15. Vetovia.

Full text search

15. Vetovia.
Stibornak utódja a pozsonyi főispánságban bizonyos Smal(o), kinek családi nevét hazai okirataink Wethau (1405 jun. 28-án), Wethaw, a legtöbb esetben azonban Vethovia alakban irják, a mi nem más, mint a morvaországi znaimi kerületi kapitányságban még most is létező Vöttau (morvául: a Vitov). Külföldi forrásokban Bitov, Wotobia, Wettaw. 1405-ben, már Szilstrang az utódja s további nyomára csak egyetlenegyszer akadtam. Zsigmond király, t. i. 1412. szept. 3-án nobilem Smylonem Weconczky nevü hivét Sopronba küldi az ottani zsidó ügyek rendezése végett, miről Sopront értesiti s meghagyja a város birójának és tanácsának, hogy Smilo intézkedéseit mindenben hajtsák végre.* Hogy «Weconczky» nem más, mint a Vetovia ferditése, bizonyosnak veszem.
Magyar-zsidó oklevéltár I. 139.
Ugyanezen család egy másik tagja szintén magyar országnagy. Bizonyos Lichtenburgi vagy Vetoviai György 1443 és 1447 között Sopronmegye főispánja* és – a mint alább látjuk – még 1457-ben is szerepelt.
Csánki III. 667.
Miután tudjuk, hogy Smilo, a volt pozsonymegyei főispán 1412-ben Sopronmegyében működött, György pedig később Sopronmegye főispánja, nagyon valószinü, hogy e György Smilonak a fia volt.
A Cseh- és Morvaországban törzsökös és a legelőkelőbbekhez tartozó Lichtenburgi-család egyik tagjának: I. Smil prágai várnagy († 1269.) egyik leánya 1270-ben a Csehországba átpártolt Güsszingi Henrikhez ment férjhez. Smil fia Rajmond megkapta 1307 aug. 20-án a Morvaországban fekvő Byetow (= Bitov) nevü várt és ez ennek a magyarázata, hogy a család egynéhány későbbi tagja német okirataikban a Wetaw nevet használták, a mint ezt pl. 1356 jun. 16-án találjuk («Ich Hainrich von Vetaw und ich Hans von Vetaw und ich Jorig von Vetaw ... unserm vater hern czimeln [Smil] von Vetaw).
1395 ápr. 21-én Bécsben Albert osztrák herczeg és Leuchtenbergi Smilo, Albert, Hinko, Leutold és János, Vettau urai között fogott birák közbenjárására itélet jön létre.* Alig csalódunk, ha ezen Smiloban a későbbi főispánra ráismerünk; 1440-ben szerepel Leuchtenburgi s Czarnsteini János.
Lichnowsky, IV. Regest. 2478. sz.
Smilo főispán szükebb családi viszonyait nem ismerem, de Györgyre nézve a következő adatokat találtam: a) Jodok morvaországi őrgróf Brünnben 1401 nov. 5-én megengedi hivének Georgio de Lichtenburg alias de Vethovia, hogy nejének, Erzsébetnek hitbéri s hozományi követeléseinek kielégitéseül a Zelataw (talán a Prerau vidékén lévő Zelatowitz) nevü birtokot 1600 cseh garas erejéig biztositsa; b) ugyanazon évi nov. 6-án pedig elismeri, hogy Zeletawa várt és várost Lichtenburgi, másként Vethoviai Györgynek 1600 prágai garasért mindaddig átutódai ki nem váltják.*
Jahrbuch des «Adler» 1886. évf. 104. skk.
1379 jan. 28-án Hensel von Leuchtenburk von Fetow genannt a morva őrgrófnak glatzi és frankensteini kapitánya.*
Cod. dipl. Siles. X. 223.
1481 jan. 6-án pedig Heinrich zlichtenburga az Bitowa a morva főrendek sorában szerepel.*
Teleki, Hunyadiak kora XII. 152.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir