7. Mika. 1248.

Full text search

7. Mika.
1248.
Fejér, VII/I. k. 268. lapja közöl egy okiratot, melynek értelmében Pál országbiró és Zalamegye főispánja 1240-ben egy a Répcze mentén lévő malom iránta vasvári várjobbágyok és Ják nb. Sándor fia Artonya között már huzamosb idő óta folyt és Maka alországbiró által elintézett pört ujabb vizsgálat tárgyává tesz és a malmot Artonyának itéli. IV. Béla király pedig egy meg nem nevezett év julius kezdetén Zólyomban kiállitott oklevelében* megparancsolja Witko comesnek, hogy a nyitrai püspököt a bajnai adók tizedének birtokába iktassa be, miután Mica alországbiró jelentéséből tudja, hogy ez a nevezett tizedeket a nyitrai püspöknek odaitélte.
Hazai okmtár, VII. k 125.l.
Hogy Éty fia Pál 1240-ben még nem volt országbiró és Zalamegye főispánja, már fennebb mondtuk; Fejérnek idézett okirata tehát helytelen keltezésü. Mindamellett mégis megtudjuk Mika alországbiró működési idejét pontosan határozni.
Pál országbiró és Zalamegye főispánja 1248 szeptember 15-ikén tanusitja,* hogy egynéhány vasmegyei várjobbágy Sándor fia Artonyát bizonyos Répczemelletti malom tulajdonjoga miatt az alországbiró itélőszéke elé idézték. Az alországbirónak ugyanazon évi augusztus 27-ikén kiállitott itéletéből azonban kiviláglik, hogy Artonya a jogos tulajdonos, minek következtében maga Pál is a vitás malmot neki itéli.
Wenzel, VII. k. 270. l.
Bár az alországbiró neve az illető okmányban már annyira el van mosódva, hogy ki nem vehető, mégis tudjuk, hogy – lévén itt a Fejérféle albirói itéletről a szó – csak Mikáról szólhat, kinek müködése tehát 1248 nyarára esik. A mi pedig Béla király oklevelét illeti, megjegyezzük, hogy Witko comes nem más, mint a Ludány nb. Witko, ki 1253 márczius 29-ikén egy ludányi kuriát megvesz és kinek hasonnevü fia 1283-ban a Nyitramegyében levő Ludány, Bajna és Teremes nevü birtokokat szerzi.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir