Megjegyzések «Az örökös főrendiség eredete Magyarországon» czimü munkának a Turulban megjelent ismertetésére.*

Full text search

Megjegyzések «Az örökös főrendiség eredete Magyarországon» czimü munkának a Turulban megjelent ismertetésére.*
Dr. Schiller Bódog úr válasza az első füzetből csupán helyszűke miatt maradt el. Szerkesztő.
Kötelességet vélek teljesiteni, midőn könyvemnek a «Turul» legutóbbi füzetében megjelent ismertetéséhez néhány megjegyzést füzök. Teszem ezt azoknak a 91nagyfontosságu alkotmánytörténeti kérdéseknek, melyeket könyvem első része tárgyal, tisztázása érdekében, pontosabban – mert hát a könyvemben felhozottakhoz nincs mit hozzáadnom – azért, nehogy nemzeti multunk szóban forgó nevezetes intézményeinek – úgy hiszem – téves képe rögződjék meg a Turul azon olvasóinak tudatában, a kik csupán ezt az ismertetést ismerik és hallgatásomat esetleg megadásnak minősithetnék.
Munkám első része két főtételt volt hivatott a részletek kifejtésével és tüzetes megvilágitásával teljes bizonyosság erejére emelni. Elsőben, hogy az örökös főrendiség, a nemességnek egy bizonyos körét kizárólag megillető közvetlen törvényhozói működés joga a királyi tanácsban való magánjogu s tehát egyben örökletes megjelenés intézményéből alakul ki. Továbbá azt, hogy ez a magánjogu örökletes megjelenés valóban intézményi jellegű volt, azaz hogy létezett egy a folyó kormányzati ügyek vitelére rendelt és a királyi törvényszékkel kapcsolatos tulajdonképeni tanácstól lényegesen különböző másik tanács is: a birtokaristokratia időnkinti gyülekezése, a tágabb királyi tanács. A t. biráló úr elveti mind a két főtételt. A másodikat a lehető legkifejezettebben. Az elsőt elfogadja s «oly értelemben, hogy azok lettek a megalakult főrend tagjai, a kik a király tanácsában voltak előbb; de nem azért, mert ott voltak»; ámde világos, hogy ez csupán körülirása a határozott tiltakozásnak, mivel az okozati összefüggés tagadása nem egyéb a fejlődésbeli kapcsolat tagadásánál.
Erre nézve általánosságban csak azt az egyet jegyzem meg (a mit számos helyütt emlitettem munkám folyamán), hogy – egyik főtétel sem a magam eredeti, önálló állítása. A főrendi táblának a tágabb királyi tanácsból kifejlődését Hajnik akadémiai székfoglalója («A nemességnek országgyülésen fejenkénti megjelenésének megszünése») óta egyértelmüleg hirdetik igy jogtörténészeink, mint közjogászaink (lásd a könyvem 168. l. idézetteket); én az alaptételt csupán a királyi tanácsban való magánjogu szereplésnek erősebb hangoztatásával egészitessem ki – és éppen ezt helyesli a birálat, concedálván, hogy «azok lettek a megalakult főrend tagjai, a kik a király tanácsában voltak előbb». A két királyi tanács létezése Knauznak, «Az országos tanács és országgyülések története 1445–1452» czimü munkája nyomán hasonlóképen általánosan elfogadott igazsága jogtörténetünknek, melyet megtalálunk úgy a kézi könyvekben, mint a rokon tárgyu tanulmányokban (36., 43. l.), a melyről megemlékezett a könyvem nyomatása közben megjelent két munka is: Illés Józsefnek «Az Anjoukori társadalom és az adózás cz. dolgozata (20. l.) és Zsindely Istvánnak «Magyar alkotmánya az Anjouk és Zsigmond alatt» (151. l.); eleddig egyedül Fraknói tagadta a két királyi tanács fennállását, a ki nyomatékos különvéleményéhez őszinte sajnálatomra tovább is ragaszkodik: a könyvemről a a «Századok»-ban közzétett nagybecsü birálatának tanusága szerint.
Főtételeimnek ez az általánosan elfogadott, köztudat volta, semmi kétség, a priori is sulyosan esik latba azok elfogadhatósága mellett. Vajjon csakugyan elfogadhatók és elfogadandók-e a kifejtettem és bizonyitottam részletek alapján, arra nézve hadd vegyem sorra a t. biráló úr hibáztató megjegyzéseit és ellenvetéseit, a melyeken az ő általános negáló itélete nyugszik.
A t. biráló úr helyteleniti, hogy «proceres» alatt a «barones»-től különböző körét értem az uraknak (Munkám 24–26. ll.). «Tautologiát» emleget. Itt azonban igazán nem forog fenn tautologia. Nagy tudósok, kik valamennyire ismerték a középkori okleveles beszédmódot, Kovachich és Hajnik teljes határozotssággal a technikus értelemben vett «barones»-től különböző jelentést tulajdonitották a «proceres» szónak; én e részben csak annyiban vagyok ujitó, hogy «proceres» alatt okleveles bizonyságok alapján mást értek, mint ők, t. i. a nagybirtokos urakat. A t. biráló úr nem vette figyelembe azt a köztudomásu és könyvemben szinte untató ismétléssekkel kifejtett tényt, hogy a «barones» hol szűk, hol tágabb, hol igen tág értelemben fordul elő; ezért vádol engem alább – a bárói czimről szólva – következetlenséggel.
A főurak időnkénti összejöveteleinek «egyedül a a nagybirtokosokra ruházása nem szabatos, mert ilyenekben, ha voltak, a király meghitt emberei vettek részt». Magam is ezt tartom, és kifejezetten meg is mondottam több helyütt pl. a 164. lapon megemlitvén, hogy «számos utczai tisztviselő, a kamarások, kapitányok stb. kétségkivül megjelentek a tágabb királyi tanács ülésein akkor is, midőn ugyanoly előkelő családból származó s egyenlő vagyonu trencsénmegyei vagy mármarosi nemes nem gondolt volna arra, hogy az ország legelőkelőbb, leggazdagabb urai között megjelenjen. Ámde kézzelfogható tények (lásd különösen a 30–32. lapokon felhozottakat) ellentmondanak annak, hogy a király bizalmát tekintsük a tanácsban való részvétel akár csak főalapjának. És jusson eszünkbe, hogy azokban az időkben a király bizalmától a nagybirtokosságig il n’y avait qu’un pas: a királynak bármikor módjában volt, hogy rövid idő alatt dúsgazdag földesurrá tegye azt, a kit kegyébe fogadott (115. l.). És Deák Ferenczek a középkorban nem akadtak.
A t. biráló úrnak «a nagybirtokos» elnevezés ellen való aggályait már éppen nem tudom megérteni. «A birtok kiterjedése nem volt ismérve a gazdaságnak.» Kevésbbé volt volna az, mint ma, az ingó tőkének 92agrarius visszahatást provokáló nagyhatalmi korában? S mi volt hát a vagyonosság igazi ismérve? Az ipari, kereskedelmi vagyon mennyisége?! Hasonlóképpen nincsen igaza a t. biráló úrnak abban, hogy a nagybirtok «egy örökletes előjognak alapját azért sem képezhette, mert a nagybirtok nagyobb számu örökösökre maradván, könnyen megoszlott s igy korán kellett volna fejlődnie egy olyan osztálynak is, a mely nem nagybirtokos és mégis vannak különös előjogai». Ez a tágabb királyi tanács fennállása idején nem következhetett be, a tanácsban való szereplésnek sokszor kiemeltem tényleges és a magánjogi alapokhoz, melyeken nyugodott, önként simuló voltánál fogva. Csakugyan beállott később a résztvételnek szilárd, de persze külső kritériumok szerint való szervezése az intézménynek tételes szabályozása nyomán: a főrendi táblán (200, 205. ll.).
A t. biráló úr kifogásolja, hogy én «a szűkebb királyi tanács intézményét megalapitván (ismétlem, azt már régen «megalapitották»), a jelzett személyeket egy külön testületbe foglalom össze, a mely kifelé zárt volt». Ezt én egyetlen szóval sem állitottam. Sőt ellenkezőleg, az 50. lapon (és számos egyéb helyütt, pl. az 53., 119. ll.) expressis verbis hangoztatom, hogy a «törvényszék tagjain kivül és mellettük a király bizalmából, különös akaratából mások is vesznek részt a kormányzati ügyvitellel sokféle teendőiben: kétségkívül a kanczellária főbb hivatalnokai s az udvartartás egyes ágainak élén álló urak, alkalmasint a számos udvari tisztek közül a legkiválóbbak, közügyekben jártasak és hogy «a törvényszék elsődleges feladata, az igazságszolgáltatás dolgában sem volt másképen». Ugyancsak helytelenül reprodukálja a t. biráló úr állitásaimat a következőkben. A 33. lapon világosan olvasható: «a szűkebb tanács tagjai – ha nem is mindnyájan – állandóan a király udvarában tartózkodtak». Szóval: nem feledkeztem meg a nádor vidéki törvénykezéséről (sem nem az 1446: VI., 1478 : XII. s egyéb törvényczikkeknek az esküdt ülnökök, hol egyik, hol másik részét szabadságoltató intézkedéseiről). Hogy a királyi törvényszék «többi» tagjai «hasonlóan a vidéki biráskodással foglalatoskodtak és igy nekik is «nagyobbrészt» a curiától távol kellett lenniök, miként a nádornak, megvallom eleddig nem tudtam. Egyébiránt Hajniknak – munkám sajtó alatt létekor megjelent – perjoga sem tud erről semmit; csupán az országbiróról (a tárnokmesterről) és az alnádorról mondja, hogy «a nádor helyett … gyakran» őket bizta meg a király a generalis congregatiók tartásával. És ezért a t. biráló úr kérdésére: melyik hát az állandóan a király oldala mellett levő tanács? bizony ma is csak azt felelhetem: a törvényszékkel kapcsolatos tulajdonképpeni tanács.
A tágabb tanács hatáskörét tárgyaló részre a t. biráló urnak mindössze két speciális észrevétele van, a melyet magam is jeleztem. A tanács részéről történt adómegajánlásról a 81. lapon egyenesen megmondottam, hogy «nem volt az adómegajánlás közönséges módja»; rendkivülinek, igaz, nem neveztem, mert annak előttünk ismeretes esetei semmi rendkivüli mozzanatot nem tüntetnek fel, mik különösen megokolnák országgyülési határozatnak be nem várását (81., 84. ll.); ugyanazért lehetetlen abból nem az országgyülés hatáskörének hátrányára vonni következtetést. A tanácsnak birtokadományok s egyébb materialis és immaterialis kiváltságok osztogatása közüli befolyását kifejezetten alkalomszerünek mondottam a nem nagyterjedelmü birtokokra stb. nézve (111., 115. ll.). És kifejezetten megfeleltem arra a jól ismert ellenvetésre is, hogy a főpapok és bárók tanácsára való utalás csupán «formula» a contrario bizonyitással, hivatkozva t. i. azokra a roppant nagyszámu adománylevelekre, a melyekben ez a záradék nincsen meg. Nem ártott volna explicite is utalnom azokra a hasonlóan tekintélyes számu adománylevelekre, melyekben egyenkint neveztetnek meg számosan tanácsadó egyházi és világi főurak (a milyent idéztem – más czélból – pl. a 145. l. 5. jegyzetében). A Forgách levéltárbeli oklevél (melynek párját, elismerem, magam is láttam valahol), nem kételkedem benne, szintén ebbe az utóbbi csoportba tartozik: az oklevéliró nyilván vagy megfeledkezett a tanácsbeli urak egyenkinti felsorolásáról vagy pedig abban a téves hiszemben, hogy ily részletes felsorolás fog következni, avagy merő szórakozottságból a szokásos záradéknak után vetette az «infranominandorum» szót, holott a relatio mellőzte volt a tanácsban résztvett urak egyenkinti megemlitését.
Általánosságban azt hibáztatja a t. biráló úr, hogy túlbecsülöm a királyi tanács hatáskörét; pedig «V. László idézett nyilatkozatából észre kellett volna vennem, hogy a magyar királyi hatalom nem tűrte meg az aristocratia nagyobb befolyását». A t. biráló úr az 52. lapon idézett nyilatkozatra czéloz. Ebben először is nem az aristokratiának, hanem az országgyülésnek korlátozó befolyásáról van szó; t. i. az országgyülésen kirendelt kormánytanács jogállásáról. Avagy talán V. Lászlónak a 144. l. idézett kijelentését érti a t. biráló úr, mely szerint a magyar király nem szokta kiváltságleveleit s igéreteit a főurakkal, alattvalóival megerősittetni? De hát ez kézzelfoghatólag valótlan állitás (lásd az ugyanott emlitett példákat). Másodszor: az aristokratiának igazán csak igen csekély befolyására enged-e következtetnünk ugyanennek az V. László királynak a 152. lapon olvasható, halálos ágyán tett nyilatkozata: «Azt tettem, a mit az urak akartak?»
Hogy a tágabb királyi tanácsnak a működés személyi s időbeli momentum tekintetében való szervezetlensége 93a zárt testületi jelleg hiányát jelenti, annál szivesebben elhiszem, minthogy éppen a kifelé, pontosabban lefelé való elzárkozás és szilárd elhatárolás ismételten s hosszan fejtegetett (különösén 163., 166. ll.) hiányát neveztem szervezetlenségnek. De már azt nem látom be, hogy e szervezetlenség megszütetné a tanács intézményi jellegét. Ez csupán akkor állana, ha a tanács együttléte csakugyan pur et simple «véletlen és esetleges dolog volt» volna; azaz ha igaz volna a t. biráló úrnak abban, hogy az urak velük született «tanácsadási jogukat semmi különösebb gyülésen nem gyakorolták, mert ennek nyomát az emlékekben nem találjuk». Ámde nincs igaza. Miképpen siklott át a t. biráló úr tekintete könyvem 158–161. lapjain, a hol harmincznál több példáját emlitem az egyházi és világi főurak ily «különös» gyülekezésének egytől-egyig nyilvánvalólag egybegyülés szándékával s egyenesen országos ügyek megvitatása czéljából létesitett összejöveteleket? És miképpen kerülhette ki figyelmét a függelékben közölt oklevelek két elseje, melyek világosan a királyi tanácsba (az «urak», «a főpapok és országnagyok» gyülekezetébe) szóló meghivók? Mindez kétségen kivül helyezi a tágabb királyi tanács befejezett, önálló intézmény voltát. Az intézményszerüség constatálásával meg magától megdől a t. biráló úrnak a tanácsban való részvétel jogát nemesség összes tagjaira kiterjesztő feltevése (mire nézve v. ö. a 28. l. mondottakat). Különben is a fent felhozottak eléggé tanusitják, hogy én a tágabb királyi tanácsot éppen nem fogom fel mereven körülhatárolt, sem nem felette szűkkörű testületnek.
A t. biráló úrnak még hátralevő ellenvetéseivel, minthogy az eddig mondottak nagyrészt azokra is megfelelnék, röviden végezhetek. Nem tudom, minő alapon tagadja a t. biráló úr az uraknak a vegyes házakbeli királyok korában országgyülésen a nemesség zömétől külön való tanácskozását, mely köztudomásu dolog és a melyre igazán pro superabundanti hoztam fel másféloldalnyi jegyzetben egy csomó példát. A tanácsnak az országgyülés előtti behivása, igaz, nem bizonyitja a külön tanácskozást magában véve; de igenis bizonyitja azt a megokolás, a melylyel az 1495 : XXV. t.-cz. ezt a korábbi egybehivást elrendeli. Lásd a törvény 1. §-át. Volt tehát a királyi tánács tagjainak, az egyéb nemesektől megkülönböztetett helyük és «előjoguk» országgyülésen is: csekély reflexe az atistokratia minden irányu nagy hatalmának. Mert a t. biráló úrnak azzal az állitásával szemben, hogy «a vagyonos nemesi osztálynak a közügyek intézésére való nagyobb befolyása a Habsburgház trónrajutásával kezdődik, addig mindig ellensúlyozta befolyásukat a köznemesség», egyszerüen az összes magyar történetirásra hivatkozom, a mely megállapitotta, hogy az aristokratiának ezer éves történelmünkben soha nem volt nagyobb súlya és szerepe, mint a vegyes házakbeli királyok korában. (Lásd a 153. lapon idézetteket.) A Habsburgok trónrajutása az aristokrata-pártnak volt a műve, jól tudom (lásd ezeket szóról-szóra a 179. lapon); de szintoly kétségtelen és erről meggyőzhet az Országgyülési Emlékeknek bármily futólagos átlapozása, hogy már a Habsburgok első századában az alsó táblán képviselt köznemességnél van az országgyülés súlypontja, a mi Mohács előtt – mellőzve az 1525-iki forradalmi gyüléseket – soha sem történt még. A Habsburgok «aristokratikus politikája meg éppenséggel nem jelentette az aristokratiának, mint egésznek, mint testületnek a régihez hasonló bármilyen hatáskörét s befolyását (178– 181. ll.). Hogy az 1608. k. u. I. t.-cz. «ennek az aristokratikus tendentiának az eredménye» különösen is helytelen. Tudjuk, e t.-cz. azért alkottatott, hogy az udvarnak lehetetlenné tétessék uj elemeket csempészni be az országgyűlésre, a mint tette volt 1603-ban, meghiván Szent-György, Bazin és Modor községeket (135. l.).
Nem áll végül, hogy örökös főrendiségünk kifejlődését «ellentétesnek» mondottam volna az angol alakulással. A kir. megbizólevél tárgyalása ötletéből a 186. lapon én magam fejtem ki a Lancaster-család és a Habsbugház trónraléptének amott a peerség, emitt az örökös főrendiség consolidátiójára való analog kihatásait és a 201. lapon általánosságban jellemezvén a magyar fejlődést, hozzáteszem: «itt is mutatkozik az angol és a magyar nemzet jogi és politikai fejlődésének meglepő hasonlatossága».
A birálatnak munkám második részét ismertető részére vonatkozólag lehetetlen elhallgatnom a miatt való sajnálatomat, hogy a t. biráló úr eredményeimet több helyütt nem ismertette teljes szabatossággal. Igy pl. emliti, hogy «a grófi czimet II. Endre adományozza először a Vodicsaiaknak 1218»-ban; holott én munkám leghosszabb (221–225. ll.) jegyzetében apróra kimutattam, hogy az idevonatkozó oklevél, melynek koholt voltát már Thallóczy bizonyitotta volt be, nem korábbi, hanem a XVII. sz. második feléből való koholmány.
Dr. Schiller Bódog.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir