a) a Száty nevü legrégibb személyek.

Full text search

a) a Száty nevü legrégibb személyek.
Ha jogositva vagyunk feltételezni, hogy a legrégibb időkben a ritka hangzásu és csak elvétve előforduló személynevek csupán egyes nemzetségekben és családokban voltak divók, mielőtt az idők folyamán lassan-lassan kezdtek – valószinüleg a házassági összeköttetések révén – más családokban is felmerülni: akkor biztosra vehetjük, hogy azon Száty (= Zach) nevü egyének, kiket a legrégibb időkben ismerünk, a Száty nemzetséghez tartoznak. Ezek pedig a következők:
1. Sorukat Száty nádor nyitja meg 1155-ben, kiről – bár a nádor akkor még nem volt oly jelentékeny tisztviselő mint később és tulajdonképen csak a szó szorosabb értelmében veendő «comes palatii» vagyis az udvar belső tisztje lehetett – kétségkivül feltehetjük, hogy valamely ősrégi és mindenesetre előkelő nemzetség sarja volt. Benne, úgylátszik, a Száty nemzetség ősét szabad felismernünk.
2. 1131 körül egy a veszprémi káptalanra vonatkozó okiratot Zacheus (a Zach név latinizált alakja) irt, a mi kétségkivül Zacheus papi voltára mutat. Minthogy a Száty nemzetségnek Veszprém- és Győrmegyében voltak birtokai s e két megye egymással határos, bizonyos, hogy e Zacheus az 1138-tól 1146-ig ismert győri püspökkel azonos. 1156-ban az Esztergommegyében fekvő Kesző (kétségkivül a mai Bátor-Kesző) Zacheus püspök prediumának neveztetik.*
Fejér, IX. r. VII. k. 632. l. Knauz, I. k. 107. l.
3. Midőn (a valószinüleg Gutkeled nb.) Márton comes 1136 körül a Zalamegyében feküdt csatári monostort több birtokkal megajándékozza, kiemeli, hogy a szintén zalamegyei Csernecz (melyet Apa comes a király adományából kapott és melyet Finta fia Finta halála után a király e Mártonnak adott) helységbe a monostort Zak comes vezette be.* A Száty nemzetség birtokviszonyai ez esetben is arra mutatnak, hogy e Zak e nemzetség ivadéka volt.
Fejér, II. k. 91. l.
4. 1148 és 1157-ben Zachit országnagygyal találkozunk.*
Fejér, II. k. 130. l. Knauz, I. k. III. l.
5. 1180 táján III. Béla nagyjai sorában Zah fia Tamást találjuk, a nélkül, hogy hivatalát ismernők. Miután 1183-ban Tamás Fejérmegye főispánja és ugyanazon évben egy Tamás a nádor, kiről tudjuk, hogy a fejérmegyei ercsii monostort alapitotta és Fejérmegye a Száty 180nemzetség fészkével, Veszprémmegyével határos, majdnem kézzelfogható, hogy itt is a Száty nemzetség egyik tagjával van dolgunk; Tamás atyja talán az előbbi Zak-kal azonos.
6. Az 1141 és 1162 között szerepelt Nagylábu Pálról már fentebb volt szó.
7. Ezek szerint Veszprémmegyének 1203-ban szereplő főispánja: Zahu* szintén a Száty nemzetség tagja.
Fejér, VI. r. II. k. 362. l.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir