ERDÉLY RÉGI CSALÁDAI.

Full text search

ERDÉLY RÉGI CSALÁDAI.
(A Zéchéniek, Gerébek s még némely velök egy törzsü család.)
(Első közlemény.)
Csaknem másfél évtizedes tartozásomat rovom le a Turul azon t. olvasói irányában, kik szives figyelmükkel szokták megtisztelni ott megjelenő czikkeimet. Már 1897-ben, a Vizaknaiakról irva, megigértem a Vingárdi Geréb családról áttanulmányozott adatok ismertetését. Hogy ezt mindezideig elhalasztottam, leginkább az okozta, hogy a Gerébekkel már akkor is azonegy törzsünek tartott néhány más, többnyire kihalt, erdélyi családról reméltem kutatásaim folytán bővebb adatokhoz juthatni, részint hovátartozóságuk tüzetesebb bizonyitására, 92részint nemzedékrendük összeállitására vagy teljesebbé tételére. Olykor-olykor sikerült is ez irányban valami ujat találnom, habár nem sokat, s most már nem halasztom tovább az eredmény ismertetését, ha nem is oly messze menő az, milyennek szerettem volna.
Nem kivánok ismétlésekbe esni, s ezért a Geréb név eredetére s jelentésére, valamint a régibb genealogusokat megtévesztő azon összezavarására nézve a Vingárdi Geréb és Vizaknai családoknak, – mely e családok genealogiáját egészen elferditette, érthetlenné s ellenmondóvá tette, – az ez utóbbi családról a Turul 1897. évf. 1 füzetében megjelent munkálatomra utalok.
Ebben már ki mertem mondani, mi az áttanulmányozott okleveles kutfők alapján kétségtelenül állott előttem, hogy a Vingárdi Geréb-család a Kacsics (máskép Kathyz) nemből származott; s utóbb, midőn dr. Karácsonyi János kiváló tudósunk nagybecsü munkája a «Magyar Nemzetségek»-ről megjelent, nagy megnyugvásomra szolgált, hogy ő is ugyanazon alapokon ugyanazon eredményhez jutot. Állitásomat oly tekintélyes és nagy kritikával dolgozó tudósunk által megerősitve látni, rendkivüli örömömre szolgált.
Ugyanezen jeles munka meghozta a «Farkas-Tamások» kérdésének helyes megoldását is, épen úgy miként erről az én meggyőződésem is ki volt alakulva; s nem sajnálom, hogy mialatt egymástól távol s egymással nem érintkezve egy nyomon haladtunk, dr. Karácsonyi János az eredmény publikálásával e kérdésben engem megelőzött, mert igy már kompetens szaktekintély által eldöntve találom e régi kontroverz kérdést, melyben boldogult Nagy Iván mesterünk oly magas sella curulis-ról nézett le néhai jó Kővárinkra;* pedig láthatjuk most, midőn az ujabban keletkezett oklevéltárakban számos, a régibb kutatók előtt ismeretlen adat tárult fel előttünk, hogy az igazság abból áll, miszerint a Harinai Farkasok mégis csak egy bizonyos Tamástól származtak, ki ugyan nem a hires erdélyi vajda, hanem ennek törzséből, egy közeli rokona volt.
L. N. Iván Magyarorsz. Csal. V. 53. lap jegyzetét s III. 363. jegyzetét.
Ezekből láthatólag jelen tanulmányom a Kacsics nemnek az erdélyi részekre átterjedt ágazatával kiván foglalkozni. Csak azért nem tettem ezt cziméül, mert a Turulban megjelent régibb tanulmányaimmal való kapcsolatot fenn kivántam tartani.
Hatalmas egyéneket látunk e nemzetség erdélyi férfiai között; jelentékenyen befolytak hazánk történelmi eseményeire, némelyik nagy polczokat ért el, óriási vagyont halmozott öszsze, s e tanulmány folytán is példáira fogunk találni annak, hogy a Kacsics nem czimere, a kiemelkedő oroszlán, hiven jelképezi vérbeli sajátságaikat: a bátorságot, erőt és – olykor-olykor a ragadozást is.
Legelőször találjuk közülök erdélyi birtokok uraként Simon bánt, a Mihály testvérét.
Ezen Simon bán a német befolyás és asszonyuralom ellen támadt s 1213-ban királynégyilkossággal végződött összeesküvésnek volt részese, mely vétkeért II. András király Széplak és Gyeke Kolozsmegyéhez tartozott s a szomszédolásból is láthatólag nagy kiterjedésü birtokait 1228-ban tőle elvette s Dénesfia Dénes tárnokmesternek a Losonczi Bánffy család egyik ősének adományozta.*
Urkundenbuch zur Geschichte der Deutschen in Siebenbürgen I. 11., 12. – Ez oklevélgyüjteményt még sokszor fogom e munka folytán idézni; rövidség okáért többnyire csak «Urkb.» jelzet alatt.
Hogy ezen Simon bánnak az erről szóló 1228-iki oklevélben Mihály bán név alatt emlitett testvére szerepelt-e valaha Erdélyben, annak nyomaira nem akadtam; ha csak nem veszszük ezt egynek az 1211-ben a Németrend barczasági megadományozásánál emlitett* Mihály erdélyi vajdával; minthogy nincs kizárva, hogy ez 1228-ig valamelyik báni tisztségbe is juthatott. A keresztnév azonosságán és a chronologiai összevágáson kivül azonban semmi pozitiv érv sem hozható fel e feltevés igazolására.
1378-iki hiteles átiratban a Bánffy család levéltárában, s legujabban kiadva a Losonczi Bánffy csal Oklevéltára I. 3–6. lapjain.
E két testvértől, a fenmaradt oklevelek alapján, alig néhány egyénre terjedő nemzedéket lehet levezetni, kik Wertner és Karácsonyi müveiben láthatók; s ezen néhány egyénről sincs adat, hogy Erdélyben szerepeltek vagy birtokosok lettek volna; – mert a tőlük származó 94Salgai család is, nem az Erdély mai szebenmegyei részében feküdt Salgó várától, mely, miként látni fogjuk, utóbb szintén a Kacsics nem egy nevezetes ivadékának birtokába került, hanem a Tarján melletti Salgó várától vette nevét; igy tehát a mai nógrádmegyei Salgótarjánnál romjaiban most is látható vártól. Másfelől pedig találunk ugyan XIV. századbeli oklevelekben és az erdélyi genealogiai táblákban Simon bántól származó erdélyi családokat, – melyeket talán még lesz valaha alkalmam megismertetni; – de ez a Simon bán egészen más s nem is a Kacsics, hanem a Szalók nemből származott. – Mindazáltal a Kacsics-nembeli Simon bán s testvére Mihály utódairól szóló oklevelek tartalma nem olyan, hogy kizárná ama lehetőséget, miszerint az e levelekben megemlitett, s azok alapján fennevezett iróinknak munkáiban a táblákra felvett személyeken kivül más leszármazottjaik ne lehettek volna; sőt okunk van feltenni, hogy amaz 1213-iki pártütő Simon bán vagy ő és fivére Mihály, a Kacsics nemzetség ha nem is összes, de legalább is több különböző ágazatainak őse volt; mert egy 1277-ben kelt oklevél* II. András király nejének e gyilkosait (igy többes számban emlitve) a Kacsics nemzetség két egészen különböző ágazatához tartozó egyéneknek u. m. Folkus fia Farkasnak s Leusták fia Miklósnak s véreiknek elődei (antecessores) gyanánt emliti, sőt egy 1280 aug. 9-iki másik oklevél* ugyane királynégyilkosokat egyenesen a Leusták fia Miklós őseinek (progenitores) mondja.
Losonczi Bánffy cs. oklevélt. I. 16–18. az eszterg kápt. 1338-iki transzumptuma alapján.
U. o. 19–20, a Bánffy levéltárban meglevő eredeti alapján.
A Kacsics nembeli családok, melyeknek Erdélyben szereplésökről tudomásunk van, valamennyien ezen Folkus vagy Falkos ágazatához tartoznak; s hogy kiágazásaik áttekinthetők legyenek, előrebocsátom az eme törzstől az egyes családok elágazásáig való nemzedékrendet, melyre nézve az itt közlött terjedelemben Wertner és Karácsonyi majdnem mindenütt megegyeznek s mely mindkettőnél bő okleveles forrásból van meritve. Kiegészitésükre, egyes tovább folytatott ágaknál felhasználtam még a Kellemesi Melczer család oklevéltárát is.*
Táblámon és tovább a szövegben is Tamás vajda családját mindenütt a régi irásmód szerint Zéchéni-nek nevezem, megkülönböztetésül a gr. Széchényi családtól. Különben a táblák szerkesztésénél az egyes generatiókban testvérekül előforduló személyek sorrendjében leginkább azon rendhez alkalmazkodtam, a melyben őket az oklevelek elősorolják; minthogy ez, ha nem is mindig, de legalább többnyire az életkornak felelt meg.
I. TÁBLA; Folkus 1255; Mihály 1271–1301 Solymosi várnagy* 1301-ben Comes (Kékkövi N. a Mikó leánya); Farkas 1271–1301 A Zéchéni és a Harinnai Farkas családok őse; Szalócz 1271; Miklós 1299; János 1299; Márk 1301; János 1299; Tamás 1299–1354 Erdélyi vajda, majd tárnokmester, országbiró (a) N. N.), (b) oswiecimi Anna herczegnő 1332–1354) L. továbbá a II. táblán és a Zéchéni családnál; Mihály 1229; Miklós 1299; Péter 1299–1333; István 1299; Leusták 1299; Balázs 1299; István 1333–1355; Domokos 1333; Tamás 1333–1351, 1355, 1397*; Farkas 1351–1355 A Harinnai Farkas család őse; Simon 1281–1322 A királyné kanczellárja, azután a székelyek ispánja. E tisztségeinél fogva már 1301-ben magister*. A Palásthi vagy Libercsei Radó család őse; Tompos nevezetű Tamás 1291–1309. 1301 magist. A Libercsei Tompos család őse; Cseh nevezetű Péter 1291–1324, 1301 magist. (Talmácsi Katalin a Konrád leánya) A Vingárdi Geréb és Bogáthi családok őse. L. tovább a III. táblán s az illető családoknál; N. leány (Kökényes Renold nembeli Renold); Tamás mester dictus Farkas 1404, 1410, 1411 de Zezárma 1411-ben Harinnát szerzi meg 1414 de Monyorós; Radó 1372–1373 de Palásth, 1377 de Egyházaslibercse, de Nagyliberce; Folkus 1366–1377; János 1377–1391?; Anich 1355 (a) Somosy György) (b) Panni Demeter); Miklós 1372–1373; Mihály; Simon 1420 † 1445 előtt.
Urkb. III. 582.
Az előbb idézett oklevél 1373, illetőleg 1397 és 1420-iki átirásai. Melczer oklt. 12.
1301 május 18-iki oklevél a Drai Tamás comestől megcserélt Pöstyén nógrádmegyei birtokról, melybe Fulkusfia Mihály comes és fiai beiktattattak, a Kellemesi Melczer család levéltárában. Melczer oklt. 9–12.
95Lássuk mindenekelőtt a leghatalmasabb s Erdélyben legelőször nagyra emelkedő ágat, a Tamás vajdáét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir