláláig megnyilatkozott. Élete utolsó időszakában írta meg dolgozatát a Thuránszky családról, mely folyóiratunk jelen füzetében lát napvilágot. Ez volt utolsó dolgozata, melyben ujból Magyarország egyik legrégibb, a XIII. századig felnyuló nemesi családjának leszármazási viszonyait tisztázta.
Hazai genealagiai irodalmunk egyik legjelesebb, fáradhatatlan munkását, társulatunk egyik legrégibb tagját gyászolja az elhunytban, kinek halála a hazai családtörténetre s társulatunkra sulyos veszteséget jelent. Nyugodjék békével!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir