Tinódi Sebestyén armálisa. (Egy szövegrajzzal.)

Full text search

Tinódi Sebestyén armálisa.
(Egy szövegrajzzal.)
Dr. Szádeczky Lajos a Gálosi Donáth család marosvásárhelyi oklevelei között megtalálta a XVI. század hirneves lantosának, Tinódi Sebestyénnek czimerkérő folyamodványát és czimerlevelét. Felfedezéséről az Erdélyi Múzeum ez évi 7. füzetében számolt be s közölte a két nagyérdekü oklevél szövegét.
Miután a szerkesztőségnek az armális kikölcsönzése czéljából tett lépései nem vezettek eredményre, csak az Erdélyi Múzeum közleménye alapján ismertethetjük meg olvasóinkkal a becses leletet.
A czimerkérő folyamodvány nincs keltezve, de hihetőleg 1552-ben nyujtatott be, miután az armális 1553 augusztus 25-ikén kelt. A szokott rövid fogalmazásban tartalmazza a kérvényező azon esedezését, ajándékozza meg őt Ő felsége nemességgel és czimerrel. Aláirva Sebastianus Litteratus de Thynod. A felfedező szerint az egész kérvény Tinódi irása. Hozzá egy czimerrajz van mellékelve (?), «azonos azzal, a mely a Tinódi Cronicája kolozsvári 1554. kiadványa végén látható».

Tinódi czimere az 1554-ki Cronica utolsó lapján.
A vándor költő kérésének rövidesen eleget tett I. Ferdinánd király. Úgy lehet, befolyásos pártfogói voltak Bécsben, a kik nem resteltek egy-két jó szót szólni érette s ugyan felmagasztalták a lantos diák művészetét az uralkodó előtt. Erre vallanak a czimerlevél szavai, a melyek szerint Sebestyén «arte canendi, historiarumque in lingua Hungarica in rhytmos eleganti compositione» a teremtő Isten kegyelméből korának többi költőit felülmulta, miért is a király őt s általa gyermekeit: Farkast, Sándort, Károlyt, Margitot és Juditot a nemtelen állapotból kiemelvén, Magyarország nemesei sorába igtatja.
A nemességgel Tinódi megkapta az általa kért jelképes czimert is, a melyet az oklevél e szavakkal ir le: «in scuto, dextra parte rubeo sinistra vero ceruleo colorabus distincto, parte rubeo manum ceruleam hominis frameam nudam supra manubrium comprehensam, in cerulea vero parte scuti lutinam sive testudinem crocei coloris; scuto galea militaris diffusis laciniis ac variegatis imposita est, unde manus nudum gladium supra manubrium comprehensam eminet …» A czimer tehát a Cronica 1554-iki kiadásában láthatótól némileg eltér, mivel a Ferdinánd király által adományozott czimer: vörössel és kékkel hasitott pajzson, a jobb osztályban egy szablyát a markolat fölött tartó kéz, a balban sárga (vagy arany) lant, mig a Cronica fametszetén a pajzs osztatlan, s jobb széléből a leirt módon szablyát tartó, a balból lantot fogó kéz nyúlik ki, felül egy, S. T. betükkel megrakott mondatszalag által kisérve. Az oklevélben a czimer nincs lefestve; helye üresen maradt, bizonyosan azért, mert a szegény poétának nem volt rá költsége, hogy megfizesse a kanczellária piktorát.
U. R.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir