III. 1576–1608.

Full text search

III. 1576–1608.
I. Rudolf király Dulay Ferencznek és János fiának, Pál és ... nevü testvéreinek nemességet és czimert adományoz.
Dulay Ferencz, Monedula˙ Péter fia katona volt, a ki különböző időben és helyeken és 120alkalmakkor szolgált hüen és vitézül a haza és a király védelmezésében, s a ki különösen a kereszténység örök ellenségével a törökökkel – sok tanuság szerint – számos esztendőkön által gyakran és serényül küzdött meg, mindezekért az uralkodó őt és nevezett hozzátartozóit megnemesité.
Levéltárunkban egy körülbelül a XVII-ik századból származó czimereslevélmásolat-roncs van, a mely a nemességszerző nevét, érdemét, a társszerzők nevét, s a czimer szinezett rajzát őrzi. Az eredeti nagyságnak megfelelő hártya – még a czimerrajz szövege előtt ollóval történt levágás által lett hiányossá, s igy sem a czimer szövegét, sem a keletét, sem a kihirdető vármegyét nem tudhatjuk s nem lehet annak végére járnunk, hogy e másolat hitelesnek vagy koholtnak veendő-e? A koholtságra benne sok minden gyanut keltő; de a czimeres levél mérete, a gyakorlatban levő forma, az aranynyal festett betük (a melyek természetesen ma zöldek) s a szöveg irásának hasonlósága a czimeres levelek irásával, s az a tény, hogy gyakran készült czimereslevélmásolat az eredetinek utánzott formájában lehetővé teszi, hogy jóhiszemü copiával van dolgunk.
A czimer: álló katonai vörös paizs, melyet egy kék haránt pólya oszt ketté. A pólyában vörös nyelvét öltő oroszlán áll, felette arany csillag, a felső mezőben arany liliom, az alsóban arany rózsa látszik. A paizs feletti sisak koronájában egy oroszlán növekvőn áll, jobbjában kivont kardot villogtatva. A paizsot ezüst-vörös, arany-kék foszlányok köritik.
Levéltári jegye: Act. fam. et locorum Armal. No. 3.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir